По хляба им ще ги познаете

По хляба им ще ги познаете

© Георги Кожухаров



За нация, която консумира толкова много хляб, изглежда странно съвременните производители на истинската му версия - тоест без мая, няколко вида Е-та и др., да се учат на занаят в чужбина. В същото време роенето на нови хлебарници върви с изненадващо бързо темпо дори и за тези, които вече са отворили такива и знаят какво е потреблението.


За алтернативните хлебарници разговаряме с Пресиян Петров, съсобственик на "Братя хлебари". Негов ще е хлябът на гала вечерята, с която завършва поредното издание на "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino" тази вечер (29 март).


Новите хлебарници


Преди 10 г., когато станах хлебар, имаше само една хлебарница в България, която не работеше с комерсиална мая. Сега са може би 200-300 тези, които се опитват да правят нови неща, разказва Пресиян Петров. По негова оценка през миналата година са отворени поне 30 хлебарници с амбиции да правят качествен хляб, а в София в момента те са над 50.




Според него, макар и бавно, хората се приучват да търсят по-качествения продукт, макар че неговият вкус е по-различен от фабричния. Дава пример със свои клиенти, млади хора, които купували този хляб от години, сега вече имат дете в детската градина, което там отказвало да яде заводския хляб, защото за него вкусът му трябва да е друг. Промяната отнема време, казва хлебарят.


Според него половината от алтернативните хлебарници работят с квас, но тъй като това не е най-лесният начин да се произвежда хляб, а държавна регулация няма, потребителят не може да има пълна гаранция какъв е крайният резултат. Според него някои хлебари избират "най-лесните" клиенти - тези, които приемат безкритично това, което им се предлага. Причина за това е и фактът, че едва около 10% от потребителите са клиентите на тези хлебарници.

По хляба им ще ги познаете

© Георги Кожухаров


Какъв е вкусът


Дали всеки кисел и жилав - в сравнение със заводския, хляб е добър? Според Пресиян хлябът, приготвен с квас, а не с мая, трябва да има лека киселина, но да е деликатна и да преминава бързо. Голямата киселина на хляба може да е признак както за объркана технология при производството, така и за това, че са използвани изкуствени окислители, които да заблудят вкуса. Обяснява, че естествената киселинност зависи от много фактори - от температурата на кваса, от използваното брашно и микроорганизмите в него, от алкалността на водата и др. Обяснява, че е важно киселинносттта да е балансирана, защото тя стимулира стомаха също да повишава.


Какво се търси


Пресиян Петров е от онези производители, които искрено се ядосват на тезата "това се търси". Когато с брат си започват производството преди години, се оказва, че не могат да разчитат на постоянно качество на брашната, които искат да използват, нито могат да избират сред по-специални видове. Обяснили им, че се предлага това, което се търси и то не включва висококачествени и много различни от базовите брашна. Така се стига до внос на суровината от Австрия.


Въпросът с това "какво се търси" обаче стои и пред братята хлебари. С голяма увереност за успех те предложили хляб с мед и розмарин, но това се оказало пълен провал. В същото време много успешно се продава хляб с каша, което те не се очаквали. Кашата в случая е овес на каша, добавен в тестото. Все пак почти половината от хляба, който предлагат е бял.


Разбирането в България е, че хлябът е допълнение към храната, докато той е една отделна храна, казва Пресиян. Според него той трябва да е нещото, заради което слагаме определени други продукти на масата - както определени сирена се комбинират с определи вина. Разказва, че в Германия от известно време съществува длъжност, която може да се определи като хлебен сомелиер. Той съветва кой хляб с каква храна да се комбинира. "За мен консумацията на хляб трябва да премине в тази посока. Да спрем да го виждаме като пълнене на стомаха". Затова и съветва мазните салати, месата и рибата да се комбинират с по-лек хляб, тоест с поне 50% бяло брашно. по-тежките - пълнозърнести, да се ядат само намазани с масло или със салати и зеленчуци.


Вносен занаят


На въпроса защо се налага хлебарството да се учи в чужбина Пресиян отговаря с личната си история. След предците му има хлебари, имали са и мелница, която бива отнета като всяка частна собственост през 1944 г. До 1990 г. никой в рода не говори за това, нито се насочва към такова поприще. Това е и достатъчно време да се заравят и напълно изоставят традициите не само в правенето на хляб.

По хляба им ще ги познаете

© Георги Кожухаров


Дядо му го вижда като дипломат, докато не научава, че внукът е взел друго решение - да стане хлебар. Така започва обучението му. В цеховете за хляб, в които попада обаче, никой не иска да въвежда нови технологии и да следва световни тенденции. Така Пресиян стига до логичното решение да учи в чужбина. Наученото във Франция, а по-късно и в Азия отново не може да намери приложение. Остава единственото решение - собствен бизнес. В началото братята хлебари са продавали по 10 хляба седмично, сега те са вече 1000 на ден.


Кой го купува


Логично е към новото да са по-отворени пътуващите хора и младите. Половината от клиентите на хлебарницата са тъкмо хора на възраст между 30 и 50 г. Има и такива на над 80 г., които си спомнят хляба от детството и този им напомня тъкмо него.


Проблемът е, че може би 40% от клиентите не разбират защо купуват този хляб, казва Пресиян. От разговори с тях научава, че е, защото това е изборът на техни приятели или близки. А не защото смятат, че хлябът трябва да е с квас, а не с мая и т. н. Популярността на братята хлебари в интернет също води клиенти, но те отново са в тази група. Не оценяват продукта по това, което им обясняваме, допълва той.


В чужбина хлебарниците са места за обмяна на идеи, за закуска и пиене на кафе, у нас това едва прохожда и пак към него клонят хора, които са пътували или живяли навъв. Но рано или късно ще се случи, казва хлебарят.


Защо го няма в ресторантите


В началото братята хлебари не са имали поръчки от ресторанти. Сега са се появили, но са по-скоро изключение и са малки заведения, които обръщат особено внимание на храната. Повечето искат наполовина изпечен и шоково замразен хляб, за да се пече на момента. Така ще кажат на клиентите, че се прави на място, обяснява Пресиян. Проблемът е обаче, че в хлебарницата няма достатъчно условия да се изследва какви процеси протичат в тестото при такава полуподготовка и след това. При използването на мая има еднакви резултати винаги, а при нас не е проучено, разказва Пресиян.


Опитахме се да караме за обяд хляб идеално изпечен, но ако не се продаде, ресторантьорите не искат да го сервират вечерта, а бракуването му излиза скъпо.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 3862 Неутрално

    Българинът забрави опашките за хляб.

  2. 2 Профил на Clap
    Clap
    Рейтинг: 432 Любопитно

    Лека, полека ще се научим да ценим хляба с квас. За да се осъзная трябваше да се преместя в САЩ и да започна да го правя сам, но по-добре късно отколкото никога! Сега знам, че няма връщане назад.

    Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
  3. 3 Профил на Clap
    Clap
    Рейтинг: 432 Любопитно

    Лека, полека ще се научим да ценим хляба с квас. За да се осъзная трябваше да се преместя в САЩ и да започна да го правя сам, но по-добре късно отколкото никога! Сега знам, че няма връщане назад.

    Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
  4. 4 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4137 Неутрално

    С каква цена е този хляб?

  5. 5 Профил на vtl53383951
    vtl53383951
    Рейтинг: 396 Неутрално

    До коментар [#4] от "hamiltonf1":
    Конкретно на мястото на което правят реклама от дневник, цената са измерима с тази на пържолите.
    Тъжно но факт.

  6. 6 Профил на Теодора
    Теодора
    Рейтинг: 287 Неутрално

    Ям хляб много рядко - един, два пъти в месеца и за това много внимавам какво купувам, държа на качеството, давам го и на детето си. Хляба на Братя Хлебари не е лош, но идва и малко по-мазен и солен за моя вкус. Има други пекарни с по-добро качество.
    #hamiltonf1 Мисля, че 5.50 е 500гр с квас и лимец на фермерското пазарче в Мола на Цариградско. Цените на другите фурни за този вид хляб са същите.

  7. 7 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2735 Неутрално

    Хлябът с квас е най-близък до чревната флора, усвоява се добре от организма и не вкарва обичайните боклуци на комерсиалната мая, набухвателите и консервантите на фабричните хлябове, които приличат по-скоро на гъби, отколкото на хляба, който правеха нашите баби.

  8. 8 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 379 Неутрално

    Ех, баба какви погачи месеше...

    А на мен най-много ми липсва онзи черен, лепкав и кисел хляб, който с удоволствие хапвах преди 30-40 години в "единый, могучий, нерушимый союз", дето се разпадна.

    No Pain No Gain
  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9611 Неутрално

    Качествения хляб е скъп продукт и винаги е правен с любов и грижа

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на bfz40385564
    bfz40385564
    Рейтинг: 16 Неутрално

    До коментар [#5] от "vtl53383951":

    Цената може и да е/изглежда висока но те внасят качествено брашно, закваските са винаги пресни и хлябът се приготвя в малки количества. За сметка на това вкусът му е отличен, също така и трайността му. Правилно съхранен изкарва повече от седмица без да става на камък.
    Имам приятели, чието дете страда от диабет и следят всяко нещо което му се дава. Те казват, че когато детето яде от този хляб това въобще не се отразява на показанията на инсулина.
    Освен това сме свободен пазар - ако някой смята, че може да ноправи хляб с такова качество и да бъде по 50ст. - пазара е отворен и го очаква!

  11. 11 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2511 Неутрално

    На Шипка в Кейки Бейки, хляба от лимец и ръж, с кавас, е 4,8-5,00 лв. за 0,5 кг.,
    Много вкусен. На децата им изрязвам коричките обаче.

  12. 12 Профил на Ronald Reagan
    Ronald Reagan
    Рейтинг: 555 Неутрално

    Това прекрасно четиво не е за носталгично настроени хора, те привиждат в заводския хляб от миналото нещо прекрасно, вероятно и в опашките за него :) ! Но, който не е опитал от хляба на тези пекари само е загубил.

    agent
  13. 13 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1682 Неутрално

    Докъде стигнахме - да наричаме нормалния хляб ''алтернативен'', макар че сигурно повечето от т.н. алтернативни хлебари едва ли произвеждат истински хляб.

    В статията са зададени доста въпроси, но не и въпроса за цената на този хляб.
    И се питам - защо ли някогашният селски хляб, който дори по вид беше далеч по-апетитен от този на снимката, не струваше майка си и баща си, а беше основна необходимост за всяко семейство, със съответната ниска цена?

  14. 14 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1286 Неутрално

    Не намирам задоволително обяснение с какво маята за хляб, суха или пресована на кубчета, била едва ли не "лоша"?
    И с двете правя отлични теста за пица, баници, хляб и т.н., харесвани от всеки на трапезата ми, а това са все отбрани гурмани.
    Какво и е "лошото" на маята?
    Моето убеждение е, че КВАСЪТ Е ОПРАВДАНИЕ ЗА ВИСОКА ЦЕНА и нищо друго.
    Но, снобизмът струва пари и те трябва да бъдат събрани на правилното място, нали така?

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  15. 15 Профил на who cares
    who cares
    Рейтинг: 396 Неутрално

    ... роенето на "бутикови" хлебарници си има своето обяснение - ЕВТОСУБСИДИИТЕ. Въртят се там едни пари ;-) Странно, обаче, братото е трябвало да посети и Турция, която е най-консумиращата хляб нация, с нейните симити, екмеци и т.н. И още нещо - ежедневната консумация на хляб, някак си, не се връзва с цена от 5-6 лева за "хлебче". Малко снобиско и хипстъриско ми се вижда...

  16. 16 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3795 Любопитно

    До коментар [#15] от "who cares":

    Странно, обаче, братото е трябвало да посети и Турция, която е най-консумиращата хляб нация, с нейните симити, екмеци и т.н.
    =======
    +
    Тази тема е почти безкрайна !
    В нашия квартал си имаме нещо като "застраховка хляб"
    Ако бъдат нарушени вкусовите кчества на хлебните изделия , потърпевшите клиенти имат право на обезщетения.
    Често .....когато има оплаквания ....за да се потули случая се дава цяла каса с хляб , на потърпевшия ..... и разбира се , обещание, че следващата стока ще е безупречна !

    Bukalemun
  17. 17 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 1043 Весело

    Въй-въй, едно време колко по-добре беше всичкоооо....
    Да ви се неначуди човек на носталгията.

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  18. 18 Профил на kashpirovska
    kashpirovska
    Рейтинг: 620 Неутрално

    Айде пак реклама на Братя Хлебари,защото са си дружки с Дневникъ....В цяла България няма никой друг толкова изучен в занаята,така ли?Никой друг не прави хлябове с квас или каша?!

    Джордж Оруел-1984
  19. 19 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 262 Неутрално

    Качествения хляб е скъп продукт и винаги е правен с любов и грижа
    —цитат от коментар 9 на penetrating


    ГЛУПОСТИ. Аз през лятото си правя квасен хляб. Една от ползите е именно по-ниската му цена. Дори от най-евтиния заводски. Най-малкото маята струва пари, а квасът си е бедава. Просто тези работят в сегмент "хипстър". Т.е. потребителите му са същите, които си пазаруват джинджър, пистачо и нигела и гледат като теле ако им речеш шамфъстък.

  20. 20 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 262 Неутрално

    "В чужбина хлебарниците са места за обмяна на идеи"

    Ахам, да. Това може да бъде слоган на някой следващ умнокрасив протест.

  21. 21 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 831 Неутрално

    Не намирам разумно обяснение за прекалено високата цена на хляба в подобни фурни. Бил съм в много страни и по мое мнение най-качествените и здравословни тестени изделия се правят в Италия. Цената им е поне наполовина в сравнение със софийските фурни.

  22. 22 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3116 Неутрално

    Ям хляб много рядко - един, два пъти в месеца и за това много внимавам какво купувам, държа на качеството, давам го и на детето си. Хляба на Братя Хлебари не е лош, но идва и малко по-мазен и солен за моя вкус. Има други пекарни с по-добро качество.#hamiltonf1 Мисля, че 5.50 е 500гр с квас и лимец на фермерското пазарче в Мола на Цариградско. Цените на другите фурни за този вид хляб са същите.
    —цитат от коментар 6 на tegripa



    До коментар [#6] от "tegripa":

    Само два пъти в месеца ядете хляб?! Явно сте богата. Аз се опитах да се храня без хляб,но когато на ЕДНО ядене изядох половин буца сирене и 300-400гр. бекон,(сметката излезе около 20лв. общо),се отказах.

  23. 23 Профил на Yomega
    Yomega
    Рейтинг: 822 Неутрално

    от хляб с квас се дебелее по-малко! :)
    обяснението е, че докато втасва бактериите от кваса се хранят със захарите от брашното и съответно "пръцкат" СО2 и мехурчетата карат тестото да се вдигне, проста и съответно гениална работа :)

    та като ядем хляб с квас сравнено с хляба с мая първия се обработва от тялото много по-лесно заради по-малкия обем захари, т.е. бакериите на кваса преди да умрат геройски във фурната са поработили за нас :)

    на Братя Хлебари хляба го харесвам, макар понякога киселата нотка да има идва маалко в повече. "Хлебар" на Шишман и Оборище също правят страхотен хляб. Но от настоящите фурни в София мисля, че съм най-голям фен на 'Хляб и сол' до НДК.

  24. 24 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 236 Неутрално

    Ям хляб много рядко - един, два пъти в месеца и за това много внимавам какво купувам, държа на качеството, давам го и на детето си. Хляба на Братя Хлебари не е лош, но идва и малко по-мазен и солен за моя вкус. Има други пекарни с по-добро качество.#hamiltonf1 Мисля, че 5.50 е 500гр с квас и лимец на фермерското пазарче в Мола на Цариградско. Цените на другите фурни за този вид хляб са същите.
    —цитат от коментар 6 на tegripa


    5.50 за 500 грама си е чист грабеж (мързел по-скоро да си го направиш сам). Квас се прави за 5 дена с брашно и вода. Просто трябва да го разбъркваш сутрин и вечер и да добавяш по една лъжичка брашно да го подхранваш. След това веднъж като се захрани можеш всеки ден да имаш готов (като кисело мляко). Проблема е че хората са забравили да готвят най-елементарни неща. Даже ако имаш хмел под ръка можеш да замениш водата с чай от хмел и ще направиш жива мая. В пъти по-добра от тия турските кубове. Да не говорим пък че лимеца всъщност хората го изкореняват от нивите защото се води плевел (дивата пшеница може да заеме мястото на "гмо" пшеницата). И само от простотията на хората лимеца струва 3 пъти колкото обикновената пшеница. Лимец може да вирее и на земя от тип 10, което буквално е камънаци и бурени. А пшеницата за която и трябват тип 1,2,3 земи, всъщност струва по-евтино от нещо което може да вирее навсякъде...

    Да живеят веганите, вегетиаринците и бг-мамите които с четене на 1 статия и едно видео, са станали докторанти по генетика, фармацевтология и т.н...

  25. 25 Профил на znayko84
    znayko84
    Рейтинг: 594 Неутрално

    Абе то хубаво, но като влезеш в Братя хлебари и ти оферират цена от 5-6 лева за самун хляб и някак си ти се отщява. Хлебопекарната вкъщи прави същия за 1/4 от тази цена.

  26. 26 Профил на anonim440
    anonim440
    Рейтинг: 249 Неутрално

    "Според него", "Според него", "Според него", "Според Пресиян", "Според него".

  27. 27 Профил на Vihren Tomov
    Vihren Tomov
    Рейтинг: 266 Неутрално

    това за киселата нотка са пълни глупости - от години правя хляба вкъщи с квас и когато закваската е добре узряла няма и помен от киселинност във вкуса. работата е там, че маята е стандартизирана, а закваската няма как да бъде (или поне доста трудно - може би в промишлено производство и с помощта на лаборатория) и затова когато не е направен като хората, хляба с квас може да бъде откровено гаден. а цената не виждам защо трябва да бъде толкова висока, но това за братята хлебари е само плюс, нали? :)

  28. 28 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3507 Неутрално

    До коментар [#25] от "znayko84":

    Килограм хубав хляб би трябвало да е с цена, не повече от два лева.

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  29. 29 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8065 Неутрално

    То сега това , дето го продават даже не мирише на хляб. Вътре един куп боклуци.

  30. 30 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 844 Неутрално

    И ние рядко ядем хляб, но когато го правим, си вземаме от Фурна на Ст. Стамболов /до 32 училище, до Син Сити, ако още го има/ и макар да е с квас, е на по-добра цена.
    Имат рано сутрин и стар, който е по-евтин, а така или иначе се пече на брускети или нещо подобно.
    И на Хлебар на Шишман пак е по-евтин, но не знам дали е само с квас. Отделно квас се прави лесно, но иска труд - нахутено брашно, вода, вкисване, бъркане и т.н.
    Да не говорим, че всяка фурна от тези по-по така продава квас.
    Цената на тези пичове е за "бизнесмени" и кифли, които изповядват тезата, че да правиш упражнения, трябва да имаш карта за фитнес, защото иначе вкъщи не можеш да правиш нищо /така мислят моите колежки жени и имат предвид упражнения за тях за тонус и стягане/.

  31. 31 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 844 Неутрално

    До коментар [#29] от "Роси":

    Ми прави си безквасни питки на тиган.
    Вода и малко бира, брашно /хубаво/ и зехтин го смесваш до консистенция на палачинкова смес /боза/
    Намазан с мазнина незалепващ тиган се нагрява и пускаш един черпак смес.
    Обръща се като палачинка
    По пътя на опита ще станат поне 70% за нещо, но са много вкусни и плътни. 2 питки /тип тортили/ са ти достатъчни при подходящ пълнеж.
    Няма сол в рецептата, защото може да се яде и с нещо сладко.

  32. 32 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 844 Весело

    До коментар [#28] от "tww09306483":

    Виж цената на кило брашно от лимец и пак сметни.

  33. 33 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 262 Неутрално

    До коментар [#31] от "victortrt":

    Не е добър вариант за повече от един човек. Да направиш дузина такива

    До коментар [#28] от "tww09306483":Виж цената на кило брашно от лимец и пак сметни.
    —цитат от коментар 32 на victortrt


    Кило брашно от лимец е 2 лв. Е, в "Слънце и луна" могат да ти го продадат и за 5 лв, защото е с етикет "веган" например.

  34. 34 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9595 Неутрално

    Правят и хубави пърленки, не са точно като онзи хляб от преди 40 години от фурните, но ...

  35. 35 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 262 Неутрално

    Сега пуснах едно бързо търсене и открих защо един хляб може да струва колкото кило пържоли. Поне според пекарна "Слънце и луна". Тези братята може да имат друго обяснение. Нжой:

    „Самото приготвяне на хляб с квас изисква много чисто съзнание на човека, който прави хляба. Ако не е с чисто съзнание, ако не прави нещата правилно, просто хлябът не се получава”.

    http://avtentichno.com/производители/пекарна-слънце-и-луна/

  36. 36 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 844 Неутрално
  37. 37 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 844 Неутрално

    А, къде в София има кило пържоли за 6 лева, че идва Великден

  38. 38 Профил на ham
    ham
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#9] от "penetrating":

    Кое му е скъпото?Килограм брашно, лев и петдесет! От него повече от кило хляб!

  39. 39 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3589 Весело

    До коментар [#19] от "Stanko":

    ,,... които си пазаруват джинджър, пистачо и нигела и гледат като теле ако им речеш шамфъстък.,,

    Еле пък да кажеш например семки (тиквени или слънчоглед) или ошав, петмез, пестил и други такива сладки Български неща. А до фурнаджийският хляб, така му викам на хляба с квас, защото до нас има такава фурна, наистина е много вкусен и евтин 600 грамов, бял и ли добружа, струват по един лев. А да знаете какви вкусни мекици си правим с моята бабичка от тяхното тесто, 1 килограм тесто за 1 лев. Е па вие Совиянци си рупайте леб по на пет , че и десет лева мое да почнат да ви го продават

  40. 40 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1051 Неутрално

    При тази цена предпочитам пържола.

  41. 41 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 262 Неутрално

    До коментар [#19] от "Stanko":,,... които си пазаруват джинджър, пистачо и нигела и гледат като теле ако им речеш шамфъстък.,,Еле пък да кажеш например семки (тиквени или слънчоглед) или ошав, петмез, пестил и други такива сладки Български неща. А до фурнаджийският хляб, така му викам на хляба с квас, защото до нас има такава фурна, наистина е много вкусен и евтин 600 грамов, бял и ли добружа, струват по един лев. А да знаете какви вкусни мекици си правим с моята бабичка от тяхното тесто, 1 килограм тесто за 1 лев. Е па вие Совиянци си рупайте леб по на пет , че и десет лева мое да почнат да ви го продават
    —цитат от коментар 39 на сидер


    Аааа, не сте прав. Хипстърите си обичат петмез, пестил и прочие. Ходили са с нискотарифката в Лондон и там в един турски или пакистански ресторант са ги опитали и са казали "WOW".

  42. 42 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 856 Неутрално

    До коментар [#19] от "Stanko":
    Промишленото производство е много по-различно от домашното във всяко едно отношение, без значение дали става въпрос за животновъдство, растениевъдство, хранително-вкусова промишленост и т.н., защото това което правиш в малък мащаб, не работи в голям. В случая дори само втасването да вземеш, с мая ще направиш 10-15 пъти повече партиди, отколкото с квас за същото време, а при производството на масови стоки се постига ефективност само когато оборудването работи без прекъсване.

  43. 43 Профил на Дразнител
    Дразнител
    Рейтинг: 754 Неутрално

    Не знам какво точно е "хляб с квас, а не с мая", но преди 40 години в центъра на София имаше една истинска хлебарница - тази на "Аксаков", на ъгъла с "Добруджа". Сега там се прави някакво подобие на хляб, но такъв хляб, какъвто правеха в тази хлебарница преди 40 години, не съм ял никъде другаде в София. Такъв хляб има в Италия, Франция, Германия. Дано в новите български хлебарници да е такъв.

    Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
  44. 44 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 856 Неутрално

    До коментар [#14] от "Торбеш":
    Смята се, че дрождите на маята увреждат чревната флора и храносмилателната система (за разлика от кваса, това са изкуствено създадени агресивни дрожди). Това е и основен аргумент на хлебарите срещу домашните хлебопекарни - че не пекат при по-голяма влажност и при висока температура и съответно не се унищожават напълно дрождите на маята. Отделно от това квасът има оредимство, че втасването е по-продължително и протича ферментация в тестото, която го прави по-лесно усвоимо

  45. 45 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 856 Неутрално

    До коментар [#13] от "princess_x":
    Някогашният хляб от селските фурни също се правеше с мая, така че не е толкова традиционен (а беше по-вкусен от заводския, защото селските фурни не работят на конвейр и има време за по-бавно втасване и по-добра обработка). Общо взето след втората СВ се ползва мая, а дотогава в продължение на хилядолетия се е правел само хляб с квас, както и безквасен, естествено с тъмни брашна - общо взето това, което сега е алтернативен хляб

  46. 46 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9611 Неутрално

    До коментар [#38] от "ham":

    Ами правете си ги :)
    В Германия кило готов хляб струва кило сурови пържоли :)
    Затова и изкуството за правене на хляб в Германия е регистрирано в ЮНЕСКО.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  47. 47 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3589 Неутрално

    До коментар [#41] от "Stanko":


    Ма не думай? А сега да ви кажа нещо което не знаете. Истинският хляб от квас дори и от мая ( хляб бе консерванти) стои мек до три дни, до петият средата става ронлива, до седмия среда и кора стават еднакво твърди, това е от мен, как и от кога го знам не е важно. Опитайте с заводски хляб и ще видите как стои мек в продължение на седмица, това се дължи на консервантите в него. Купете хляб от фурна и ако пак стои мек повече от три- четири дни значи има консерванти. Този който аз купувам от фурната стои мек три дена, на петият средата се рони и на седмия кора и среда стават еднакво твърди. Направих се на любопитен пред фурнаджията и му викам, а ве майсторе хляба ти стои мек до три дни, след това на петият средата почва да се рони и на седмия кора и сред става еднакво твърди. Той хмъ, значи познаваш истинският хляб. За такава проба трябва да се купи топъл хляб, да се завие в месал или чиста памучена хавлия за да ,,почине,, т.е. напълно да изстине, кората му става мека но твърда

  48. 48 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3695 Неутрално

    Колко много коментари за хляба-кой бил вкусен, кой не, или че хлябът бил на цената на пържолите? Положителното е, че никой не се е развикал срещу немските вериги, че ни пробутвали хляб менте, който нямал нищо общо с подобията в Германия и Франция.

    Имам пресни впечатления за френски хляб, и френски сандвичи. Почти всеки бе дъждовно време, но не студено, и за мен бе невероятно удоволствие да пия кафе на масичката пред хлебарницата с най-обикновен кроасан, топъл, разтеглив, почти въздушен. Но цената му бе 1,10 евро! А сандвичите! Направени от малка багета без консерванти, с невероятен пълнеж! Наистина страшно вкусни, но 5,5 евро! При това неговоря за ресторан, а за обикновена пекарна, с 3 масички отпред!

    И накрая - в Студентски град на един ъгъл, продават страшни банички, само за 1,30! Ако предлагаха и чаша студено розе щях да възкликна "WOW". Е в целия ЕС няма такава вкусотия на цена 1,30лв!

    ...Затова и изкуството за правене на хляб в Германия е регистрирано в ЮНЕСКО.
    —цитат от коментар 46 на penetrating


    А на някой минавало ли му е през ума изкуството за правене на банички да бъде регистрирано в ЮНЕСКО? И най-важното - тези банички са приготвени с най-обикновени брашна, мазнини и бюджетно саламурено сирене Какъв ли ще е резултатът, ако се употребят продукти от френските или германските пекарни?

  49. 49 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3695 Неутрално




    До коментар [#48] от "historama":

    "...Почти всеки бе дъждовно време, но не студено, и за мен бе невероятно удоволствие..."

    Извинявам се, пропуснах думичката "ДЕН"!
    Да се чете: Почти всеки ДЕН бе дъждовно време...

  50. 50 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 711 Неутрално

    До коментар [#48] от "historama":

    В резерват на индианците дакота в САЩ предлагат на гостите си мекици, едно към едно като тези на баба ми. Само че ги гарнират с боб и зеленчуци. Но това пък е по желание.
    Май няма нищо уникално по света!

  51. 51 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 711 Неутрално

    До коментар [#48] от "historama":

    Допуснах неточност. Племето е навахо. А ето и мекиците. Казват се "навахо тако".
    https://www.google.com/search?tbm=isch&source=hp&biw=2206&bih=1216&ei=xbS9Wo-ME8yejwO7xKeQBA&q=navajo +tacos&oq=navajo+tacos&gs_

  52. 52 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 711 Весело
  53. 53 Профил на Обществен деятел
    Обществен деятел
    Рейтинг: 1102 Неутрално

    До коментар [#13] от "princess_x":

    Защото държавата го субсидираше и то мноого яко. На дядо ми му беше два пъти по евтино да си храни животните със заводски хляб, отколкото да им купува предназначените за храна на животни смеси.

  54. 54 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 782 Неутрално

    Никой не е по-голям от хляба !!!!
    Това е вярно но в един друг смисъл!
    Ако човек държи да яде хляб по някаква причина , добре е да си гоо приготви от лимец и с квас ( по-горе някой обясни защо ) .И този добър продукт струва повече от килограм черен дроб или колкото кг месо или сланина .
    А дава 1/2 килокалории от животиснките продукти !
    Ако го приготвиш от лимец но без квас , ще излезе около 3.50-4 лв за килограм ( суровини и ток , без труда ) .
    Скъпо и лишено от смисъл ( освен за веганите , които по принцип не могат или не искат да мислят )
    Та така ......ако човек толккова държи на витамини ,минерали и фибри от зърното , не виждам защо да не си купи лимец на зърна и да си смели половин шепа в кухн.робот .Може да се изяде с малко кисело мляко ...........
    Хляб от бяло брашно категорично не е храна , а нещо което може да се яде при липса на алтернативи !

  55. 55 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 782 Неутрално

    А дава 1/2 килокалории от животиснките продукти !

    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Поправям тази глупост .Хлябът дава половината от ЕНЕРГИЯТА , която дават животинските мзнини .За един и същи грамаж , разбира се

  56. 56 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2511 Неутрално

    Ето нещо кратичко за вредата от маята:
    "Процесът на ферментация, който се случва в тялото след насищането с маята, има цяла гама от негативни последици. Умора на мозъка и тялото, намаляване на имунитета, нарушения на съня, ниско съпротивление към инфекции – това веднага се забелязва при хора с пристрастяване, свързано с продукти, съдържащи дрожди. Германски учени вярват, че процесът на ферментация може да повлияе на появата и растежа на раковите клетки в човешкото тяло.
    Точно това е открил и един германски учен от университета в Кьолн – Херман Волф, който в продължение на 37 месеца е хранил ракова клетка в епруветка с разтвор на дрожди. Туморът нараснал повече от 3 пъти!
    Ферментацията на маята всъщност е ужасяващ процес. Ако това се случва в тялото, диафрагмата не изпълнява осцилиращи движения. Получава се и притискане на белите дробове. Всички органите на храносмилането работят зле, поради прекомерното обгазяване, а жлъчния мехур променя формата си.
    Ферментацията също е причина и за застой на течности в долните крайници и малкия таз. Това води до разширени вени, тромбоза, венозни язви и по-нататъшно намаляване на имунитета. Учените са склонни да вярват, че прекомерната консумация на храни с мая причинява появата на различни видове тумори и сериозна повреда на целия организъм."

  57. 57 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 262 Неутрално

    Ако го приготвиш от лимец но без квас , ще излезе около 3.50-4 лв за килограм ( суровини и ток , без труда )
    —цитат от коментар 54 на stenlyaka
    Без труд и възможно най-най-скъпи консумативи (не от хипстърски магазин) излиза под 2 лв. На мен 1.2 кг ми излиза левче, защото си купувам малко чувалче.

  58. 58 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2511 Неутрално

    До коментар [#41] от "Stanko":Ма не думай? А сега да ви кажа нещо което не знаете. Истинският хляб от квас дори и от мая ( хляб бе консерванти) стои мек до три дни, до петият средата става ронлива, до седмия среда и кора стават еднакво твърди, това е от мен, как и от кога го знам не е важно. Опитайте с заводски хляб и ще видите как стои мек в продължение на седмица, това се дължи на консервантите в него. Купете хляб от фурна и ако пак стои мек повече от три- четири дни значи има консерванти. Този който аз купувам от фурната стои мек три дена, на петият средата се рони и на седмия кора и среда стават еднакво твърди. Направих се на любопитен пред фурнаджията и му викам, а ве майсторе хляба ти стои мек до три дни, след това на петият средата почва да се рони и на седмия кора и сред става еднакво твърди. Той хмъ, значи познаваш истинският хляб. За такава проба трябва да се купи топъл хляб, да се завие в месал или чиста памучена хавлия за да ,,почине,, т.е. напълно да изстине, кората му става мека но твърда
    —цитат от коментар 47 на сидер


    В "заводския хляб няма консерванти, защото са много скъпи, а при него само цената е важна. Химията се добавя в мелниците, т. нар. коректори, ензими, киселини за избелване.
    Хляба с квас не мухлясва, става твърд като бетон, но не завъжда плесен.
    Заводския, дори тези с консервант, пакетирани, мухлясват, първите след няколко дни, вторите след изтичане срока на годност, обикновенно седмица ,две.
    Белия хляб става на тесто в стомаха, няма фибри и е все едно да изсипете пакетче нишесте в канала. Не си го причинявайте е съвета на всички диетолози.

  59. 59 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 262 Неутрално

    До коментар [#56] от "hope":

    Егати глупостите. Квасът също е вид мая, а киселото зеле е ферментирал продукт. Едва ли има смисъл да питам дали ваксинирахте децата.

  60. 60 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2511 Неутрално

    До коментар [#59] от "Stanko":

    Бъркате, децата ми са ваксинирани, имат електронни игри, смартфони и ядат шоколад.
    Квасът няма нищо общо с маята, не случайно с него тестото увеличава обема си 5-10%, а с маята 70-100%. Освен тази видима разлика, хляба с мая мухлясва.
    В маята има и консерванти, също така.

  61. 61 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3507 Неутрално

    До коментар [#32] от "victortrt":

    Хубав хляб, непременно трябва да се прави с брашно от лимец ли...? Може да сложиш някаква част да е от лимец и пак няма да отидеш на повече от 3 лева. Говорим за килограм.

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  62. 62 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1189 Неутрално

    Не намирам разумно обяснение за прекалено високата цена на хляба в подобни фурни. Бил съм в много страни и по мое мнение най-качествените и здравословни тестени изделия се правят в Италия. Цената им е поне наполовина в сравнение със софийските фурни.
    —цитат от коментар 21 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


    Мисля ,че германците имат голям принос към хляба 'от всичко' .След войната са се научили да правят хляба от какво ли не. Имат и разнообразие и качество но почитанието към френския е налице.Италианците не отстъпват но някак няма тази разгласа ,те разбира се имат най-масово рапространената кухня в цял сват ,макар и пастата да е китайско творение.
    Но цената на хлява е съзимерима с бг като ,често в Бг. е лееко завишена.Тук обаче да кажем качеството не е 'доказано 'всеки ден и много често надплащаме за това.Специално за тия момчета мисля ,че имат добър продукт но до френска ,немска или австрийска хлебарница има мнооого хлвб да изядат ...или изпекат.Пожелавам им успех и малко по-кротко с цените.
    София отдавана се доближи до някой по-извести дестинации,а това е леко неоправдано.

  63. 63 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 782 Неутрално

    [quote#57:"Stanko"][/quote]

    На колко Ви го дават при това количество ?
    Аз купувам брашно от лимец от производител , на цена 3лв /кг .
    Жена ми прави рядко едни бисквити за децата от него ......

  64. 64 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 844 Неутрално

    До коментар [#61] от "tww09306483":

    А, не, но нали говорим за хубав хляб. Та приех, че става въпрос за такъв от лимец със квас.
    Иначе брашното от лимец не втасва така добре като другите и хлябът става доста по-плътен.
    Иначе брашната на мелница Балван са хубави.

  65. 65 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1189 Любопитно

    [quote#57:"Stanko"]
    —цитат от коментар 63 на stenlyaka
    На колко Ви го дават при това количество ?Аз купувам брашно от лимец от производител , на цена 3лв /кг .Жена ми прави рядко едни бисквити за децата от него ......[/quote]

    От кг.брашно става доста повече от 1 кг.хляб! ;-)

  66. 66 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 856 Неутрално

    До коментар [#59] от "Stanko":
    Квасът (на практика е дива мая) и промишлената мая се различават по съотношението между различните видове дрожди. В промишлената мая концентрацията на термофилни дрожди е много по-голяма. Спорът за вредите от маята е стар, като основният аргумент на производителите е, че дори и да има потенциални вреди от маята, нейните дрожди се унищожават при печенето - само че в промишлени условия се пече на много по-висока температура и се образува много повече пара, докато в домашни условия не е така, затова и хлебарите са против домашните хлебопекарни.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK