В кв. "Витоша" се строи най-много в София, сочи проучване

В кв. "Витоша" се строи най-много в София, сочи проучване

© Цветелина Белутова, КапиталКвартал "Витоша" е зоната с най-голямо жилищно строителство в София, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за нуждите на голяма строително-инвестиционна компания. Докладът обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение, с обща разгъната застроена площ от над 2.5 млн. кв.м. Само площите в строеж са над 1 млн. кв.м. Разглеждани са сгради от над 3000 кв.м.


Според проучването към края на 2017 г. в строеж в квартал "Витоша" са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от близо 137 хил. кв.м. На второ място по този показател е "Малинова долина" със 112 хил.кв.м обща площ на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още "Манастирски ливади-изток", жк "Младост" 4 и Студентски град.


В ценови план посочените райони попадат в средния сегмент на пазара с офертни нива за ново строителство от 1020 евро/кв.м в Студентски град до 1160 евро/кв.м в "Малинова долина", показва проучването.
Всички райони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес за ново строителство. В същото време наличието на големи свободни площи в част от тях позволиха започването на по-мащабни проекти. В обхвата на проучването влизат също квартали като "Овча купел" и "Кръстова вада", където метрото напредва или вече е факт и интересът за ново строителство е висок.


"Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са на път коренно да променят облика си", коментира Пламен Бачев, мениджър "Консултиране и оценки" в Cushman & Wakefield Forton.


В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в "Манастирски ливади-изток", където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 хил. кв.м жилищни площи. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок, смята компанията.


Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също жк "Овча купел" 1, жк "Младост" 1 и 3, "Кръстова вада" и бившата индустриална зона "Хладилника", както и жк "Дружба" 2.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK