Брюксел завиши прогнозата си за растежа на българската икономика през 2018 г.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси по традиция представи прогнозата в Брюксел

© Francois Lenoir, Reuters

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси по традиция представи прогнозата в БрюкселЕвропейската комисия очаква българската икономика да нарасне с 3.8 процента тази година и с 3.7 процента догодина, което е повишение спрямо очакванията през зимата, сочат публикуваните днес пролетни икономически прогнози на институцията, цитирани от БТА.


ЕК очакваше преди брутният вътрешен продукт на България да се увеличи с 3.7 процента тази година и с 3.5 на сто догодина в зимните икономически прогнози. За 2017 година българската икономика отчита растеж от 3.6 на сто според комисията.


Българската икономика ще продължи да расте стабилно. Вътрешното търсене се очаква да бъде главният двигател на растежа, докато приносът на нетния износ се очаква да остане отрицателен, посочва институцията в прогнозите си.
Рисковете за очаквания растеж са до голяма степен балансирани, отбелязва комисията, посочвайки, че положителните моменти са по-високите заплати и растежът на заетостта, които се превръщат в по-високо търсене, а основният негативен риск идва от външната среда, като се има предвид отвореността на икономиката.
Според ЕК инфлацията ще продължи да расте тази година в резултат на силното частно търсене.


Ще се запазят и положителните тенденции на трудовия пазар, със силно повишение на заплатите и нарастване на заетостта. Очаква се държавните финанси да останат стабилни, подкрепени от благоприятната макроикономическа среда и въпреки увеличението на държавните инвестиции и заплатите.


ЕК прогнозира ускоряване на инфлацията в България от 1.2 на сто миналата година до 1.8 процента тази и следващата година благодарение на повишената покупателна способност на домакинствата, нарастването на административните цени и по-високите енергийни цени спрямо миналата година.


През миналата година заетостта се е увеличила с 1.8 процента, подкрепена от положителните тенденции в икономическата активност. За тази и следващата година обаче ЕК очаква намаляване на показателя до 1.1 на сто тази година и 0.4 процента догодина заради недостатъчната работна ръка. Според прогнозата безработицата ще продължи да се понижава до 5.5 на сто през 2018 година и 5.3 на сто през 2019 година спрямо 6.2 на сто през 2017 година.


ЕК прогнозира бюджетен излишък от 0.6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за тази и следващата година, след като за миналата показателят достигна 0.9 процента главно благодарение на по-ниските от планираното държавни инвестиции.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4767 Весело

  И нека прожекторите да блеснат СЕГА!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Весело

  А колко хубаво щеше да бъде , ако ГЕРБ бяха в опозиция !

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  Стабилност......в разтежа

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6471 Неутрално

  Добра новина, въпреки и прогноза

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Пак на опашката в Източна Европа.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  До коментар [#2] от "aboto":

  Е, той растежа не зависи от ГЕРБ, точно обратното, въпреки ГЕРБ.

 7. 7 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#5] от "ourson":

  Нашият ръст на БВП-то е най-стабилен - стабилно държим по 3.8 %. Румъния миналата година имаше 8 % ръст, но за тази година е само 4.5 %, а за 2019 мисля, че 3 %.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Любопитно

  Ръстът на инфлацията от 1.2 на 1.8 до голяма степен коригира в отрицателна посока прогнозирания ръст на БВП, но хората го виждат като забавяне на темповете с 0.1-0.2 процента, най-вероятно поради предполагаемото увеличение на стойността на работната сила поради инфлационните процеси.
  Дано да става по-добре (няма да кажа "ама надали"...)

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Борисов ще каже колко :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Лошо. Ще трябва дъ се измислят опорни точки за тржловете бесепарски о за тржлжвете на умнште и красшвите.

 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  " Вътрешното търсене се очаква да бъде главният двигател на растежа, докато приносът на нетния износ се очаква да остане отрицателен"

  Т.е. българинът се очаква да харчи повече от преди, както неща произведени в страната ("Вътрешното търсене") така и такива, произведени зад граница, докато нещата които произвежда са трудно продаваеми навън от страната ("нетния износ се очаква да остане отрицателен")?!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  "Дано да става по-добре"

  Ех, Даскале, на основата на какво е тази надежда? Според статията работната ръка е същата ("недостатъчна"), обаче същите тези хора трябва да произведат повече, т.е. да бъдат по-силно експлоатирани, за да се увеличи БВП. Същевременно с парите, които получат ще могат да си купят по- малко неща(заради повишената инфлация). И на всичко отгоре държавата няма намерение да харчи за тях в формата на образование, здравеопазване, и пр. тъй като бюджетът ще има излишък.

  Ама, като Вас, нека да бъда оптимистична и кажа: "Дано греша!"

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "ЕК прогнозира ускоряване на инфлацията в България [...] благодарение на [...] нарастването на административните цени".

  Някой да има представа какви са тия "административни цени"? Мога да допусна че е лош превод на "administered prices" (не "administrative"), което може да се преведе като "регулирани цени". Това, обаче също не обяснава нищо, тъй като такива цени възникват само когато имаш неефективен пазар, с доминиращ производител/продавач (кой?).

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK