Уискито е най-предпочитаният вносен алкохол в България

Уискито е най-предпочитаният вносен алкохол в България

© Красимир Юскеселиев



От всички видове вносни спиртни напитки в България най-много се купува уиски. Пазарният му дял е 56% от общия обем вносен алкохол и възлиза на 6.5 млн. литра през 2016 г. и на около 6.8 млн. литра през 2017 г. Стойността на внесеното уиски през миналата година е над 135 млн. лв., което е ръст от 12% спрямо предходната.


Това сочат данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни напитки, предоставени на БТА.


Според справката около 30% от българите във възрастовата група между 18 и 43 години, или почти всеки трети консумира уиски редовно, но с нарастването на възрастовата граница - между 35 и 54 години - консумацията намалява почти двойно. Въпреки това общо за пълнолетната част от нацията се падат по четири почерпки с уиски на човек на месец.




Също така мъжете и жените консумират почти еднакво количество уиски, което е феномен за България, коментират от асоциацията. Според експертите "българите се насочват към уискито, защото е сходно по алкохолен градус с националния феномен - ракията, както и заради чувството за престиж и достъпен лукс".


В топ 3 на най-предпочитаните вносни твърди алкохоли след уискито са също и водката и узото съответно с пазарен дял от 18% и 14%.


Най-висок е делът на внасяното у нас уиски от Шотландия - 61%. Следват ирландското с 21% и американското - 16%.


Уискито е най-предпочитаният вносен алкохол в България

© Юлия Лазарова


И за ЕС като цяло абсолютен лидер в производството и износа на уиски е Великобритания с производствена стойност над 3.7 млрд. евро за годината. Около девет на всеки десет бутилки уиски, произведени в ЕС, идват от Острова. Продажбите от износ в други държави са за близо 5 млрд. евро, 70% от тях - в ЕС, показва справка на Евростат.


Лидерството по внос на уиски държи Франция с внос на стойност от 750 млн. евро, следвана от Германия с 441 млн. евро, Испания за 372 млн. евро, Холандия с 264 млн. евро и Полша със 128 млн. евро, отчита Евростат.


Средно по 1.2 литра уиски годишно е консумирал всеки европеец през 2016 г., отчита още европейската статистическа служба.


В Европейския съюз през 2016 г. са произведени общо около 630 милиона литра чист 100-процентов алкохол, което е с 90 милиона литра по-малко в сравнение с 2015 г. През 2016 г. производството на уиски в ЕС е възлизало на 4.4 млрд. евро, отчита анализът на Евростат. За страни извън ЕС са изнесени бутилки за над 4.3 млрд. евро, като основна дестинация са били САЩ с износ за 1.4 млрд. евро, следвани от Сингапур (306 млн. евро), Тайван (220 млн. евро) и Обединените арабски емирства (187 млн. евро).


Уискито е най-предпочитаният вносен алкохол в България

© Евростат

Коментари (86)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ralita68
    ralita68
    Рейтинг: 635 Неутрално

    Не знам, аз съм за коняка! Много го уважавам!

  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6901 Весело

    ...с нарастването на възрастовата граница - между 35 и 54 години - консумацията на уиски намалява почти двойно, но четворно се увеличава консумацията на домашна ракия...:)

    karabastun1@abv.bg
  3. 3 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 939 Весело

    и аз много го обичам, със салатка ....

  4. 4 Профил на Wornoxmaniak
    Wornoxmaniak
    Рейтинг: 945 Разстроено

    Ние от сутринта сме на вино и мекици.

  5. 5 Профил на bwy56537275
    bwy56537275
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Алкохола е гадно нещо, най-добре е изобщо да не се консумира. Дори умерената консумация е доста вредна.

  6. 6 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    Уискито е добро питие. За съжаление в БГ масово се консумират блендед марки ( своебразна смесица от различни уискита без географско обозначение и без да е посочено колко време е отлежало ) вместо по-добрите сингъл малт. Аз лично предпочитам не-опушените уискита от лоу-ланд шотландски производители. Също и ирландските брандове, които по технология не се опушват.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9484 Неутрално

    При толкова хубаво вино, кой пие уиски? :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#1] от "ralita68":

    Ами основния недостатък на коняка е че е по-скъп от уискито. Арманяка е на сносни цени. Иначе има добри брендита на съвсем прилични цени. Но има една руска поговорка която преведена звучи така - за вкус и цвят няма приятели.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  9. 9 Профил на shilliew
    shilliew
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#5] от "bwy56537275":

    ако се пие в малки количества, действа като "спирт" при гадене в стомаха. В сравнение със зловонната цигара, алкохолът е по-малко вреден за употребяващия го.

  10. 10 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#7] от "penetrating":

    Мда, за съжаление в БГ трудно се намира хубаво вино. Все пак когато човек търси - намира. Последният път когато си купих бутилка Совиньон Блан в Родината бях приятно изненадан. Производителят - някаква варненска изба която не съм я чувал. Цената беше малко височка за БГ стандарт, 11 лева или нещо от сорта, реколта 2016. Бих препоръчал.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  11. 11 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1917 Неутрално

    Уиски е питие за пияни шотландски овчари!
    Виното е СИМФОНИЯ!!!

  12. 12 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2186 Весело

    Аз също се отчитам със сериозен личен принос към горните цифри. Пия само уиски и ракия, понякога вкъщи и вино.


    Уискито е добро питие. За съжаление в БГ масово се консумират блендед марки ( своебразна смесица от различни уискита без географско обозначение и без да е посочено колко време е отлежало ) вместо по-добрите сингъл малт.
    —цитат от коментар 6 на tsyrvulan


    Прав си, но има две важни причини за това. Първата е цената - блендовете са повече от два пъти по-евтини от долния сегмент сингъл малц от Шотландия. А втората е, че по соца и малко след края му, корекомската култура остави българите с впечатлението, че върхът на гъзарията е да пиеш боклуци като червено джони, тийчърс и грант'с, които за мен са еквивалента на ракия за 7 лева бутилката, само че на по-висока цена. Опитвам се да обяснявам на познати, че ако няма да е сингъл малц или поне Джак Даниелс, по-добре да пият някоя по-скъпа ракия (около 15 лева бутилката), ама не - току някой ми се появи с червено джони или балънтайнс, много доволен от себе си...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  13. 13 Профил на futurama
    futurama
    Рейтинг: 287 Неутрално

    Аз вече преполових бутилка вино и мога да кажа, че само загубени хора пият уиски.

    Не че и аз не пия понякога, но всеки му се случва да се изгуби.

  14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4698 Весело

    Сингъл малц 10+ години поне, Glen-нещо-си!

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9484 Неутрално

    До коментар [#10] от "tsyrvulan":

    Бяло вино обикновено избягвам. 11 лева е евтино за качеството, което се предлага в България. Купувал съм за максимум 60 лева. Става дума само за български вина. И да, червеното е по-скъпо, като правило.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2186 Весело

    Сингъл малц 10+ години поне, Glen-нещо-си!
    —цитат от коментар 14 на Незнайко в Слънчевия град


    Glenfiddich. Има едно Glenlivet - то не ми харесва много. Иначе най-много ме радват тия от Islay-региона, ама те са с доста характерен вкус и аромат и не всички ги харесват. Даже на Коледа занесох едно такова 16-годишно на роднините и не го одобриха много-много, а си минаха пак на ракия. Което не ме обиди, щото си го допих сам, буахахахаха.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  17. 17 Профил на ostin22
    ostin22
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Пак ни осредниха от Евростата..:-) 4 пъти на месец сме пили уиски.. Що ли се занимават с глупости
    .

    There is no way to happiness, happiness is the way!
  18. 18 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 586 Неутрално

    Още един глас в полза на чаша или две хубаво вино.
    Мотаят ми се от години 3-4 бутилки уиски, двете са 15-годишни, едното от тях "Glen-нещо-си", но изобщо не ме блазни да ги отворя и опитам.

    No Pain No Gain
  19. 19 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2353 Неутрално

    Не обичам уиски. Дразни ме танина в Скоча и пушека в Бърбана. Предпочитам пет годишна сливова отлежала в черничево буре.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  20. 20 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

    Islay региона са доста опушени с торф. Това им предава специфичният вкус. Пробвал съм, даже мисля последното беше Ardberg, но не ми харесват. Пробвай не-опушените с торф лоу-ланд сингъл малт скочове, които имат по-мек вкус. Ирландските също не са опушени. Гленовете, с едно или две изключения, са хай-ланд. При тях също има опушване с торф но не чак толкова както при high-peated malt от Islay. High Land марката която бих отличили е Glengoyen.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  21. 21 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#15] от "penetrating":

    Червените вина навсякъде са по-скъпи. При тях се изисква по-дълго отлежаване в бъчви. Добрите марки посочват не само годината на производство но и колко годинки виното е отлежало в бъчви преди да бъде бутилирано. Като цяло правилото е следното, колкото по-дълго е отлежало червеното вино в бъчви, толкова по-добро е и съответно цената скача. При бялото е обратното - колкото по-прясно, толкова по-добро. Разбира се има изключения от правилата. Другото което има значение е реколтата. Виното от добра реколта също държи цена. За това можеш да видиш червени вина от един и същи сорт и един и същи производител, и по новото да е по-скъпо от по-отлежалото.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  22. 22 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4039 Весело

    До коментар [#7] от "penetrating":

    Диверсификация, приятелю. И хубавото уиски, и хубавата бира имат място в живота. Аз съм против дискриминацията!

  23. 23 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2353 Неутрално

    Миналата есен направих джин по стара английска рецепта- с плодове от трънки и други работи. Стана интересно питие! Ама свърши!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  24. 24 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Весело

    До коментар [#23] от "lz2":

    Сподели рецептата моля!

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  25. 25 Профил на komunistos bacilikus
    komunistos bacilikus
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Заради заболяването ми,/калциране на аортата/годишно пия по 17 ам.галона от тази светена вода.
    Във високосна година,увеличавам на 18.

  26. 26 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4039 Весело

    До коментар [#25] от "komunistos bacilikus":

    При Вас е като във вица с Рабинович при лекаря:
    " - Докторе, намери ми някаква друга болест, тази не ме устройва!"

  27. 27 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2353 Неутрално

    До коментар [#23] от "lz2":Сподели рецептата моля!
    —цитат от коментар 24 на tsyrvulan


    Нямам я тука. В къщи е. Но се прави пак от малц и плодове от трънки. В общи линии технологията е пак като на уискито,, или бирата, но след дестилацията се прибавят сурови узрели плодове от трънки, които придават един уникален тръпчив вкус! Предполагам, че може да стане и с чист медицински спирт разреден с много мека вода. Ама не съм пробвал. Е няма да е същото де, ама сигурно ще се приближава по вкус.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  28. 28 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1133 Неутрално

    У дома пием всичко. Примерно в летните месеци няколко пъти вместо ракия за аперитив се черпим с ледена мастика. Ром, коняк и уиски в по-хладните месеци, джин и водка на студени коктейли през лятото.

  29. 29 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2005 Неутрално


    ""Лидерството по внос на уиски държи Франция с внос на стойност ...""

    Пък лидерството по внос на коняк държи Великобритания.

  30. 30 Профил на петро
    петро
    Рейтинг: 581 Неутрално

    В този внос влиза ли и вноса от Катуница?!
    😊
    В кошовете за боклук не можеш да видиш празна бутилка от уиски, всички ги събират брачедите за втора употреба(пълнене). Цар Киро ги изкупува изгодно.
    Издръжлив народ сме де при толкова изпити "маркови" питиета от фабриката в Катуница.
    🙋‍♀️

  31. 31 Профил на amh21579466
    amh21579466
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Уискито е култ от соца. Загледайте се как във всеки соц филм директора или началника вади изпод бюрото едно корекомско Джони и оттам нататък почва интересния разговор. Никъде другаде по света не съм виждал такъв култ към “бутилката”, че чак да се подарява за рождени дни и събития.

  32. 32 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2005 Неутрално

    Интересни коментарии под темата за уиски.
    Чак рецепта за джин от малцов дестилат с добавка трънки и глогинки!
    Настойка от хвойнови плодчета преди/след дестилация се съдържа в това неотлежало питие близко по съдържание на водката.
    Друг коментар, уискито от шотландската низина не съдържало малц опушен над торф.
    Съдържа в ограничено количество и не е така изразително като при силно опушените...
    Виното си е вино, какво има да се съпоставя с уискито.
    ""Аз вече преполових бутилка вино и мога да кажа, че само загубени хора пият уиски.""

    Единичното малцово шотландско уиски се възражда в края на 60-те и началото на 70-те години; в Бг се появи в началото 80-те. представено от две три дестилерии с 12 годишни издания.
    Запознаването с естеството на различните напитки не много нашенска черта за разлика от консумацията им.

  33. 33 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Обичам уиски,но само 50 грама и то качествено,чисто,без лед.

  34. 34 Профил на ralita68
    ralita68
    Рейтинг: 635 Неутрално

    До коментар [#31] от "Carrera Panamericana":

    Бе то и към празните бутилки имаше култ. Колекционират се във витрините на секциите в хола, редом с опаковки от тублерон и празни кутийки от нивеа намерени на плажа.

  35. 35 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1220 Неутрално

    Едно от малкото неща за които западняците не могат да ни се опрат са спиртните напитки. Няма по-добър концентрат на света от качествената ракия.

  36. 36 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 970 Неутрално

    До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

    Glenfarclas 12

  37. 37 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2353 Неутрално

    Интересни коментарии под темата за уиски.Чак рецепта за джин от малцов дестилат с добавка трънки и глогинки!Настойка от хвойнови плодчета преди/след дестилация се съдържа в това неотлежало питие близко по съдържание на водката.Друг коментар, уискито от шотландската низина не съдържало малц опушен над торф.Съдържа в ограничено количество и не е така изразително като при силно опушените...Виното си е вино, какво има да се съпоставя с уискито.""Аз вече преполових бутилка вино и мога да кажа, че само загубени хора пият уиски.""Единичното малцово шотландско уиски се възражда в края на 60-те и началото на 70-те години; в Бг се появи в началото 80-те. представено от две три дестилерии с 12 годишни издания.Запознаването с естеството на различните напитки не много нашенска черта за разлика от консумацията им.
    —цитат от коментар 32 на gmbh


    Ти пък от каква позиция се изказваш? Гледах едно предаване за живота през вековете английските селяни и си го записах. Там казаха тази рецепта. И други има. Между другото водещата обясни, че селяните наричат "джин" всеки домашен дестилат от каквото и да е. Между другото и производителите на уиски са селяни!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  38. 38 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2005 Неутрално

    Едно от малкото неща за които западняците не могат да ни се опрат са спиртните напитки. Няма по-добър концентрат на света от качествената ракия.
    —цитат от коментар 35 на Rex


    А какво е ракия?
    Не е достатъчно да се каже, че е плодов/гроздов дестилат отлежал/неотлежал и в какво ако е отлежал. Под ракия се разбира всевъзможни дестилати, често смесвани и това е единственото определение за ракия.
    Дори мексиканците имат точно определение какво е и как се прави текила/мезкал.

  39. 39 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2005 Неутрално

    lz2
    Не те знам какво предаване си гледал, но се запознай с историята на уискито и как и защо се е появило. Защо точно в Шотландия. Твърде интересна и драматична е. Да, често ходя из шотландските дестилерии и разговарям с хората правещи уиски. Да наречеш Алистър Скакълс или Дейвид Стюарт(точно с тях не съм разговарял) селяни, ще го приемат за комплимент.

  40. 40 Профил на joro4900
    joro4900
    Рейтинг: 772 Весело

    „Уискито е най-предпочитаният вносен алкохол в България“

    Тъй де, видяла жабката, че подковават вола, та и тя вдигнала крак... А как го пиете в България най-предпочитаният вносен алкохол? Най-често май със салатка от кисало зеле.

  41. 41 Профил на puknatastotinka
    puknatastotinka
    Рейтинг: 1427 Неутрално

    Заради заболяването ми,/калциране на аортата/годишно пия по 17 ам.галона от тази светена вода.Във високосна година,увеличавам на 18.
    —цитат от коментар 25 на komunistos bacilikus


    Ти сега като нанашенецът, дето се събудил, полежал, полежал пък си рекъл:
    - Я, да изпия една бира. Сутрин е добре за бъбреците!
    Пак полежал пък си помилсил:
    - Я, едно узо за корема...
    Повъртял се в леглото и:
    -Я, едно уиски за сърцето...
    По едно време гледа 11 минава и се провикнал:
    - Жена, нарежи една салата и дай една ракия, че от сутринта съм на лекарства!...

  42. 42 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1240 Неутрално

    Предпочитам хубаво вино.

    От по-силно алкохолните ненашенски питиета предпочитам коняк или арманяк. От уискитата всичко е въпрос на вкус, на предпочитам ирландските.

    Наздраве!

  43. 43 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1240 Неутрално

    И да забравих, няма нищо по-добро от поотлежала сливовица... и пак наздраве!

  44. 44 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#32] от "gmbh":
    Колега, я сега прочети това. Копи/пейст е и ще дам сорс. Пък после говори за лоу-ланд скоч че също използвали торф, не колега, използвали са и още използват въглища. След като транспортните връзки са се развили, и на север са започнали да ползват въглища, въпреки че много производители, особено по островите се придържат към традиционната си технология.

    Most Scotch whisky, that is. In the industrialized southern Lowlands, they had plenty of hard coal, which produces a light, almost odorless smoke. Once the 20th century rolled around and modern transport reached all but the remotest parts of the Highlands, distillers could bring in Lowland-style unpeated malt or indeed malt smoked to any level they wanted. Nowadays, very few producers outside the peat-bound island of Islay use more than a small proportion of smoked malt in their whiskies, opting rather to use it as an accent. There are, however, even fewer that go bareback and use none at all.

    https://www.esquire.com/food-drink/drinks/a16437/best-non-peaty-scotch-1112/

    https://www.whisky.com/information/knowledge/science/study-on-the-chill-filtration-of-scotch-single-malt-whiskies/peated-and-unpeated-whiskies.html

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  45. 45 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9484 Весело

    До коментар [#21] от "tsyrvulan":

    Съгласен. По тази логика и избирам моите вина :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  46. 46 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9484 Весело

    До коментар [#22] от "daskal1":


    За уискито съм съгласен. Бирата не я харесвам. Ако трябва да подреждам по предпочитания, рафтът ми би изглеждал така
    Мерло, мерло, мерло
    Примитиво, зинфандел, примитиво, зинфандел
    Регионални френски вина, без божоле
    Малбек
    Хубав коняк
    Уиски
    Мартини бианко
    И една синя бутилка сапфир джин

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  47. 47 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 970 Неутрално

    И махнете тази снимка на чашата с лед. Уиски с лед не се пие.

  48. 48 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#32] от "gmbh":

    Ето ти една карта да разбереш какви са регионите, щото до колкото разбрах си мислиш че лоу-ланд означавало някакви долини в Шотландия. Също не забравяй че в статията се споменава и ирландското уиски, а в Ирландия нещо да се нарече уиски не трябва да е опушено с торф. Такъв е законът и технологията. Сега картата.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Scotch_whisky #/media/File:Scotch_regions.svg

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  49. 49 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#47] от "truly":

    Съгласен съм с вас, уиски с лед не се пие, някои добавят вода при това нито студена нито топла, а по скоро хладка.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  50. 50 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2503 Весело

    30 годишно бате! Вчера сме го правили

  51. 51 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4039 Весело

    До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

    Ще ти се обиди специалиста по Макалън :-). Помня как реагира когато му казах че не е предпочитано от мен.
    Аз открих в моя магазин високи бутилки от1.75 л Glenmorangie потънали в прах - не ги купували защото бутилката е неудобна :-). Толкова меко, без лед е чудесно. За жалост май миналата седмица купих последната бутилка...

  52. 52 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4039 Весело

    До коментар [#47] от "truly":

    Уиски може, но добър малцов скоч - не :-)

  53. 53 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2005 Неутрално

    tsyrvulan
    "Колега, я сега прочети това. Копи/пейст е и ще дам сорс. Пък после говори за лоу-ланд скоч че също използвали торф, не колега, използвали са и още използват въглища.

    Колега, едно уиски може да има торфен привкус, дължащ се на водата използвана от собствен водоизточник и минаваща през торфени пластове. Това няма нищо общо с подграването на малцов ечимик над пещ при изгарянето на торф/въглища или и двете и придавщ опушен израз на уискито.
    Точно в низината малката дестилерия с два големи дестилационни казана - Glenkinchie
    има собствен водоизточник, използва готов малцуван ечимик уискито притежава лек торфено-серен израз и за определено издание използва съвсем малко опушен малц.

  54. 54 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 549 Неутрално

    До коментар [#50] от "Таралеж":

    Ей това е проблемът. В България масово се предлагат ментета. Има един голям дистрибутор, който се води вносител на няколко бранда уиски, масово представени по мгазините. Ами, имам големи съмнения за сериозен процент ментета при него.

  55. 55 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4039 Весело

    До коментар [#46] от "penetrating":

    Малбек, Малбек (Аржентина), Карнаха и други червени от региона около Барселона, Шираз (Чили)
    Малцов скоч
    Ръжено уиски
    Аржентинска гроздова (!) - за български празници

    Чешка и немска бира не са на рафта, в хладилника са :-)

  56. 56 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2005 Неутрално

    До коментар [#55] от "daskal1":

    И как без калифорнийското Opus One, бордо купаж от най-висок клас благодарение на Мондави и Родшилд. Кадифено тяло и страхотна бъчвеност. Сякаш отлежавало в някоя стара френска изба, а то - климатизирана.

  57. 57 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4039 Любопитно

    До коментар [#56] от "gmbh":

    Съгласен, а и те май ползват база от Чили. Имам приятел в Егер, Унгария, който е сред водещите винари на Унгария и работи по подобен начин. Избата му е от ценените - изрязана във варовиков хълм, с подходящ климат и флора. Средния срок на обработка на базата е 7 години. Има чудесни постижения, но това което продава е доста скъпо.

  58. 58 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9305 Неутрално

    Вносен, да. Иначе българинът си обича домашната ракийка.

  59. 59 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 854 Неутрално

    Алкохола е гадно нещо, най-добре е изобщо да не се консумира. Дори умерената консумация е доста вредна.
    —цитат от коментар 5 на bwy56537275


    Ууууууууу.😁

  60. 60 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 854 Неутрално

    До коментар [#31] от "Carrera Panamericana":Бе то и към празните бутилки имаше култ. Колекционират се във витрините на секциите в хола, редом с опаковки от тублерон и празни кутийки от нивеа намерени на плажа.
    —цитат от коментар 34 на ralita68


    Сериозно ли. 😀

  61. 61 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

    Е не е така , че сингъл малц е по добро от бленда , сравнено с евтините блендед уискита , е така , но ако сравним уискита на една и съща цена , бленда бие сингъл малца по всички показатели, то и сингъл маца е реално блендед уиски , но само на един производител, докато скъпите блендед уискита използват суровина от много производители , и това дава повече възможност на майстора да смесва и да направи по добър вкус и аромат . Сингъл каск или сингъл барел , не са по добри на вкус и аромат от скъпите блендед уискита , но пък има рекламен трик някаква изключителност , уникалност и ексклузивност затова са толкова скъпи, а и те рядко се пият тях ги използват с колекционерска стойност.

  62. 62 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#61] от "Иван К.":

    Ами какво ще кажеш сам да си направиш извода, та значи купи си 3 годишно Гленгрант сингъл малт ( един от най-евтините сингъл скочове ) и бутилка 3 годишно блендед. Сипи си по един шот от двете и ги опитай. Една скоба да отворя, до сега не съм виждал 3 годишен блендед скоч, ама може и да има.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  63. 63 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10257 Любопитно

    Домашното си е най добро и безвредно пиене, ха наздраве с чаша червено вино.

  64. 64 Профил на krf54523578
    krf54523578
    Рейтинг: 479 Неутрално

    По времето на комунизма беше модерен коняка, а по селата се пиеше мента и облак. По ония години уиски общо взето можеше да си купиш от Кореком или както му казвахме Корекция на комунизма, а така също и по някои заведения.
    Като почна демокрацията и уискито започна повече да се пие. На като че през последните години доста се пие хубавата ракия със салата или вълчи мезета.

  65. 65 Профил на петро
    петро
    Рейтинг: 581 Неутрално

    До коментар [#34] от "ralita68":

    До коментар [#31] от "Carrera Panamericana":Бе то и към празните бутилки имаше култ. Колекционират се във витрините на секциите в хола, редом с опаковки от тублерон и празни кутийки от нивеа намерени на плажа.
    —цитат от коментар 34 на ralita68

    ***
    Май като малка все в хола си спяла, а ?!

  66. 66 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 3947 Неутрално


    С риск да се повторим нека напомним, че няма такова нещо като лошо пиене. Има само скучни компании, в които се обсъждат качествата на питието.

  67. 67 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#62] от "tsyrvulan":

    Не се сравнява , по години отлежаване , а по цена , вземи си блендед уиски за същата цена и ще видиш, че е по добро . И пак ще ти кажа , така нареченият сингъл малт , е също блендед уиски. И да те светна не е толкова важно дестилата от какъв вид е малц , жито ,царевица , картофи или ръж , по важно е в какви бъчви е отлежавал .

  68. 68 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 442 Неутрално
  69. 69 Профил на Balkanets
    Balkanets
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Не си падам по концентратите. Пиенето на такива напитки е повече ритуал, свързан с контекста на мероприятието. Обаче когато има "мероприятие" обикновено има протокол. Което автоматично го превръща в част от задължение.

    Аз обичам червено вино. За Червеното Вино има написани много песни. За бялото вино има само една и в нея се пее:
    "Ой те вино, бело вино
    Що не си червено?!"

    Червеното вино задължително требва да е руйно, каквото и да значи това. И с него вървят други непротоколни неща. Както се пее:
    "Имате ли вино, имате ли руйно вино...
    Имате ли моми, имате ли млади моми...
    Имате ли пари, имате ли едри пари
    Дайте ги насам"

    Разбира се с виното вървят и дебели мезета, част от всека антидиета. Но пък тези непринудени забежки стават обикновено в петък и събота. Затова всеки може да си обещае, че от понеделник ще почне "една нова, страшно много здравословна диета".
    Не е страшно да си дебел. Още Цезар се е ограждал с дебели люде, понеже не били склонни към интриги. И освен това винаги можете убедително да излъжете себе си, че е по-добре да си дебел и здрав, отколкото кльощав и болен. Но го правете след втората чаша. По-лесно ще си повярвате.

    Е, наздраве! Вие с уиски, а аз с вино. Събота вечер е.

  70. 70 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#67] от "Иван К.":

    Така така, разбирачо, няма сингъл малт което да е отлежало по-малко от 3 годинки, за това ти казах да го сравниш с 3 годишен бленд, ако има такъв. И второ, аз вярвам на вкусовите си рецептори, за мен неопушен с торф сингъл скоч, както и ирландските неопушени уискита са тези които ми допадат и харесват. Пък ти ако искаш жули бърбъни и блендед марки.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
  71. 71 Профил на петро
    петро
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Аз в момента се правя на мъж, а вече съм на години с това:

    https://eshop.hyveco.cz/img-katalog/big/4767.jpg

    Все ми остава по един пръст на дъното. Бива нали?!

    🔥

  72. 72 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#70] от "tsyrvulan":

    Вкуса си е вкус , но това уиски , което си дал не е по добро опт , която и да е бленда в неговият ценови диапазон, само някой, който не разбира би го избрал ... А и не те знам , какви ирландски уискита пиеш, но най най масовите са Бушмилс и Джеймисън, а те и двете са блендед уискита , е имат и лимитирани скъпи серии, които не са блендед , а едва ли си купуваш от тях.

  73. 73 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 1915 Весело

    Предпочитам домашна ракия...отлежала десетина години...с нищо не отстъпва на уискито...

  74. 74 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4691 Весело

    До коментар [#4] от "Wornoxmaniak":

    Уорни, кога ще намокриш крачета в морето, да те посрещна както си требва?!

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  75. 75 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2503 Весело

    До коментар [#50] от "Таралеж":Ей това е проблемът. В България масово се предлагат ментета. Има един голям дистрибутор, който се води вносител на няколко бранда уиски, масово представени по мгазините. Ами, имам големи съмнения за сериозен процент ментета при него.
    —цитат от коментар 54 на gogo2011


    Да си призная, като си идвам във ваканция спирам до магазина на винпрома и си купувам ракия, мастика и хубаво вино. По заведения поръчвам само бира и вино. Страх лозе пази. Най трудно е да откажен на някой да му опиташ домашната ракия.

  76. 76 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9484 Неутрално

    До коментар [#55] от "daskal1":

    Харесвам първите рафтове :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  77. 77 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 3221 Неутрално

    До коментар [#73] от "BiGman1":

    Къде "отлежава" ракията тези 10 години?

  78. 78 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
    <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
    Рейтинг: 237 Весело

    Ебах тоа пáток, ниа си имаме двоен препек сеемсеичетри градуса :D

  79. 79 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 1915 Весело

    До коментар [#77] от "Lemmy":


    До коментар [#73] от "BiGman1":Къде "отлежава" ракията тези 10 години?
    —цитат от коментар 77 на Lemmy


    В дъбови бъчви по 50л. у нас...заради това е домашна ракия...имам 8 бъчонки, таз година дай Боже ще купя още...:)

  80. 80 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3563 Неутрално

    При толкова хубаво вино, кой пие уиски? :)
    —цитат от коментар 7 на penetrating


    проблем е, че хубавото вино е на цената на уискито. И не ти говоря за Шатоньоф дю Пап, а за вино средна хубост - напр. Виа Диагоналес.

  81. 81 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3563 Неутрално

    Като гледам промоциите при някои марки уиски имам сериозни съмнения относно автенничноста му.

  82. 82 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2005 Неутрално

    Като гледам промоциите при някои марки уиски имам сериозни съмнения относно автенничноста му.
    —цитат от коментар 81 на historama


    Съмненията нямат основание. Нали става въпрос на няколкото марки най-разпространено смесено шотландско уиски?
    Първо/ Преференциални цени за Бг. съобразени с покупателната възможност.
    Второ/ Тези уискита са в долната законово разрешена регулационна граница. Или 65% зърнен дестилат и 35% малцов дестилат отлежал 3 години в дъбови бъчви/за скоч/
    Трето/ Големи количества произвеждани в тази категория и постигане на ниска производствена себестойност.
    Има и още няколко фактора с по-малка тежест при ценообразуването, за тях може да попитате(ако ви отговорят) официалните представители/вносители за България.
    Нещата при ирландското whiskey са аналогични.
    До коментар [#81] от "historama":

  83. 83 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3563 Неутрално

    До коментар [#82] от "gmbh":

    не бих искал да споря, но при Джони промоционалните намаления са често символични, докато при Тийчърз и Уайт хорс са доста сериозни. Мисля че преди Чивас Регал бе с по-благороден и мек вкус.
    Мои лични впечатления, може и да бъркам.

  84. 84 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3563 Неутрално

    До коментар [#69] от "Balkanets":

    французите пият червено вино, и добре си хапват, и не са дебели. Не знам как го правят.

  85. 85 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2005 Неутрално

    До коментар [#84] от "historama":

    Постарах се да обясня нещата най-кратко. Това, което не споменах се знае от запознатите с уиски технологията.
    Важно е какво качество са бъчвите и колко пъти са използвани за пълнене. Естествено, че при последното пълнене преди да се бракуват, цената на ускито е възможно да се намали в някоя от партидите. Качеството на бъчвите е различно при червен, черен и син етикет от споменатото Джони. Също така се получват вариации при цветовото подсилване с карамел от основното за всяка марка оцветяване.
    За Шивас имам особено мение за предишното и сегашното. Рядко бих посегнал към него и към повечето бленд...
    Да, голяма е разликата(към лошо) на днешното обикновено смесено уиски и това преди 30-40 години и си има логично обяснение.

  86. 86 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 2239 Неутрално

    До коментар [#72] от "Иван К.":

    Чак сега се логнах отново. Та значи може само да те съжалявам ако наистина от ирландските знаеш само Бушмилс и Джеймисън въпреки че и те имат добри серии. Нещо ми подсказва че не си ценител, наблягаш на количеството а не на качеството. Но както и да е, след като ти харесват блендед които са смес от ръжени, царевични, ечемичени и други уискита и сингъл скоч не са ти по вкуса - няма лошо. Пак ще цитирам руската поговорка която преведена на Български звучи така - за вкус и цвят няма приятелство.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK