Министерството на туризма обещава да отпаднат 19 документа за бизнеса

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в дискусия "Перспективи пред развитието на културно-историческия туризъм в област Кърджали и Източните Родопи"

© Министерство на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в дискусия "Перспективи пред развитието на културно-историческия туризъм в област Кърджали и Източните Родопи"Министерството на туризма предвижда да отпаднат 19 вида документа, свързани с услугите, които ведомството предоставя на бизнеса. Те ще се набавят по служебен път, с което се цели да се облекчи работата на бранша, съобщава министерството.


Подготвя се и промяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване, с които ще се разтовари браншът от ненужни изисквания. Заедно с това се търси начин съвместно с бизнеса да се набележат механизми за мотивиране на кадрите в туризма.


Отпадането на 19-те вида документи ще стане с промени в Закона за туризма, които предстои да бъдат разгледани на второ четене. С промяната на наредбата за категоризация пък при хотелите 4 и 5 звезди ще бъдат облекчени изисквания, които не влияят на качеството на обслужването.


Министерството планира от 2019 г. заедно с Министерствоjf на образованието и науката да създаде център за квалификация и преквалификация за кадрите в туризма. Той ще е към Министерството на туризма и ще бъде изцяло насочен към практиката. Предвижда се за лектори да се канят международно признати имена в сектора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK