БНБ препоръча на банките да подобрят анализа на кредитополучателите

През миналата година банките са облекчили условията за кредитиране на физически лица, но са оставили непроменени изискванията към предприятията.

© Анелия Николова

През миналата година банките са облекчили условията за кредитиране на физически лица, но са оставили непроменени изискванията към предприятията.През 2017 г. спрямо пет банки са приложени надзорни мерки, свързани с нарушения на регулаторната надзорна рамка. Спрямо други две банки са отправени надзорни предписания, свързани с отстраняване на слабости в дейността. Това се казва в отчета на Българската народна банка (БНБ) за 2017 г., внесен в Народното събрание.


През миналата година са приключени и започнати общо 14 надзорни инспекции на банки, фокусирани главно върху действащите процеси и системи за управление на конкретни рискове.


Набелязаните мерки и препоръки засягат необходимостта от промени във вътрешните правила за кредитната дейност, подобряване качеството на анализите на кредитоспособността на кредитополучателите, оценката на приеманите обезпечения по кредити и определяне на реалистични срокове за тяхната реализация, се казва в отчета.
Във връзка с текущия мониторинг на кредитния риск на някои банки е било препоръчано да актуализират системите за ранно предупреждение като набележат изчерпателно количествени и качествени критерии за разкриване на възникващи проблеми по кредитни експозиции, които да се наблюдават и анализират периодично. Целта е да се предприемат своевременни действия за смекчаване на проявлението на кредитен риск и риск от кредитни концентрации.


Към 31 декември 2017 г. банковата система отчете печалба в размер на 1.150 млрд. лв. като доближи най-високите равнища в исторически план. Общият размер на депозитите на неправителствения сектор достигна 72.4 млрд. лв., отбелязвайки прираст от 6.1% на годишна база. Динамиката на банковия кредит за неправителствения сектор бе възходяща (годишен растеж от 4.7% в края на 2017 г.) и отра зяваше благоприятната макроикономическа среда, плавното понижение на лихвените проценти по кредитите, както и усвояването на средства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, отчита централната банка.


Според резултатите от анкетата за кредитната активност на банките, провеждана от БНБ всяко тримесечие, през 2017 г. търсенетото на кредити и от домакинствата, и от компаниите се увеличи. Причина са нуждите на фирмите от средства за инвестиционни цели и ниските нива на лихвените проценти. Съществен принос е имало и търсенето на средства за закупуване на оборотни средства и запаси, както и за рефинансиране, преструктуриране или предоговаряне на дълг. При домакинствата търсенето на потребителски кредити се е определяло от ниското ниво на лихвените проценти, положителните оценки на потребителите за макроикономическата среда и покупката на стоки за текущо потребление и за дълготрайна употреба.


За по-високото търсене на жилищни кредити са повлияли очакванията за благоприятни перспективи за развитие на пазара на жилища и нарастването на цените им.


Самите банки през годината са смекчили стандартите си за кредитиране на домакинства, докато за предприятията са ги запазили непроменени.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Банките в България са стабилни като паднал плет. Раздават невъзвращаеми кредити на свои хора и накрая вложителите го отнасят, както и банковата система като цяло. След позорния фалит на КТБ, за който все още няма виновни, да не ми разправят за стабилност и акуратност.

 2. 2 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Докато не влезем в Банков съюз и едва след това в Еврозоната,нищо няма да се промени.

  Няма да стане както си мислят нашите банкери-направо въвеждане на Евро:)

  ЕЦБ не е проспала фалита на КТБ,

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално
 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Весело

  Георгиус георгу не харесва това. Мислим подбора е ток и жица и даже гинка ще се съгласи. Българските бански винаги са били специални!

 5. 5 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Весело

  Банки не бански дайба аутокеректа

 6. 6 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ИНТЕРЕСНО.БАНКИТЕ НЕ ЗНАЯТ ЛИ ТОВА,ЧЕ СЕ НАЛАГА БНБ ДА ИМ КАЗВА.
  БНБ ДА БЕШЕ КАЗАЛА ПОНЕ КОЯ БАНКА ИМА НУЖДА ОТ ТАКАВА ПРЕПОРЪКА.

 7. 7 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да подобрят анализа на кого ?
  На Сульо и Пульо , дребния получател ?

  Те , банките, на тези кредитополучатели , дето завлачват крупните суми и събарят финансовата система си им знаят и кътните зъби .
  Нали са близки , приятели с тях , че имат даже роднини .

 8. 8 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#1] от "proza":

  Втори идиотски коментар за кратко време ти чета :) Има над 20 банки в България и ти считаш, че всички са "паднал плет" Така ли ? На каква точно база го твърдиш това :)

  Eff U Greta
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3619 Разстроено

  Банкерите дават кредити на физически лица, без никакви изисквания за доход и з атова колко пари ще им останат след вноската. Важното е да има обезпечение и те да прибират лихви.
  Маса пенсионери се самоубиха така.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3993 Весело

  До коментар [#8] от "lo_ridah":

  Той "хубаво" го твърди, но явно е забравил, че се приеха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат от 2 до 5 години затвор за разпространение на информация за банки, която може да доведе до смут и страх в обществото

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Системите и правилата в повечето банки са си наред. Проблемите са в кредитополучателите и в масово неграмотните и некомпетентни мениджъри (началници).
  Служителите би трябвало да обясняват убедително, че не трябва да се тегли кредит, за да си кушиш нов телефон, например, само защото ще си от първите с него, и ще го ползваш по абсолютно същия начин като досега.
  Ако въпросните мениджъри разберат за такъв служител, моментално ще го изритат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6128 Неутрално

  До коментар [#8] от "lo_ridah": "На каква точно база го твърдиш това"
  На база опорки от тролската фабрика.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1115 Весело

  До коментар [#6] от "aramissss":

  Банката е на тоя със пистите !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Как ще го направят. Дори и да могат тази работа няма да стане, защото банките имат интерес да дават кредити. Лихвите по тях въпреки приказките не са никак малки, а по депозитите са почти нулеви.

 15. 15 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  Системите и правилата в повечето банки са си наред. Проблемите са в кредитополучателите и в масово неграмотните и некомпетентни мениджъри (началници).
  —цитат от коментар 11 на Gopeто


  а при БИГ- ПрасЧо къде беше "проблема" ?!
  какъв бонитет има тоя със "богата" мамон ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 16. 16 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 632 Любопитно

  До коментар [#9] от "hope":

  Някой насила ли е завел пенсионерите да теглят кредити? И колко банки дават кредити на пенсионери?

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#9] от "hope":

  Кажи коя е тая банка дето дава потребителски кредит без да ти гледа дохода. Никаква идея сякаш си нямаш кой кредит какъв е, срещу какъв вид обезпечение/гаранция се дава и разни други такива.

  Eff U Greta
 18. 18 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#8] от "lo_ridah":Той "хубаво" го твърди, но явно е забравил, че се приеха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат от 2 до 5 години затвор за разпространение на информация за банки, която може да доведе до смут и страх в обществото
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf1


  Разбира се ,че ще приемат.. Преди фалита на КТБ имаше един го мярках в някъв тюб канал предупреждаваше хората ,че ще гърми..
  Незнам какво се случи с него, но имаше проблеми и май го спряха. След седмица -две се почнаха опашките пред банките ама вече пари не даваха :)
  Извод: пича с канала фалира КТБ :)

 19. 19 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Не са банките които раздават рискови кредити. Банковите чиновници са. Като дават рисков кредит подлагат на риск банката, човека взел кредита и хората вложили пари в банката. Защо го правят? Първата причина е подкуп от кредитополучателя, втората е за да подобрят на книга резулатите на банката.

 20. 20 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#19] от "Таралеж":

  Най-вече заради бонусите.

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Поправката "Ваклин" в банковото законодателство

  Mутри, вън!
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Не назорвайте частника бе ей! ЧУвал съм з акорупция в раздаването на потребитлески кредити. А дневник публикува менние,че държавата не трЕбвало да гони корупцията у частния сектор!
  Да се оправят. Частници!
  БНБ обаче да ги държи изкъсо, щото работят 96% с ЧУЖДИ пари!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Я знаещите да кажат дали става въпрос за някой крупен длъжник или наистина говорят ипотечните?

 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Дават ли ти - земай!

  ЕЦБ не е проспала фалита на КТБ
  —цитат от коментар 2 на nessarox


  Счетитата друго мислят.
  https://reut.rs/2DcgM7z

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 833 Неутрално

  TBI-за 700 лв. ми зададоха 70 въпроса.Извиних се че не желая повече да отговарям на никакви въпроси.В рекламата им пишеше,че такива пари се дават за минути.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Не са ли закъснели малко.

 27. 27 Профил на Svetoslav Gerchev
  Svetoslav Gerchev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Щом банките в България били стабилни защо не премахнете чл.417 от ГПК

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  По-бързо в еврозоната, с всичките рискове при присъединяването, иначе българинът без контрол върши големи поразии - справка 1996 г. и КТБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK