Жилищният пазар в София се успокоява, показва анализ

Жилищният пазар в София се успокоява, показва анализ

© Цветелина Белутова, КапиталСлед най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие 2018 г. започва по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Отново има ръстове по всички показатели, но те вече са по-плавни. Това показва анализът на "Бългериън пропъртис".


Не на всяка цена


Купувачите продължават да обмислят добре покупките си, да оглеждат възможно най-много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена. Тази еластичност в търсенето очаквано забави нарастването на цените на жилищните имоти в София. В началото на тази година то е малко под 11% на годишна база, а средните цени остават под бариерата от 1100 евро/кв.м, показват данните на компанията.


Очакваният растеж на БВП и доходите на населението, ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г. ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези през последните 2 години.
Данните на компанията сочат, че през първото тримесечие на 2018 г. цените в София задържат достигнатите в края на миналата година нива, а растежът им на годишна база се забавя.


Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1092 евро/кв.м при 1095 евро/кв.м в края на 2017 г. Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро/кв.м цените като че ли стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1100 евро.


Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро.


Годишното увеличение на цените през изминалото тримесечие е 10.86% при измерено от нас годишно нарастване за 2017 г. в размер на 16%.


Според данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие в София са вписани 5631 имотни продажби при 5023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база.


Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява (от около 8% за 2015 и 2016 г. и 6% за 2017).


Издадените нови разрешителни за строеж в София по данни на НСИ са 201 броя за 4-ото тримесечие на 2017 г. Така 2017 г. завърши с 827 издадени разрешителни за нови жилищни сгради в столицата при 695 за 2016 г., което е ръст от 19%.


Къде се купува


Наблюденията на компанията сочат, че най-много купени жилища в началото на 2018 г. има в "Студентски град" (средна цена 956 евро/кв.м), където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали, особено в комплекс "Академика".


Останалите най-популярни за покупка квартали в София са "Кръстова вада"(средна цена 1130 евро/кв.м), "Витоша" (средна цена 1 045 евро/кв.м) и "Младост 4" (средна цена 1080 евро/кв.м). Към тях се добавя "Връбница 2" (средна цена 960 евро/кв.м) с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, близо до Северния парк и метростанция.


Най-желаният квартал


Най-скъпо продавани са жилищата в "Лозенец", който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за изминалото тримесечие там са 1675 евро/кв.м.


Най-много се купуват апартаменти на 2-ри и 3-ти етаж – 38% от купените, а след тях се нареждат жилищата на 4-ти, 5-ти и 6-ти етаж – 33%. Делът на жилищата на 1-ви етаж продължава да бъде голям - 27%. 56% от купените жилища се отопляват на ТЕЦ.


Средният престой на имотите на пазара на продадените в началото на годината имоти е 122 дни (около 4 месеца) и намалява от 138 дни в края на годината. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – 0.14%, и това е най-ниското им ниво 2008 г. насам.


Какво се очаква


Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София в резултат на нарасналото предлагане, което доведе до забавяне на нарастването на цените в София до очакваните за 2018 г. 10%. Пазарът в столицата продължава да се радва на силна активност и през тази година той отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, сочи прогнозата на компанията.


След рекордния ръст от 38%, който отбеляза банковото финансиране за покупка на недвижими имоти през 2017 г., кредитната експанзия на банките продължава и през тази година с нарастване в първите месеци от около 15% на годишна база, а лихвите по кредитите се запазват на ниски нива – от 3.7 до 4%.


В допълнение на благоприятните условия за кредитиране в полза на имотния пазар са и факторите повишение на доходите, ниска безработица, усещане за по-голяма сигурност за работните места и доходите.

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7949 Неутрално

  Жилищният пазар в София ДОСЕГА ОТ КОГО БЕШЕ НАПРЕГНАТ ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 928 Весело

  и като се събудиха от съня с мармота и шоколада краката на брокерите бяха отвити ;D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Любопитно

  Еми той броя на купувачите не е безкраен - в София имаше едни 20-30 хил дето с добри заплати и на ниски лихви се пуснаха по влака и още толкоз дето си набутаха чужбинските спестявания в нашенски бетон дето седи заключен. Кой да ги купува тия жилища - касиерките от супермаркетите с 900лв заплата?

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Купувачите продължават да обмислят добре покупките си, да оглеждат възможно най-много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена.
  _______________
  Май става въпрос за строителните магнати които имат свой креатури в Столична Община, Прокуратурата и Национална Полиция или как ?

  Жилищният пазар в София ДОСЕГА ОТ КОГО БЕШЕ НАПРЕГНАТ ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Беше си лабав още ликвидацията на Софийски Имоти и приватизацията и реситуцията с фейк документация са придобили толкова имоти ,че има за поне още 100 години строителство в паркове и градинки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Не разбирам хората, които купуват имоти в Лозенец. Този квартал е централен, но толкова тесен, толкова наблъскан. Отделно живущите там редовно страдат от проблеми с водата и канализацията. Място да паркиране няма, улиците претъпкани с паркирани коли. Но за сметка на това цените на имотите космически. Да си купиш апартамент в Лозенец без гарантирано паркомясто си е абсолютна идиотщина.

  Цените на имотите още не са спаднали. Тепърва ще падат. В момента има един огромен надут балон. Ниските лихвени проценти излъгаха купувачите да теглят масово ипотечни кредити и са купуват имоти бързо и на високи цени, че "парят, парят, не останаха". А всъщност половината апартаменти в София строят празни и няма купувачи за тях. Но рибките в морето взеха са свършват и вече няма такива ентусиасти да хвърлят луди пари за нищо. Какъв е смисълът заради 3-4 % по-ниска лихва да изтеглиш 200 бона и да си купиш апартамент, който преди 2 години е струвал 140 бона? Че то си чисто прецакване. По-добре да изчакаш цените да паднат, пък дори лихвата да се качи с 3 %, пак ще си на по-голяма далавера, отколкото сега.

  През последните години процентът на лошите кредити рязко е спаднал. Това е добре и за банките, и за икономиката. Но с тези надути имотни цени при първия сериозен икономически трус ще има огромен ефект. Хиляди ипотечни кредити ще станат трудни за връщане, забавяне на вноски и огромен скок на лошите кредити. Както стана и преди 10 години в една друга държава зад океана. Тогава колко стотици хиляди домакинства загубиха работата, имотите си?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Еми той броя на купувачите не е безкраен - в София имаше едни 20-30 хил дето с добри заплати и на ниски лихви се пуснаха по влака и още толкоз дето си набутаха чужбинските спестявания в нашенски бетон дето седи заключен. Кой да ги купува тия жилища - касиерките от супермаркетите с 900лв заплата?
  —цитат от коментар 3 на lustmord


  По същество е безкраен, защото мотивацията на повечето купуващи не са жилищните нужди. Не случайно над 30% от имотите не се обитават. В центъра са 40-50%.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":
  Лозенец загуби облика си столичен квартак отдавна отдавна ама благодарение любезно съдействие брутални чиновници от ГЕРБ застрояването отдавна се пренесе в посока Борисова Градина и Южен Парк. Предприемачите с бели якички, изобщо не продават на "зор" а си чакат купувачи яки цени защото си знаят ,че друг няма да може да строи там където строят те!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  Колко струва този анализ, ако в съседната статия пише, че има ръст на ипотеките и кредитите?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Напълно вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  набутаха чужбинските спестявания в нашенски бетон дето седи заключен.
  —цитат от коментар 3 на lustmord

  Вярно, тъжно и смешно едновременно. Попаднах на един такъв, дето си "инвестирал" парите в заключен апартамент, довършен и обзаведен и нито 1 ден не е живяно в него. Сега го продава, за да си купи къщата в Англия, където всъщност живее. Инвеститор...
  Всъщност,като си платиш местния данък за сделката 2%, нотариалната такса и тя там някъде, 2% комисионна за агенцията, доста по-високия данък сгради за неосновно жилище и масата общи разходи по етажната собственост, която всъщност не обитаваш, довършителните работи и обзавеждането, които следващия собственик напълно ще изкърти, инвестицията в ненужен НИ става леко разплакваща. Но на кой му пука?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 11. 11 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Това платен репортаж ли е? Защото виждам едно тенденциозно споменаване на проекти, които Бългериан Пропъртис продава

 12. 12 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  То и тук стана и е въпрос на време да стане - спиране на растежа на доходите или дори спад, повишаване на безработицата, повишаване на лихвите, от там много лоши кредити, банките пищят, че не могат да си съберат парите, длъжниците пищят, че банките ги ограбват и ги гонят от жилищата им, ЧСИ-тата продават десетки хиляди имоти на занижени цени... Тоя филм го гледахме, но българинът е доста неграмотен финансово и пак ще яде дървото.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  По принцип е така... Обаче, при отчайващата липса на варианти за инвестиции, всеки дето е направил някакви пари, освен да ги вложи в тухли и бетон в София, Пловдив или Варна, какво друго да прави? Да, картината с недвижимите имоти и техните цени е много изкривена, но къде не е? Фондов пазар и надеждност на инвестициите и спестяванията в България, почти няма... Затова хората влагат в тухли. Пък докато издържи този модел, после ще гледаме...

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Когато новините започнат да говорят за успокояване на пазара - вече настъпва следващата фаза спад, корекция или крах.

  Хората купували за "инвестиция", каква инвестиция бе, инвестирането е "купуваш евтино, продаваш скъпо".

  Отдавна мина времето за инвестиране в имоти в София (2-3 години), сега е време за прибиране на печалбите.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  До коментар [#10] от "Скакауец":

  Гроздето е много кисело...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":По принцип е така... Обаче, при отчайващата липса на варианти за инвестиции, всеки дето е направил някакви пари, освен да ги вложи в тухли и бетон в София, Пловдив или Варна, какво друго да прави? Да, картината с недвижимите имоти и техните цени е много изкривена, но къде не е? Фондов пазар и надеждност на инвестициите и спестяванията в България, почти няма... Затова хората влагат в тухли. Пък докато издържи този модел, после ще гледаме...
  —цитат от коментар 13 на tww09306483


  Земеделска земя, злато, златодобивни компании, петролни компании, криптовалути.
  Неща които сега са евтини, а ще са скъпи по време на кризата.

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 738 Любопитно

  До коментар [#5] от "Lou":

  най- лошото на Лозенец (където беше офисът на компания за която работех) е че се пренатъпка със селяни продали 2 ниви и чули, че Лозенец е ''най-луксозният'' квартал на София, както и с новобогаташи каращи жипки за 200К евро, с които съгласете се- как да съжителства нормален човек. Отделно всичко е по-скъпо с едни 20-30% само защото е в Лозенец (храна, заведения, услуги). Говоря за горен Лозенец, долу до Журналист е ОК, макар, че там транспортът е проблем - минава един мижав трамвай, и хем си на 1 спирка от центъра, хем трамваят минава на 25 минути, а да го ходиш пеша е 30 мин до СУ примерно

 18. 18 Профил на Бранимир Брозиг
  Бранимир Брозиг
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Слава богу!
  Погледнато отвън определено напомнят на 2008г.

  Ако все пак си търсите апартамент, горещо препоръчвам следния наръчник:
  https://pytevoditel.irchitect.com/

  Архитект - https://rinnovation.bg/
 19. 19 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Факт е че наистина няма в какво да си сложиш парите у нас освен в бетон и тухли и да имаш някаква що годе сигурност. Нормално е някой който е изкарал някой лев на запад да го прави. Може и да не си на каквато и да е печалба накрая, но поне няма да ти се случи ктб. Пък и такива инвестиции поне движат строителството та майсторите да имат какво да правят.

 20. 20 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Жилищният пазар в София е просто един балон надут от евтини кредити през последните години. Сега пак ще се опука с увеличаването ан лихвите. Нищо ново под Слънцето -вече този филм са го давали преди 10 години. С крадлива икономика -само на спекулациии крадене може да се живее. докато има още ресурс.

 21. 21 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Интересно е да разберем, колко свободни апартамента има в София към този момент. Такива дето чакат да бъдат закупени.

  И колко още са на път, щото строежите не спират... има цели селища от нови кооперации, вече на акт 16, а вечер като минеш и тъмно като в рог, никой не живее там, в 21-22 ч светят по един два апартамента и толкоз...

  Апартаменти бол, обаче такова напрежение имало на пазара, че чак сега олабило... ?!?

  Платена публикация не се ли слага на такива статии?

 22. 22 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 738 Любопитно

  иначе балон в София няма - продължава да се увеличават хората, идващи от прованса да бачкатт като офисен планктон/съпорт за по 1500-2000 лева, които по някое време разбират, че няма смисъл да плащат 600-700 лева наем, и се набълбукват с едно кредитче за 70-80К еврА за 30 години, което много от тях имат илюзията, че ще изплатят за 5 години

  отделно бумът на туристи, което бута цените нагоре

 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "diegos":

  Е те от време на време икономедия имат такова статии от типа юруш да копуваме. Явно имат някакви връзки в тоя бизнес. Иначе няма много смисъл в писанията ...

 24. 24 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 862 Неутрално

  цените растат, броя на незаетите жилища също расте. някои ако може да ми помогне с логиката.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 25. 25 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 488 Неутрално

  цените растат, броя на незаетите жилища също расте. някои ако може да ми помогне с логиката.
  —цитат от коментар 24 на ck2013


  Логиката е отсъстваща, но българинът не узрял, да я осмисли, като концепция.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#16] от "everlast666":

  Земеделска земя...? При цена над 2000 лева за декар, при 80-90 лева рента, сам може да си сметнеш, кога ще си на нула и кога евентуално, може да печелиш... :)

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#24] от "ck2013":

  Защо изобщо търсиш логика...? :)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 376 Неутрално

  [quote#16:"everlast666"][/quote]

  Я ми кажи как би ги купил тези неща? Мислиш, че т.н. инвестиционни посредници (фирмите брокери) не те ограбват ли? Смях!

 29. 29 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 376 Неутрално

  На мен би ми било много интересно да видя наистина сключените сделки по какви цени на квадрат са? Пределно ясно е, че с гледане в сайтовете за имоти се вижда цената, която иска продавачът, т.е. не е реалната продажна цена. Ако някой знае от къде може да се получи такава информация да казва. В статията се казва, че средната покупна цена на жилище в София е 91000 евро. Ако се приеме, че средната квадратура, която се купува е 100 кв.м. за жилище, то излиза, че реално покупната цена е с около 20% по-ниска от искана от продавачите средна цена (близо 1100 евро на квадрат).

 30. 30 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Докога в Бг ще се цитират брутни цени на квадратен метър (това е по някаква българска логика за да изглежда по-евтино на квадрат). Абсолючтно навсякъде по европа цените са за нетна квадратура, без общи части, стени и тераси...само жилищното.
  Така например в германия 3-апартамент си се води 70кв и е доста просторен, за същото в БГ 100-110м2. Така че тези цени дето ги коментират, че са много по еврини от Европа, трябва да ги вдигнат с 30-40% за да получат реална цена на квадрат, т.е. около 1400 Евро/м2 или доста близки до цените в централна Европа, Италия, Испания и т.н.

 31. 31 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Земеделска земя, злато, златодобивни компании, петролни компании, криптовалути.
  Неща които сега са евтини, а ще са скъпи по време на кризата.
  —цитат от коментар 16 на everlast666

  Злато може би - ако има къде да го закопаеш без да те видят комшиите или мутрите.
  Но пък петрола знаеш ли с колко ще поскъпне през следващата криза - с колкото и през предишната. Беше паднал до $30 преди няколко години. Сега е $75. Купи си фючърси и гледай какво ще стане с тях ако наистина дойде криза.
  Криптовалути да не говорим. Това не е инвестиция, а спекула.

  Иначе на мен не се виждат толкова скъпи имотите. Скъпи са, ако семейство с двама работещи на средни заплати не може да си позволи да изплаща средно скъпо за града жилище - така е например в Англия, където наскоро въведоха 40-годишни ипотеки. В Швеция са още по-зле, там имат 100-годишни ипотеки. В Цюрих мой приятел си купи жилище, по ипотеката се плаща само лихвата - главницата никога не намалява. Той я пое от предишния собственик, ще плаща лихва докато живее там, а като го продаде някой ден следващия ще поеме главницата. Тя е толкова висока, че цял живот не можеш да я изплатиш (затова пък лихвата е само 1.5% или забравих колко ми каза).

  Докато в София - ето средната цена на жилище пише, че е 90к евро. Приемам 10к вноска и 80к ипотека, слагам в първия онлайн калкулатор, излиза вноска 379 евро за 30 години. Еми, спокойно дори и един човек в София може да го изплаща, ако взема над средна заплата. А ако са двама, могат дори и под средната да вземат.


 32. 32 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Весело

  Повечето коментари са тип "гроздето е кисело".

  Аз имам налични пари да си купя нов апартамент. И ми харесват повечето от новото строителство. И не ми изглеждат скъпи.

  Обаче не си купувам. Защото искам да е в тих квартал на София и с чист въздух.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 33. 33 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Всякакви статистики за брой сделки и цени губят смисъл, когато говорим основно за имоти купени преди година и половина на зелено и получили АКТ 16 сега. Данните към момента се отнасят за тенденциите от началото на 2017г и по-рано.
  И ако тогава се е забелязвал спад на сделките, правете си сметката какво е сега, т.е. данните, за които ще четете през 2019г.

 34. 34 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Весело

  цените растат, броя на незаетите жилища също расте. някои ако може да ми помогне с логиката.
  —цитат от коментар 24 на ck2013


  Аз имам познат дето щом събере 60 000-70 000 евра, веднага купува един двустаен обзавежда го и го дава под наем. Като пусне обява, на другия ден има по 15 огледа.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 35. 35 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Земеделска земя...? При цена над 2000 лева за декар, при 80-90 лева рента, сам може да си сметнеш, кога ще си на нула и кога евентуално, може да печелиш... :)
  —цитат от коментар 26 на tww09306483


  Първо, в по-голямата част на страната е около 1000 лв/дка, най-скъпия чернозем в Добричко може и към 2к да отива.

  Второ, основното предимство на земеделската земя е, че площта ѝ е ОГРАНИЧЕНА и няма да се увеличи, за разлика от тухлените гета дето ги строят твоите приятели ''инвИститорите" под път и над път.

  Трето, винаги си произвежда и не стои празна като копторите в Студентски Град със тъмните прозорци.


 36. 36 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":То и тук стана и е въпрос на време да стане - спиране на растежа на доходите или дори спад, повишаване на безработицата, повишаване на лихвите, от там много лоши кредити, банките пищят, че не могат да си съберат парите, длъжниците пищят, че банките ги ограбват и ги гонят от жилищата им, ЧСИ-тата продават десетки хиляди имоти на занижени цени... Тоя филм го гледахме, но българинът е доста неграмотен финансово и пак ще яде дървото.
  —цитат от коментар 12 на Симеон


  Който не си е научил урока от 1-ви път, следва да го повтаря докато го научи. 10 години не са толкова много, че да са забравили хората гръмването на имотния балон и последиците. Но българинът е стадно същество - бърза да прави това, което "всички" правят, че най-много го е страх да се не мине.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 37. 37 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Затова хората влагат в тухли. Пък докато издържи този модел, после ще гледаме...
  —цитат от коментар 13 на tww09306483

  Веднъж се видя вече, както писах малко по-горе. Какво пречи да чуем и видим отново как оглушително гръмва още веднъж имотния балон?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 38. 38 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хората купували за "инвестиция", каква инвестиция бе, инвестирането е "купуваш евтино, продаваш скъпо".Отдавна мина времето за инвестиране в имоти в София (2-3 години), сега е време за прибиране на печалбите.
  —цитат от коментар 14 на everlast666


  Да де, но "инвеститорите" по нашите ширини се сещат да инвестират когато цената на "инвестицията" стигне максимум. Купуват скъпо, защото и другите така правят и продават като паднат цените, за да спрат поне да губят...
  Национална черта!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 39. 39 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До октомври ще се е даже сринал, след като балонът де е спукал ;)

 40. 40 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  На мен би ми било много интересно да видя наистина сключените сделки по какви цени на квадрат са? Пределно ясно е, че с гледане в сайтовете за имоти се вижда цената, която иска продавачът, т.е. не е реалната продажна цена. Ако някой знае от къде може да се получи такава информация да казва.
  —цитат от коментар 29 на T.M.

  При нотариусът, ако не са се наговорили купувачът и продавачът да крият от данъци. Иначе, цената на инвеститора/строителя на новопостроеното обикновено не подлежи на пазарлък и е мн. лесно да попиташ един такъв колко струва.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 41. 41 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Тези анализи са на агенция която продава предимно ново строителство, отговорни са я има, я не за 5% от продажбите в София и няма ама нищо общо с цялостния пазар...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 42. 42 Профил на Manolete
  Manolete
  Рейтинг: 174 Неутрално

  [quote#6:"Stanko"][/quote]

  Не се обитават старите (панелни), новите се обитават на 100 %.

 43. 43 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Аз имам познат дето щом събере 60 000-70 000 евра, веднага купува един двустаен обзавежда го и го дава под наем. Като пусне обява, на другия ден има по 15 огледа.
  —цитат от коментар 34 на Обществен деятел


  Абе не знам с какво се занимава твоя познат дето така си събира по 60-70 хиляди евра, моми ли продава?

  И какво ще прави със всичките апартаменти като почне следващата финансова криза и наемателите се изнесат от столицата защото няма работа?
  Пък и управляващите се готвят да увеличават данъците за имотите.

 44. 44 Профил на Kinin
  Kinin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "особено в комплекс "Академика" :) Мисля, че 111 място по свобода на словото е несправедливо, съвсем заслужено с такава журналистика можем да завоюваме и 150-то :)

 45. 45 Профил на hyq31560735
  hyq31560735
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#38:"Скакауец"][/quote]

  За българина покупката или наследяването на жилище е най-ценното нещо на света.Най-интересното е,че продавачите не падат от цената дори ако не могат да продадат жилището с години.Дори и в градове с намаляващо населенее няма спад на цените.Заради тази народопсихология има такъв бум на цените в големите градове.

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Ами не е баш така. В Лозенец има едни хубави блокове покрай Южния Парк в зоната на Американското посолство. Там си личи, че е строено с много пари, чисто е, квартала има прилична инфраструктура. От горе виждаш цяла София на длан, няма пушиляци, защото е високо.

  Обаче цените са зверски. Масово чужденци там купуват.

 47. 47 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Истината е, че почти няма добри софийски квартали. Всичко е презастроено, хаотично, грозно. Огромна част от блоковете са с гледка към друг блок или с шумно заведение в съседство. Изобщо нямаме средата, която има в западна Европа. Аз не бих дал пари за апартамент при тези цени и това качество на градската среда. Предпочитам да взема имот в околностите на града на спокойно и тихо място. Това мисля, че е и бъдещето, а имотния срив ще е грандиозен след време.

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#37] от "Скакауец":

  Може ли по-конкретно, какво точно разбирате под гръмване на имотния балон?

  Да цените за един период от 5-6 години наистина паднаха. Но към днешна дата, този спад е компенсиран и нивото даже е по-високо.

  С уточнението, че не съм от страната на продавачите, нито на посредниците. Точно обратното, търся да купя нещо качествено, а такова на практика или няма или говорим за цени от 1500 евра нагоре. Реално без компромиси в качеството и локацията, си на 2000-2500 евра.

 49. 49 Профил на Manolete
  Manolete
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Ок, нещата, които казваш, звучат логично, но големият въпрос е докога да чакат кандидат-купувачите? Кой може да каже кога и с колко ще паднат цените (да се спука балонът)? При положение, че сносен живот в нашето мило отечество има само в София и донякъде в 2-3 други града, по-вероятното е цените в София да нарастват бавно или да останат на това ниво. Всички искат в София. Вярно е, че не всички купуват имота за да живеят в него, а като инвестиция, но все пак има голям брой млади хора, които имат остра нужда от самостоятелно жилище. Вярно е също така, че огромен процент жилища дори в София са необитаеми, но това да стари, повечето панелни или тухлени от началото на 20. век, нежелани вилища. При новото строителство се избиват да купуват. Това е и причината Лозенец да се пренасели, както ти отбелязваш.
  Когато си млад искаш нещата да се случат по-бързо, а не животът ти да минава в паналека с мама и тате или на квартира, разправии с хазяи. Животът се минава.

 50. 50 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#32] от "Обществен деятел":

  Такъв квартал няма. Единствено някои много крайни квартали може да са по-тихи, но и там тенденцията не е добра. Като цяло трябва да се гледат места предимно с къщи т.е. по-малко хора наоколо.

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#35] от "everlast666":

  Така, като чета какво си писал... Нива си виждал отдалеко, докато се возиш в колата и зяпаш настрани. Предполагам, че не можеш да различиш пшеница от ечемик... :)
  Нивата винаги произвеждала? Я пак... :)

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "carmello":

  Точно това е истината ... !

 53. 53 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#43] от "everlast666":

  И какво ще прави със всичките апартаменти като почне следващата финансова криза и наемателите се изнесат от столицата защото няма работа?


  Хахахаххахаха, не говори смешки, моля те.... ,че ставаш смешен

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  Идеята на земеделската земя, не е да печелиш от рента. А да спасиш спестявания от инфлацията.

  Дали е добра подобна инвестиция е спорно. В никой случай не е добре, човек да затваря всичките си спестявания там. Но е един добър инструмент за диверсификация на финансовите рискове.

 55. 55 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  И какво ще прави със всичките апартаменти като почне следващата финансова криза и наемателите се изнесат от столицата защото няма работа?
  Хахахаххахаха, не говори смешки, моля те.... ,че ставаш смешен
  —цитат от коментар 53 на Matematiks


  А ти случайно да си виждал колко е насторено в Младост, Студентски град?

  Без дори да гледаме други квартали в София, новопостроеното в тези стига да се настани 1-2 средни града като Хасково, Чирпан.

  За сравнение само Младост в момента е колкото градове като Стара Загора или Русе (5-ти и 6-ти по големина в България).

  А в Студентски има поне 7-8 сгради изцяло готови и празни от преди 1-3 години.
  Тези си личат понеже са мъртвило и с прашасали прозорци. И други 10-20 под 50% населени или полу-празни.

 56. 56 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Еми това е положението с имотите. Бориш се цял живот, учиш накрая те наемат в някоя чужда фирма, видиш малко пари и си кажеш, нещо да направя и аз и хоп вземеш апартамент като си продадеш бъдещето за 30 години. И си сключил договор да бъдеш добър работник, да слушаш, за да не те изгонят, да не се напиваш и да бъдеш здрав.
  Чакам следващата индустриална революция да прокарват това 5Г и да хващам гората. Бъдещето е хоум офис.

 57. 57 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#37] от "Скакауец":Може ли по-конкретно, какво точно разбирате под гръмване на имотния балон?
  —цитат от коментар 48 на niakoi_si

  Личи се, че питате не за да получите отговор. Но все пак: четете "Капитал" прогнози, които се сбъдват" :)

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "Aldi Mitov":

  Мда, къщи. За да можеш зимата да им дишаш кюмбетата :)

 59. 59 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#47] от "Aldi Mitov":

  Истината е, че почти няма добри софийски квартали. Всичко е презастроено, хаотично, грозно. Огромна част от блоковете са с гледка към друг блок или с шумно заведение в съседство. Изобщо нямаме средата, която има в западна Европа. Аз не бих дал пари за апартамент при тези цени и това качество на градската среда. Предпочитам да взема имот в околностите на града на спокойно и тихо място. Това мисля, че е и бъдещето, а имотния срив ще е грандиозен след време.
  —цитат от коментар 47 на Aldi Mitov


  За условията в София си прав на 100% - ама точно пък в извънградската част разликите с Европа ще те треснат 5 пъти по-силно откъм състояние на инфраструктура; услуги; възможности за работа, образование, медицински грижи, културни събития и забавления.
  Имам познати дето го направиха тоя номер - страхотна къща на 30мин каране от центъра - е да и деня им минава в каране из задръстванията за щяло и нещяло и вече се виждаме само на кафе понеже нали бира нямало как или пък непрестанно гледане на часовника, че маршрутката ако изпуснели...

 60. 60 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  По бай Тошово време имаше един лаф: "София е като оня свят - който отиде там, не се връща повече." Изглежда, че за добро или зло, в наши дни е все така.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 61. 61 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Като се има предвид, че заемите са с фиксирана лихва само за първите 5 години.. Долу горе след около 3-4 години така ще почнат да им скачат сметките, че ще трябва да продават голямата част

 62. 62 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Аз си купих апартамент в кв. гео Милев през 2012 г. за 65 хиляди евро. Сега същият, на етаж над мен, се продаде за 90 хиляди евро. Това е лудост. НИЩО не се е променило у нас, та да оправдае скок на цената над 30 процента за 7 години! Сегашните цени са спекулация и бих посъветвал хората да си пазят парите и да изчакат. 2 години под наем се равняват на 13-14 хиляди лева. А надценката (за мен спекулативна) в момента е 40-50 хиляди лева за средно голям апартамент.

 63. 63 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "Скакауец":

  Данъкът за общината в София е 2.5%, комисионните на брокерите 3,6%. Те в началото казват 3% де, но после ти слагат и ДДС. Ако успееш да ги метнеш и минеш без тях, и изповядаш на данъчна оценка, нещата изглеждат по-розови.
  Иначе има подценени квартали, в които хем е широко, хем близо до центъра, хем цените са поносими за хората с средностатистически доходи. А, и квадратурата е реална, което има значение.

  No Pain No Gain
 64. 64 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#10] от "Скакауец":Данъкът за общината в София е 2.5%, комисионните на брокерите 3,6%. Те в началото казват 3% де, но после ти слагат и ДДС. Ако успееш да ги метнеш и минеш без тях, и изповядаш на данъчна оценка, нещата изглеждат по-розови. Иначе има подценени квартали, в които хем е широко, хем близо до центъра, хем цените са поносими за хората с средностатистически доходи. А, и квадратурата е реална, което има значение.
  —цитат от коментар 63 на tokkay


  Напълно съм съгласен, че има и такива квартали, само че там е пълно с "братята". Това им е основен проблем, който не е никак малък. Поне за мен де. Според мен те затова и не се застрояват толкова стабилно. Типичен пример са Красна Поляна и Западен Парк.

 65. 65 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Е как в какво да инвестираш. В Белене, в Лукойл, в Южен поток.

 66. 66 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1226 Весело

  Пазарът в София в момента е абсолютно абсурден.
  Хората искат да ударят джакпота, сега е моментът, нещо, дето е строено през 70те години и оттогава не е пипано, изведнъж от барутарник за 50 хил. лева става ценност на цена четвърт милион, мани, мани, луда работа...
  А брокерите са напълно озверели, вече искат "депозит" от 3% само за да видиш ДОКУМЕНТИТЕ, много им губели иначе времето, рзиръш ли...
  Дееее, тая крива нива...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 67. 67 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#64] от "T.M.":

  Не са те. А от братята няма отърване, май вече се срещат навсякъде. Както и наркомани, и други представители на "ъндърграунда" и колхозното възпитание. Вероятно са под средностатистическите показатели в "престижните" спални като Манастирски ливади, но там пък си има достатъчно други недостатъци.

  No Pain No Gain
 68. 68 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#59] от "lustmord":

  имам приятелка от Банкя дето е на 10 км - тва просто е някъв ужас, без колата си за никъде и висиш като олигофрен по 2-3 часа на ден в нея все едно си 4-та зона в Лонддон ....

 69. 69 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#66] от "pariah":

  И ако не могат да те хванат изкъсо и да направят двоен комисион, се държат като пълни олигофрени. Дори са съгласни да те разкарат, ако и да си готов да купиш, само да намерят подходящия за тях, не за клиента. Прецакват продавачите, а после им вземат и немалко пари за това. С мен неотдавна точно това се случи. Харесахме имот, искахме да говорим вече по същество и да вървим към сделка, а комисионерката от една велика и рекламираща често в Дневник фирма се изплаши, че ще вземе пари само от продавачите. Започна да иска разни дивотии и веднага я отсвирих. Имотът още се продава, а продавачите тогава вече си бяха договорили да купят друго по-голямо жилище. На нас ни се улесни изборът, защото се чудехме кой от два имота да купим.

  No Pain No Gain
 70. 70 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А в Студентски има поне 7-8 сгради изцяло готови и празни от преди 1-3 години.
  —цитат от коментар 55 на everlast666

  Това са сгради, които поради някакъв проблем с проекта не могат да бъдат довършени и да вземат акт 16. Една такава стои от около 8-10г.

  И други 10-20 под 50% населени или полу-празни.
  —цитат от коментар 55 на everlast666

  Това са сгради, които поради някаква причина - не техническа, а финансово-собственическа - им се бави акт 16, обаче хората, които са купили апартаменти на зелено, са допуснати да си живеят вътре. Предлагаха ми апартамент в една такава ...

  Във всеки случай не стоят така поради липса на купувачи.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 71. 71 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#69] от "tokkay":
  Аз също от няколко месеца търся активно да купя, в Редута, Център или Банкя, но основно гледам да стигна директно до продавача (Редута и Яворов ги познавам отлично и ми трябва само една снимка от тераса, за да го локализирам) , като звъня по звънци и разпитвам съседи по партери...
  Брокерите са напълно изтрещяли.
  Заради тях пазарът се изкривява допълнително.
  Да не говорим какви договори предлагат! Хора, ПАЗЕТЕ СЕ от брокерските договори, четете и искайте редакции.
  Напоследък брокерските договори са без срок и без лесна опция за еднастранно прекратяване. Искайте да е посочен срок и след изтичането му договорът да не се подновява автоматично за нов срок. Това е особено опасно, ако си продавач и си ангажиран пак с този договор да продаваш имота си само чрез посредника. Лесни пари за брокера, ако се усети...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 72. 72 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  ... Че си продал без него и забравил (или въобще пропсунал) тази клауза.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 73. 73 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3065 Неутрално

  Ако имате възможност купувайте в близките села преди цените там да са стигнали небето.

 74. 74 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Това платен репортаж ли е? Защото виждам едно тенденциозно споменаване на проекти, които Бългериан Пропъртис продава
  —цитат от коментар 11 на unbiased


  Напротив, това е свободната и независима журналистика на Дневник

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 75. 75 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  в цените на софийските жилища от десетилетия се поддържа пропорция 'цена на жилище/средна заплата'. например, през 1980 г заплатата на млад специалист бе 150 лв/м, а тристайна панелка около хиподрума струваше 15 000лв. по онези години имаше многогодишни опашки за апартаменти; дори човек да имаше пари (банков заем), пак трябваше да е търпелив за 10-на години докато се вреди за апартамент. днес средната заплата в софия е 1 500 лв, а цената на тристайно жилижте е 150 000 лв - съотношението 'цена на тристаен апартамент/средна заплата' е същото, като добрата новина днес е, че опашки за жилища няма.

 76. 76 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Любопитно

  До коментар [#73] от "Таралеж":

  Ако имате възможност купувайте в близките села преди цените там да са стигнали небето.
  —цитат от коментар 73 на Таралеж


  И какво да правим в близките села? Да се оженим за автомобила ли? 1.5 до ?3 часа дневно само в път да ни минават - то от Сан Диего до Лос Анжелис стигаш по-бързо отколкото от примерно Доброславци до Бизнес парка... Детето в селското училище ли ще го пускаме? Жената в селото ли ще ходи на курсове по език и на йога? Почва да прилича на 2 автомобила в семейството...Отделно сметките около една къща са бая по-други от тези на апартамент...

 77. 77 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Не знам колко от вас имат пресни наблюдения за столичния пазар на имоти, но аз активно си търся апартамент в централен/източен/южен квартал от няколко месеца. Преди 5 години също гледах имоти, та имам база за сравнение.

  В центъра за под 2 евра е почти невъзможно да си намериш, и то 2 евра на квадрат за кочина, за която трябва да налееш едни 300 евра на квадрат после да я направиш за живеене. Най-абсурдното беше един апартамент, който съм го гледал и преди и сега - явно новият му собственик го продава. 50 квадрата в пресечка на витошка за 150 евра. Няма място за нормална маса. Не, мерси. За новите квартали - кръстова вада примерно, там има нелошо ново строителство по 1.2-1.4 на квадрат. Ама като сложиш и обзавеждането, кухни, подове, тоалетни и качеството на майсторите - мерси.
  Има и доста, които са купили апартаменти на бих казал двойно по-ниски цени преди по-малко от три години и сега искат да ги продават по данъчна оценка за да спестят от данъци и комисионна - не, мерси.
  За качеството на строителството ( старото с неподдържани общи части и не могат да се събера пари за ремонт, новото - по 1 паркомясто на 2 апартамента и то 15 евро на паркомясто... ) - тея цени са абсурдни. Не знам още колко време ще продължи тоя имотен балон, но после да питат защо младите семейства нямали жилища, оттам сигурност и оттам как да правят и да гледат деца.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 78. 78 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":Е как в какво да инвестираш. В Белене, в Лукойл, в Южен поток.
  —цитат от коментар 65 на blondofil

  В изброените инвестираме всички. Щем или не щем. През данъците ни и по-точно: през "данък Русия"

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 79. 79 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#14] от "everlast666":

  Под "инвестиция" се разбира не само печалба от препродажба, а и печалба от отдаване под наем!

 80. 80 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#75] от "Brother Felonious":

  ''днес средната заплата в софия е 1 500 лв''

  това съвсем не е вярно, има едни 5% вземащи МНОГО високи заплати, които дърпат средната заплата нагоре, но реално медианата (а не авериджа) е около 1000 лева чисти

 81. 81 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#14] от "everlast666":Под "инвестиция" се разбира не само печалба от препродажба, а и печалба от отдаване под наем!
  —цитат от коментар 79 на ultra_61


  Докато излезеш на печалба от наема, след като направиш разходите за покупката и довършването + ОБЗАВЕЖДАНЕТО, знаеш ли колко наема/месеца трябва да събереш? Или тази сметка е дребна и пренебрежима?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 82. 82 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#76] от "lustmord":

  по принцип имаше идеално място да се установи в града зона с къщи - Манастирски ливади, Кръстова вада и Витоша - но разбира се е много по-лесно да се забатачи с криви блокове гъз до гъз потънали в кал...

  то трябва и малко градско планиране, ама като сме оставили града на една учителка от Самоков и една фризьорка -няма как да се очаква различен резултат

 83. 83 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#82] от "carmello":

  Е ние тука сме в ерата на дивия капитализъм - при положение, че можеш да застроиш парцела на 100% и да дигнеш 8 етажа блок и ти да си предприемач и ти няма да кажеш;
  -Абе не - аз ще направя една красива къща с дворче.

 84. 84 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#82] от "carmello":

  Ама не е всичко до кмета. Мързела, алчността, и некомпетентността са на всички нива, от бай Иван до общинския съвет.

 85. 85 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Аз съм от тия, които притежават от най-високтаа категория земя в Добруджа. В момента продавайки и с още малко спестявания мога да си купя апартамент в София. Но не примирам за 60 квадрата нова тухла -реални 40, с недомислено разпределение и енигматично качество. С прекрасна гледка- съседната сграда. И всичко това за близо 200 000 лв.
  Чакам да паднат. Пък ако не е другата година, ще е по-другата, рентите текат. Дори и да не са големи са чисти пари и в момента растът. Друг е въпросът, че в голяма степен гладът за окрупняване на зърнопроизводствени площи в Добруджа е свързан с плащанията за декар. А както се очертава те ще паднат след 202о.

 86. 86 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#58] от "niakoi_si":

  Пълно щастие няма. Но ако мислиш, че блок до булевард е по-здравословно си в заблуда. Ако дворовете са с размери 800-1000кв.м. , то дори въпросните комини не са чак толкова зле. Гледах зимата картите със сензорите за фпч и цяла София беше лилава. Нивата бяха съизмерими на всички места..е имаше разлики разбира се, но най-мръсните стойности ги видях именно в кварталите - Красна Поляна, Подуяне. В селата около София нивата бяха както в средно статистическите квартали.

 87. 87 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#59] от "lustmord":

  Човек трябва да си прецени приоритетите в живота. Не може хем да искаш ежедневно да пиеш кафе пред театър Иван Вазов, хем да искаш двор 1дка, тишина и птички да ти пеят на прозореца. За задръстванията вече си зависи, точно къде си и точно каква ти е програмата. Все пак ще се съглася, че прехвалените Драгалевци, Симеоново, Панчарево и т.н. не стават - там пак си е като квартал, пренаселено и имат един път за влизане в града. Не става.

 88. 88 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#82] от "carmello":

  Ех да, планиране :) Последното такова е по времето на Иван Гешов.

 89. 89 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Аз си купих апартамент в кв. гео Милев през 2012 г. за 65 хиляди евро. Сега същият, на етаж над мен, се продаде за 90 хиляди евро. Това е лудост. НИЩО не се е променило у нас, та да оправдае скок на цената над 30 процента за 7 години!
  —цитат от коментар 62 на sylvester


  Негатив.

  Ти бъркаш целта и средството. Имотя не е цел. Целта е да ти се земат пари, колкото да ти останат за едене и пиене да имаш сили да бачкаш да изкарваш лихвите. Имотя е само средство (колатерал) за постигане на тая цел.

  ГПР по ипотечни кредити (кръгло) :
  2012 - 8%
  2018 - 4%

  https://bit.ly/2r0wfmn

  65.000 евро * 8% * 20 г = 544 евро месечна вноска (това е Целта)
  90.000 евро * 4% * 20 г = 545 евро месечна вноска

  Всичко е точно.

 90. 90 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 325 Весело

  Превод-резюме на статията: Ние жилищните брокери, в обръщение към вас продавачите и инвеститорите казваме следното - чувствайте се късметлии ако продадете на сега обявените цени и се гответе да ги сваляте... не знаем с колко. Купувачи няма...все по-няма.

 91. 91 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#83] от "lustmord":

  да бе, ясно, нали тва казвам - позволяват им го

  ама може да се каже - това ще е зона за ниско строителство и точка, макс 4 етажа, пък там на север след централна гара да направят един 6 лентов булвард и да строят ако искат и 20 етажни блокове

 92. 92 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 325 Весело

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  Земеделската земя е дългосрочна инвестиция. За краткосрочна не става - прав си. Земеделските земи са бъдещите "златни имоти" по начин подобен на това как (чувал съм от наследници) "преди години еееее... пра дядо ми е строил тая сграда на Витошка, тогава било в калта почти извън града... ама добре че я е построил, че сега магазина ми носи 80 евро/кв.м. на месец" :)

 93. 93 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Разходете се малко в Европа за да разберете София какво бунище е. Грозно, претъпкано, мръсно, презастроено, че и скъпо отгоре на това. Не разбирам защо хората се набутват с 200к евро за квартал, наречен Манастирски Ливади??? Ама не е луд тоя дето яде баницата... Балонът ще се спука.

 94. 94 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#89] от "dosetliv":

  Не само лихвата по кредитите е паднала. Заплатите също много се качиха.
  2012 като търсиш хора, за 1500 лева се натискаха да идват.
  Сега търсихме наскоро човек - за 2000 въобще не идват на интервю, а за 2500 се чудят, пазарят се, питат не може ли повече - явно имат оферти и от други места около тези цифри.
  Говорим не за супер специалисти, а някакъв нормален подготвен кадър с някаква диплома примерно СУ или УНСС (не библиотекарския или ЮЗУ), към 5 г стаж, език, компютър, стандартни офис умения от финансово-счетоводен характер.
  Ей ти ги 50% и от повишени заплати, да не е и повече. Нормално - от статистиката все дават как заплатите се качвали с по 10% на година, ей ти ги за 5 години с 50% са се качили. А то не може само заплатите да се качват, а цените - не. Всичко друго как се качва - помниш ли в Билата за колко си пълнеше количката 2012г. и за колко я пълниш сега?

 95. 95 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3065 Неутрално

  До коментар [#76] от "lustmord":
  Ако имате възможност казах. А възможността значи кола за всеки, поддържане на къща и двор, време за трафик. От другата страна са чист въздух, тишина. Но ако не можете, не можете.

 96. 96 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":По принцип е така... Обаче, при отчайващата липса на варианти за инвестиции, всеки дето е направил някакви пари, освен да ги вложи в тухли и бетон в София, Пловдив или Варна, какво друго да прави? Да, картината с недвижимите имоти и техните цени е много изкривена, но къде не е? Фондов пазар и надеждност на инвестициите и спестяванията в България, почти няма... Затова хората влагат в тухли. Пък докато издържи този модел, после ще гледаме...
  —цитат от коментар 13 на tww09306483


  Пич, едно е да влагаш в тухли или каквото и да е. Друго е да взимаш кредити! В единия случай ти влагаш. В другия банката влага в тебе. Да вземеш кредит за да "инвестираш" е лудост, просто защото лихвите по кредита те задължават да имаш поне 2 пъти по голяма възвръщаемост от инвестицията. А това не е лесно. Особено в България с тези плаващи лихви.
  Не така седи въпроса в САЩ. Тук можеш да вземеш заем с фиксирана лихва, която никой не може да промени за живота на заема. Но по принцип жилище като инвестиция има смисъл само ако можеш да го даваш под наем така че да му изкарваш парите или ако просто си живееш в него и не плащаш наем. В Америка това е начина да се придвижиш от долна средна класа в по-горна. Моята къща струваше $215К преди много години, сега е над $900К. Това са около $700К ръст. Не е много лесно да ги спестиш тези пари и да ги сложиш в банката.
  Но има и друга разлика, населението на БГ намалява. На САЩ се увеличава. Аз като дойдох беше 275М сега е 340М. Демографският проблем не засяга чак толкова София и още 2, 3 по-големи града но в останалата част на България цените само ще падат.

  California Über Alles
 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Just asking ;)
  Колко дълго търпехте бесни покупко-продажби?

  "Жилищният пазар в София се успокоява,
  показва анализ"

 98. 98 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Днес имах среща с г-жа Камерер, от бюрото по труда в Германия. Както говореше бързо, ми наду главата с информация, и получих болки в главата. Каза ми да ходя на психотерапевт, което и ще и направя, но се чакало минимум 8 месеца за термин.
  Тъпата слива ми казва, да се обаждам на различните психотерапевти, и извън работно време да ги посещавам анонимно. Може някой психотерапевт по външност да ми хареса, друг не. Абсолютно тъпа крава ...!!!!
  Май имаше за цел, да ме направи нископоставен, и послушен към нея. Аз пък си мисля за съдебна застраховка, струва към 17€/месечно(12 месеца минимум застраховка), мога с нея и да съдя немската държава.

  Es muß Geld fließen!
 99. 99 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Получих работа, след интервю на 23.04.2018, директно при фирмата-работодател, без постредник, за 37 часа на седмица близо 2000 € бруто. Опитах се при г-жа Флик да получа някой друг процент повече, но не стана. Тепърва след 6 месеца, ако получа постоянен работен договор, мога да се надявам на 6% увеличение на брутната заплата.

  Es muß Geld fließen!
 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  секи 4ти км

  В криптовалута!
  Там инвестирай и глей им на сички акъла,
  сеира... ;)

  До коментар [#16] от "everlast666":

  Земеделска земя, злато, златодобивни компании, петролни компании, криптовалути.
  Неща които сега са евтини, а ще са скъпи по време на кризата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK