
© Надежда Чипева, Капитал
Златното яйце
Златото се разтваря в силен алкохол или лимонов сок. тази информация ще ви свърши работа, ако сте решили да приготвите някое по-изискано ястие, което включва употребата на благородния метал за кулинарни нужди. Техниката демонстрира шеф готвачът Емил Минев в края на март по време на лекциите за гастрономи и готвачи. те бяха част от конкурса на "Бакхус" за ресторант на годината.
Минев, който е и арт директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон демонстрира как се прави златно яйце - отвън, с пълнеж от бавно изпечен артишок, черен трюфел, лук и различни подправки. "Полезно ли е да се яде злато? Да, ако имаш пари", отговаря сам на въпроса си шеф Минев. Какви са тенденциите в съвременната кухня през неговия поглед четете тук.
Модерни опасности
В стремежа си да улеснят максимално потребителите големите вериги освен пресни зеленчуци предлагат и такива, които са пакетирани и готови за консумация - само да им се добавят съответните подправки. Това обаче никак не е препоръчително, каза по време на лекциите Йордан Стефанов, докторант по микробиология в Пловдив като мотивира това с факта, че в листните зеленчуци има бактерии, заради които те трябва да се мият листо по листо. посочи различни изследвания и случаи от изминалите години, при които зеленчуци станаха причина за хранителни отравяния. Изследванията на учените показват, че потенциално опасни са кълновете, риба тон, пилетата, папаята, сиренето. Много е модерно да се консумират непастьоризирани продукти, но това е потенциално опасно заради бактериите, които съдържат, допълва Стефанов.
Въпреки че във всички готварски предавания може да се види готвене със зехтин, той съветва за по-високи температури да се използва слънчогледово олио или друго, което има висока точка на горене. Зехтинът със сигурност е надолу в таблицата по този показател заедно с маргарина.
Популярните напоследък за готвене есенциални масла пък имат антибактериален ефект.
Зелени шоколадови бонбони
Шоколадовите бонбони не е задължително да са с цвета на какаото. не че това е най-важното при направата им, но различните цветове и техники при направата им определено са нещото, което първо хваща окото. Това разказа в лекцията си българския сладкар от Норвегия Павел Павлов. В момента той работи по проект за собствена сладкарница, в която акцент ще бъдат тъкмо шоколадовите изкушения. Това е и съставката, която според него никога няма да изчезне от кулинарията, въпреки започналите тенденции основни продукти като захарта, маслото и сметаната да се заместват с техни здравословни варианти. © Надежда Чипева, Капитал Павел Павлов
За тези тенденции четете тук.
Къде е 6 ч. на чинията?
Това е първият въпрос, който задава фотографът Илиан Илиев, когато предстои да снима красиво аранжирана чиния с ястие. През последните 15 г. той снима предимно храна като преподава и тази дисциплина в няколко учебни заведения.

© Илиан Илиев
Обяснява, че като при всеки друг обект и при снимането на храната се води от основните принципи да се използват светлината и сянката.
Тънкостта тук е да направиш така, че храната да изглежда триизмерна дори в кадър. Тъкмо от тази гледна точка е важно да се знае къде е 6 ч. на чинията, което е и гледната точка на фотографа.
Размазан елемент от кадъра придава динамика, а снимането срещу светлината може да покаже как тя преминава през зърната на гроздето.
За снимането на храна през погледа на Илиан Илиев четете тук.
Граматика на вкуса
Има много клишета по темата как да се съчетават храни и напитки, особено, когато напитките са вино. Съвременните експерти по темата обаче отдавна за прекрачили тесните граници на съчетаването на бяло вино с риба или червено вино с червено месо. А и доста по-голямо предизвикателство са комбинациите на комплексни ястия със съставки от различни части на света с кафе, чай, коктейли или бира.
Франческо Прианти, главен сомелиер в ресторант със звезда "Мишлен", дава три правила за съчетаването:
-простота, но не баналност
-елегантно, но без лукс
-уважение към суровия материал.
Естествено звучи просто, но прилагането на тези правила може да стане при наличието на дълбоки познания както за храните, така и за напитките. А и на граматиката на вкуса, в която ролята на речник играят съставките, техниката на приготвяне е морфологията, а аранжировката е синтаксисът.
Трябва да можем да разчетем елементите на културата, историята, за да пренапишем нашата концепция за комбиниране, разказва той. Дава пример с бяла паста, в приготвянето на която по азиатски маниер е използван бял чай и специфичен цитрусов плод. Подходящата комбинация в случая се оказва напитка от същия чай, която "връща" пастата в родината й Азия. Разбира се, в случая горчивата нотка на плода също добре се съчетава с тази в чая
За Прианти е абсурдно всеки ден да съчетава дадени ястия с даден вид вино. Още за съчетаването на виното с храна и съвременните тенденции в производството му четете тук.
valtoro
Рейтинг: 888 НеутралноХората нямат хляб да ядат, тия злато плюскат !!!
valtoro
Рейтинг: 888 НеутралноХората нямат хляб да ядат, тия злато плюскат !!!
lustmord
Рейтинг: 314 ЛюбопитноЕх тия готвачи дето знаят как да разтварят златото в лимонов сок- как не са преобърнали още химията и минния отрасъл дето още се занимават с цианиди.
penetrating
Рейтинг: 5327 ВеселоНе ми харесва металния вкус на златото, разваля всичко :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertchepokalipsis
Рейтинг: 1357 НеутралноПървата ми работа като седна да ям, е да си взема вилицата за десничари и да завъртя чинията на 6 без 10.
Истината е, че ако ще да позлатите слонски лайна, това в крайна сметка са си лайна. Тотално, безсмислено, разхищение на ресурси, с цел показност. Зелена салата с цаца и бира и всички тия хуйни умират в зародиш.
Bojidar Vasilev
Рейтинг: 602 ЛюбопитноНе знаех че на Царската вода казват лимонов сок
lone wolf
Рейтинг: 807 ЛюбопитноДо коментар [#1] от "valtoro":
Да разлая троловете!!Че да ядат пасти тогава, както казва Мария Антоанете, бе!
ХОРАТА НЕ СА РАВНИ!
..................
Но...
За тия сноби, които "ядат" злато, не е ли по-добре, като един китайски император, да ядат живак?
Поне ще има някакъв ефект!
(поне за близките им)
lz2
Рейтинг: 2459 НеутралноКои хора нямат хляб да ядат?! Аз поне не познавам такива! Познавам даже трима клошара, но и те имат хляб да ядат. И ракия! ПравописА е поле за изява на неграмотните!
historama
Рейтинг: 3626 Неутралноще ядат злато? Ами след това да ползван нощни гърнета.
Извинявайте!
Ognyan Gerassimov
Рейтинг: 572 Неутрално"златото се разтваря в силен алкохол или лимонов сок." ??? Разтваря се в солна киселина и окислител като пероксид или азотна киселина. Би трябвало да може и в оцет и силен окислител, като идеята е че без окислител няма да минете.
За сведение - царска вода - солна киселина и азотна киселина .. не стават за ядене ...
В силен алкохол ?! Кой точно имате в предвид със сигурност етиловият не е от тях.
Който не вярва да пробва ...
Влиянието на златните йони върху организма е неясно. Не е изучено заради липсата на златни йони вероятно живите организми незнаят какво да го правят и е токсично. златните стружки просто ще излязат неразтворени ... те ще серат златни лайна
Николай Теллалов
Рейтинг: 418 НеутралноЕдно време имаше такава наука - химия...
властта ражда паразитиКой двойкаджия е писал тази статия?
Николай Теллалов
Рейтинг: 418 НеутралноДо коментар [#10] от "Ognyan Gerassimov":
властта ражда паразитиНаскоро четох статия за свойства на златни наночастици. Били виолетови и силно токсични.
Иначе, благодаря за коментара. Добре, че си го пуснал, щото мен ме засърбя да бъда много, много жлъчен.
Спестих го - и на себе си, и на модераторите.
Peni Nikol
Рейтинг: 6731 НеутралноИ от какъв зор ще украсяват ястията със злато, сигурно не е само заради цената на ястието.
babyroo
Рейтинг: 264 НеутралноВъзмутително невежество!!! ПОДКРЕПЯМ # 3!!! Като разтворите злато в лимонов сок, се обърнете назад и погледнете от д-то ви да не е покарал баобаб!!!
rooahasver
Рейтинг: 1589 Неутралнослънчогледово олио или друго, което има висока точка на горене. Зехтинът със сигурност е надолу в таблицата по този показател заедно с маргарина.
Тереза Мей в кухнята! Highly likely! Слънчогледовото олио има точка на димене 225 градуса, рафинираните зехтини (без екстра вържин) имат 240 градуса.
Интересно какво лъже публиката. Как разтваря злато в лимонов сок? И как позлатява яйцето? Златото вероятно изчезва и после сервира "позлатено " яйце. Едно време имаше един "химик" който палеше водата пред зяпналите журналисти.
Факири всякакви. Стига публика да има.
Без коз
Рейтинг: 829 ВеселоДо коментар [#10] от "Ognyan Gerassimov":
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !"...те ще серат златни лайна...."
Много ме развесели :) Преставих си как нашата политическа прослойка се наредила на опашка в този "ресторант" и после си събира... :) "отпадъците". Предвиждам и съревнование "Най-голямо златно съдържание" на килограм :) :) :)
Без коз
Рейтинг: 829 Весело"...и готвачи. те бяха част от..." , "...Минев, който е и арт директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu...", "когато напитките са вино."
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !Някой некадърник се е превъплатил в журналист :)