Еклери с диви гъби, трюфел и тиквени семки

Еклери с диви гъби, трюфел и тиквени семки

© Le Cordon Bleu, Лондон



Французите означават с думата choux (шу) тестените форми, които позволяват пълнеж. Обичайно става дума за сладкиши, но пълнежът може да бъде всякакъв.Една солена шу рецепта предлага шеф Емил Минев. Той е кулинарен арт директор в академията Le Cordon Bleu, Лондон и ще представи и едно от ястията на гала вечерята на "Бакхус" в края на март. На нея ще бъдат обявени и най-добрите ресторанти в конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino". Преди нея тази година ще има и лекторска част.


Рецептата - Choux с диви гъби, трюфел и тиквени семки, е част от авторската кухня на академията. Продуктите са достатъчно за приготвянето на 30 еклери.


Продуктите за choux:




50 гр. масло
120 мл. вода
2 гр. фина сол
75 гр. брашно за кекс (T45)
2 яйца
отделно разбити яйца за намазване
тиквени семки


Продукти за плънката:


1 глава лук, нарязан
1 скилидка чесън, нарязана
листа мащерка
200 гр. смесени диви гъби
фина сол
бял пипер
олио с трюфел


Технология


Загрейте фурната на 200 градуса. Затоплете маслото с водата и солта в тиган на слаба температура. Когато маслото се разтопи, оставете сместа да заври и веднага я махнете от котлона. Добавете брашното в горещата смес. Разбърквайте докато се получи паста. Върнете тигана на слаб котлон, за да се изсуши пастата. Продължете да разбърквате докато стане на топка и се отделя от стените на тигана без да лепне. Преместете я в купа да изстива 5 минути. Едно по едно добавете яйцата като разбивате енергично след всяко от тях, за да се поеме колкото може повече въздух. След това сместа би трябвало да е гладка и лъскава. Сместа е готова за ползване, когато пада от лъжицата на капка без да се разтича. Поставете сместа в пош и я шприцовайте в продълговати форми. Намажете с разбитите яйца и поръсете с тиквените семки и после пак намажете с разбитите яйца. Печете за 15-20 минути.


За приготвянето на плънката задушете лука, чесъна и мащерката в маслото. Добавете почистените гъби и засилете котлона, за да се запържи сместа докато омекне. Добавете подправките и охладете. Когато се охлади, нарежете на ситно и добавете от олиото с трюфел.


Леко отворете тестените форми от едната страна и поставете с лъжица гъбената смес вътре.

Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 967 Неутрално

    Все си мисля, че еклера е сладкиш !!!

  2. 2 Профил на 1gmbh1
    1gmbh1
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Все си мисля, че еклера е сладкиш !!!
    —цитат от коментар 1 на valtoro


    Е, понякога светкавицата може и да е солена.

  3. 3 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2963 Неутрално

    Тиквени семки в еклер е толкова как да го кажа,нелепо,колкото орехи в таратор.

  4. 4 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 2717 Неутрално

    До коментар [#3] от "deaf":

    Ми това не е еклер, а хлебче !

    [email protected]
  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 6256 Неутрално

    До коментар [#4] от "karabastun":

    Абосолютно вярно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 542 Неутрално

    Еклерът е сладкиш и то от класа, имам удоволствието да хапвам домашни, а орехите в таратора са си класика, а не нелепица. Става дума за сух таратор от цедено маслено кисело мляко, мезе за ракията, с хрупкава краставичка, зехтин, сол и копър, отгоре посипан с орехи. Другият таратор, който е с повече вода, е за салата на матджи със сос-гулаш, попска яхния, винен кебап и пр.

  7. 7 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2963 Весело

    До коментар [#6] от "man_un":

    Тоя твой "сух" таратор е по-скоро млечна салата или салата "Снежанка". На която пак не става да и ръгнеш орехи.
    А другият таратор "с повече вода",ако го ядеш с яхния ще се пръснеш от толкова много течност.

  8. 8 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2138 Неутрално

    Еклери със зелени мухоморки! Много вкусно! Тъщата ще те хвали пред блока!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  9. 9 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6072 Любопитно

    От сто години еклера е със сладка плънка. Това е рецепта на хлебче с .....





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK