Растежът на икономиката на ЕС остава силен, но го грозят заплахи, обяви еврокомисията

Еврокомисарят Пиер Московиси по традиция представи прогнозата на Европейската комисия

© Francois Lenoir, Reuters

Еврокомисарят Пиер Московиси по традиция представи прогнозата на Европейската комисияТемпът на растеж на икономиката в ЕС и еврозоната през 2017 г. надмина очакванията, като отбеляза рекордната за последните 10 години стойност от 2.4 процента. Очаква се растежът да остане силен през тази година и леко да се забави догодина, като в ЕС и еврозоната ще бъдат достигнати стойности от съответно 2.3 и 2 процента, съобщи пресслужбата на ЕК, цитирана от БТА.


Частното потребление остава стабилно, а износът и инвестициите се увеличават. Безработицата продължава да намалява и е около равнищата отпреди икономическата криза. Икономиката е изложена в по-голяма степен на външни заплахи, които имат все по-силно и отрицателно въздействие.


Стабилният растеж помага за допълнително намаляване на държавния дефицит и на дълга, както и за подобряване на условията на пазара на труда. Общият дефицит в еврозоната вече е под 1 процент от БВП и се очаква през тази година да спадне до под 3 на сто във всички държави, въвели общата валута.


Растежът се запазва силен, но скоростта леко намалява
През 2017 г. в ЕС и еврозоната нарастването на действителния БВП достигна 2.4 на сто, а икономиката премина на по-висока скорост. Растежът беше подпомогнат от повишеното доверие на потребителите и дружествата, по-силния растеж в световен план, ниските разходи за финансиране, по-добрите счетоводни баланси в частния сектор и благоприятните условия на пазара на труда. Въпреки че краткосрочните показатели показват забавяне на скоростта в началото на 2018 г., това вероятно е отчасти временно явление.


Очаква се темпът на растеж на икономиката да остане стабилен благодарение на устойчивото потребление и силните инвестиции и износ. Прогнозата е ЕС (и еврозоната) да отбележат растеж от 2.3 процента през тази година. Растежът се очаква да спадне до 2 процента догодина, когато пречките в някои държави и отрасли станат по-осезаеми, паричната политика бъде съобразена с истинската обстановка, а скоростта на растеж в световната търговия се забави.


По-голям брой незаети работни места


Безработицата продължава да намалява и в сега е около равнищата отпреди кризата. В ЕС се очаква безработицата да продължи да се понижава - от 7.6 процента през 2017 г. до 7.1 процента през 2018 г. и 6.7 на сто през 2019 г. Очаква се безработицата в еврозоната да се понижи от 9.1 на сто през 2017 г. до 8.4 на сто през 2018 г. и 7.9 на сто през 2019 г.


Броят на хората на работа в еврозоната е най-висок от въвеждането на еврото насам, но все още има пазари на труда, които не използват пълноценно работната сила. Докато в някои държави в ЕС безработицата остава висока, други все по-трудно запълват свободните работни места.


Инфлацията бавно нараства при все по-силен натиск


Инфлацията на потребителските цени намаля през първото тримесечие на тази година, но се очаква да нарасне леко през следващите тримесечия, което отчасти се дължи на неотдавнашното увеличение на цените на петрола.


Ценовият натиск също се засилва заради незаетите работни места и по-бързия растеж на заплатите в много държави. Очаква се инфлацията в еврозоната тази година да се запази на равнището от 1.5 на сто, отбелязано през 2017 г., след което да се увеличи до 1.6 на сто догодина. За ЕС се очаква да се запази същата посока, като инфлацията остане 1.7 процента през тази година, а догодина да се повиши до 1.8 на сто.


Публичните финанси се подобряват


През миналата година съвкупният дефицит по консолидирания държавен бюджет, както и държавният дълг в еврозоната намаляха като процент от БВП, подпомогнати от силния икономически растеж и ниските лихвени проценти. Благодарение на положителния ефект от по-добрите условия на пазара на труда върху бюджетите на държавите в ЕС, включително намаляването на осигурителните плащания, 2018 г. се очаква да бъде първата година от началото на икономическия и паричния съюз, през която всички правителства ще имат бюджетни дефицити под 3 процента от БВП.


Съвкупният дефицит в държавното управление в еврозоната се очаква да спадне до 0.7 на сто от БВП през 2018 г. и 0.6 на сто през 2019 г. В ЕС съвкупният дефицит се очаква да бъде 0.8 на сто през тази и следващата година. Очаква се съотношението на дълга към БВП в еврозоната да спадне до 84.1 на сто през 2019 г., като се прогнозира спад в почти всички държави от ЕС.


Все повече опасности се задават


Заплахите, оказващи въздействие върху прогнозите, се увеличаваха. По последни данни намалява вероятността скоро растежът на икономиката в ЕС да се окаже по-голям от очакваното, посочва еврокомисията. Във външен план изглежда, че нестабилността на финансовите пазари през последните месеци ще бъде по-трайна, което ще увеличи несигурността.


Очаква се процикличните фискални стимули в САЩ да насърчат растежа в краткосрочен план, но и да увеличат опасността от прегряване на икономиката и повишаване на лихвените проценти по-бързо от очакваното. По-големият търговски протекционизъм представлява заплаха с отрицателни последици за световната икономика. Тези опасности са взаимосвързани.


Великобритания - чисто техническо допускане за 2019 г.


В прогнозата за ЕС за 2019 г. с цел сравнение в различните моменти са включени очаквани стойности за всички 28 държави от ЕС, включително за Великобритания.


Заради преговорите по условията за напускането на Великобритания прогнозите на ЕК за времето след "раздялата" се основават на чисто техническо допускане за състоянието на търговските отношения. Това се прави само за целите на прогнозирането и няма връзка с водените преговори.


От тази година Европейската комисия преминава към представяне всяка година на две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна) вместо три подробни прогнози през зимата, пролетта и есента, както правеше от 2012 г. насам. Междинните прогнози обхващат годишния и тримесечния БВП и инфлацията за настоящата и следващите години за всички държави в ЕС (и еврозоната), както и съвкупни данни за ЕС. Следващата прогноза на Европейската комисия ще бъде Лятната междинна икономическа прогноза за 2018 г., която ще бъде представена през юли.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Заплахата за ЕС идва само от Брюксел и от никъде другаде! Елементарни политици, без визия за бъдещето и двойни стандарти, се мъчат да правят единен съюз! Еми не мое да стане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 654 Любопитно

  "Докато в някои държави в ЕС безработицата остава висока, други все по-трудно запълват свободните работни места."

  Никакъв проблем. Това е прекрасната страна на общият пазар: съвсем лесно безработните от една част на Европа могат да отиват при работните места в друга част на континента и обратно работните места да отиват там където са кадрите. Известен проблем е езиковата бариера, но тя не е толкова страшна и се прескача лесно. Миграцията е напълно естествено нещо и особено в днешният сложен и високоспециализиран свят никой не може да чака да му донесат работното място у селото само защото не желае да си мръдне трите букви. В днешно време е нещо абсолютно нормално да се родиш на едно място, да получиш образованието си на друго, да работиш на трето, четвърто и пето и да прекараш старините си на шесто място (или евентуално на първото, ако така ти харесва). И слава Богу че е така! Спомням си какво беше държава-концлагер със затворени граници и с "жителство"... Глобализацията е свобода...

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  Хм, оставам със странно усещане при текстове от типа "всичко е нормално, ама може да се влоши и не знаем откъде ще ни дойде". Евентуален конфликт на САЩ и Израел с Иран може да удари по енергийната политика на Европа и по ред производства свързани с нефта. Напрежението в търговските преговори на САЩ с Китай може да се окаже краткосрочно положително за Европа ако китайците отворят преференциални сделки за балансиране на своя внос и износ, но като дългосрочна политика прекаленото обвързване с Китай не е добра идея. ЕС има и варианта за контриране на натиска на Тръмп с по-голямо икономическо сътрудничество със страни от санкционния списък, и това ще е много интересен момент.
  Разбира се написаното от мен носи вариантностно-спекулативен характерм но това са възможности по които трябва да се мисли отрано.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK