"Софийски имоти" все още опитва да изгони наемателите си от Борисовата градина

Автокъща "Капитолия"

© Велко Ангелов, Капитал

Автокъща "Капитолия"Снегът, който тази зима бе доста оскъден, но валя до март, вече отдавна се стопи. Нo той в нито един момент не затрупа луксозните автомобили на автокъщата "Капитолия" в Борисовата градина. Причината е, че през лятото предвидливите й собственици поставиха големи метални навеси над тях, които да ги пазят от сняг, дъжд и градушки.


Те обаче са незаконни, защото са изградени без разрешение за строеж и одобрени проекти. Това бе установено при проверка на експерти от Столичната община през октомври. Заповедта за премахването им обаче е издадена едва в началото на март.


Автокъщата също не трябваше да прекара зимата на мястото си, защото наемодателят й - "Софийски имоти", прекрати договора за наем на имота още през ноември.
Офисът на "Капитолия" е в сграда - собственост на фирмата, но теренът от 2 дка пред него, на който са паркирани колите, е собственост на "Софийски имоти".

Клуб "Маймунарника" откри снощи сезона с амбицията да работи до късната есен.

© Анелия Николова

Клуб "Маймунарника" откри снощи сезона с амбицията да работи до късната есен.


През ноевмри общинското дружество изпрати известия за прекратяването на договорите за наем и на други наематели в Борисовата градина - механата "Веселото село" и клуб "Маймунарника". Те също не са напуснали имотите. На страниците на заведенията във "Фейсбук" могат да се видят клипове от празненства в тях, а вчера "Маймунарника" отвори врати след зимната пауза с обедно парти с бира и пържени картофи.


Заповядайте в съда


Заради отказa на дружеството, наело терена за автокъщата - ЕТ "Минкин-Албена Минкин", "Софийски имоти" е завела търговско дело, което е в ход от средата на март, показва справка на сайта на Софийския градски съд.


В отговор до "Дневник" от общинското дружество казват, че са започнали и процедура по изследване на законността на разположените обекти върху терена на механа "Веселото село" и "са предприети действия за освобождаване по реда на Гражданско-процесуален кодекс". Управителят на механата отказа да отговаря на въпросите на "Дневник".


В отговорите си до медиата за клуб "Маймунарника" от "Софийски имоти" наричат наемателя "бивш", като според тях той е прекратил дейността си и не се противопоставя да предаде държането на терена". Пред "Дневник" управителят на клуба Мирослав Георгиев отказа да коментира въпроса, защото така бил посъветван от адвокатите си. Той все пак уточни, че има договор със "Софийски имоти" и има намерението да го изпълни.

"Софийски имоти" все още опитва да изгони наемателите си от Борисовата градина

Трите терена трябва да бъдат освободени според предвиденото в първия Подробен устройствен план за Борисовата градина, който все още се разработва. През лятото работният му вариант беше представен за пръв път. Пред "Дневник" водещият му проектант - Атанас Ковачев, каза, че в момента той и екипът му правят корекции по плана и очаква обществените обсъждания да започнат това лято.


В Столичната община все още не е обсъждано дали може офисът на "Капитолия" да бъде премахнат или купен от собственика на къщата, каза пред "Дневник" председателят на общинската комисия по икономика и собственост Николай Стойнев.


Да си спестиш конкурси с 87 хил. лева


Докато двете заведения са наети с конкурс, то с "Капитолия" случаят е малко по-различен. Дружеството собственик на автокъщата не се е явявало на търг за имота пред сградата си, на който са паркирани автомобилите от поне 10 години.


Причината е, че през 2003 г. дружеството купува сградата си от "Софийски имоти" за 87 хил. лева. Тази сума е с 45 хил. лева по-малко от данъчната оценка на имота тогава - 132 хил. лева, се вижда от нотариалния акт на имота.


Възможността за наем без конкурс идва от правилата за провеждане на търгове и конкурси на "Софийски имоти", които пък са в съответствие с Наредбата за реда и учредяване на търговски дружества и упражняване на правата на общината, обясни пред "Дневник" директорът на "Софийски имоти" Димитър Шивачев.


"Конкурс не е бил необходим и защото дружеството собственик на "Капитолия" има ограничени вещни права върху имота, до който трябва да има достъп според Закона за устройство на територията, каза Шивачев и посочи, че това "би ограничило ползването от трети лица".


Директорът на общинското дружество каза, че разполага с два договора за наем на имота. Първият е от 2008 г., а вторият е от 2013 г., като тогава само е повишена сумата, която ЕТ "Минкин-Албена Минкин" плаща месечно. Тя е търговска тайна, такава е и срокът на договора за наем, се разбира от отговор на "Софийски имоти" на заявление по Закона за достъп до информация от "Дневник".


На сянка под навесите


Фирмата ЕТ "Минкин-Албена Минкин" е собственост на Албена Минкин - Асил. Тя наемател на "Софийски имоти" и собственик на сградата, в която е офисът на автокъщата. Реалните собственици на бизнеса с продажбата и вноса на автомобили са Петър Георгиев и Салех Асил през "Софтрейд 2003".

"Софийски имоти" все още опитва да изгони наемателите си от Борисовата градина

© Анелия Николова


През октомври 2017 г. проверка на експерти на общината показа, че за навесите на автокъщата няма издадено разрешение за строеж. През март ръководителят на дирекция "Общински строителен контрол" Влади Калинов издава заповед за премахването им. Няма обяснение защо процедурата се бави почти 6 месеца, но така през цялата зима колите в автокъщата бяха защитени от сняг.


Заповедта до днес не е връчена на представител на "Софтрейд 2003", защото такива не можело да бъдат открити. "Дневник" също не успя да открие нито един от собствениците за коментар.


Съпругата на Влади Калинов - Гергана Остришева-Калинова е била съдружник на Салех Асил от 2009 до 2012 г. в дружеството "Ню арт кънстръкшън", което след това става негова еднолична собственост. През тези три години техен съдружник им е бизнесмен с интереси в строителството - Николай Николаев.


До 2012 г. Гергана Калинова и Николай Николаев пък са били съдружници и в "Инвестиционно консултантска компания" ООД. Фирмата е упражнявала строителния надзор по два строежа в имоти на Николаев в "Младост".

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 279 Гневно

  "Софийски имоти" искат да изгонят наемателите си от Борисовата градина, точно толкова, колкото БОКО иска да се разплете пъзела с банката КТБ.

  "Софийски имоти" искат да изгонят наемателите си от Борисовата градина, но за сега обсъждат, ДАЛИ НЕ ГО ИСКАТ ТОВА МНОГО БЪРЗО.

 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 305 Любопитно

  Статията е трябвало да започне със съдружието на Влади Калиновата съпруга и арабеската. Посочете един който е в Борисовата градина или Южния парк и да не е забъркан в някаква гербаджийска схема?

 3. 3 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нищо няма да се случи.
  Защото МАФИОТ МАФИОТУ ОКО НЕ ВАДИ.
  Особено когато са от една и съща мафия.
  Червено, жълто-кафявата. Която е узурпирала нещастната ни Родина вече близо 28 години.

 4. 4 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Наемът освен, че е търговска тайна, твърде вероятно не се плаща.

 5. 5 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Виждате ли какво става, когато разни политици на полусъединител, уж радетели за върховенство на закона, се самонастаняват в държавни имоти на пъпа на София. Останалите тарикати разбирам, че могат и те така.
  От какъв зор ще гонят "Маймунарника", а ДСБ ще продължава с окупацията?

 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2431 Весело

  Няма страшно, гражданье! Със "звънване" на някои и други ЕГН-та, нещата бързо ще се оправят! Тъй ами, все пак наши хора са! 🤑🎃

 7. 7 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Вън всички заведения, автомобили, автосалони и пр. от парковете и градините. Нали настоящият главен архитект дойде с мисиятя за Зелена София. Първа грижа е опазването на съществуващите зелени площи в града, а не да мият очите на столичани с "новата гора" на майната си в Суходол.

 8. 8 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Това Капитолия не е ли някаква отломка ит СИК, които пък имаха топли връзки със Софийски имоти?

 9. 9 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Ужас! Те едни нахали не могат да ги намерят и да ги изгонят от парка, пък ние очакваме разни политики за развитие на държавата.

 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  "Съпругата на Влади Калинов - Гергана Остришева-Калинова е била съдружник на Салех Асил"
  Тука някъде е причината за всички маймунарници и маймунджилъци в парковете и градините на София.

 11. 11 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#1] от "ili71":
  За КТБ си има СЪД!

  Това да не ти е Русия?

  Машини прости, народ неук.
 12. 12 Профил на Yavor Ivanov
  Yavor Ivanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote]... теренът от 2 дка пред него, на който са паркирани колите, е собственост на "Софийски имоти".[/quote]

  [quote] ... предвидливите й собственици поставиха големи метални навеси... Те обаче са незаконни, защото са изградени без разрешение за строеж и одобрени проекти. [/quote]

  [quote]... Софийски имоти, прекрати договора за наем на имота още през ноември[/quote]

  Пълен абсурд. Без договор за наем, без разрешение за строеш... явно смятат, че всичко им е позволено. Представям си колко легитимни са нещата с колети. Би било добре да им се направи проверка на произхода както и какви данъци плащат.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Когато е сключван договора и двете страни са се стремели да ощетят държавата, сега правото е на страната на наемателя.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Ни знам кой кого се опитва да гони, но явно едната страна е по-активна в медиите, а другите се готвят за съд.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#11] от "Zizu":

  Съд? Съдът ли трябва да разплете възела бе, експерт? Да, баш русия си е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Сега на Тошко Добрев, Антоан Николов и другите, дето разграбиха общината, да им бъдат изкупени принудително имотите, всичките им лични имоти, на жените, на децата и т.н., на половин цена от данъчната оценка.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 658 Весело

  Когато изгонят Капитолия, да ми се обадят.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Не разбирам какво общо има Маймунарника с останалите два случая тук. Но явно на общината им пречат. Накрая ще бъдат изгонени точно те, в СО ще се похвалят, а автокъщата и чалгата ще си останат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#4] от "tos_buratino":

  Наемът е просто черешката на тортата, след като са им продали сградата на цената на мломерен двустаен в Люлин (87000 лева).

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Гневно

  С тази скапана съдебна система, далаверите на Стефан Софиянски и "синьото" управление на София още много години ще ни висят на вратовете.

 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Гневно

  Сега на Тошко Добрев, Антоан Николов и другите, дето разграбиха общината.
  —цитат от коментар 16 на today
  Да добавим и популярния и уж невинен Любен Дилов-син, който им осигуряваше политическата подкрепа за полслените им безчинства.

 22. 22 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Те не са наематели. Те са собственици на общината и съответно на "Софийски имоти"

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Много неща трябва да се направят в Борисовата градина - вярно е, че успяха да намалят, но в никакъв случай да преустановят автомобилния поток, но освен това, градината е пълна с всякакви известни и неизвестни постройки и заградени терени, които е крайно време да се изнесат.
  А какво да кажем за огромните пространства, които пустеят, на бившия басейн Република, на колодрума, а и тези за които пише в материала.
  За "паркинга" около стадион Левски също трябва да се помисли, тъй като там се пресича пътя на майки с детски колички, пешеходци с кучета. спортуващи хора, обикновени разхождащи се, стотици коли, които не се движат със скорост подходяща за паркинг и за разнообразие и пазар за ски и велосипеди.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  При софийски имоти няма случайни контрагенти. Няма и чиста процедура. Затова е и трудно освобождаването на имотите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Като са одписали тъпи договори, ще се съдят сега 10 години.
  Жалка история.
  Ограничете достъпа бе, пък нека те после ви съдят!
  Ама не ви стиска да го правите с мутрите, а пък и по некой благ рушвет ще получите да не го правите, налЕ?
  Смешни чиновничета.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 26. 26 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Отвсякъде вони на корупция. А в борисовата градина направо си смърди.

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1975 Весело

  Ако напиша, че съм сигурен , че ще ги изгонят, веднага ще се досетите, че днес е първи април.

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#20] от "cristo_n":

  Да бе...! Скапана била съдебната система?! Много си е хубава даже. Ето, ГЕРБ я реформираха из основи съдебната система и резултатите са налице! Прокуратурата пък си работи много добре и даже няма нужда от реформа. Забрави ли...? Ако не вярваш, питай Бойко и ГЕРБ...?! :)

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на turanaga
  turanaga
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Кажете нещо и за висаджийските имоти - къпалнята Мария Луиза и Летния театър? Кво става там? Защо нищо не се случва?

 30. 30 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  *Съпругата на Влади Калинов - Гергана Остришева-Калинова е била съдружник на Салех Асил от 2009 до 2012 г. в дружеството "Ню арт кънстръкшън", което след това става негова еднолична собственост. През тези три години техен съдружник им е бизнесмен с интереси в строителството - Николай Николаев.
  До 2012 г. Гергана Калинова и Николай Николаев пък са били съдружници и в "Инвестиционно консултантска компания" ООД. Фирмата е упражнявала строителния надзор по два строежа в имоти на Николаев в "Младост".*
  Ех, лельо кмет, докога фандъци за своите и суперсвоите?!
  Догодина - метла, яка метла за цялата пасмина, решила, че общината им е бащиния. Е, не е!

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#20] от "cristo_n":

  Мхм.. а Баце и Фандъчка невинни. Просто му дали още два декара, щото вече си имал сграда.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Любопитна ми е и съдбата на друг софийски имот - паркингът под НДК, който по закон не бива да се дели от сградата.
  За наемателите му нищо никой не пише, не споменава. Някой форумец да знае нещо?

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 33. 33 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Статията е трябвало да започне със съдружието на Влади Калиновата съпруга и арабеската. Посочете един който е в Борисовата градина или Южния парк и да не е забъркан в някаква гербаджийска схема?
  —цитат от коментар 2 на nwj49315903


  Статията е трябвало да започне с това дали арабеската не е кадър на ДС и замесен в трафика на каптагон/амфети.

 34. 34 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 883 Неутрално

  а тошко добрев и стефан софиянски бяха оправдане от т. нар. български съд!

 35. 35 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Няма да я бъде.
  Маймунарникът работи, Капитолия е с пресни (от зоната) навеси за лимузините. Дали биха ги направили, ако са се притеснявали, че ще ги гонят.
  Предполагам и Селото работи.

 36. 36 Профил на George S
  George S
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Разбирам колко нелепо е да има автокъща по средата на парк, но не виждам Маймунарника какво пречи на новия градоустроиствен план? Освен че понякога вдигат твърде много шум, малко скара и бира в летните жеги не пречат на никой, и като цяло е доста старо заведение и повечето софианци го знаят и харесват.

 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Тези на кой ще дадат Маймунарника?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава!
  Това не е ли достатъчно обяснение!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Не знаех, че за изграждане на навес ти трябва разрешително. От кога така за временните постройки взеха да искат!? То като да се иска разрешително за барака.

  Жената е покана за щастие
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK