България ще иска от Брюксел въглищните централи да продължат да димят

България ще иска от Брюксел въглищните централи да продължат да димят

© Министерство на енергетикатаБългария ще поиска от Брюксел централите, които работят на въглища, да кандидатстват за дерогация (отклонение от новите завишени екоизисквания - бел. ред.), ако отговарят и спазят всички ясно посочени в европейската директива изисквания. Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова след неформално заседание на енергийните министри от Европейския съюз "Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата". Тя се проведе в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.


По данни на Министерството на енергетиката 40% от електроенергията в България се произвежда именно от въглищни централи. "България като страна - членка на ЕС, споделя и подкрепя изцяло визията на ЕС за преход към нисковъглеродна икономика. Работим и ще продължим да работим в тази посока", увери все пак Петкова, цитирана от агенция "Фокус".


По време на същата среща eврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете обяви, че производството на електроенергия от въглищните централи ще става все по-скъпо за сметка на енергията, произвеждана от възобновяемите източници.
Канете изтъкна, цитирана от БТА, че въглищните централи няма да получават държавна субсидия, ако въглеродните им емисии надвишават 250 грама на киловатчаса. Освен това новите въглищни централи изобщо няма да получават държавна помощ. По този начин след няколко години възобновяемите източници ще стават все по-конкурентоспособни и ще произвеждат по-евтина енергия, прогнозира еврокомисарят.


Сега тече преход към нисковъглеродна икономика и в бъдеще възобновяемите източни ще заемат все по-важна роля, категоричен бе Канете. През ноември ще бъде представена стратегия за декарбонизация до 2050 г., допълни той.


Еврокомисарят по климат и енергетика посочи, че няма проблеми за използването на ядрена енергия, но трябва да се гарантира възможно най-високо ниво на сигурност и безопасност за гражданите. Другото условие е държавите членки да отговарят на изискванията по съответната директива, свързани с ядрените отпадъци. Освен това, ако една държава членка иска да използва ядрена енергия, трябва да намери различни доставчици на ядрено гориво.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Няма как, Баце не може да секне далаверата на Ковачки и американските централи. Щом им е обещал, че няма да ги закача, значи няма да ги закача.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Тц, тц, тц! Ти да видиш!
  Мааалиййй, лелейййй, а, у, въх, брях, хлъц!

  Явно Дневник влезе в изборджийски режим!

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Защо Кунева закри АЕЦ по заповед на господарите си? За да получаваме 40% от електроенергията от въглища, което е направо архаично. При положение, че има толкова по-ефективни и чисти начини за производство на електричество, да продължаваш да замърсяваш въздуха с тези централи е направо престъпление. Скоро въздухът ще стане по-скъп от тока и тогава ще се чудят как да го пречистят. Мисли се на парче, а не с визия за бъдещето.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  ми те и централите ,като банките са само на червени ченгета и комунисти и затова смятат ,че трябва да печелят вечно и за сметка на здравето и развитието на всички останали в обществото ,да ,ама не .

 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  Нека димят, нека ни тровят, а най-важното - нека плащаме скъпо и прескъпо за въглищния ток на Ковачки и сие, а после и за здраве.

  На живеещите около ТЕЦ мариците (ако са останали такива) - честито, ще ви обгазяват още дъъъълги години с т'ва некадърно управление на страната...

 6. 6 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 426 Неутрално
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  Защо Кунева закри АЕЦ по заповед на господарите си? За да получаваме 40% от електроенергията от въглища, което е направо архаично....
  —цитат от коментар 3 на proza

  Аре по-кротко, а?
  Без да съм фен на Кунева - в случая:
  1. Позицията с първите четири блока беше неудържима.
  Защото:
  1.1. Стандарта да има "купол" над реакторното. Те нямаха.
  1.2. Заради Луканов и шайката с него тогава, които получиха едни 300 млн. целево за спрения АЕЦ тогава, но не само ги откраднаха в голямата им част, но и пуснаха АЕЦ-а не просто без да получат ОК, но дори и без да уведомят МААЕ.

  2. Балансите на АЕЦ-а са публични.
  Ако ги погледнете - компенсациите, които са платени на България за затварянето на 1-4 блок, са съотносими с евентуалните печалби, които биха донесли. И освен това си плащат и разходите по извеждането им от експлоатация.

  Така че конкретно за АЕЦ-а Кунева не "ни е ощетила".
  Лично моето мнение - защото на Запад има хора с акъла си, които не биха се заигравали "да минат тънко" баш за такива случаи. А и тогава в нашата енергетика на експертно ниво имаше хората, които да дадат обосновката, която Западът да уважи.

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Гневно

  Д-к с поредното манипулативно лобистко заглавие. Всички ли въглищни централи димят и с какво точно димят?

 9. 9 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Трябва да им откажат. Имаха достатъчно време да построят АЕЦ Белене...

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Да, но няма да може да го искат безкрай! Ако беше построен АЕЦ "Белене", ситуацията щеше да е съвсем друга.

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Любопитно

  Не искам въглища!
  —цитат от коментар 6 на 2011


  А ток по 60 стотинки на квт/ч искаш ли? В "зелената отличничка" Дания е толкоз.

 12. 12 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#7] от "xm...":
  Е за нас била неудържима, ма за унгарците абсолютно същите централи същите работят и ще работят още дълго, щото се оказаха много по дълголетни отколкото са планирани. Стоманата на реактора 100 години няма да мръдни, била за военните за подводниците ма за тия реактори точно е направено изключение.

 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Чакам сега някой ъкълия да почне да дрънка как атомната била скъпа енергия..:-) Без да мисли как Веи-тата произвеждат 5 пъти по-скъпа и при това напълно ненадеждна за зимният сезон енергия..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на krasman
  krasman
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Поредното политическо лицемерие!

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Защото автомобилите са ни нови и можем да компенсираме :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  До коментар [#12] от ".":
  Не реактора, а затварянето на реакторното.
  Затова и гък не се казва срещу 5-и и 6-и блок, които имат.
  Вас ви будалкат, пробутвайки фиксацията върху самия реактор.
  Има си стандарти и ако искаш да си в ЕС - трябва да се спазват.
  И както казах - компенсацията, която ни плащат е напълно съизмерима с евентуалните ни загуби и разходи по извеждането.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Чакам сега някой ъкълия да почне да дрънка как атомната била скъпа енергия..:-) Без да мисли как Веи-тата произвеждат 5 пъти по-скъпа и при това напълно ненадеждна за зимният сезон енергия..
  —цитат от коментар 13 на ostin22


  Разбира се , че е скъпа и ще става още по-скъпа. В цената на сегашната електроенергия не са включени разходите по бъдещото затваряне на реакторите , което рано или късно ще стане , а тези разходи са съизмерими с построяването на нова АЕЦ. До сега за затварянето на четирите блока на АЕЦ Козлодуй европейците са ни дали стотици милиони евра. Съхраняването на ядрените отпадъци за столетия напред са други разходи , които не са калкулирани.

 18. 18 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ТЕЦ-овете трябва да спрат и то завинаги ! Вместо дерогация правителството на България трябва да пледира за финансиране от ЕвБР на дострояването и въвеждането в експлоатация на АЕЦ-Белене...

 19. 19 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Такива като теб, някой трябва да ги разходи из маришкия басейн да видят как в ТЕЦ-овете през няколко минути влизат няколкостотин метрови влакови композиции с черна материя, а после излиза един огромен дим съдържащ серни отрови.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Д-к с поредното манипулативно лобистко заглавие. Всички ли въглищни централи димят и с какво точно димят?
  —цитат от коментар 8 на lustmord


  Не всички , разбира се. Американските не димят , защото имат филтри. В екологично отношение те изцяло отговарят на изискванията на ЕС за опазване на околната среда.

 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Любопитно

  До коментар [#19] от "ludiakolio":

  Ти разбира се ги засичаш ти серни отрови на око от един километър, нали?

 22. 22 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  истински евролидери...

 23. 23 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 351 Неутрално

  А? 40% от въглища? И защо изнасяме от АЕЦ? За да се тровим и да върви на Ковачки бизнеса!

 24. 24 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Мдааа благодарение на умна "зелено-умна-русофобска" политика стигнахме до там, че Мариците не могат да спират.. Щото без нов АЕЦ сме заминали енергийно..

 25. 25 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Всичко, което ни е донесло досега тъпото оспорване на всчкакви нови енергийни проекти, води до ново закопаване. Финасово, енергийно и държавнически..

 26. 26 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако някой е недоволен, че ще пушат комините да спре да ползва електричество, да убеди още 1000 приятели да го направят и може спокойно да ги спрем.

 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  За да получаваме 40% от електроенергията от въглища, което е направо архаично.
  —цитат от коментар 3 на proza


  В Германия 39% от тока е от въглища

  https://www.energy-charts.de/energy_pie_de.htm

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 578 Неутрално

  след 3 ежроправителства пак русия ни е виновна че сме на въглища??? смешно..
  ко праят 10г да не промотират зелената енергия??

 30. 30 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Как държавата ще изисква от гражданите си еко поведение и ще им налага ограничения ако самата тя не е за пример?

 31. 31 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 484 Неутрално

  айде този път "брюксел" не се поддаде на харизмата на тиквата и закрият централите

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  А? 40% от въглища? И защо изнасяме от АЕЦ? За да се тровим и да върви на Ковачки бизнеса!
  —цитат от коментар 23 на patrokalche

  Не бе, умьо!
  Виж цените!
  К'ъф марж ще имаш при цените на ТЕЦ-овете?

 33. 33 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Гневно

  [quote#28:"dorn"][/quote]

  Кое е манипулацията? Тия централи години наред бяха на 200 лв мвтч фиксирана цена и източиха повече пари от енергетиката от колкото можеш да си представиш. И продължават. Германия затваря точно такива въглищни централи, защото ги смята за безперспективни, а ние се мъчим да им крепим тази далавера на една морално остаряла енергетика и производство с нашите нискокалорични въглища., пък те с това оправдават високата си цена.

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  Тц, тц, тц! Ти да видиш!Мааалиййй, лелейййй, а, у, въх, брях, хлъц!Явно Дневник влезе в изборджийски режим!
  —цитат от коментар 2 на xm...


  по скоро реже клона ... :"въглищните централи да продължат да димят" , малко грубичко заглавие

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  Освен това новите въглищни централи изобщо няма да получават държавна помощ. По този начин след няколко години възобновяемите източници ще стават все по-конкурентоспособни и ще произвеждат по-евтина енергия, прогнозира еврокомисарят."
  а възобновяемите не получават ли държавна помощ ? и видиш като спреш помощ на едните , другите ставали конкурентно способни и евтини

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Любопитно

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  ми що Теменужка хълца , че ще трябва да плащаме 3млрд неустойки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Гневно

  Т.е. България ще лобира за определени бизнес - интереси / на Ковачки например/,а на Природата майната и!

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  +++++++++++++++++++++++++++++
  Прав сте!Държавата неистово ще защитава интересите на Ковачки дефакто в този случай!

 39. 39 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#11] от "lustmord":

  И 6 лева да бъде- ще я плащам, стига да има чист въздух.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 40. 40 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":
  Какво лошо има в закриването на стари реактори, още повече че винаги могат да се внедрят нови (щом платихме за Белене, още по-евтино щеше да е за Козлодуй).
  Имай предвид, че старите реактори са много по-неефективни и се оказа, че когато работят само най-модерните 5 и 6 блок, те се натоварват много по-ефективно спрямо преди и произведената ел. енергия е средно само с 15-20% по-малко (има дори години, когато с 2 е произведено повече, отколкото преди с 6)
  http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=production&p1=electrical_reports

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#27] от "dosetliv":

  В Гърция е 33%, а лигнитните запаси са огромни.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#36] от "дерибеев":
  Това са неустойките, ако прекратим договорите с двете американски централи (ТЕЦ "Марица" 1 и 3). В момента само те могат да отговорят на новите изисквания. Не може да се каже същото за държавната Марица Изток 2 - въпреки подобренията за близо 600 млн лв. тя ще трябва да се разруши и построи наново, в което няма смисъл. За ТЕЦ-а на Ковачки да не говорим - той отдавна не отговаря на нищо.

 43. 43 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Въглищата са нашият трансатлантически избор, а атомът е жалък остатък от комунистическото ни минало. Няма страшно, скоро ще закрием и последните два блока на АЕЦ "Козлудуй" и ще бъдем още по-независими в енергийно отношение.

 44. 44 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":Какво лошо има в закриването на стари реактори, още повече че винаги могат да се внедрят нови (щом платихме за Белене, още по-евтино щеше да е за Козлодуй).Имай предвид, че старите реактори са много по-неефективни и се оказа, че когато работят само най-модерните 5 и 6 блок, те се натоварват много по-ефективно спрямо преди и произведената ел. енергия е средно само с 15-20% по-малко (има дори години, когато с 2 е произведено повече, отколкото преди с 6)http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=production&p1=electrical_reports
  —цитат от коментар 40 на kumcho___valcho


  Радвам се, че сме на едно мнение. Имам само една забележка - мнението ви стои малко недовършено. Щом с два реактора произвеждаме повече отколкото с шест, представете си колко ще произвеждаме без нито един!!! Ще сме най-модерни и най-ефективни едва след като закрием АЕЦ-а и открием поне 5-6 нови ТЕЦ-а.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Пак всичко обърнахме на политика, затова не стигаме доникъде.

 46. 46 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#1] от "idiotstavrev":

  с емисиите Американските тец нямат проблеми

 47. 47 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Начи с дизели не може, ама на кюмур мой? Тъй ли?
  Е тогаз тръгвам пред Парламамента с таквоз:

  http://delo.bg/wp-content/uploads/2015/03/avtomobil-na-darva.jpg

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK