Кадър на "Голдман Сакс" оглави Лондонската борса

Ксавие Роле

© Andrew Winning

Ксавие РолеЛондонската фондова борса назначи днес ветерана от "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) Дейвид Шуимър за изпълнителен директор след спречкване в заседателна зала, довело до напускането през ноември на заемащия поста Ксавие Роле, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Назначението на Шуимър, който е работил 20 години за "Голдман Сакс" и е отговарял за пазарната структура и инвестиционното банкиране в метали и минния сектор, ще влезе в сила на 1 август.


Роле се оттегли от поста миналата година, след като беше начело на Лондонската фондова борса почти десетилетие, през което промени значително компанията с поредица от сделки, повишавайки пазарната й стойност до почти 14 млрд. паунда.
Шуимър поема поста по време, когато излизането на Великобритания от ЕС, планирано за 2019 година, поставя въпроси за стратегията на фондовата борса в сърцето на най-големия финансов център в Европа.


Новият изпълнителен директор ще ръководи и усилията на институцията да привлече петролния гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) за излизането му на борсата в Лондон, което се очаква да бъде най-голямото първично публично предлагане в света.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK