Бизнес климатът се подобрява във всички сектори

В сферата на услугите подобрението на средата е най-значително, а прогнозата е, че търсенето ще продължи и през следващите три месеца.

© Анелия Николова

В сферата на услугите подобрението на средата е най-значително, а прогнозата е, че търсенето ще продължи и през следващите три месеца.През април 2018 г. общият показател на бизнес климата нараства с 2.8 пункта в сравнение с предходния месец като подобрение е отчетено и промишлеността, и в строителството, и в търговията на дребно, и в услугите, съобщи Националният статистически институт. Мениджърите не предвиждат повишение на цените през следващите три месеца.


Промишленост


Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 0.7 пункта, което се дължи на оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-благоприятни са и прогнозите им за износа и производствената активност през следващите три месеца.


Между януари - април 2018 г. излишъкът от мощности се увеличава, а средното натоварване в промишлеността се оценява на 73.7%, с 3.1 пункта под януарското равнище.
Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните проблеми за развитието на бизнеса, като последната анкета отчита засилване на негативното им влияние.


Строителство


Бизнес климатът в строителството се покачва с 5.1 пункта спрямо март в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение сегашната строителна активност е повишена, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.
Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо януари и се оценява на 7 месеца, а очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца се подобряват.


Основните фактори, затрудняващи дейността в сектора, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.


Търговия на дребно


Подобрението на показателя е с 0.5 пункта в търговската мрежа, прогнозите са през следващите три месеца да се увеличат поръчките към доставчиците и от вътрешния пазар и от чужбина, а състоянието на компаниите се подобрява.


Най-сериозните затруднения за бизнеса остават недостатъчното търсене, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното влияние на първите два фактора.


Услуги


През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства със 7.1 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Подобрени са мненията им за търсенето на услуги като прогнозата е, че това ще продължи и в следващите месеци.


Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за дейността в сектора.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Бизнес климата на ГЕРП, предполагам...

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  "Бизнес климатът се подобрява във всички сектори"

  НСИ ме зарадва

 3. 3 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много показателно - строителство +5, промишленост (производство 0.7, на практика статистическата грешка). Инвестициите в машини и оборудване е вяло, заради чакане на програми + липса на персонал.
  Не е толкова положително, както загатва заглавието. По-скоро спекулация и балон в имотите. И без промяна в нагласите на производителите.

 4. 4 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 626 Неутрално

  0.7 пункта в производството е на практика почти в статистическата грешка. Това никак не е обнадеждаващо.
  Повишението в строителството можем да отдадем на имотния балон, който продължава да се надува.
  Честно казано заглавието загатва за значително по-добри резултати, но..

 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Откакто Радка-дъ диип,Хентая и Ицко-гранта не са в управлението на държавата всичко тръгна на добре.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Весело

  Бизнес климата на свързаните с ГЕРБ

 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  НАЙ-ВЕЧЕ ЦЪФТИ И ВЪРЗВА СЕКТОР "КОРУПЦИЯ"..

 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  И СЕКТОР "ПЛАЩАНЕ ДАНЪК РУСИЯ" СЪЩО СЕ РАЗВИВА МНОГО МОЩНО...

 9. 9 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  това не може да е вярно.. Все пак управлява Бойко, а не красиво-умните.

 10. 10 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 268 Весело

  И медийният плурализъм цъфти! Каква честност, каква обективност!

 11. 11 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Бизнес климатът вероятно го измерват по благосъстоянието на депутатите .

 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  ЕС, НАТО и Борисов са виновни, "немедленно" трябва да се присъединим към Евразийския сОюз и да фиксираме лева към рублата (1 към 0.91) ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Имаше една анимация преди 10 години. "Облачно с кюфтета". Беше някаква налудничава анимация, в която вместо дъжд от небето валяха хамбургери. И нашият бизнес климат така. На някои места в момента валят хамбургери, на други валят грах и фасул. А върху трети се леят уиски и хайвер.

  Да направим едно обобщение.

  Промишлеността /производството/ има покачване с 0.7 пункта, което е комично. Точно този отрасъл носи най-големи печалби. А той фактически е в стагнация. В търговията на дребно, най-масовата, имаме 0.5 пункта, още по-малко. Там почти няма никакво развитие. А именно масовият потребител произвежда и купува на дребно.

  В строителството има вече 5,1 пункта. Най-недоходоносния отрасъл. Един предприемач строи кооперация, продава апартаментите и повече тази произведена единица не носи никакви печалби или GDP за десетилетия напред.

  Единствено услугите са положителната новина. 7.1 пункта е сериозен растеж. Този отрасъл е постоянен източник на данъци, които да пълнят хазната.

  Но като цяло стагнацията все още и факт. Инвестира се само в услуги и строителство, а промишлеността е тотално загърбена. Доходите все още са ниски, заради което търговията на дребно е почти умряла.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 14. 14 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  Анализаторе,става въпрос за месечна статистика,а не за петилетка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK