Общини и вероизповедания ще получат 100 млн. лв. за туристически атракции

Общини и вероизповедания ще получат 100 млн. лв. за туристически атракции

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява близо 100 млн.лв. за развитие на туристическите атракции в страната по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.


Управляващият орган на програмата днес откри процедура по набиране на проектни предложения за безвъзмездна финансова помощ.


Основната цел е създаването на цялостни туристически продукти за обекти на културното наследство от национално и световно значение. Финансиране ще получат проекти, които включват не само консервацията и опазването на съответния обект на културното наследство, но и популяризирането и развитието му, так аче зда привлече значителен брой туристи.
Ще се подбират проекти, които нямат потенциал да генерират достатъчно приходи и затова финансирането частично е безвъзмездно, а частично - с нисколихвен кредит. Проектите ще се пресяват от Фонд за градско развитие, избран от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД.


Потенциални получатели на парите са Министерството на културата (за обекти държавна собственост, управлявани от Министерство на културата), общини за общинска собственост (или за държавна собственост с предоставено право за управление на общините), институции на вероизповеданията и техни местни поделения, които са юридически лица (за обекти собственост на съответните институции и техни местни поделения).


Кандидатстването за финансиране ще се осъществява на принципа "обслужване на едно гише", при който кандидатът подава пред финансовия посредник проект и бизнес план. Мерките могат да включват отделни компоненти или цялостни проектни решения и да бъдат съчетани с безвъзмездна финансова помощ при доказани нужди, на базата на оценка на бизнес плана. Максималният размер на безвъзмездна помощ по проект може да достигне до 85% от общата стойност на комбинираното финансиране в зависимост от извършения от финансовия посредник анализ на бизнес плана. Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 31.12.2021 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK