Кой е истинският кубински ром

Кой е истинският кубински ром

© Desmond Boylan, Reuters



Между революцията и търговските права от десетилетия бушува битката за "истинския" кубински ром и контрола върху дистрибуцията му по света. Тя се води от американската компания "Бакарди (Bacardi) и френската "Перно Рикар" (Pernod Ricard), предаде "Франс прес".


"Перно Рикар" държи правата върху рома, който се произвежда в Куба, придобити при режима на Фидел Кастро през 1993 година, и го комерсиализира под името "Хавана клуб" (Havana Club). Компанията "Бакарди" обаче, която придоби през 1994 година търговските права на оригиналната рецепта от основателите, семейство Аречабала, притежава правата за американския пазар.


За френската компания "Перно Рикар" няма никакво съмнение, че "истинският" кубински ром е произвежданият от тях, тъй като е дестилиран в Куба със 100 процента кубински съставки.




През 1995 година "Бакарди" е започнала да продава своя ром под същото име - "Хавана клуб". Той е произведен в Пуерто Рико (американска територия) и продаван в САЩ с мотото "Прогонен от дома, остарял в изгнание, но завинаги кубински".


Семействата Аречабала и Бакарди са напуснали Куба по време на кастристката революция през 1959 година и цялото тяхно имущество е конфискувано, включително и дестилериите за ром.


И ако Бакарди притежава вече дестилерии извън Куба, най-вече в Пуерто Рико, семейство Аречабала, което произвежда "Хавана клуб" от 1934 година, няма средства да се установи другаде и правата им върху марката са изтекли през 1974 година.


Възползвайки се от това, кубинската държавна компания е регистрирала името пред властите в САЩ, но поради американското ембарго срещу Куба тя не може да продава в САЩ рома, произвеждан под това име.


От 1993 година тази компания има смесено дружество с "Перно Рикар", втория най-голям концерн за спиртни напитки в света, който е предприел правни действия срещу "Бакарди" за използването на името, обвинявайки компанията, че лъже потребителите, като твърди, че продава истински кубински ром.


Представителите на "Бакарди" обаче настояват, че тяхната рецепта е оригиналната и се радва на подкрепа от американските парламентаристи, избрани от щата Флорида, където има голяма кубинска общност от изгнаници.
Тяхното мото е "Не ни казвайте, че не сме кубинци". Компанията ще представи "театрален" спектакъл, който разказва историята на семейство Аречабала и на "наследството, което кубинското правителство се опитва да заличи".


Кой обаче е "истинският ром"? Който се прави в Куба или дестилираният според оригиналната рецепта?
Иън Бъръл, експерт по рома от Лондон, признава, че рецептата е важна, защото maestros roneros (майсторите в производството на ром) смесват различни партиди и дрожди, за да създадат "уникален вкус".


"Впрочем може да има голяма разлика между двата продукта", подчертава той, като добавя, че те могат да бъдат използвани по различни начини, както и да се създават оригинални коктейли.


Никоя от двете версии обаче не прилича на съществувалата преди кастристката революция заради промяната в методите на дестилация с течение на времето. Борбата се води предимно за използването на наименованието "кубински", много важен елемент от маркетингова гледна точка.


Компанията "Бакарди" е внесла жалба в края на 2017 година срещу американското правителство за това, че е подновило със задна дата правата за продажба на американска територия на рома "Хавана клуб", след като икономическото ембарго срещу Хавана бъде вдигнато.


Перспектива, за която се е подготвила и компанията "Перно Рикар", регистрирайки в САЩ името "Хаваниста", за да продава там рома си, ако един ден това ембарго бъде вдигнато.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4828 Весело

    "Кой е истинският кубински ром?"

    Този който се произвежда в Куба може би. ;-) Има няколко кубински марки, които правят ром точно там.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  2. 2 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1524 Неутрално

    Значи Кастро продавал лицензи на мръсния капиталистически Запад.

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12073 Неутрално

    Мисля, че спорът е ясен.
    Перно имат права върху името, Бакарди може да продават всичко друго, но не името. Ако рецептата не е защитена, това не значи, че Перно нямат също оригиналната рецепта :)
    Иначе в САЩ се сещам за подобен спор за Будвайзер, което си е чиста проба кражба на име.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 521 Неутрално

    И "Хавана клуб", и "Бакарди" не стават. Силно надценени комерсиални ромове. В Карибският басейн и Южна Америка има доста по-добри предложения.

  5. 5 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3545 Неутрално

    Като ново изобретение, още повече в клас "пиячка", ромът с появяването си на пазара бързо печели първо място по уважение и печалби, като бие дори проституцията. Кой е оригинален и кой не ,знаят технолозите. Колумб внася захарна тръстика от канарските острови и тя лесно се адаптира с топлия климат на Карибите. На първо място са Барбадос, Ямайка, Мартиника и др. подобни пиратски свърталища. Куба става известна с рома си по времето на Кастро.

  6. 6 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1978 Неутрално

    Когато Кастро национализира дестилерията предлага на Бакарди поста на министър на економиката, но той отказва, събира си багажа и се установява в Пуерто Рико, където създава нова индустрия. Проблемът е, че не е успял да изтегли със себе си прословутите майстори, които предават занаята от поколение на поколение и от тях зависи изцяло блендирането на отлежалия ром. Така, че за автентичност могат да претендират само марките ром произведени в Куба, а не други. Още нещо за информация- кубинският ром отлежава в бъчви втора ръка използвани преди за отлежаване на уйски и всеки експерт веднага ще познае по тайнствения аромат и вкус автентичния кубински ром.

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  7. 7 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1978 Неутрално

    "Кой е истинският кубински ром?"Този който се произвежда в Куба може би. ;-) Има няколко кубински марки, които правят ром точно там.
    —цитат от коментар 1 на Иво


    И кои са тези няколко кубински марки? Има една монополна фирма и се казва "CUBARON", която произвежда "Хавана клуб", "Сантиаго де Куба", "Кубай", "Перла дел Норте", "Ареча" и "Лехендарио"

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  8. 8 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4828 Любопитно

    До коментар [#3] от "penetrating":

    Точно, но в случая на Будвайзер трябва да добавим драстичното разминаване в качеството на бирата Будвайзер в Чехия и тази в САЩ. Разбира се, че чешката е много по-добра от американската.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  9. 9 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#6] от "venci4":

    Не само кубинският ром отлежава в бъчи ползвани за уискита и бърбъни.

  10. 10 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1472 Неутрално

    Не ме интересуват нито на Кастро захаросаните ментета, нито на руснаците боклучивите водки. Даже и стотинка не бих похарчил ако има шанс да подпомогне тези отвратителни режими, истински тумори на човешката цивилизация.

  11. 11 Профил на Ronald Reagan
    Ronald Reagan
    Рейтинг: 938 Неутрално

    Бакарди правят класика и всъщност всичко е в рецептата. Едва ли в Куба са запазили и един знаещ оригиналната рецепта. Както с кока кола - ментета колкото искаш. Перно-рикар правят добра мастика и производни, но ром... Не съм срещал техен ром, дори и в България. Опитват се да придобият бранда за да го стандартизират, а от традицията и рецептата едва ли нещо е останало.

    agent
  12. 12 Профил на Matematiks
    Matematiks
    Рейтинг: 323 Неутрално

    3 годишният хавана клуб е най хубавото питие, с което д анаправите Мохито.

  13. 13 Профил на chimay
    chimay
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Ох, нито Бакарди нито Хабана Клуб стават.

    Бакарди са отговорни за лошата репутация на рома като евтино и нискокачествено питие за масите.

    Перно - Рикар, от както купиха Хабана Клуб разсипаха качествено продукта.
    Блендовете станаха по - плоски, вкусът по-масов, дистилацията я претупват, общо взето за да избият парите, съсипаха рома.

    Най-добрите кубински ромове си остават Монтекристо ( вече не се произвежда :( , Санкти Спиритус и друг маи няма....а Исла дел Трезоро не е лош.

    Проблема на Маестрос ронерос е че трябва да правят масови ромове в централизирана система, никой не им дава свободата да бутилират качество, защото се гони количество.

    Класическия пример за кубинския ром е синият етикет на Хабаната : първо го правеха лос Ронерос и беше брандиран като Сингъл Барел, определено ставаше, но маржа не покриваше изискванията за рентабилност на Перно - Рикар. Съответно го ребрандираха като Селецион дес Маестрос, но качеството на бленда отече тотално, сега Синия Етикет на Хабаната е посредствен ром с много стилови грешки в блендирането ; и лос Ронерос не са виновни, виновни са брандовите меринджей на Перно Рикар, които карат лос Ронерос да съсипват иначе приличния дистилат.

    Ае, няма нужда.

  14. 14 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4828 Весело

    До коментар [#7] от "venci4":

    Аз написах марки в моя коментар, а не фирми, чети преди да пишеш неадекватни коментари. ;-)

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  15. 15 Профил на pamplemousse
    pamplemousse
    Рейтинг: 303 Неутрално
  16. 16 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Най-хубавият ром, който съм пил беше от Никарагуа. Донесе го местен, не помня името на марката.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  17. 17 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 1268 Неутрално

    Кубински може да е всеки ром, произвеждан в Куба.

    Не може една частна фирма да претендира, че единствено тя има право да произвежда "кубински" ром. Ако го произвежда извън Куба, то може да го нарече "кубински" по рецепта, но не и по произход (страна на производство).

    Същото е и с българското кисело мляко.

  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12073 Весело

    До коментар [#8] от "Иво":

    Не знам, не пия бира, но давам предимство на чешката :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на петро
    петро
    Рейтинг: 577 Неутрално

    "Кой е истинският кубински ром"
    ***
    На Цар Киро, еФтин и готин!

    Едно време, 70-те години, много се пиеше нашенски ром, с цвят на коняк и специфичен вкус.
    Беше залято с "Хавана клуб", 700 мл. между 2 и 3 лв., но почти никой не го пиеше, повече служеше за украса на баровете, заедно с плоските зелени шишета на Becherovka-та.
    Сега цените са мнооого високи на тези питиета. Как е излизала сметката загадка. Интересно.

  20. 20 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4828 Весело

    До коментар [#18] от "penetrating":

    Чешката е може би най-добрата в Европа, белгийската също е доста добра. Иначе, най-големите пиячи на бира в ЕС са пак чехите... изпреварват даже и германците. :-)

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  21. 21 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1652 Неутрално

    Значи и в Куба има цигани,но част от тях са неистински?!?!

  22. 22 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 1030 Неутрално

    До коментар [#12] от "Matematiks":

    Може да пробваш и Ел Дорадо, 3 годишен. Първо, наистина е минимум на 3 години съдържанието, второ - вкусът е много добър за такъв клас напитка, и трето - по-евтин е от Хавана клуб.

  23. 23 Профил на Milko Stoyanov
    Milko Stoyanov
    Рейтинг: 496 Неутрално

    До коментар [#19] от "Даката":

    Нещо не помниш правилно... 2-3 лева дори шльоковицата не е била. Слънчев бряг беше 3,80 лв., белият Хавана клуб - 6 лв., а червеният - 7 лв. Имаше и премиум - едно по-тънка бутилка, беше 9 лв., но само за специални случаи и след стипендия...
    Който чаткаше - го пиеше, който не - жулеше водка Царевец и Средец, а баща ми дори пиеше отврата Палинка...
    Въпрос на вкус.

  24. 24 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 985 Неутрално

    Един най-силните ми спомени от соца са рафтове с Хавана Клуб, до където ти стига окото и друго няма в магазина :)

    "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
  25. 25 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3294 Неутрално

    Рома си е същия дестилат независимо дали е дестилиран в Куба, Пуерто Рико, Бахамите , Мексико. Виж кубинските пури са си нещо друго!

  26. 26 Профил на chimay
    chimay
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#25] от "Таралеж":

    Ами, не Ежко Бежко :

    Има около 1500 сорта захарна тръстика от които може да се вари ром.

    Тези 1500 сорта се неравномерно разпределени като видово разнообразие в регионите в които се произвежда ром, и растат на различни почви.

    От тук вариантите са два, тръстиката да се изварява или да се изварява сокът от нея...

    ... в три основни типа дисталционни апрати : пот стилс с непръксваем цикъл на дистилацията, или аламбик от Шарентезки тип, или дистилационна колона от типа Кофи ( Coffey ).
    Няма да навлизам в подробности за това как се състарява рома, там има три основну школи, и материята е меко казано тънка.

    Но от ром до ром, разликата е от Ванкувър до Владивосток.

  27. 27 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12073 Неутрално

    До коментар [#20] от "Иво":

    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  28. 28 Профил на петро
    петро
    Рейтинг: 577 Неутрално

    До коментар [#23] от "Milko Stoyanov":

    До коментар [#19] от "Даката":...Който чаткаше - го пиеше, който не - жулеше водка Царевец и Средец...
    —цитат от коментар 23 на Milko Stoyanov

    ***
    Милко, щом говориш за Царевец и Средец и ти няма от къде да помниш. Тези водки излязоха къдеее по-късно. Водка Столична в магазина струваше 1.76, а грапата в Дълбок зимник и Грозд беше 100 гр. за 30 ст. Правилно си запомнил за палинката, имаше и зюбровка с една сламка вътре, също бяха по около 1.70. Изобща имаше много евтин алкохол за непретенциозни, но сериозни пиячи, като коняк Златна котва, Гроздова(в София се лееше като река), Обикновено червено, което в ресторант беше 1 лев бутилка 700 мл. За отбелязване е, че това не бяха обаче ментета.

  29. 29 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4651 Неутрално

    Семействата Аречабала и Бакарди са напуснали Куба по време на кастристката революция през 1959 година....
    —цитат от коментар 0 на статията


    А колко по-лесно е да се напише революцията на Фидел Кастро (ако искат да го напишат по този модел де)!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  30. 30 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4651 Весело

    До коментар [#18] от "penetrating":Чешката е може би най-добрата в Европа, белгийската също е доста добра. Иначе, най-големите пиячи на бира в ЕС са пак чехите... изпреварват даже и германците. :-)
    —цитат от коментар 20 на Иво


    Ората ви говорят за ром, а вие за бира се разправяте!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  31. 31 Профил на cdw44559327
    cdw44559327
    Рейтинг: 0 Неутрално

    И кои са тези няколко кубински марки? Има една монополна фирма и се казва "CUBARON", която произвежда "Хавана клуб", "Сантиаго де Куба", "Кубай", "Перла дел Норте", "Ареча" и "Лехендарио"
    —цитат от коментар 7 на venci4


    Аман от гугъл-експерти. Първо научи разликата между марка и производител. После, без да съм любител на напитката, от обща култура веднага се сещам за Мулата и Варадеро, които са добре познати марки на други кубински фирми.

  32. 32 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12073 Неутрално

    До коментар [#30] от "Храбър":

    Наздраве ! :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  33. 33 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3294 Неутрално

    До коментар [#26] от "chimay":

    Много сладко си го описал.

  34. 34 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1487 Неутрално

    Не съм познавач на рома но и двата ми харесват!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK