Дружеството за превенция на екологични опасности ще влага и собствени пари в дейността си

Рудник "Асарел"

© Николай Дойчинов

Рудник "Асарел"Днес кабинетът прие постановление за промяна в нормативни актове, с което на държавното дружество "Еко антрацит" се дава възможност да участва в преодоляването на екологичните последствия от рудодобива и въгледобива и със собствени средства.


До момента то ползва целево бюджетно финансиране, което е недостатъчно за цялостно изпълнение на проектите, се отбелязва в съобщението от пресцентъра на Министерския съвет.


В текста се посочва, че с промяната дружеството ще може да работи по-бързо по много проекти, насочени към предотвратяване на потенциални екологични опасности. Такива са мониторингът и поддръжката на хвостохранилищата "Радка", "Елшица", "Медет" и "Елисейна", изграждането на хидротехническо съоръжение за отвеждане на високите води от язовир "Жеков вир", управлението и мониторингът на водите на рудниците "Медет" и "Елшица", рехабилитацията на корекцията на река Медетска, проектирането и изграждането на пречиствателна станция за замърсени води от рудник "Медет", техническата рекултивация на нарушени терени при "Мини Маришки басейн", шламохранилището на мина "Антра" и на терени в село Бял извор, община Опан, се изброява в съобщението.
"Част от предвидените дейности ще са насочени и към обекти в критично състояние, обусловено от свлачищни процеси, липса на преливни съоръжения, разрушена инфраструктура", се отбелязва в текста.


Според доклад на министъра на икономиката Емил Караниколов "към настоящия момент в района на рудник "Медет" са започнали свлачищни процеси в югозападния борд на котлована му", пише "Клуб Z" . "Необходимо е да се предприемат спешни мерки, които да ограничат процеса, с цел срутването на борда на котлована да не предизвика приливна вълна, която би нанесла непоправими екологични и материални щети и възможни човешки жертви по поречието на р. Медетска и р. Тополница", пише в доклада, цитиран от "Клуб Z".


Документът отбелязва, че към момента няма съоръжение за отвеждане на високи приливни вълни от язовирната каскада, включваща язовирите "Душанци" и "Жеков вир". "Обилните валежи и високо ниво на водите разрушават стената на хвостохранилище "Медет", отмиват хвоста, което е начало на екологична катастрофа в Югозападна Тракия", констатира документът. "Обилните валежи допълнително утежняват лошото екологично състояние на района на рудник "Елшица" и в резултат се генерират по-голямо количество замърсители, изливащи се в река Елшишка, част от Маришкия водосборен басейн", се казва в текста, с който "Клуб Z" разполага. А в района има множество водоизточници за питейно водоснабдяване.


В края на 2017 г. "Еко антрацит" беше напомпана със 120 млн. лв. насред ударното харчене на бюджетния излишък. През февруари тази година Държавната консолидационна компания (ДКК) към Министерството на икономиката се сдоби с "Еко антрацит" и с нови 55 млн. лв. кредит от Българската банка за развитие. Както отбелязва "Капитал", за дружеството, чийто предмет на дейност е рекултивация на стари мини и хвостохранилища, по-подходящ принципал би било Министерството на околната среда и водите, а не ДКК.


Още по-неясно е и ако наистина има нужда от спешни екодействия, как компанията с едва седем души персонал може да ги поеме, отбелязва "Капитал". По всяка вероятност ще се налага да наема подизпълнители за дейностите, които ще му бъдат възложени, каквато е била досегашната му практика, посочва "Клуб Z".


През декември миналата година медийни публикации разкриха кои са печелили обявените три обществени поръчки за около 4.1 млн. лева без ДДС в периода 2015-2018 г. Два от търговете - за рекултивация в землищата на селата Бряст, Радиево и Странско и за същите дейности (в мини "Маришки басейн" АД, край Димитровград), но в друг рудник от района - "Здравец", са взети от софийската фирма "Енерго ремонт строй" ЕООД, което има участие в редица консорциуми. Третата обществена поръчка е получена от свързваната с бизнесмена и депутат Делян Пеевски фирма "Водстрой" през 2015 г., припомня "Клуб Z".

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 350 Гневно

  "Еко Антрацит" - поредната пощенска кутия към, която ще изтекат едни милиони от бюджета.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3433 Гневно

  "ще влага и собствени пари в дейността си"
  ==============
  Влагането на всякакви други пари, освен собствени, е подозрително.
  Останалите са наши, включително и мои.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK