Най-високите заплати в България са 5.5 пъти над най-ниските, изчисли КНСБ

Пламен Димитров

© Анелия Николова

Пламен ДимитровПрез 2017 г. най-високи заплати са получавали работещите в сектора на информационните технологии, а най-ниско платени са били работещите в ресторантьорството. Средната работна заплата за 2017 г. за ресторантьорството е 580 лв., а в информационните технологии 3150 лв. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на Годишния доклад за резултатите от колективно договаряне на работните заплати през 2017 г. и очакванията за 2018 година.


Разликата между най-ниско платения и най-високо платения сектор е близо 5.5 пъти.


По данните на КНСБ близо 6.1 млрд. лв. повече са получили работещите през последните пет години, което според конфедерерацията е благодарение на синдикалните преговори с работодателите, но и на пазара на труда, където недостигът на кадри е вдигал нагоре заплатите.
През 2017 г. средната работна заплата се е увеличила с 11.8 на сто и е достигнала 1060 лв., което спрямо 2016 г. е ръст със 115 лв.


Независимо, че нараства промишленото производство, това не навсякъде се отразява в заплатите, сочи синдикалният доклад. Такива примери са производството на метални изделия, без машини и оборудване - ръст на производителността на труда на едно наето лице с 31.5 на сто, ръст на средната заплата - с 9.2 на сто; производство на компютърна техника, електронни и оптични продукти - ръст на производителността на труда на едно наето лице с 19,8 на сто, ръст на средната заплата - с 3,4 на сто; производство на изделия от каучук и пластмаси - ръст на производителността на труда на едно наето лице с 22.2 на сто, ръст на средната заплата - с 11 на сто.


Последните разполагаеми и сравними данни показват, че средната заплата в България изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави членки, сочат данните на КНСБ.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Това е много близо до идеалното отношение от 5:1... но синдикатите пак казват на черното- бяло ;-)
  а тези с ниските доходи масово получават повече, отколкото декларират ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "Разликата между най-ниско платения и най-високо платения сектор е близо 5.5 пъти."
  Г-н Димитров нещо против ли има.

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 662 Любопитно

  Пълни глупости. Опит да съпоставиш несъпоставими величини. Какви качества, умения и познания са необходими в сектора на информационните технологии и какви в сферата на ресторантьорството (изключвам най-добрите готвачи)?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 511 Весело

  Абе част от народа изтрещя съвсем: Кажете не е ли идиотизъм да плачеш по бай Тошо, да чакаш Путин да те върне при него и да търкаш талончета, за да пратиш детето на Запад и да настигнеш ИТ-тата с големите заплати (които пак от запад идват) ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "Последните разполагаеми и сравними данни показват, че средната заплата в България изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави членки, сочат данните на КНСБ."

  "Проучванията" на Кънчовците от Галъп обаче показват , че българите са доволни от своите заплати, въпреки , че "средната заплата в България изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави членки".

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "Последните разполагаеми и сравними данни показват, че средната заплата в България изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави членки, сочат данните на КНСБ."

  Пламен Димитров казва тези неща без капка срам, че е шеф на профсъюз , който би следвало да защитава работника и който би следвало при това положение да организира стачки с искания за увеличаване на заплатите.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Туй и дете от трето отделение мо'е го сметнА.
  Какво предлага КНСБ, туй е въпросът?

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Последните разполагаеми и сравними данни показват, че средната заплата в България изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки
  _____________
  Е нали либералните вувузели разказваха , колко е хубаво основните работодатели да са корпорации от ЕС и ще ни вдигнат стандарта като при тях?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  ПХак лъжи на едро! Колко взема един шеф на банка?-30-80 000 лева! Най-ниската заплата 16 000 лева ли е?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "Най-високите заплати в България са 5.5 пъти над най-ниските, изчисли КНСБ"

  Това не е вярно, защото заплатите на много от висшите държавни чиновници се определя като коефициент от най-ниската работна заплата и обикновено този коефициент е двуцифрено число.

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В БГ всяка статистика е извратена заради сивата икономика.

  И да се има предвид, че в ресторантьорството, парите под масата, често са над официално декларираните, докато в ИТ индустрията, сивата икономика по ред причини е сведена до минимум.

  Т.е. разликата нищо чудно да е доста по-малко. Което пък е притеснително, защото е нормално да е ПОНЕ 5 пъти, да не казвам и повече.

 12. 12 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нормално. Туризмът е сектор развиван от правителството и правителствени "хора", докато ИТ секторът е развиван от многоклетъчни организми.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Смятай колко по-зле щеше да бъде ако капиталистите ни не бяха наши народни капиталисти, дето бащите и дядовците им са лягали и ставали с интересите на трудящите се.

 14. 14 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Еми то в цял свят е така,какво толкова.Значи трябва всеки мързелив и непостоянен човек да го сравняваме с работохолик и проницателен и постоянен развиващ се човек.
  Разбира се че трябва да се вдигнат заплатите и на най-бедните хора,но това не означава че няма и не трябва да взимат в пъти повече хората които им се работи много които са се квалифицирали навреме.

 15. 15 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Ресторантьорите и хотелиерите да започнат да осигуряват на реалните доходи и най-вече да започнат да плащат осигуровки и данъци за украинските и молдовски работници, а не да ги пишат "на стаж", "обучение" и прочие алабализми!

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  В България има ръст на доходите, въпреки синдикатите. Винаги ми се е струвало идиотско, да не договарям сам какво заплащане искам, а да чакам този на снимката да ми го договорил!

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Чудно, че изобщо някой членува в този синдикат.

 18. 18 Профил на topaloff
  topaloff
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Чудесен пример как заглавието на статия не отговаря на изложението. Или се гони таблоиден ефект, или авторът няма елементарно познание по статистика.

 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  То проблемът го пише долу..че заплатите са 10 пъти по ниски от Западна Европа... След 30 години демокрация и 11 членство в Ес...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най високите са в София, а най ниските в останалата част на страната.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  "В производството на метални изделия - ръст на производителността на труда с 31.5 на сто, ръст на средната заплата - с 9.2 на сто"

  Спад в производството на електроенергия тази зима с 9%, на въглища - с 15%, спад на заплатите в сектора? Няма! Хайде да мине г-н Димитров да "напасне раотите"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 22. 22 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Последните разполагаеми и сравними данни показват, че средната заплата в България изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки_____________Е нали либералните вувузели разказваха , колко е хубаво основните работодатели да са корпорации от ЕС и ще ни вдигнат стандарта като при тях?
  —цитат от коментар 8 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  И на вас от руското пАсолство ви обещаха заплати по 10К, но се оказаха в Рубли ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Ресторантьорите и хотелиерите да започнат да осигуряват на реалните доходи и най-вече да започнат да плащат осигуровки и данъци за украинските и молдовски работници, а не да ги пишат "на стаж", "обучение" и прочие алабализми!
  —цитат от коментар 15 на chevyvolt, Радев - национален предател!

  Еха значи тези хотели с по 10-15 момичета и мумчета ни свалят либералните висоти или как?
  Колко взима една касиерка в евробакалия? И колко една касиерка в централата им в Западна Европа където стоката е същата и даже по-евтина и по-качествена и имат по-малко работа???
  Иначе човек ще си помисли ,че по германското "ойларипи" малките хотели всичко им е ок, издават касови бележки, не взимат на работа нелегални емигранти за чистачки, градинари и бояджии или как?
  Неолибералните колонии ако им се вдигне стандарта на живот, значи добронамерените интервенти държащи ги в окупация са разхлабили бесилката!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#19] от "ostin22":

  при нас демокрацията е малко по съветски модел, но е факт, че дори ЕС не може да ни помогне със съветските ни политици и бивши марксисти - капиталисти.
  Няма по-разрушителна сила от мисленето по съветски.

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  В ресторантьорството масово се осигуряват (и съответно нея обявяват) на минимална заплата. Така че съотношението не е реално.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 26. 26 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Весело

  Върти ми се в главата, че Ленин бил казал, че разликата между минимална и максимална заплата при социализма трябва да е 1:3. Някакъв смътен спомен от задължителните идеологически дисциплини, които учехме едно време. Радвам се, че днешните профсъюзи спазват ленинските завети.

  "По данните на КНСБ близо 6.1 млрд. лв. повече са получили работещите през последните пет години, което според конфедерерацията е благодарение на синдикалните преговори с работодателите, но и на пазара на труда"
  Точно на усилията на синдикатите са увеличенията в заплащането, ако не бяха те, заплатите щяха да са 5-6 пъти по-ниски. Хвала на тези синдикални деятели.

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Нещата си идват на мястото. Едно време при измисления социализъм отношението между доходите на сервитьори и бармани къ инженери беше същото само че в полза на сервитьорите. Най-парадоксалното е че едновремешните сервитьори са сегашни мастити бизнесмени.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  КНСБ откога иззеха функциите на статистиката :)

  Май се обаждат да напомнят че ги има, иначе ще ги забравим. Хич не ни липсвате да знаете. :)

 29. 29 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#24] от "Xumpomo name":

  Абе не знам... Ама ми се върти в главата фактът че след 30 години "слободЪ" нито са ни се увеличили процентно заплатите в сравнение с зап.европа...нито са намалели кандидат-емигрантите ни...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 30. 30 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 974 Весело

  "По данните на КНСБ близо 6.1 млрд. лв. повече са получили работещите през последните пет години, което според конфедерерацията е благодарение на синдикалните преговори с работодателите, но и на пазара на труда, където недостигът на кадри е вдигал нагоре заплатите."

  Синдикалните преговори - това е истината за увеличаване на заплатите, доходите, благоденствието и щастието.

 31. 31 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нетната заплата в ИТ сектора у нас е сравнима и дори по-висока сравнявайки с много ЕС държави от западна Европа. На какво отгоре КНСБ очакват да се случи същото и в други сектори. По-скоро заплатите в ИТ сектора ще падат, отколкото другите да ги догонват.
  Доста жълто представяне на фактите от страна на синдикатите за да озлобяват допълнително хората.

 32. 32 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Най-странното е, че в сектора, в който няма синдикати, заплатите са най високи.

  Нещо не е наред!

 33. 33 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Казано честно ми се струва малко. Едва ли java програмист работи само 5.5 пъти по-сложно работа от чистачка.

 34. 34 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Големи разлики има в заплатите не само в България, но и в Германия, само че като цяло там заплатите са много по-високи отколкото в България.

 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  580 лв. в ресторантьорството. За един висшист, работещ в научно звено – приблизително пак толкова или малко отгоре.

 36. 36 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ПХак лъжи на едро! Колко взема един шеф на банка?-30-80 000 лева! Най-ниската заплата 16 000 лева ли е?!
  —цитат от коментар 9 на lz2


  Смятали са го по сектори. А в ИТ сектора влизат и разни, дето се занимават с онлайн съпорт, примерно и работят за стотинки.

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нетната заплата в ИТ сектора у нас е сравнима и дори по-висока сравнявайки с много ЕС държави от западна Европа. На какво отгоре КНСБ очакват да се случи същото и в други сектори. По-скоро заплатите в ИТ сектора ще падат, отколкото другите да ги догонват.Доста жълто представяне на фактите от страна на синдикатите за да озлобяват допълнително хората.
  —цитат от коментар 31 на tri


  В ИТ сектора можеш от България да работиш за голяма фирма, която плаща добре. Сервитьорките и камериерките нямат тоя шанс. По-скоро ще става обратното, щото заплатата на програмистите в други държави е доста по-голяма в сравнение с по-обикновените професии. Изобщо, , сервитьорки, медицински сестри, шофьори, никъде не са особено платени.

 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#29] от "ostin22":

  свобода да глсуваш за президент одобрен от Москва и капиталисти учили марсксизъм и комунизъм :) А националистите ни развяват чужди знамена.
  Нищо чудно, че сме по-зле от всички страни си които тръгнахме уж от едно положение, само дето при тях си нямат сто движения русофили...

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#20] от "exit13":
  А най-ниски в Смолян.

 40. 40 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Емиграцията е най-добрия индикатор за ръста на заплатите в България.Зависимостта е правопропорционална-колкото по-дълго време не се увеличава адекватно заплащането на труда,толкова повече хора в работоспособна възраст напускат милата ни татковина

 41. 41 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 522 Неутрално

  580 лв. в ресторантьорството. За един висшист, работещ в научно звено – приблизително пак толкова или малко отгоре.
  —цитат от коментар 35 на stedim

  Някои висшисти неуспели да започпочнат работа в научни звена получават доста повече отгоре.
  Ако висшистите от научните звена не са доволни, че заплатите им са съизмерими със заплатите на сервитьорки от квартални кафенета защо не опитат друга реализация?
  Само предположения.
  1. Защото работата в научните звена е само за въртене на пенсиметъра. При това заемането на работното място не е свързано с постигане на реални резултати. Не представлява трудност за допълнителна работа.
  2. Много често работещите в научните звена получават бонуси за допълнително възложена работа. Без значение от резултатите.
  ...

 42. 42 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  време е някой официално да информира населението, че с търкане на талончета не се придобиват ИТ умения :)

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Ами да освободят от "опека" другите сектори и те ще станат като ИТ сектора...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Най-странното е, че в сектора, в който няма синдикати, заплатите са най високи.Нещо не е наред!
  —цитат от коментар 32 на razor


  Профсъюзите виреят главно в държавния сектор, което не е само български феномен. Причината е, че държавата се изнудва най-лесно.

 45. 45 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  А имаше времена, когото "барман" означаваше повече от лекар, инженер, адвокат..:)
  Има един преуспял такъв и в парламента.

  А иначе тази статистика да си я праваят за държавния сектор.
  В частния нито осигуровките са на реална заплата, нито може да изчисли адекватно "средна" заплата.
  Ако София, където заплащането е най-високо бъде изключена от такава статистика то резултатите на национално ниво за доста сектори ще са потресаващи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK