Половината от сделките в България през 2017 г. са с чуждестранни купувачи

Половината от сделките в България през 2017 г. са с чуждестранни купувачи
През 2017 г. 40 на брой са осъществените и оповестени сделки в България, или с 5 повече спрямо 2016 г. И макар нарастването на броя на сделките да не е значително, в стойностно отношение пазарът на сделки в България нараства малко повече от три пъти. Общата стойност на сделките през 2017 г. е 2.2 млрд. долара. За сравнение - през 2016 г. сделките са на стойност 0.7 млрд. долара. Това показват данните на "Ърнст енд Янг".


Какви са сделките


Три са секторите в България, които привличат еднакво силно интереса на инвеститорите през 2017 г. – храни и напитки, производство и информационни технологии. Всеки от тях реализира по пет сделки в рамките на календарната година. Други традиционно силни сектори за България като банково-финансов, търговия на дребно и недвижими имоти също отчитат силен инвеститорски интерес – те реализират по четири сделки през 2017 г.


В региона на Централна и Източна Европа са отчетени 1132 сделки, като те са най-много в секторите недвижими имоти (161), производство (135) и ИТ (126). От гледна точка на стойността на сделките секторите, в които се реализират най-скъпите сделки, са енергетика и минно дело.




В Топ 5 на сделките в България през изтеклата година влизат тези за ОББ, която бе придобита от белгийската група КВС, за моловете "Парадйс център", "Сердика център" и The Mall, както и за "Девин".


Все повече стратегически инвеститори в България


Традиционно в България пазарът на сливания и придобивания е движен от интересите на стратегическите инвеститори. През 2017 г. 82% от сделките са стратегически и едва 18% – финансови.


Пример за стратегическа сделка е покупката на технологичната платформа за обработка на големи масиви от авиоданни Vayant Travel Technologies от американската софтуерна компания PROS Holdings.


С придобиването на Vayant PROS Holdings ще засили присъствието си в авиационния бизнес.


Половината от сделките в България през 2017 г. са с чуждестранни купувачи

През 2017 г. 48% от реализираните сделки са от чуждестранни купувачи спрямо 46% през 2016 г. Традиционно инвеститорите на неголеми пазари като българския са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара.


През 2017 г. при 35% от сделките и купувачът, и продавачът са български компании (през 2016 г. този процент бе 43).


Общият брой на сделките в региона през 2017 г. е 1132, или с 23 сделки по-малко спрямо 2016 г. Стойността на пазара в ЦИЕ нараства с 6.6% спрямо предходната година и достига обем 50.9 млрд. долара. Това увеличение се дължи предимно на увеличението на средната стойност на сделките под 100 млн. долара.


Полша, Чехия и Турция продължават да са най-привлекателните за инвеститорите страни в региона. Те реализират най-много сделки – съответно 265 в Полша, 246 в Чехия и 171 в Турция.


Повече местни играчи излизат на сцената


72% от реализираните сделки в региона на ЦИЕ са направени от стратегически инвеститори. Техният дял е най-голям в Хърватия, където 96% от сделките са стратегически; следват Сърбия с 95%, Румъния с 84% и България с 82%. Делът на финансовите инвеститори е най-висок в Словакия, Унгария и Словения, където финансовите сделки възлизат съответно на 43%, 36% и 36%.


Традиционно пазарът на Централна и Югоизточна Европа е доминиран от местни сделки – при които и купувачът, и продавачът са от една и съща страна. 47% от реализираните сделки са точно такива. Чехия и Полша са най-активните страни инвеститори в чужбина – те реализират най-много на брой сделки извън територията на тяхната държава, съответно 59 и 33. През 2017 г. български инвеститори са осъществили 7 придобивания извън страната.


Кои сектори привличат инвеститорите


Секторът на недвижимите имоти е най-атрактивната индустрия за инвеститорите през изминалата година. 161 са сделките с недвижими имоти, или 14% от всички транзакции през 2017 г. Най-голямата сделка в сектора е придобиването на общо 28 различни търговски площи от базираната в Холандия Chariot Top Group за общо 1,189 млн. долара. В сделката попадат различни ритейл центрове, хипермаркети, енергийни паркове и магазини за дома.


Секторът на производството реализира 135 сделки през 2017 г. Най-големите сделки в сектора включват придобиването на производителя на железопътни превозни средства Skoda Transportation от чешката инвестиционна фирма PPF Group за 489 млн. долара. Средната стойност на сделките в сектора е 55 млн. долара.


Секторът на информационните технологии реализира 126 сделки през 2017 г. Най-големите сделки включват придобиването на чешката компания за преводи и локализация Moravia IT от базирания във Великобритания доставчик на услуги за интелектуална собственост RWC за 320 млн. долара, както и продажбата на значителен миноритарен дял от около 30% в една от водещите глобални технологични компании за киберсигурност Bitdefender Holding B.V. на Vitruvian Partners за 180 млн. долара. Средната стойност на осъществените сделки в сектора е 20 млн. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Весело

  Много неясно написано. Сключването на сделки може да всичко...
  Трябва да уточнят, че става дума за покупко/продажба на бизнеси.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Офшорките на *** като чуждестранни купувачи ли се броят





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK