Китайски консорциум ще управлява летището в Пловдив 35 години

Отварянето на офертите през май 2017 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Отварянето на офертите през май 2017 г.Консорциумът между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест" е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. Днес правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок, съобщи правителствената пресслужба.


Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да инвестира 79 млн. евро в ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.


След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.
Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив е открита на 16 януари 2017 г. , припомня пресслужбата. Първоначално офертите са три - ДЗЗД "Силк роуд Пловдив Еърпорт"; "Консорциум Летище Пловдив"; Обединение (Консорциум) между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест". След разглеждане на документите е установено, че ДЗЗД "Силк Роуд Пловдив Еърпорт" не отговаря на критериите за подбор и дружеството е отстранено от процедурата. На 27 юли 2017 г. са отворени публично предложенията и обвързващите предложения на "Консорциум Летище Пловдив" и на обединение между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест". Отстраненият участник "Силк Роуд Пловдив Еърпорт" обжалва решението и процедурата е временно спряна до 1 март 2018 г., когато Върховният административен съд отхвърля жалбата като неоснователна, след което процедурата отново е стартирана. Комисията пристъпва към оценяване на участниците и класира на първо място обединението между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест".


Единият от участниците в обединението, определено за концесионер, HNA Group (Хайнан Груп) към момента разполага с активи за около 145 млрд. долара, годишните му приходи са над 90 млрд. долара, а служителите му в цял свят - над 410 000. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката. "Хайнан Груп" управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града.


"Пловдив Еърпорт Инвест" е дружество, регистрирано в Холандия и според публикация в "Медиапул" от преди година има инвеститори с опит в авиацията, както и такива с капитал от Европейския инвестиционен фонд,

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Първа голяма китайска инвестиция в България, при това на компания, която е лидер в сектора в Китай. Ще е изключително интересно да видим как ще се развие.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Весело

  Любопитно ми е какви ще бъдат лозунгите като дойде време да поискаме държавата да си го купи обратно подобно на ЧЕЗ

  подпис
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Всичко различно от ТИМ и сие е добре дошло - дано се отпуши това летище най накрая.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  Изглежда добре в началото, но винаги спестяват някои точки от договора които в последствиее го правят неизгоден. Дано случая не е такъв.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Партньорът от Пловдив май е бил "смазващата" връзка за печелене на офертата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Единият от участниците в обединението, определено за концесионер, HNA Group (Хайнан Груп) към момента разполага с активи за около 145 млрд. долара, годишните му приходи са над 90 млрд. долара, а служителите му в цял свят - над 410 000. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката.
  ------------------------------

  Ето такива инвеститори ни трябват! Огромни приходи, огромен актив, солиден бизнес. Свикнали са завалиите да плащат рушвети и не са гнусливи като партньорите ни от Запада които не припарват в България заради ширещата се корупция.

 7. 7 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Уфф,
  А дано!
  Да си пожелаем дитектна линия 2 пъти седмично Пловдив - Шанхай.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 8. 8 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 773 Любопитно

  Дружество, регистрирано в Холандия от инвеститори с опит... сред тия инвеститори срещат ли се вълци, мечки и лисици? Щото нали Буда ги изгони от София, по собствените му думи - може пък да са се приютили в Пловдив... кой знай?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Китайците настъпват!

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Абе кат са толкова баровци китайците що им правят 48 месеца гратис.

 11. 11 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":
  А Вие от къде знаете, че зад "Пловдив Еърпорт Инвест" не стои ТИМ или пък даже Шиш кебапа? Много ми е интересно кои са те. Както знаем от досегашния ни български опит, няма случайни играчи при концесионни или приватизационни сделки.

  Попов
 12. 12 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Комунистически Китай концесионер в държава - членка на НАТО и ЕС. Трябва незабавен коментар от експерт анализатор от ИПИ или Центърът за изследване на демокрацията. Или както казва Веспасиан - "Парите не миришат". Впрочем, това летище отдавна трябваше да се нарича "Тракия". Поради някои геополитически съображения свързани с "духовните граници" на югоизточния съсед. Бог да пази България.

 13. 13 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката."

  Дневник,
  Пише се "туризма", а не "туризЪма"!

 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 268 Неутрално

  "Единият от участниците в обединението, определено за концесионер, HNA Group (Хайнан Груп) към момента разполага с активи за около 145 млрд. долара, годишните му приходи са над 90 млрд. долара, а служителите му в цял свят - над 410 000."

  Много голяма фирма. Това е обнадеждаващо.

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":А Вие от къде знаете, че зад "Пловдив Еърпорт Инвест" не стои ТИМ или пък даже Шиш кебапа?
  —цитат от коментар 11 на Попов

  Ако някой твърди, че зад ПЕИ стои ТИм или шиш-кебапа, той трябва да го докаже. В правото няма доказване на отрицателни факти. Няма как да докажеш кой не стои зад някого. Вие като сте навътре в материята докажете кой стои зад пловдивската фирма.

 16. 16 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#3] от "lustmord":А Вие от къде знаете, че зад "Пловдив Еърпорт Инвест" не стои ТИМ или пък даже Шиш кебапа? Много ми е интересно кои са те. Както знаем от досегашния ни български опит, няма случайни играчи при концесионни или приватизационни сделки.
  —цитат от коментар 11 на Попов


  Защото от другата страна седят директори на компания с приходи от 90 милиарда годишно и 410 000 служители. Дреме му на китаеца за мнението някакво си малко бяло обло човече на хиляди километри с някакви мижави милиони, която китайската компания ги прави на ден.

 17. 17 Профил на dobrev
  dobrev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  В интерес на истината двете летища, които са със съвместно тяхно управление са най-добрите в България и постоянно се наливат инвестиции. Дано и Пловивското се управлява добре.

 18. 18 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това е само началото. Новият копринен път има шест коридора по суша, и един по вода. От тези по суша един отива в Сибир, три отиват в различни част на Южна Азия, а два влизат в ЕС.
  Северният, през Русия, влиза в ЕС чрез Вишеградците, а Южният, през Турция, влиза в ЕС чрез България и после или Сърбия или Румъния.
  Т.е. до десет години Унгария, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Сърбия, Гърция, и вероятно всякакви балтийски дребосъци, ще са "изкупени" както в бизнес, така и в политическия смисъл, от Китай.
  Вече ще има в източната половина на ЕС не два играча както досега (Запада и Русия), а три играча. А на балканите, не три както досега (Запада, Русия, и Турция), а четири играча.
  Но имайки предвид че Китай е единствената въшна сила която НЕ граничи с Европа, а има между себе си и Европа цял континент, то може би в най-примитивния смисъл, това е най-безобидната външна сила. Щото не може като Русия или Турция изведнъж да иска да преразглежда граници.
  Напротив, на Китай са му през ориза кой с кого и как граничи в Европа, важното е да има мир и икономическа стабилност, за да функционира търсенето.
  А иначе Китай отдавна мощно инвестира и в Британия
  https://www.telegraph.co.uk/finance/china-business/10490287/China-ready-to-invest-50bn-in-UK-infrastructure.html
  и САЩ,
  https://www.marketplace.org/2016/03/14/economy/china-investments
  и това е напълно нормално. Както през 1980-те Япония беше главния инвеститор, преди да стигне своя таван на ръста в началото на 1990-те и да почне стагнацията.

 19. 19 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Дневник, пише се "туризма", а не "туризЪма"!
  —цитат от коментар 13 на uporit


  Съобщението е препечатано - видях го и в други медии 1:1...

 20. 20 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Абе кат са толкова баровци китайците що им правят 48 месеца гратис.
  —цитат от коментар 10 на 442


  Така сен прави навсякъде , когато искаш да заинтересуваш хубави инвеститори. Включително в много по успешни и развити страни от България.

 21. 21 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Абе кат са толкова баровци китайците що им правят 48 месеца гратис.
  —цитат от коментар 10 на 442


  Така сен прави навсякъде , когато искаш да заинтересуваш хубави инвеститори. Включително в много по успешни и развити страни от България.

 22. 22 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Абе кат са толкова баровци китайците що им правят 48 месеца гратис.
  —цитат от коментар 10 на 442


  Така сен прави навсякъде , когато искаш да заинтересуваш хубави инвеститори. Включително в много по успешни и развити страни от България.

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#12] от "subaru":

  Ами, че той Китай има няколко хиляди юилиарда долара инвестиции в САЩ, та какво остава в някаква малка държавичка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Любопитно
 25. 25 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  Съдейки по летищата във Варна и Бургас, Пловдив може само да съжалява, че Фрапорт (или който и да е друг сериозен оператор) дори не пожела да участва.

 26. 26 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Времето ще покаже... Аз лично се притеснявам от възможния шум. Защото заради военните и Родопите на юг... заходите не са лесни.

 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivan_ko9":

  И по добре - летището в Бургас ако си беше останало на Копенхаген щеше да бъде първо в България, но царските хора направиха подарък на Варна - сега и най малката гайка трябва да се достави от Варна и да се завинти от варненска фирма.

 28. 28 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Ако някой си беше направил труда да разгледа внимателно китайската компания щеше да види, че е собственик на Суиспорт :) Не си мислете, че това автоматично значи, че едни милиарди инвестиции ще потекат, че ще има по два полета на ден до Китай и т.н. Компанията е собственик на няколко никому неизвестни по нашите географски ширини локални авиопревозвача, но не очаквам те да направят сериозна експанзия в посока пловдив, защото ако са искали са можели до сега да го направят до всички места на които оператор е Суиспорт.
  Свалете розовите очила и нека видим какви са им плановете за развитие пък тогава да настава всенародна радост. Аз залагам на каргото ;)

 29. 29 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Основният трафик ще е карго.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 30. 30 Профил на lcp01393483
  lcp01393483
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Уважаеми господа, не се радвайте толкова много.
  Само, който не е живял и работил с китайци, може да се радва на такива новини. От 15 години работя с китайци, това са нагли и безпардонни човечета.
  За тях ние сме едно нищо, по-точно такива, като нас са само предястието.
  Ако зависеше от мен, китаец в Европа никога!
  Мамят, лъжат, крадат повече от едни наши познати-шведите.
  Те вече смятат, че светът им е длъжен за нещо и трябва да им купува боклуците, които са произвели, след като са откраднали технологиите от Запада!
  Ще има много полети от Китай, след 10 години ще станат повече от нас!
  Отваряйте шампанското и се радвайте, те отдавна вече са тук и имат цели контрабандни канали за стоки.

 31. 31 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Най-после! Да видим колко са сериозни, но ако направят поне колкото Фрапорт във Варна и Бургас ще е прекрасно. По едно време планираха да е предимно каргж летище. HNA държат Франкфурт-хан.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 32. 32 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Времето ще покаже... Аз лично се притеснявам от възможния шум. Защото заради военните и Родопите на юг... заходите не са лесни.
  —цитат от коментар 26 на Tod


  Според мен това е по-скоро добра новина.За техническата страна /месторазположението/ си прав. Не случайно едно време Графа беше и гражданско летище. Има и друго, очаквам, че може да се случи и китайско преселение в Пловдив. Ще покрият нуждата от работна ръка а в последсвие може да се случат и други инвестиции.

  Stupid people make me sick
 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  [quote#32:"Хакуна Матата !"][/quote]

  как ще ги пуснат тези китайци в България, и ЕС? Ще трябва някакъв специален режим, нещо като сини карти за временно пребиваване и работа, без право на паспорти. Това може и да помогне на индустрията наистина - китайци са помогнали да построят западните щати в 19/20 век.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK