"Софийски имоти" все още опитва да изгони наемателите си от Борисовата градина

Автокъща "Капитолия"

© Велко Ангелов, Капитал

Автокъща "Капитолия"Снегът, който тази зима бе доста оскъден, но валя до март, вече отдавна се стопи. Нo той в нито един момент не затрупа луксозните автомобили на автокъщата "Капитолия" в Борисовата градина. Причината е, че през лятото предвидливите й собственици поставиха големи метални навеси над тях, които да ги пазят от сняг, дъжд и градушки.


Те обаче са незаконни, защото са изградени без разрешение за строеж и одобрени проекти. Това бе установено при проверка на експерти от Столичната община през октомври. Заповедта за премахването им обаче е издадена едва в началото на март.


Автокъщата също не трябваше да прекара зимата на мястото си, защото наемодателят й - "Софийски имоти", прекрати договора за наем на имота още през ноември.
Офисът на "Капитолия" е в сграда - собственост на фирмата, но теренът от 2 дка пред него, на който са паркирани колите, е собственост на "Софийски имоти".

Клуб "Маймунарника" откри снощи сезона с амбицията да работи до късната есен.

© Анелия Николова

Клуб "Маймунарника" откри снощи сезона с амбицията да работи до късната есен.


През ноевмри общинското дружество изпрати известия за прекратяването на договорите за наем и на други наематели в Борисовата градина - механата "Веселото село" и клуб "Маймунарника". Те също не са напуснали имотите. На страниците на заведенията във "Фейсбук" могат да се видят клипове от празненства в тях, а вчера "Маймунарника" отвори врати след зимната пауза с обедно парти с бира и пържени картофи.


Заповядайте в съда


Заради отказa на дружеството, наело терена за автокъщата - ЕТ "Минкин-Албена Минкин", "Софийски имоти" е завела търговско дело, което е в ход от средата на март, показва справка на сайта на Софийския градски съд.


В отговор до "Дневник" от общинското дружество казват, че са започнали и процедура по изследване на законността на разположените обекти върху терена на механа "Веселото село" и "са предприети действия за освобождаване по реда на Гражданско-процесуален кодекс". Управителят на механата отказа да отговаря на въпросите на "Дневник".


В отговорите си до медиата за клуб "Маймунарника" от "Софийски имоти" наричат наемателя "бивш", като според тях той е прекратил дейността си и не се противопоставя да предаде държането на терена". Пред "Дневник" управителят на клуба Мирослав Георгиев отказа да коментира въпроса, защото така бил посъветван от адвокатите си. Той все пак уточни, че има договор със "Софийски имоти" и има намерението да го изпълни.

"Софийски имоти" все още опитва да изгони наемателите си от Борисовата градина

Трите терена трябва да бъдат освободени според предвиденото в първия Подробен устройствен план за Борисовата градина, който все още се разработва. През лятото работният му вариант беше представен за пръв път. Пред "Дневник" водещият му проектант - Атанас Ковачев, каза, че в момента той и екипът му правят корекции по плана и очаква обществените обсъждания да започнат това лято.


В Столичната община все още не е обсъждано дали може офисът на "Капитолия" да бъде премахнат или купен от собственика на къщата, каза пред "Дневник" председателят на общинската комисия по икономика и собственост Николай Стойнев.


Да си спестиш конкурси с 87 хил. лева


Докато двете заведения са наети с конкурс, то с "Капитолия" случаят е малко по-различен. Дружеството собственик на автокъщата не се е явявало на търг за имота пред сградата си, на който са паркирани автомобилите от поне 10 години.


Причината е, че през 2003 г. дружеството купува сградата си от "Софийски имоти" за 87 хил. лева. Тази сума е с 45 хил. лева по-малко от данъчната оценка на имота тогава - 132 хил. лева, се вижда от нотариалния акт на имота.


Възможността за наем без конкурс идва от правилата за провеждане на търгове и конкурси на "Софийски имоти", които пък са в съответствие с Наредбата за реда и учредяване на търговски дружества и упражняване на правата на общината, обясни пред "Дневник" директорът на "Софийски имоти" Димитър Шивачев.


"Конкурс не е бил необходим и защото дружеството собственик на "Капитолия" има ограничени вещни права върху имота, до който трябва да има достъп според Закона за устройство на територията, каза Шивачев и посочи, че това "би ограничило ползването от трети лица".


Директорът на общинското дружество каза, че разполага с два договора за наем на имота. Първият е от 2008 г., а вторият е от 2013 г., като тогава само е повишена сумата, която ЕТ "Минкин-Албена Минкин" плаща месечно. Тя е търговска тайна, такава е и срокът на договора за наем, се разбира от отговор на "Софийски имоти" на заявление по Закона за достъп до информация от "Дневник".


На сянка под навесите


Фирмата ЕТ "Минкин-Албена Минкин" е собственост на Албена Минкин - Асил. Тя наемател на "Софийски имоти" и собственик на сградата, в която е офисът на автокъщата. Реалните собственици на бизнеса с продажбата и вноса на автомобили са Петър Георгиев и Салех Асил през "Софтрейд 2003".

"Софийски имоти" все още опитва да изгони наемателите си от Борисовата градина

© Анелия Николова


През октомври 2017 г. проверка на експерти на общината показа, че за навесите на автокъщата няма издадено разрешение за строеж. През март ръководителят на дирекция "Общински строителен контрол" Влади Калинов издава заповед за премахването им. Няма обяснение защо процедурата се бави почти 6 месеца, но така през цялата зима колите в автокъщата бяха защитени от сняг.


Заповедта до днес не е връчена на представител на "Софтрейд 2003", защото такива не можело да бъдат открити. "Дневник" също не успя да открие нито един от собствениците за коментар.


Съпругата на Влади Калинов - Гергана Остришева-Калинова е била съдружник на Салех Асил от 2009 до 2012 г. в дружеството "Ню арт кънстръкшън", което след това става негова еднолична собственост. През тези три години техен съдружник им е бизнесмен с интереси в строителството - Николай Николаев.


До 2012 г. Гергана Калинова и Николай Николаев пък са били съдружници и в "Инвестиционно консултантска компания" ООД. Фирмата е упражнявала строителния надзор по два строежа в имоти на Николаев в "Младост".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK