Новият собственик взе 30 млн. лв. дивидент от неработещата ТЕЦ "Варна"

Данаил Папазов

© Юлия Лазарова

Данаил ПапазовБез да работи, ТЕЦ "Варна" отчита нетна печалба от над 60 млн. лв. за 2017 г., а новият й собственик - бившият транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, си е разпределил 30 млн. лв. дивидент, съобщава "Капитал".


От годишния финансов отчет на дружеството се вижда, че дивидентът е изплатен в резултат на счетоводна операция, при която на хартия дълготрайните активи нарастват от 10 млн.лв. за 2016 на 275 млн.лв. за 2017 г., приходите от 3 на 65 млн.лв., а загубата от 5 млн.лв. се превръща в печалба от 69 милиона.


Дружеството, което чешката CEZ спря от началото на 2015 г. поради икономическа нежизнеспособност, неотдавна получи актуализация на комплексното си разрешително и се кани да започне работа на 1 юли. Отделно Папазов вече обяви, че ще участва с 210-мегаватовия 6-и блок на централата в търговете за студен резерв, чийто размер тази година държавата увеличи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK