Загрижена за банката за развитие, БСП настоява за шестмесечен отчет

Румен Гечев (вдясно) в неформален разговор с настоящия изпълнителен директор на банката за развитие Стоян Мавродиев (вляво на преден план). Снимката е архивна.

© Велко Ангелов

Румен Гечев (вдясно) в неформален разговор с настоящия изпълнителен директор на банката за развитие Стоян Мавродиев (вляво на преден план). Снимката е архивна.Депутатите от БСП настояват Българската банка за развитие да даде отчет в края на първото шестмесечие на 2018 г. за това какви дружества е кредитирала, от какви сектори и с какви суми, заяви по време на парламентарния контрол депутатът от левицата Румен Гечев. Причината са съмнения, че в нарушение на закона банката кредитира големи компании, а не малки и средни.


"90% от кредитите са към 20 големи фирми, остава дъжд от трохички за малките и средните предприятия", заяви Гечев и призова министъра на икономиката Емил Караниколов като принципал "да изпита" ръководството на държавната финансова институция дали знае какви са задачите и по закон.


"Притеснени сме, че данните опровергават изпълнението на закона, имаме слабост към банката и притеснения въпреки големия професионален капацитет, че не се движи в правилна посока", каза Гечев. "Направете изпит на ръководството на банката - 100 пъти им е написано, че финансират МСП, а не големи, свързани с много интересни български бизнесмени, компании", продължи левият депутат.
Той настоя министърът да провери отпускането на кредит от 20 млн. евро на новосъздадено дружество от Пазарджик за изграждане на фотоволтаици. "Износа на Китай ли стимулираме?" попита риторично депутатът.


Караниколов отговори, че ще провери случая.


Основният въпрос, който Гечев отправи към Караниколов, беше защо банката е разглеждала искане на "Инерком" за рефинансиране на кредита на електроразпределителното дружество ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие. В отговора от банката, прочетен от Караниколов, се казва, че такова искане не е постъпвало и не е разглеждано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK