Повече хора взимат заеми за покупка на автомобили и къщи, сочат данните на "Райфайзенбанк"

БНБ държи стабилно контрола над банките, обяви Оливър Рьогл, председател на управителния съвет на "Райфайзенбанк България"

© Анелия Николова

БНБ държи стабилно контрола над банките, обяви Оливър Рьогл, председател на управителния съвет на "Райфайзенбанк България"През 2017 г. повече българи са взимали потребителски кредити за покупка на автомобил, а са намалели тези, които влизат в дълг, за да ремонтират дома. Това показват данни на "Райфайзенбанк България". Според тях хората могат да си позволят малко повече от най-наложителното, коментира пред журналисти Ани Ангелова, директор "Банкиране на дребно".


През 2016 г. 64% от клиентите на институцията са теглили заем за ремонт на дома, докато година по-късно с това предназначение са вече 40% от отпуснатите кредити. В същото време за година от 5% на 13% се покачва делът на кредитите за покупка на автомобил. Заради ниските лихви пък се е удвоил делът на потребителите, които рефинансират стари задължения - от 11% на 25%. За обзавеждане и техника се взимат 13% от кредитите при 10% година по-рано.


Средният размер на потребителския кредит остава непроменен на годишна база - 15 хил. лв., но изплащането му вече е за 7, а не за 6 години, средният размер на вноската пада от 260 лв. на 225 лв. месечно. Последното се дължи на спада на лихвите.
През изтеклата година средната сума на вземаните ипотечни заеми е нараснала от 94 хил. на 106 хил. лв., като предпочитаната валута остава левът. Лека промяна има в типа имоти, които се финансират с такива заеми. През 2016 г. 94% от заемите са били за апартаменти, а година по-късно спадат на 92%. За сметка на това повече хора са купили къщи - от 6 на 8% е нараснал делът на заемите за тях. Увеличават се покупките на монолитно строителство, а спадат тези на панелни и ЕПК жилища.


Лека промяна има в образа на средния кредитополучател на банката. Той е мъж на 38 години (37 години през 2016 г.), има едно дете (две деца година по-рано), среден доход от 1700 лв. при 1300 лв. през 2016 г. и работи вече не само в ИТ сферата, но може да е икономист или инженер.


За изтеклата година "Райфайзенбак България" отчита печалба след данъци от 134.5 млн. лв. след данъци и 8% ръст на кредитния портфейл до 4.36 млрд. лв. Специално при кредитирането на домакинствата се отчита 11% ръст.


Прогнозата на банката е, че безработицата в България през тази година ще спадне до 5.7%, а инфлацията ще се покачи до средно 2.6%.


От тази година български стартъпи ще могат да участват в конкурса на банката, като победителят ще спечели 5 хил. евро. Те могат да бъдат в няколко сфери, имащи отношение към дейността на банките - анализи на кредитополучателите, технологии, свързани с личните данни, корпоративно банкиране, инвестиционни технологии, клон на бъдещето, отворено банкиране. Кандидатстването ще бъде между април и юни. Конкурсът е в рамките на акселератора на "Райфайзен банк интернешънъл" - Elevator Lab. Тази година за пръв път се приемат кандидати на национално ниво, но и през предходната е имало 8 проекта от България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK