Промени в закона предвиждат енергийният регулатор да може да разрешава сделки

Промени в закона предвиждат енергийният регулатор да може да разрешава сделки

© Юлия ЛазароваКомисията за енергийно и водно регулиране да има правомощията да разрешава сделките при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната система инфраструктура. Това предвижда промяна в Закона за енергетиката, предложена от депутати от "Обединени патриоти".


Тя е сред приетите на първо четене днес от Народното събрание два законопроекта за изменение на Закона за енергетиката, съобщи агенция "Фокус". В разпоредбите е записано, че от съществено значение е дружествата купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система в България.


С предлаганите промени вносителите се надяват да се постигне прозрачност на сделките с активи на енергийни дружества. В случаи на нарушаване на новосъздадените разпоредби се предвижда отнемане на лиценза на дружеството, което осъществява пренос или разпределение.
Вторият законопроект, внесен депутата от ГЕРБ Делян Добрев и група народни представители, се отнася до либерализацията на енергийния пазар. Част от мерките включват задължение на операторите на електропреносната и електроразпределителната мрежа да закупуват електроенергията за технологични разходи на пазарен принцип.


Предвижда се производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници и високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия с обща мощност 4 и повече мегаватчаса да сключват договори, по силата на които да бъдат компенсирани с премия. Тя ще е в размер на разликата между прогнозната цена и цената на производителя и ще се изплаща от фонд "Сигурност на енергийната система", като се увеличават неговите правомощия.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Пак пожарни промени, до следващата случка, когато пак ще се правят промени. Тъпо.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  "Избраният купувач няма експертизата и капацитета да управлява едно такова дружество, каквото е ЧЕЗ. Това е очевидно, коментира пред БНТ председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

  "Когато държавата по препоръки на Световната банка продаваше ЕРП-та, имаше изисквания към купувачите - отново по препоръки на Световната банка. На тези изисквания този купувач не отговаря", обясни той."
  https://news.bg/energy/za-velev-e-ochevidno-che-kupuvacha-na-chez-nyama-ekspertizata-i-kapatsiteta.html

 3. 3 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Когато държавата по препоръки на Световната банка продаваше ЕРП-та
  —цитат от коментар 2 на plebs


  За тея изисквания писА юдеят Щирлиц (той е бачкал там като началник)

  "Първата стъпка

  е приватизацията, която според Щиглиц по-точно би следвало да се назове “рушветизация”. Каза още, че държавните ръководители, вместо да се опитат да възразят срещу разпродажбата на държавните им предприятия на безценица, отстъпват пред исканията на Световната банка, за да се запуши устата на местните критици, и с удоволствие разпродават на безценица своите електрически и водни компании.

  “Очите им направо светваха” при мисълта за 10-процентните комисиони, прехвърляни им на сметки в швейцарски банки, само задето са смъкнали с няколко милиарда продажната цена на държавните предприятия."

  https://bit.ly/2q6vBmR

 4. 4 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Весело

  "...покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната система инфраструктура..."

  Завръщане в социализЪма. Все едно чета Работническо дело статия от някой гоцеподобен гений - "СТРАТЕГИЧЕСКИ", "ЕНЕРГИЙНИ"... Големи стратези и тактици в малка България бе. Населението скоро ще е под 5 милиона от които 2 няма да се самоопределят баш като българи, а малко по различни. Е разбира се и тези с "чиста кръв" също помагат за този процес като третират "онези" като небългари и подчовеци. За сметка на това имаме активен внос на една друга разновидност "чистокръвни" господари, едни дето изкупиха хотелите по морето... В един момент те ще станат "чистокръвните", а сегашните башбългари ще се прекатегоризират към по долна категория.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3227 Любопитно

  Имам едно питане. В предложението на "Обединените патриоти" има ли ясно и изчерпателно изброени критерии, на които трябва да отговаря купувачът на едно енергийно дружество, въз основа на които критерии ДКЕВР може да разреши или откаже сделката? Ако няма как тогава ДКЕВР ще взема решение да разреши или не? На око? С гласуване в интернет? С хвърляне на чоп? И още едно питане. След като в разпоредбите е записано "че от съществено значение е дружествата купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система в България" в предложението на "Обединените патриоти" има ли определение на следните използвани в тези разпоредби понятия:
  - стратегически инвеститор
  - гарантирам
  - дългосрочно
  - устойчиво развитие
  Имам и последно питане. Не знаят ли набедените законотворци от "Обединените патриоти", че неясно написаните закони са първата и основна предпоставка за процъфтяване на корупцията? Или твърде добре го знаят?

 6. 6 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Вероятно критериите ще бъдат маскирани като "стратегически" касаещи пряко "национална сигурност" и естествено засекретени. Демек не ти влиза в работата,има "отговорни" хора които решават!

 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Да обаче не. Сделката за ЧЕЗ вече е сключена а законите нямат обратна сила.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Издъни ли се Гинка/ЧЕЗ и почне ли да мига тока като в дискотека можете да смятате, че предсрочните избори вече са факт. Това ще е новият Костинброд.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK