Застраховки за автомобили и имоти може да поскъпнат заради обезщетения за фермери

Застраховки за автомобили и имоти може да поскъпнат заради обезщетения за фермери

© Цветелина Белутова, КапиталИмотните и застраховките "Каско" може да поскъпнат. Това прогнозират застрахователи заради проекта на земеделското министерство за приемането на специален Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието, съобщава в. "Сега".


Идеята е Агенцията "Борба с градушките" да се преобразува в държавно предприятие, като една от функциите му ще е да изплаща обезщетения на пострадали от природни бедствия фермери. За целта държавната фирма ще управлява специален фонд. То се предвижда да се пълни от няколко източника - заделяните от държавата средства за борба с градушките, задължителни вноски от земеделските производители, но на база на заявената за подпомагане площ. Освен това застрахователните компании са задължени със своеобразен нов данък - те ще правят отчисления към фонда от премийния приход от три вида застраховки - "Пожар и природни бедствия", "Други щети на имуществото" и "Автокаско".


"Недопустимо е на държавно предприятие да се вменяват дейности с характеристиките на застраховател по смисъла на Кодекса за застраховане", предупреждават от Асоциацията на застрахователите, цитирани от вестника.
Застрахователите намират за крайно несправедливо с премиите на граждани и фирми, които са застраховали имуществото си и които нямат нищо общо с агросектора, да се плащат обезщетения на пострадали фермери, които са отказали да застраховат отглежданите от тях култури.


Според застрахователи пазарът на застрахователни продукти в България е доста труден заради изострената конкуренция и цените са доста "изтънени". Това означава, че всяко натоварване на разходите на застрахователите ще доведе до влошаване на резултатите, а оттам до увеличаване на премиите, за да не се наруши платежоспособността на застрахователите.


С колко може да поскъпнат имуществените застраховки и "Автокаско", която е най-масовата застраховка след задължителната "Гражданска отговорност", засега не е известно. Концепцията за нов закон за превенция срещу градушките е доста обща, без никакви конкретни стойности за вноските, които трябва да пълнят новия фонд. Застрахователите обаче припомнят, че когато през 2016 г. държавата също е лансирала идея за подобен фонд, се е говорело за отчисления от 0.8% от застрахователните премии.


Само 8-9% от земеделските стопани сключват договори за застраховка на площите, които засяват. Но дори и те застраховат частично, а не 100% от площите си, показват данните на застрахователите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK