Комисията за конкуренцията глоби "Музикаутор", дружеството ще обжалва

Комисията за конкуренцията глоби "Музикаутор", дружеството ще обжалва

© Надежда ЧипеваКомисията за защита на конкуренцията е глобила "Музикаутор" 56 678 лв. за злоупотреба с господстващо положение в спора й с БНР, съобщиха от националното радио. Организацията на текстописци и композитори пък съобщи, че ще обжалва решението, за да " докаже правотата си и да защити интересите на творците".


Спорът възникна в началото на 2017 г., когато сдружението прекрати договора си с БНР и поиска увеличение в отчисленията, които се дължат за авторството на музика. Шест месеца по-късно двете страни подписаха нов договор, с който уредиха авторските права. Според сдружението така на българските автори се гарантира, че ще получат с 65% повече за творчеството си.


Според комисията, цитирана от БНР, като е прекратило първоначалния си договор с БНР, "Музикаутор" е попречило на дейността на радиото.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK