Полезно ли е да се яде злато и къде е 6 ч. на чинията

Златното яйце

© Надежда Чипева, Капитал

Златното яйце



Златото се разтваря в силен алкохол или лимонов сок. тази информация ще ви свърши работа, ако сте решили да приготвите някое по-изискано ястие, което включва употребата на благородния метал за кулинарни нужди. Техниката демонстрира шеф готвачът Емил Минев в края на март по време на лекциите за гастрономи и готвачи. те бяха част от конкурса на "Бакхус" за ресторант на годината.


Минев, който е и арт директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон демонстрира как се прави златно яйце - отвън, с пълнеж от бавно изпечен артишок, черен трюфел, лук и различни подправки. "Полезно ли е да се яде злато? Да, ако имаш пари", отговаря сам на въпроса си шеф Минев. Какви са тенденциите в съвременната кухня през неговия поглед четете тук.


Модерни опасности


В стремежа си да улеснят максимално потребителите големите вериги освен пресни зеленчуци предлагат и такива, които са пакетирани и готови за консумация - само да им се добавят съответните подправки. Това обаче никак не е препоръчително, каза по време на лекциите Йордан Стефанов, докторант по микробиология в Пловдив като мотивира това с факта, че в листните зеленчуци има бактерии, заради които те трябва да се мият листо по листо. посочи различни изследвания и случаи от изминалите години, при които зеленчуци станаха причина за хранителни отравяния. Изследванията на учените показват, че потенциално опасни са кълновете, риба тон, пилетата, папаята, сиренето. Много е модерно да се консумират непастьоризирани продукти, но това е потенциално опасно заради бактериите, които съдържат, допълва Стефанов.




Въпреки че във всички готварски предавания може да се види готвене със зехтин, той съветва за по-високи температури да се използва слънчогледово олио или друго, което има висока точка на горене. Зехтинът със сигурност е надолу в таблицата по този показател заедно с маргарина.


Популярните напоследък за готвене есенциални масла пък имат антибактериален ефект.


Зелени шоколадови бонбони


Шоколадовите бонбони не е задължително да са с цвета на какаото. не че това е най-важното при направата им, но различните цветове и техники при направата им определено са нещото, което първо хваща окото. Това разказа в лекцията си българския сладкар от Норвегия Павел Павлов. В момента той работи по проект за собствена сладкарница, в която акцент ще бъдат тъкмо шоколадовите изкушения. Това е и съставката, която според него никога няма да изчезне от кулинарията, въпреки започналите тенденции основни продукти като захарта, маслото и сметаната да се заместват с техни здравословни варианти.

Павел Павлов

© Надежда Чипева, Капитал

Павел Павлов


За тези тенденции четете тук.


Къде е 6 ч. на чинията?


Това е първият въпрос, който задава фотографът Илиан Илиев, когато предстои да снима красиво аранжирана чиния с ястие. През последните 15 г. той снима предимно храна като преподава и тази дисциплина в няколко учебни заведения.


Полезно ли е да се яде злато и къде е 6 ч. на чинията

© Илиан Илиев


Обяснява, че като при всеки друг обект и при снимането на храната се води от основните принципи да се използват светлината и сянката.


Тънкостта тук е да направиш така, че храната да изглежда триизмерна дори в кадър. Тъкмо от тази гледна точка е важно да се знае къде е 6 ч. на чинията, което е и гледната точка на фотографа.


Размазан елемент от кадъра придава динамика, а снимането срещу светлината може да покаже как тя преминава през зърната на гроздето.


За снимането на храна през погледа на Илиан Илиев четете тук.


Граматика на вкуса


Има много клишета по темата как да се съчетават храни и напитки, особено, когато напитките са вино. Съвременните експерти по темата обаче отдавна за прекрачили тесните граници на съчетаването на бяло вино с риба или червено вино с червено месо. А и доста по-голямо предизвикателство са комбинациите на комплексни ястия със съставки от различни части на света с кафе, чай, коктейли или бира.


Франческо Прианти, главен сомелиер в ресторант със звезда "Мишлен", дава три правила за съчетаването:
-простота, но не баналност
-елегантно, но без лукс
-уважение към суровия материал.


Естествено звучи просто, но прилагането на тези правила може да стане при наличието на дълбоки познания както за храните, така и за напитките. А и на граматиката на вкуса, в която ролята на речник играят съставките, техниката на приготвяне е морфологията, а аранжировката е синтаксисът.


Трябва да можем да разчетем елементите на културата, историята, за да пренапишем нашата концепция за комбиниране, разказва той. Дава пример с бяла паста, в приготвянето на която по азиатски маниер е използван бял чай и специфичен цитрусов плод. Подходящата комбинация в случая се оказва напитка от същия чай, която "връща" пастата в родината й Азия. Разбира се, в случая горчивата нотка на плода също добре се съчетава с тази в чая


За Прианти е абсурдно всеки ден да съчетава дадени ястия с даден вид вино. Още за съчетаването на виното с храна и съвременните тенденции в производството му четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 888 Неутрално

    Хората нямат хляб да ядат, тия злато плюскат !!!

  2. 2 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 888 Неутрално

    Хората нямат хляб да ядат, тия злато плюскат !!!

  3. 3 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 314 Любопитно

    Ех тия готвачи дето знаят как да разтварят златото в лимонов сок- как не са преобърнали още химията и минния отрасъл дето още се занимават с цианиди.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5327 Весело

    Не ми харесва металния вкус на златото, разваля всичко :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 1357 Неутрално

    Първата ми работа като седна да ям, е да си взема вилицата за десничари и да завъртя чинията на 6 без 10.
    Истината е, че ако ще да позлатите слонски лайна, това в крайна сметка са си лайна. Тотално, безсмислено, разхищение на ресурси, с цел показност. Зелена салата с цаца и бира и всички тия хуйни умират в зародиш.

  6. 6 Профил на Bojidar Vasilev
    Bojidar Vasilev
    Рейтинг: 602 Любопитно

    Не знаех че на Царската вода казват лимонов сок

  7. 7 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 807 Любопитно

    До коментар [#1] от "valtoro":

    Че да ядат пасти тогава, както казва Мария Антоанете, бе!
    ХОРАТА НЕ СА РАВНИ!
    ..................
    Но...
    За тия сноби, които "ядат" злато, не е ли по-добре, като един китайски император, да ядат живак?
    Поне ще има някакъв ефект!
    (поне за близките им)

    Да разлая троловете!!
  8. 8 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2459 Неутрално

    Хората нямат хляб да ядат, тия злато плюскат !!!
    —цитат от коментар 2 на valtoro


    Кои хора нямат хляб да ядат?! Аз поне не познавам такива! Познавам даже трима клошара, но и те имат хляб да ядат. И ракия!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  9. 9 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3626 Неутрално

    ще ядат злато? Ами след това да ползван нощни гърнета.
    Извинявайте!

  10. 10 Профил на Ognyan Gerassimov
    Ognyan Gerassimov
    Рейтинг: 572 Неутрално

    "златото се разтваря в силен алкохол или лимонов сок." ??? Разтваря се в солна киселина и окислител като пероксид или азотна киселина. Би трябвало да може и в оцет и силен окислител, като идеята е че без окислител няма да минете.

    За сведение - царска вода - солна киселина и азотна киселина .. не стават за ядене ...

    В силен алкохол ?! Кой точно имате в предвид със сигурност етиловият не е от тях.
    Който не вярва да пробва ...

    Влиянието на златните йони върху организма е неясно. Не е изучено заради липсата на златни йони вероятно живите организми незнаят какво да го правят и е токсично. златните стружки просто ще излязат неразтворени ... те ще серат златни лайна

  11. 11 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Едно време имаше такава наука - химия...

    Кой двойкаджия е писал тази статия?

    властта ражда паразити
  12. 12 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#10] от "Ognyan Gerassimov":

    Наскоро четох статия за свойства на златни наночастици. Били виолетови и силно токсични.

    Иначе, благодаря за коментара. Добре, че си го пуснал, щото мен ме засърбя да бъда много, много жлъчен.
    Спестих го - и на себе си, и на модераторите.

    властта ражда паразити
  13. 13 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6731 Неутрално

    И от какъв зор ще украсяват ястията със злато, сигурно не е само заради цената на ястието.

  14. 14 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 264 Неутрално

    Възмутително невежество!!! ПОДКРЕПЯМ # 3!!! Като разтворите злато в лимонов сок, се обърнете назад и погледнете от д-то ви да не е покарал баобаб!!!

    roo
  15. 15 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1589 Неутрално

    слънчогледово олио или друго, което има висока точка на горене. Зехтинът със сигурност е надолу в таблицата по този показател заедно с маргарина.

    Тереза Мей в кухнята! Highly likely! Слънчогледовото олио има точка на димене 225 градуса, рафинираните зехтини (без екстра вържин) имат 240 градуса.
    Интересно какво лъже публиката. Как разтваря злато в лимонов сок? И как позлатява яйцето? Златото вероятно изчезва и после сервира "позлатено " яйце. Едно време имаше един "химик" който палеше водата пред зяпналите журналисти.
    Факири всякакви. Стига публика да има.

  16. 16 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 829 Весело

    До коментар [#10] от "Ognyan Gerassimov":

    "...те ще серат златни лайна...."
    Много ме развесели :) Преставих си как нашата политическа прослойка се наредила на опашка в този "ресторант" и после си събира... :) "отпадъците". Предвиждам и съревнование "Най-голямо златно съдържание" на килограм :) :) :)

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  17. 17 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 829 Весело

    "...и готвачи. те бяха част от..." , "...Минев, който е и арт директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu...", "когато напитките са вино."
    Някой некадърник се е превъплатил в журналист :)

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK