Гарабед Минасян: Управляващите живеят в изкуствен свят

Гарабед Минасян: Управляващите живеят в изкуствен свят

© Анелия НиколоваУправленският елит в България е майстор на намирането на лесни решения на трудни икономически проблеми. Лесните решения не са решения. Това коментира в интервю пред "Труд" икономистът Гарабед Минасян. Допълва, че управляващите живеят свой собствен живот в изкуствен свят и правят всичко възможно да съхранят статуквото.


Според него управляващите са майстори на "открития", при които смятат, че като променят един параметър, даден проблем се решава. Това обаче само осигурява удължаване на техния комфорт.


Той дава пример за такова "откритие" - облекчаване на вноса на работници. Посочва, че причината да има кадрови дефицит е ниското заплащане, а не липсата на хора. Според него това е временно решение, което по-късно ще създаде социални проблеми, за които ще е нужно ново "откритие".


По думите му дефектът на икономиката в България в момента е предимно институционален. Изправянето му минава през качествени закони, върховенство на закона и назначаване на качествени кадри на точните места. "Нищо от тези три основни изисквания не съществува в нашата печална практика. Лошото е, че ние като народ гледаме на всичко това тихи и невъзмутими, без да осъзнаваме драматизма на ситуацията", допълва Минасян.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK