Полезно ли е да се яде злато и къде е 6 ч. на чинията

Златното яйце

© Надежда Чипева, Капитал

Златното яйцеЗлатото се разтваря в силен алкохол или лимонов сок. тази информация ще ви свърши работа, ако сте решили да приготвите някое по-изискано ястие, което включва употребата на благородния метал за кулинарни нужди. Техниката демонстрира шеф готвачът Емил Минев в края на март по време на лекциите за гастрономи и готвачи. те бяха част от конкурса на "Бакхус" за ресторант на годината.


Минев, който е и арт директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон демонстрира как се прави златно яйце - отвън, с пълнеж от бавно изпечен артишок, черен трюфел, лук и различни подправки. "Полезно ли е да се яде злато? Да, ако имаш пари", отговаря сам на въпроса си шеф Минев. Какви са тенденциите в съвременната кухня през неговия поглед четете тук.


Модерни опасности


В стремежа си да улеснят максимално потребителите големите вериги освен пресни зеленчуци предлагат и такива, които са пакетирани и готови за консумация - само да им се добавят съответните подправки. Това обаче никак не е препоръчително, каза по време на лекциите Йордан Стефанов, докторант по микробиология в Пловдив като мотивира това с факта, че в листните зеленчуци има бактерии, заради които те трябва да се мият листо по листо. посочи различни изследвания и случаи от изминалите години, при които зеленчуци станаха причина за хранителни отравяния. Изследванията на учените показват, че потенциално опасни са кълновете, риба тон, пилетата, папаята, сиренето. Много е модерно да се консумират непастьоризирани продукти, но това е потенциално опасно заради бактериите, които съдържат, допълва Стефанов.
Въпреки че във всички готварски предавания може да се види готвене със зехтин, той съветва за по-високи температури да се използва слънчогледово олио или друго, което има висока точка на горене. Зехтинът със сигурност е надолу в таблицата по този показател заедно с маргарина.


Популярните напоследък за готвене есенциални масла пък имат антибактериален ефект.


Зелени шоколадови бонбони


Шоколадовите бонбони не е задължително да са с цвета на какаото. не че това е най-важното при направата им, но различните цветове и техники при направата им определено са нещото, което първо хваща окото. Това разказа в лекцията си българския сладкар от Норвегия Павел Павлов. В момента той работи по проект за собствена сладкарница, в която акцент ще бъдат тъкмо шоколадовите изкушения. Това е и съставката, която според него никога няма да изчезне от кулинарията, въпреки започналите тенденции основни продукти като захарта, маслото и сметаната да се заместват с техни здравословни варианти.

Павел Павлов

© Надежда Чипева, Капитал

Павел Павлов


За тези тенденции четете тук.


Къде е 6 ч. на чинията?


Това е първият въпрос, който задава фотографът Илиан Илиев, когато предстои да снима красиво аранжирана чиния с ястие. През последните 15 г. той снима предимно храна като преподава и тази дисциплина в няколко учебни заведения.


Полезно ли е да се яде злато и къде е 6 ч. на чинията

© Илиан Илиев


Обяснява, че като при всеки друг обект и при снимането на храната се води от основните принципи да се използват светлината и сянката.


Тънкостта тук е да направиш така, че храната да изглежда триизмерна дори в кадър. Тъкмо от тази гледна точка е важно да се знае къде е 6 ч. на чинията, което е и гледната точка на фотографа.


Размазан елемент от кадъра придава динамика, а снимането срещу светлината може да покаже как тя преминава през зърната на гроздето.


За снимането на храна през погледа на Илиан Илиев четете тук.


Граматика на вкуса


Има много клишета по темата как да се съчетават храни и напитки, особено, когато напитките са вино. Съвременните експерти по темата обаче отдавна за прекрачили тесните граници на съчетаването на бяло вино с риба или червено вино с червено месо. А и доста по-голямо предизвикателство са комбинациите на комплексни ястия със съставки от различни части на света с кафе, чай, коктейли или бира.


Франческо Прианти, главен сомелиер в ресторант със звезда "Мишлен", дава три правила за съчетаването:
-простота, но не баналност
-елегантно, но без лукс
-уважение към суровия материал.


Естествено звучи просто, но прилагането на тези правила може да стане при наличието на дълбоки познания както за храните, така и за напитките. А и на граматиката на вкуса, в която ролята на речник играят съставките, техниката на приготвяне е морфологията, а аранжировката е синтаксисът.


Трябва да можем да разчетем елементите на културата, историята, за да пренапишем нашата концепция за комбиниране, разказва той. Дава пример с бяла паста, в приготвянето на която по азиатски маниер е използван бял чай и специфичен цитрусов плод. Подходящата комбинация в случая се оказва напитка от същия чай, която "връща" пастата в родината й Азия. Разбира се, в случая горчивата нотка на плода също добре се съчетава с тази в чая


За Прианти е абсурдно всеки ден да съчетава дадени ястия с даден вид вино. Още за съчетаването на виното с храна и съвременните тенденции в производството му четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK