Заплатите на жените в България са с 15 % по-ниски от тези на мъжете

Заплатите на жените в България са с 15 % по-ниски от тези на мъжете

© Анелия НиколоваЖените в България получават по-ниски заплати от мъжете. Това показва доклад на Комисията за защита от дискриминация, цитиран от "Нова телевизия". Разликата между заплатите на двата пола е около 15%.


Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева.


Най-често дискриминираните възрастови групи жени били между 25 и 34 години и между 55 и 64 години. Първите са се върнали след майчинство, а другата група са близо до пенсионна възраст и работодателят не иска да инвестира в квалификацията им.
По-големи разлики в заплащането между мъже и жени има в Германия, Австрия, Обединеното кралство, Чехия и Словакия, а по-малка е разликата в Испания, Унгария, Полша и Румъния.


За сравнение жените в Европейския съюз печелят с 16.3% по-малко от мъжете, показаха в края на миналата година данни на Евростат за 2015 г. при сравнение на средното им брутно почасово възнаграждение. За Бългрия информацията е по-оскъдна - през 2009 г. средната заплата, която жените в България получаваха беше с 15.7% по-ниска от тази на мъжете, според данните на КНСБ. Предишната година - 2008 г. процентът беше по-висок.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Не разбрах Дневник брои ли го това за проблем? Знаем, че за левундерите т.нар. неравенство в доходите между мъже и жени е наистина голям проблем. Само че в самата статия е посочена една от основните причини за разликата в доходите: майчинстовото. Няма как жена като излезе веднъж или два пъти в майчинство за по 2 години, да очаква същото заплащане като някой, който не е излизал. Безумно би било държавите да се месят и да оказват натиск към "изравняване". Освен майчинството би било хубаво да видим и статистика за работни часове при мъже и жени, както и кой колко болничен ползва. Понеже Дневник няма да публикуват нищо такова, нека ви го кажа аз - жените средно работят по-малко часове, а също така ползват повече болнични от мъжете. Това са другите причини за разликата в доходите. С две думи: проблем няма!

 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 419 Неутрално

  А колко често мъжът излиза за 2 години в майчинство? Работя във фирма в която няма нито една жена и в сравнение с предната ми работа, всичко е в пъти по-спокойно, никой не пуши и не говори в коя градина ще почва лапетията му. Да не говорим колко повече работа се върши с по-малко усилия.

 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Вече ми писна от тая псевдодискриминация!
  Под вола теле намирате, само и само да ви се вържат тезите.
  Като сте гледали цифрите, да бяхте попитали и колко длъжности мъжа съвместява, щото за 50-100лв повече масово познати вършат работа на трима-четирима служители
  Пък като сте загрижени толкова, що не сравните колко пари се получават за една и съща длъжност в София, Пловдив и Монтана примерно, щот ми се чини, че тоя случай е много по-дискриминационен.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Стига с тия глупави статистики! Малко са 15%! При мене жени са само счетоводителки, чистачки и ниско-платени производствени длъжности!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ако нямаше платено майчинство, жените щяха да взимат колкото мъжете, че и повече. Нераждалите 40 годишни стари моми взимат колкото 40 годишните мъже.

 6. 6 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 687 Неутрално

  15% разлика не е никак много и напълно се обяснява с пазарни причини. Всичко е наред.

 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#1] от "Black Hawk":

  точно така е ,работодател съм на мъже и жени , заплатите им са абсолютно еднакви ,накрая след като две дами излизаха в майчинство ,друга детето и болно ,третата с ТЕЛК ,се оказа ,че точно те липсват винаги ,когато е най много напрегната работата ,така се наложи сам да си върша нещата ,а да съкратя няколко дами ,едната от които беше цели 5 години в майчинство , но си търсеше заплати ,осигуровки ,неустойки ,отпуски и т на , при което вече не допускам такива грешки и не назначавям никакви кадри ,работя до толкова ,доколкото мога сам , иначе работя на хората и на социалната ни държава .

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  Ах как лъжете мазно! Първо "Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева.", а после изведнъж "За Бългрия информацията е по-оскъдна - през 2009 г. средната заплата, която жените в България получаваха беше с 15.7% по-ниска от тази на мъжете, според данните на КНСБ. ". Има огромна разлика между различни заплати за една и съща длъжност и "средната заплата за жените и мъжете". Естествено прогресивното левашко войнство мери само общо заплатите, след което дели общо на броя хора и обяснява разликата с дискриминация. Ами не - ако отидете да гледате по длъжности и еднакви други условия, ще излезе, че жените взимат повече от мъжете. Ама вие слагате в кюпа пилот на самолет и детска учителка и ревете що мъжът взимал повече от жената. Ами щото пилотирането на самолет или работата на нефтена платформа в открито море са по-трудни и опасни професии и носят повече пари от репортер в Дневник или секретарка в БХК. Включително жените вече започнаха да се дразнят от тази пропаганда.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  Абсолютен ++++++++++++++++++++++++++++++++++!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Когато тежките и "гадни" работни места се заемат от жени, "проблемът" ще бъде решен. Стотици хиляди длъжности просто изискват сила, умения и кураж за да се работи. Всяка жена е свободна да стане миньор, шофьор на камион, автомонтьор или нещо подобно. Иначе защитници на равните заплати все ще има, а Дневник ще ни сервира мъдростите им.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Аз едно не мога да разбера, ако жените получават по-малко на една и съща позиция от мъж, защо, по дяволите, шефовете не назначават само жени? Така де, хем същата работа вършат, хем им се плаща по-малко? Защо има повече безработни жени отколкото мъже, след като на една жена се плаща по-малко от един мъж за една и съща работа? Къде е логиката?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Аз едно не мога да разбера, ако жените получават по-малко на една и съща позиция от мъж, защо, по дяволите, шефовете не назначават само жени? Така де, хем същата работа вършат, хем им се плаща по-малко? Защо има повече безработни жени отколкото мъже, след като на една жена се плаща по-малко от един мъж за една и съща работа? Къде е логиката?
  —цитат от коментар 11 на Bicho Raro


  Кога комунист ти е гледал логиката бе господине?! Те искат равни заплати! Това е! Даже за тях е престъпление, че един инженер взема 2-3 х.лв., а Хасанчо товарача взема 1 000! Трябва да е обратното, както беше при комунизма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bicho Raro":

  Това е "артилерийска подготовка" за приемането на ИК.
  Живеят в заблуда де. Тя никога няма да мине в България.

  Особено с въпроси като твоите.
  Защо патроните не назначават само жени след като се пестят много пари? Резонно и БЕЗ възможност за ясен отговор. Та тия 15% са повече от данъка и почти колкото ДДС-то.
  Това не е вярно просто. Стъкмено за джендарастията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  Това беше доста тъп пост.
  Ти колко деца имаш?
  Нали все някой трябва да ги роди тия деца.
  Много неуместно изказване....тъпо де.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Каква дискриминация, бе
  Я вижте около Бойко какво е. Обградил се е с жени като ненагледната Цецка. С предимство ги назначава, щото са му верни.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Колежката е дама, доколкото помня.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на ult25560512
  ult25560512
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Те искат равни заплати! ...както беше при комунизма!
  —цитат от коментар 12 на lz2


  „при комунизма“ разликата в заплатите трябваше да е 1 към 3 (не между половете, а между длъжностите). Нещо наистина погрешно. На първите митинги „демократите“ посочваха, че това не се спазва и искаха изпълнение на този комунистически принцип. Ако на тези митинги „демократите“ бяха казали, че искат да има платено здравеопазване и образование – още щяха да управляват Т. Живков и М.Балев.

  До коментар [#12] от "lz2":

 19. 19 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не разбрах Дневник брои ли го това за проблем? Знаем, че за левундерите т.нар. неравенство в доходите между мъже и жени е наистина голям проблем.
  —цитат от коментар 1 на Black Hawk  Йо. така е - жените да го духат.

 20. 20 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  равни заплати няма и няма да има. заплаща се според производителността. дайте статистики каква е средната производителност при мъжете и жените. всеки знае, че при жените тя е по-ниска, защото върху тях пада по-голямата тежест при отглеждането на деца. такава е природата. освен това, при социализма заплатите за даден специалност бяха 1:1 за мъже и жени по закон. и какво стана? да преразказваме ли фиаското във всички сфери? да разказваме ли как жени отказваха да назначават жени, защото бяха наясно как се развиват нещата в живота?

 21. 21 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Весело

  И мустаците им са с 15% по-къси...като се изравнят ще се изравнят и заплатите.

 22. 22 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bicho Raro":

  на тези въпроси винаги се отговаря с едно и също - патриархата е виновен, и мъжете просто са сексисти! Ей така, не искат да видят успели жени и не искат просто. Може да ги интересува само печалбата, ама още повече ги интересува жените да не изкарват добри пари.

  Имаше една жена в англия дето след успешна кариера решила да отвори своя фирма и да назначи само жени, и то с по-високи заплати от тези на мъже в бранша. След 2 години фалирала...

  http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1168182/Catfights-handbags-tears-toilets-When-producer-launched-women-TV-company-thought-shed-kissed-goodbye-conflict-.html

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Прави са от Комисията по дискриминацията. Една жена чистачка или счетоводителка взима много по-малко от един ИТ специалист или миньор. И това е съвсем логично. Защото в България все още мъжете вадят прехраната на семейството. Моделът, че "мама гледа малките, а тате работи и носи пари в къщи" все още е актуален. Особено в миньорските региони, където основният месечен доход се носи от мъжа.

  Не знам защо се счита, че мъже и жени трябвало да взимат еднакви заплати, че зидаромазач и компютърен програмист трябвало също да взимат еднакви заплати. Всеки взима заплата според професията си, опита си, работните резултати и търсенето на работна ръка в своя сектор. И е факт, че жените работят предимно в по-леките професии, които не са толкова добре заплатени. Ако толкова искат да са равни с мъжете, отиват войници, миньори, бизнесмени. Има и такива жени, които притежават сериозен бизнес, печелят огромни пари. Те защо не се оплакват, че взимали по-малко?

  Подобни практики "да изравним плащането на всички" го има само в комунизма. Нека припомня онова правило, че когато един не работи достатъчно и взима равни пари с другия, значи другият работи и не взима това, което изработва. Стига толкова комунизъм. Нека някоя жена, ако работи престижна професия, да взима повече от мъжете, нищо против. Но изкуствено изравняване на заплатите по полов признак е престъпление срещу пазара на труда.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  ...чудех се, каква е разликата между мъжка и женска МРЗ...?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 25. 25 Профил на American Gender
  American Gender
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе левундерите тва, левундерите онова, обаче повечето матриал тъдява скачат като ужилени като стане дума за неравенството на заплатите. Някои екземпляри като Тьофлека са направо като кучето на Павлов: светваш му лампичката и то ... лае. Въпросът е какъв ще е толко проблемът да се изравнят заплащанията? Разберете го: хора като Тьофлека просто искат да им се плаща данък "бял хетеросексуален мъж", затуй е цялото рИване. Не е за справедливостта.

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  Абе левундерите тва, левундерите онова, обаче повечето матриал тъдява скачат като ужилени като стане дума за неравенството на заплатите. Някои екземпляри като Тьофлека са направо като кучето на Павлов: светваш му лампичката и то ... лае. Въпросът е какъв ще е толко проблемът да се изравнят заплащанията? Разберете го: хора като Тьофлека просто искат да им се плаща данък "бял хетеросексуален мъж", затуй е цялото рИване. Не е за справедливостта.
  —цитат от коментар 25 на American Gender


  Стюпид, значи според теб трябва като съберем заплатите на всички работещи мъже и тези на всички работещи жени, а след това разделим на съответния брой хора, да получим една и съща цифра, така ли? Без значение кой какво и колко работи. Това ли е целта на упражнението?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 457 Неутрално

  В България да си в майчинство си е направо бизнес, че даже и платен отпуск ти тече докато не ходиш на работа. Минават годините, връщаш се на мястото което фирмата ти пази по закон, напускаш, и даже получаваш няколко месеца заплата като обезщетение. Странно как въпреки това демографската криза е неоспорима. Може би държавата да спонсорира майчинството на гърба на бизнеса не е решението.

 29. 29 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Мъка, мъка... каква дискриминация, каква драма! В професиите с по-големи заплати, по-рискови и по-платни са основно доминирани от мъже. Кога ще слязат жените в мините.. няма проблем, да заповядат. Кога ще отремонтират автомобили, кога ще оперират хора, кога ще управляват самолети, кога ще игрят футбол професионално - нали тук никой не ги е спрял? Дотук не виждам нищо дискриминирано и някой някого да е подценил. Да пробват! Единствено ИТ секторът донякъде (въпреки, че все още голяма част са мъже) компенсира с бързи темпове. А сега да сметнем и защо 15% надолу? Как да сравним сега заплащането на лекаря с медицинската сестра, на пилота със стюардесата, на механика с чистачката... НЕ ПОЛЪТ, А ПАЗАРЪТ РЕГУЛИРА ЗАПЛАЩАНЕТО, стига глупости!

 30. 30 Профил на hyq31560735
  hyq31560735
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Забравили" са да напишат,че за една и съща длъжност мъжете и жените получават едни и същи заплати.Естествено,че като цяло мъжете ще получават по-високи заплати,защото част от тях работят като миньори,шофьори на тирове и други тежки професии ,в които липсват жени.Най-интересен е случаят в полиция и армия,където получават един и същи заплати,но жените се ползват с огромни привилегии и изобщо не ги товарят с рискови и тежки задължения.

 31. 31 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ей, изтрепахте се да коментирате че ''много ясно'' защо жените получавали по-малки заплати след като заемали различни или по-ниско квалифицирани длъжности от тези на мъжете. Обаче понеже явно хал хабер си нямате как се прават статистически проучвания, да ви светна че методологията изисква да се вземат предвид и неутрализират всички фактори които очаквано влияят на резултата. Т.е. крайната статистика е ''изчистена'' от фактори които естествено обясняват разминаването в заплащането (като например разлика в позицията, компетенциите,
  отговорността, и т.н.).

  В самата статия това е отчетено и обяснено:

  "Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева. "

  Ама дай на българския мачо да пука ракия, да пуска сексистки шегички и да коментира статистически проучвания без дори да е прочел и разбрал съдържанието...

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Обаче става въпрос за позиция, не за квалификация.

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#31] от "ptichka007":

  Всъщност не - не е направена такава статистика. Да беше прочела статията до края.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#31] от "ptichka007":Всъщност не - не е направена такава статистика. Да беше прочела статията до края.
  —цитат от коментар 33 на Тюфлекчия


  Няма как да има доклад с конкретни данни без да са базирани на някаква статистика. Апропо, цитирани са данни от ЕВРОСТАТ - европейския орган за статистически проучвания.

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#27] от "American Gender":

  А пък аз съм забелязал, че злобата и неудовлетвореността ти са толкова силни и всепоглъщащи, че само като ми видиш ника и ти излиза пяна, ако ще просто да съм написал, че в София в момента е слънчево и топло.
  Попитах те уважаеми, защото не разбирам какво пак плючеш по мен и ме обвиняваш в нещо, което не съм казал. Аз визирах несъстоятелността на направено по подобен начин проучване, а явно и ти не си съгласен така да се мери разликата в заплащането. Какъв тогава ти е проблемът (освен че те комплексирам и ти се явявам на сън)? Естествено че при еднакви други факрори заплатите трябва и СА еднакви (или поне с минимални разлики). В държавната сфера заплатите се определят с наредби и правилници, където пол не е упоменат, а няма частна фирма, която да плаща повече на някого, ако може да получи същото за по-малко. Тоест може, ама фалира за нула време - като оная феминистка фирма, дето работеха само жени, за която пише един колега по-горе.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  [quote#34:"ptichka007"][/quote]

  Да бе скъпа - и данните са общите заплати, разделени на броя. Без да се "вземат предвид и неутрализират" никакви фактори, които влияят на резултата. За това се нарича "unadjusted gender pay gap", нещо което Дневничето е пропуснало да съобщи, понеже знае, че умните и красивите не се задълбочавате много, особено ако заглавието ви харесва. Ей ти, чети от Евростат. Четенето сляпото окато прави. Сега моля те да рефлектираш малко по темата за "пукането на ракията", сексистките шегички и коментирането на статистически проучвания.

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Gender_pay_gap_statistics

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  Извинявай, че се меся, но в спор с радиото имаш повече шанс,отколкото с този събеседник.
  Инак съм напълно съгласна с написаното от теб.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":Извинявай, че се меся, но в спор с радиото имаш повече шанс,отколкото с този събеседник. Инак съм напълно съгласна с написаното от теб.
  —цитат от коментар 37 на dogwoman


  А, няма проблем. Аз не споря с него, а само му пускам фитили за да се раздаде максимално. Много е забавен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мъжете изкарват повече от жените , но това не е плод на някаква дискриминация , мъжете освен, че работят по тежка и сътветно по платена работа , са и по мобилни в търсене на по платена работа , а в България разликите в заплащането за една и съща работа между София и провинцията са 2 пъти , че и 3 пъти сравнено с по бедните региони. За държавните служетели е ясно там си има ставки , клас и няма значение полът, за частните също , ако някой си мисли , че някой собственик на частна фирма ще дава повече пари за една и съща работа на някой само , защото пикаел прав е в дълбока заблуда.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Изравняването на заплатите е по-успешно в страните от бившия соц. Лагер :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Ох, сладурите ми те! Аз си мислех, че са троглодити, а то се оказа, че били момченца.

  И що сте го докарали дотам да се сранявате с чистачките по заплата? И защо си мислите, че мъжкото е само в портфейла? И защо Ви тежи, че не може да забременеете? ..Или, по-скоро: защо имате очаквания да забременеете от това, което правите? И наистина ли не сте чували за "paternity leave"?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  Ох, сладурите ми те! Аз си мислех, че са троглодити, а то се оказа, че били момченца. И що сте го докарали дотам да се сранявате с чистачките по заплата? И защо си мислите, че мъжкото е само в портфейла? И защо Ви тежи, че не може да забременеете? ..Или, по-скоро: защо имате очаквания да забременеете от това, което правите? И наистина ли не сте чували за "paternity leave"?
  —цитат от коментар 42 на Gretel


  Каке, ти май не си много силна в разбирането на писан текст. Феминистките и джендърите пискат, а мъжете им се смеят - това се случва. Ако имаш други неясноти само питай, ще ти отговоря, нали съм си кавалер.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#14] от "Росен (Путлер капут)":

  Нито едно и не планирам да имам.
  Всеки сам си избира живота и няма нужда да раждаш деца, само заради нуждата да имаш някакви. Това е отговорност, която изисква постоянно внимание и стабилни доходи.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 478 Весело

  верно ли ? работниците в чез вземат повече от гинка ?

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Има професии при които жените не могат наравно с мъжете и обратното, на който не му харесва при даден работодател винаги може да си намери по добро място.

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Ей, изтрепахте се да коментирате че ''много ясно'' защо жените получавали по-малки заплати след като заемали различни или по-ниско квалифицирани длъжности от тези на мъжете. Обаче понеже явно хал хабер си нямате как се прават статистически проучвания, да ви светна че методологията изисква да се вземат предвид и неутрализират всички фактори които очаквано влияят на резултата. Т.е. крайната статистика е ''изчистена'' от фактори които естествено обясняват разминаването в заплащането (като например разлика в позицията, компетенциите, отговорността, и т.н.). В самата статия това е отчетено и обяснено: "Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева. "Ама дай на българския мачо да пука ракия, да пуска сексистки шегички и да коментира статистически проучвания без дори да е прочел и разбрал съдържанието...
  —цитат от коментар 31 на ptichka007


  Това ли ви е всичкия акъл? Мачото се оказваш ТИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#25] от "American Gender":
  "Въпросът е какъв ще е толко проблемът да се изравнят заплащанията?"
  ==========
  Ай бегай бе! Първият човек, който си купува енергоразпределение в България е жена.
  Коментар?

  Еретик
 50. 50 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Нищо, най-най-важното е, че вече граматически са равни с мъжете: "колегата Иванова", "кметът Иванчева"... Сигурен съм, че всички жени са безкрайно благодарни на Дневник, че им донесе това равенство.

 51. 51 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тюфлекчия":

  "Феминистките и джендърите пискат, а мъжете им се смеят - това се случва. Ако имаш други неясноти само питай, ще ти отговоря, нали съм си кавалер. "

  Охотно. Моето впечатление от мъжките коментари тука е, че, в най добрия случай, това е смях през сълзи... Не ми е ясно къде Вие видяхте смях, там където аз основно видях сълзи.

  Хайде, тогава, като кавалер, да ми помогнете в един спор:
  Имам приятелка, която смята, че причината за мизогенията и свръхкомпенсиращата мачовщина у мъжете е това, че патриархалният ред не им позволявал да си развият анимус-а и деформирал анима-та им, не можели до края на живота си нито да се отделят от майките си, нито да получат адекватен пример за следване от бащите си. Аз пък смятам, че просто гледат твърде много порно филми и оттам ги е страх, че сантиметрите им не достигат. Коя от нас е права според Вас, като инсайдър?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 52. 52 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 300 Весело

  А, заплатите на мъжете и те едни високиии!
  Питайте работодателите защо е така!

 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#51] от "Gretel":

  Нито едната от двете не е права на ниво мъже изобщо. Просто сте си загубили пет години да учите глупости в университета на издръжка на бащите си, след което ви е трудно да се реализирате, поради което търсите в партньора си еквивалент на бащата, който ви е хранил и обичал безусловно, въпреки че сте нетърпими ...... (тестено изделие). Тъй като обаче мъжете си търсят партньор в живота, а не глезена фръцла, очакваща да се държат с нея като с принцеса, въпреки че повече го докарва на нещо средно между касиерка в Лидъл и труженичка от Околовръстното (първото като визия, второто като морал), явно и двете нямате успех с първите няколко порядъка от качествени мъже и се принуждавате да се задоволите с каквото е останало след като са минали жените, които не се притесняват от процентите i
  unadjusted gender pay gap. Демек - да се съешавате с мъже от вашата черга. Как ги определяте и двете няма особено значение, само показва с какви точно под-видове на категорията "лузър" си има работа всяка от вас. Само не си мислете, че лигата в която играете е показателна за целия спорт дет се вика. Мисля че отговорът ми е достатъчно изчерпателен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#51] от "Gretel":

  Ето ти малко инсайдърска информация , грозни сте или в най добрият случай просто непривлекатени за отсрещният пол, , а и очевидно си мислите , че сте голяма работа като сте попрочели нещо и знаете някоя друга по завъртяна дума, която звучи сложнои , да те светна Фройд е надценен , за времето , което е правил изследванията си може и да е бил прав , но в днешният свят теориите и наблюденията му не са меродавни .....Аз лично мизогения в самостоятелен вид не съм срещал, тя си е част от мизантропията на дедаен човек, без значение дали мъж или жена , както жени да мразят мъжете /мъжемразки/ само няма , те мразят и останалите жени , нищо лично към вас просто мъжете до които имате досег са такива , за по хубави и добри или не ви стга потенциал или късмета ви куца. Единственият ви шанс да намерите другар по ваш вкус е да си вземете куче , ако все още не сте го направили вече . ЧУВАЛ съм , че немските овчарки били страхотни кучета, умни , верни , обичали безрезервно стопанина си , и ако се обучат правилно доста изпълнителни.

 55. 55 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иван К.":

  " да те светна Фройд е надценен , за времето , което е правил изследванията си може и да е бил прав"

  Извинявай, Ванка, за късния отговор, но трябваше да разхождам немската си овчарка (мъжка, естествено).

  Наистина бих Ви била благодарна да ме светнете за Фройд, че аз пробвах да го чета като студентка и го захвърлих. Вие, като мъж по-добре знаете дали искате да правите секс със майка си и да кастрирате баща си, както твърди Фройд.
  Аз пък ще се надявам да имате ярко въображение, та да си ги представите картинно тези действия така, както, допускам сте си ме представяли с кучето. Приятно Ви повръщане следващия път когато посетите родителите си.

  И за завърша на по-неутрална нотка, моята приятелка следва Юнг, и взема купища пари от мъже, които могат да си го позволят. Толкова е заета, че едва намираме време за кафе.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 56. 56 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#55] от "Gretel":

  Ами де да знам , но коментарата ти беше издържан в типично фройдистка схема , дори и да си го захвърлила още в университета. Както за ролята на майката във формирането на мъжа и патриархалният ред , който подтискал мъжете , давал им грешен ролеви модел и ги правил женомразци , така и за сантиметрите , които не достигали, и се комплексирали.
  Относно въпроса ти , не не съм искал да правя нищо от тези неща, , но ти би трябвало да си по наясно , защото съдейки по коментарите си от ултра ортодоксалното крило на умнокрасивите , които са за легализиране на инцеста и дори и приемането му като нещо нормално ....

 57. 57 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#55] от "Gretel":

  И да те светна още нещо теб и приятелката ти , дето праи много пари от комплексирани мъже , патриархален модел у нас няма много отдавна , комунистите го убиха , има остатъци в помашките села , но едва ли опита ви с комплексирани мъже са мъже плод на подобно възпитание, няма матриархат , но и патриархален модел няма. Най вероятно сте го прочели в някой наръчник на феминистката писан за САщ или Западна Европа.

 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тюфлекчия":

  "Просто сте си загубили пет години да учите глупости в университета"

  Благодаря, какиното. Предполагам, не може да се иска повече при ограничената информация, с която разполагате. Само една бележка относно броя на изгубените години учене след гимназията... и за двете ни не се спират на 5. Нейните не ги знам точно, но моите току що ги пресметнах - събраха се 21, като повечето са без откъсване от работа и не броим децата и къщната работа... вечерно и онлайн.

  Така е в тоя отворен свят на глобална конкуренция, както в оная басня:
  " It doesn't matter whether you're the lion or a gazelle - when the sun comes up, you'd better be running."

  Първата ми работа беше с програмиране на Ада... не знам къде щях да бъда сега, ако си
  бях седяла на хубавите части... кой в днешно време дори е чувал за този език. Замислям се да взема пак някой и друг курс наесен...за интелектуална стимулация вместо да съм "защитник на жената" в тоя форум

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тюфлекчия":

  "да се съешавате с мъже от вашата черга"

  За малко да изпусна нещо... или 2 неща: Това, което казвате тука е много вярно. На практика няма къде да срещнем такива като Вас, ако не броим доставките по къщите или в сервиза, да речем. А ако се срещнем , както в тоя форум, най-вероятно няма да се харесаме и това ще ви дисквалифицира за какъв да е "спорт".

  Което пък ме навежда на мисълта, че Вие все пак се скатахте от отговора за как Ви се отразяват порно-филмите на самочувствието... мълчете си щом Ви е неудобно.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 60. 60 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#57] от "Иван К.":

  "патриархален модел ..... има остатъци в помашките села"

  Ще й кажа на Гуен да почне да учи български.. :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 61. 61 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#60] от "Gretel":

  Гретчен , нещо изпуснах нишката , коя е Гуен.

 62. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#61] от "Иван К.":

  "Гретчен , нещо изпуснах нишката , коя е Гуен. "

  Извинявам се... приятелката ми с Юнгевата психология ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 63. 63 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Разстроено

  До коментар [#61] от "Иван К.":

  Не се притеснявай - аз се отказах на второто изречение в първия отговор. Тази женица има някакви много сериозни проблеми със себе си. Вероятно е изоставена и самотна, не бих се изненадал бълнуванията ѝ във форума да са резултат от злоупотреба с някои неща, които водят до лоши резултати ако се смесват. Дано това да пише глупости и да се изживява като някаква възвисена интелектуалка ѝ помага.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 64. 64 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#62] от "Gretel":

  Няма нищо....Е щом приятелката ти се казва Гуен , не знае български , вероятно българин е виждала на картинка само, трябва задължително да ти приемем доводите за неравенството на доходите между мъже и жени в България . Вече се съгласих с теб , основна вина за това , да не казвам единствена е мачовското поведение дължащо се на свръхкомпенсация идваща от патриархалният ред в на няколко мъже във форума на Дневник, които мразят жените , но това се дължи на майките им и на порното, което е създало нерелеастични очаквания измерено в сантиметри. То по твойта логика да се изпляскам под статия за жените в България и възпитанието им , и да давам бурно и напоително пример и доказателства със свяко ми , какво ми е споделил за брачният си живот , и накрая да спомена , че жена му всъщностсе казва Олга и си я докара от Коми, а уж отиде за Волга.

 65. 65 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#63] от "Тюфлекчия":

  Тъй като бая време съм тук , и какво ли не сме видяли , наскоро го споменахме . Та съм наясно , че твърде вероятно е да е така , както ти казваш, писанията й да са плод на това , че реалността коренно се различава от оакванията й, но мисля , че тя или той, е по скоро все още неопитен трол , който се опитва с подобни евтини трикове да се прави на интересн.

 66. 66 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иван К.":

  До коментар [#63] от "Тюфлекчия":

  Ех, момчета... аз подадох ръка за помирение, но явно докато аз се опитвах да разбера как България щяла да стане европейски играч в елекрогенерацията, вие си плюхте друг-другиму в устата, плеснахте с ръце и се прегърнахте. Много се радвам за вас двамата! Ако отношението не сработи и имате път към Тексас, обещавам да ви подаря една вечер с най-надарения черен манаф, който пазарът предлага.. дано след това ви олекне.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 67. 67 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#65] от "Иван К.":

  Като гледам последния коментар - май прав излезе. Учи се детето на тролене явно. Мисля да игнорирам от тук нататък.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#44] от "chepokalipsis":

  Вярно е, че е отговорност, нужда от постоянни доходи и внимание.
  Даже ще те допълня. Страх нерядко какво ще стане от детето ти.

  Но!
  Голямото "но" идва когато минеш 50-те години.
  Явно си далеч от тях.
  Тогава ще съжаляваш, че нямаш деца.

  Сбирките с приятели намаляват. Къде заради болести, къде заради грижа за внучетата вече, щото децата са пораснали и ТИ.....оставаш сам на тоя свят.
  То и с децата пак оставаш сам накрая ама все пак :).

  Трети път си чета написаното и за мен е очевидно, че нищо не казвам, но толкова измислих като отговор, който сега мога да напиша.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#67] от "Тюфлекчия":

  Добре, де, мило, не се сърди, на тебе ще ти купя двама.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK