Какви ползи ще има България, ако (когато) влезе в еврозоната

Какви ползи ще има България, ако (когато) влезе в еврозоната

© Kai Pfaffenbach, ReutersСедмица след като управляващите обявиха, че очакват пътна карта за присъединяване към еврозоната и банковия съюз, Институтът за пазарна икономика представя анализ за очакваните ефекти при влизане на България в общия валутен съюз.


Позитивите за икономиката на България от присъединяване към еврозоната са както краткосрочни, така и дългосрочни. Те ще започнат да се усещат още в момента, в който официално започне процесът на присъединяване и страната влезе в чакалнята на еврозоната (ERM II), отбелязва институтът.


Покачването на кредитния рейтинг в повечето страни се наблюдава първо още влизането в чакалнята на еврозоната, ERM II, а допълнително повишение обичайно има и при приемането на еврото. Вдигането на рейтинга води до по-ниски лихви за държавата, бизнеса и гражданите и осигурява по-лесен достъп до финансиране и повече инвестиции в икономиката.


Най-сетне реформи
По-важното следствие е, че подготовката на България за влизане в ERM II и еврозоната ще даде тласък за реформи, смятат икономистите от института. Влизането в ERM II ще е свързано с поемане на ангажименти за структурни промени, които да гарантират "висока степен на устойчива конвергенция", както изисква чл. 140 от Договора за функционирането на ЕС. Очакваният положителен ефект може да се сравни с подготовката за членство в ЕС – десетилетието от 1997 г. до 2007 г. беше най-доброто за растежа на България.


Банките минават под по-силен контрол


За местните банки приемането на еврото ще означава и автоматично включване в Европейския банков съюз, който се изгражда от 2014 г. насам в рамките на еврозоната. Присъединяването към единния надзор над банките в еврозоната ще засили доверието в банковия сектор и ще намали риска от лоши практики.


Влизането в еврозоната и достъпът до общите ѝ фондове пък е застраховка срещи бъдещи кризи (например 700-милиардният Европейски механизъм за стабилност, единният механизъм за преструктуриране на проблемни банки и достъпът до ликвидност и рефинансиране от ЕЦБ). Това ограничава силно рисковете за банковата система, а за фиска осигурява по-лесно преминаване през периоди на кризи.


Цената на транзакциите пада


Влизането в еврозоната намалява и транзакционните разходи по обмен на валута и таксите по банкови преводи. По изчисления на ИПИ само спестените разходи по обмяна на валута за целите на външната търговия надхвърлят 450 млн. евро на година. Това е близо 1% от БВП и е равносилно на намаление на данъка върху печалбата на фирмите наполовина. Спестените по този начин близо 1 млрд. лева ще останат в българските фирми.


Отделно присъединяването към еврозоната ще доведе до намаление на таксите по банкови преводи към еврозоната. Това ще спести разходи за българския бизнес и граждани от порядъка на 5-6 млн. евро всяка година, се посочва в анализа.


Митовете около членството в еврозоната


Опасенията от висока инфлация са силно преувеличени. Според анализите на ЕЦБ, ОИСР и други институции проинфлационният ефект, ако въобще го има, не надхвърля 0.3 процентни пункта в отделните страни, което е много под 1%, се посочва в анализа.


Развенчава се и митът, че растежът на българската икономика ще се забави. Сравнение между страните от Централна и Източна Европа в еврозоната и тези извън нея не показва какъвто и да било негативен ефект върху ръста на икономиката от влизането в еврозоната.


"България ще се превърне във втора Гърция" е друго често твърдение. Икономистите обаче отбелязват, че двете страни имат фундаментална разлика и в добрите, и в лошите времена; всяка година България има по-висок икономически растеж от Гърция, а българският държавен дълг е седем пъти по-нисък от гръцкия.


Защо да се върви към еврозоната сега


Страната ще пропусне много, ако отложи кандидатстването или се забави, смятат в института. Според тях в настоящите добри времена за европейската и българската икономика вероятността за положително решение при кандидатстване в ERM II е по-голяма.


ERM II, или т.нар. чакалня на еврозоната, не е приемала страни повече от десетилетие именно заради кризата и затова сегашният благоприятен момент трябва да се използва. България също е в по-добра позиция – страната вече излезе от групата на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, наскоро беше повишен кредитният ѝ рейтинг, а през януари 2018 г. пое и председателството на ЕС.


На скоростта на еврозоната


Междувременно еврозоната непрекъснато се променя. Еврозоната се интегрира по-бързо от останалата част на ЕС и се създава реален риск от Европа на две скорости. Този разлом се подклажда и от излизането на Великобритания, което променя съотношението на силите между страните във и извън еврозоната. Все по-вероятно е важните решения да се вземат от страните в еврозоната, а страните извън нея да са с ограничено влияние.


Изпусне ли се възможността сега, България може да чака дълго за следващ благоприятен момент. През 2019 г. предстоят избори за Европейски парламент, ще се сменят съставът на Европейската комисия и ръководството на Европейската централна банка. Никой не знае какво ще се случи след 2019 г., затова не бива да се изпуска възможността да се кандидатства веднага, предупреждават икономистите.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 370 Неутрално

  като вкарвате еврото защо не увеличите и заплатите х2?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Добър, смислен, обективен и професионален текст, който отговаря на разбираем език на най.често задаваните въпроси!
  Който остане извън евро зоната остава в зоната на здрача!

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Най-голямата полза ще бъде, че наште банки ще бъдат контролирани от ЕЦБ, а не от БНБ.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  .......каква зона бе.....????!!!!!....60% от хората зимат 100€ пенсия.......!!!!!?????........как ше живеят тия хора какво да платят по-НАПРЕД......!!!!!?????...ток ли, парно ли , вода ли , лекарства ли........?????!!!!!!..........храна изключвам...........!!!!!????....МИНАВАТ на ФОТОСИНЕЗА...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 5. 5 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Добър, смислен, обективен и професионален текст, който отговаря на разбираем език на най.често задаваните въпроси!Който остане извън евро зоната остава в зоната на здрача!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Така е. Швеция и Норвегия понеже нямат евро и затова вече умират от глад. Чакат помощ от цъфналата Гърция, щото тя е с евро.

 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1494 Весело

  абе той Баци нали влиза в Шенген веЧе от 10 години, пусти мераци, сега и Еврата ни оферира, ама то със сливи за смет не се полуЧава!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Огромни !!!
  Ама няма да влезем понже Българската банкова система е изградена на шуробаджанащина и свързани лица с кухи фирми и кухи кредити.

 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Статията щеше да вдъхва повече доверие, ако в нея бяха изложени и възможните негативи. Иначе всичко звучи добре. Което пък ме притеснява, защото КТБ беше фалирана и трофейно плячкосана, а влизането в Еврозоната ще ограничи подобни вредителски за икономиката и обществото практики. Затова се питам - къде е уловката, защо никой не е против!

 9. 9 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  1. Лихвите по кредити ще паднат.
  2. Ще се освободи резерва (който държи борда в момента) 5-6 милярда Евро
  3. Дългосрочна стабилност (няма да може да има нови КТБ-а)
  4. Държавата ще може да издава дълг в Евро на много по ниски лихвени нива.

 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На калпавите(плебисцитно) и еврозоната няма да им помогне.

 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#4] от "kesh":

  Прав си. Единственият начин да станем всички милионери като твоята шефка Курнелия Нинова, е да приемем рублата.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 12. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  сичко дето приближава българия до европа е добро без условия и без изключение...
  и обратно, секо най-минимално действие или бездействие, което дори и само като внушение я асоциира със рушняшката сатрапия на злобното нарцистичното жуженце, е крачка назад в калта и мизерията на комунизъма

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  До коментар [#8] от "hammurabi":

  ..........гласат пак да ни ОГРАБЯТ.........да ОБЕДНЕЕМЕ ОЩЕ ТОЛКОВА........!!!!!!......когато ПОЛША , ЧЕХИЯ и УНГАРИЯ ВЛЕЗАТ - приемат ЕВРОТО.......????!!!!!.....тогава ЕВЕНТУАЛНО ШЕ СЪМ по СПОКОЕН.......!!!!!??????....до ТОГАВА ПОСТОЯННО ЧАКАМ НЯКОЙ да МЕ ЗГОТВИ на БАВЕН ОГЪН.........за 30-ет /тридесет / години ЕДИНСТВЕНОтО ЧИТАВО НЕЩО дето направиха БЕШЕ ВАЛУТНИЯ БОРД.....!!!!!!!.....сега понеже народеца СПАСТРИ НЯКОЙ ЛЕВ......!!!!????....се ЧУДЯТ и деня и НОЩЯ КАК ДА ГО ОГРАБЯТ.......!!!!!....СЪН НЕ ГИ ХВАЩА.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#5:"krf54523578"][/quote]


  За да бъдат в Еврозоната е необходимо и да са членове на ЕС :)

  Абсолютно съм за Еврозона,а после и Шенген

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 15. 15 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#4] от "kesh":Прав си. Единственият начин да станем всички милионери като твоята шефка Курнелия Нинова, е да приемем рублата.
  —цитат от коментар 11 на Alarmstufe: Rot


  ......нито рублата ме ВЪЛНУВА ....нито КОРНИ ме ИНТЕРЕСУВА........!!!!!.....занимава ме ЕДИНСТВЕНО и САМО МОЯ ДЖОБ.....!!!!!?????........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#13] от "kesh":

  Валутният борд означава, че сме приели правилата и ограниченията на еврото, без да можем да ползваме позитивите му.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#13] от "kesh":Валутният борд означава, че сме приели правилата и ограниченията на еврото, без да можем да ползваме позитивите му.
  —цитат от коментар 16 на Alarmstufe: Rot


  ......много добре знам кво значи БОРДА.........!!!!!?????........дай ПЪРВО ДОХОДИТЕ да ги ДОБУТАМЕ до ЦЕНТРАЛНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ.../...ПОЛША , РУМЪНИЯ, УНГАРИЯ , ЧЕХИЯ.../......пък ТОГАВА да го МАХАМЕ.......!!!!!....стига КАРУЦАТА пред КОНЯ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#17] от "kesh":

  Нищо не знаеш. Парите се печелят с бачкане, не с вопли за съюз с росссия по форумите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Весело

  Волгин и мурзилките не харесват това!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#17] от "kesh":

  Ами те доходите ни бяха като румънските, но едни гербави комуняги...

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#17] от "kesh":

  .....дай ПЪРВО ДОХОДИТЕ да ги ДОБУТАМЕ до ЦЕНТРАЛНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ...
  —цитат от коментар 17 на kesh


  Добутй ги, бе.
  Кой те е спрял да си повишаваш доходите?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#9] от "eyd13372645":


  ...2. Ще се освободи резерва (който държи борда в момента) 5-6 милярда Евро...
  —цитат от коментар 9 на eyd13372645


  Т.е. ББ и компания изведнъж ще получат едни десетина милиарда за харчене...Те затова бързат!

 24. 24 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 538 Неутрално

  като вкарвате еврото защо не увеличите и заплатите х2?
  —цитат от коментар 1 на Ale MI


  Според теб, кои са тия, които увеличават заплатите ?!..... :-)

 25. 25 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#15:"kesh"][/quote]

  "......нито рублата ме ВЪЛНУВА ....нито КОРНИ ме ИНТЕРЕСУВА........!!!!!.....занимава ме ЕДИНСТВЕНО и САМО МОЯ ДЖОБ.....!!!!!?????........"

  Състоянието на твоя джоб зависи най-много от теб и само от теб ! По-висока квалификация и по-смислен труд. Ама като ти гледам правописа и разсъжденията скоро няма да стане...

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ale MI":

  Ако почнеш да работиш два пъти повече, може да се помисли по въпроса.

 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "krf54523578":

  те и 80% нямат, и рубладжии нямат, та за това им върви :)

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  ......общо взето СПОРА не е БЕЗСМИСЛЕН..........!!!!!....празна приказка..........много разчитам ОТГОВОРНИТЕ ФАКТОРИ в Е С и Е Ц Б да вземат НАЙ- ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ......!!!!!!??????.......и предвид ,че са СЕРИОЗНИ СПЕЦИАЛИСТИ не вярвам да се подведат на еуфорията и недоглеждането.../..дали умишлено или не..../ на нашите управници........със СИГУРНОСТ ВТОРА ГЪРЦИЯ не е НЕОБХОДИМА на НИКОЙ.......!!!!!?????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 29. 29 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Левът е последната частичка суверенитет, която ни е останала и замяната с кухата валута на Титаник-а, наречен ЕС ще означава, че ще се простим с каквато и да е лична свобода. Влизането на България в еврозоната е равно на държавно самоубийство и национално предателство.

 30. 30 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#4] от "kesh":

  Със 196 лв по-добре ли ще се оправят хората?

 31. 31 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Според мене влизането в ЕЗ ще срещне страхотен отпор.

  Първо, разбира се от порусначените продажници, за които колкото сме по-далече от интеграцията в Европа толкова по-добре. Те, начело с порусначения Резидент, ще направят всичко възможно да очернят Еврото и да разпространят колкото си може повече лъжи както винаги.

  Второ, заради ОПГ-то което изкраде КТБ. В което ОПГ участват ГЕРБ, БКП, ДПС, Порусначените патриоти, ДАНС, Цацаров, БНБ, КФН и др. Откъде накъде някакъв Ханс, ще ги следи дали раздават примерно 150 млн необезпечени кредити на Пеевската свиня или на другите им подставени лица с които крадат?

  Така че срещу горните две групи- зомбита + напрактика цялата държава, просто на този етап няма как да стане. За съжаление

  Порусначен народ- слаба държава
 32. 32 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 347 Неутрално

  По-близо до Европа , по-далече от Русия , всичко останало са подробности

 33. 33 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Левът е последната частичка суверенитет, която ни е останала и замяната с кухата валута на Титаник-а, наречен ЕС ще означава, че ще се простим с каквато и да е лична свобода. Влизането на България в еврозоната е равно на държавно самоубийство и национално предателство.
  —цитат от коментар 29 на dds27557755


  Точно така. Всички приели еврото загубиха суверинитет, загубиха национална идентичност и много от тях се самоубиха, а останалите не знаят на кой свят се намират. Загубиха свободите си и им сложиха по един хомот на шиите. Нямат вече свободи, нямат права...нямат си нищо.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Каквото и да си говорим ползите от това да сме в еврозоната са в пъти повече отколкото негативите!Колкото по-бързо станем част от общата валута ,то толкова по-добре за България!

 35. 35 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2013 Весело

  До коментар [#29] от "dds27557755":

  Ето още един който не знае как работи валутния борд ама все още бленува суверенитет. Суверенитет може да има само когато сам си произвеждаш валутата и знаеш как (не като Венецуела)

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На 100% се присъединявам към вашето мнение!След фалитът на КТБ въобще не вярвам на ръководството на БНБ!

 37. 37 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#29] от "dds27557755":

  Левът е последната частичка суверенитет, която ни е останала и замяната с кухата валута на Титаник-а, наречен ЕС ще означава, че ще се простим с каквато и да е лична свобода...
  —цитат от коментар 29 на dds27557755


  Пикая ти на тоя суверенитет, дето Домус Дельо може да си го подритва като махаленска котка.
  И второ - личната свобода е категория, която не е завързана за валутата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#9] от "eyd13372645":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 39. 39 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  По-близо до Европа , по-далече от Русия , всичко останало са подробности
  —цитат от коментар 32 на Bojidar Vasilev


  .......аааа не МОЖЕ ли и с ЕВРОПА и с РУСИЯ.......?????!!!!!!.......да цицаме от ДВЕ ДОЙНИ КРАВИ.......?????!!!!!?????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 40. 40 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 347 Весело

  До коментар [#39] от "kesh":

  аааа не МОЖЕ ли и с ЕВРОПА и с РУСИЯ.......?????!!!!!!.......да цицаме от ДВЕ ДОЙНИ КРАВИ...

  Дошло е време разделно

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Любопитно

  Със сегашния курс лев/евро ли ще стане страната член на еврозоната ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 569 Неутрално

  С господин главния готвач и певач на Републиката Хампарцунян консултирайте ли се, преди да ви дойде изобщо на акъла да влизате където и да е...той дали е съгласен банковата система да губи тези 450 милиона лева годишно, вместо да ни грухат с такси и лихвици.
  Я пак..?? БНБ няма да може да дава пресконференции, че една хубава банка е добре капитализирана ден преди да фалира... Още 10 години няма да сме в зоната

 43. 43 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#39] от "kesh":

  Симпатяга, Русия и Европа едновременно цицат България. На едните плащаме данък Русия, на другите им даваме образованите си хора и квалифицираната си работна ръка като в замяна ни продават боклуците си и ни убиват икономиката.
  Чакахте царя да ви оправи, чакате от Европа да забогатеете, сега и на еврото се надявате, наивници.
  ЕС неминуемо ще се разпадне и колкото по-скоро се случи това, толкова по-малко негативи ще понесем.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#29] от "dds27557755":

  Абе май си забравил времето, когато един хляб струваше 500 суверенни лева. А за 3000 суверенни лева можеше да си купиш едно гадно загробващо евро.

 46. 46 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  Със сегашния курс лев/евро ли ще стане страната член на еврозоната ?
  —цитат от коментар 41 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ....това СЪЩО е МНОГО УМЕСТЕН ВЪПРОССС.......?????!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 47. 47 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  До коментар [#39] от "kesh":Симпатяга, Русия и Европа едновременно цицат България. На едните плащаме данък Русия, на другите им даваме образованите си хора и квалифицираната си работна ръка като в замяна ни продават боклуците си и ни убиват икономиката. Чакахте царя да ви оправи, чакате от Европа да забогатеете, сега и на еврото се надявате, наивници.ЕС неминуемо ще се разпадне и колкото по-скоро се случи това, толкова по-малко негативи ще понесем.
  —цитат от коментар 43 на dds27557755


  ......две КАТАСТРОФИ във ЕДИН ЖИВОТ не са ли ни МНОЖКО......??????!!!!!!....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 48. 48 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  По това време още работехме със суверенни долари и марки, суверенното евро го приеха по-късно.

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Целия зор е да ограбят валутния резерв и ако може да донабълбукат България с дългове като Гърция. За съжаление това е нивото на милиционерите дето сте сложили начело.
  —цитат от коментар 19 на 42


  Съгласен съм, че правителствата които избираме не трябва да се възползват от по-ниските лихви и да натоварят държавата с нови дългове. Но как влизането в Еврозоната влошава нещата? От кого зависи България да взима или не взима дългове? То и сега е същото: България взе дълг отчасти за да изплати депозитите в КТБ, които бяха завлечени.

 50. 50 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Приемането на еврото е като второ влизане в ЕС, превооръжаването на армията с западни образци е второ влизане в НАТО. Затова пак ще са болни комунетата.

 51. 51 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":

  те и кипърските бяха контролирани или бъркам:)))

 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  "Ползите" ще са,.. доограбване на и без това опшканото до шушка население
  —цитат от коментар 44 на disclosure


  Не изключвам това да стане без или с влизането в еврозоната. Само че то и сега става. Поне влизането в еврозоната премахва част от възможностите да се граби населението (като например врътката а ла КТБ)!

  както и окончателното приключване на държавата България като суверенен субект.
  —цитат от коментар 44 на disclosure


  Честно казано, не съм видял един български политик говорещ пламенно за суверинитета на България да прави нещо от полза за страната. Това само се използва за чадър, под сянката на който да се краде. Колкото по-малко зависи от нашите политици, по-добре, дори това да означава България да се откаже от част от суверинитета си. Валутният борд го доказа.

 53. 53 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  "Присъединяването към единния надзор над банките в еврозоната ще засили доверието в банковия сектор и ще намали риска от лоши практики."

  Ясно е, че за някого лошите практики в банковия сектор не са риск, а възможност да се открадне в особенно големи размери. Справка - КТБ.

  Е, сега да видим кой е против влизането в еврозоната?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#3] от "simval":те и кипърските бяха контролирани или бъркам:)))
  —цитат от коментар 51 на спас от кочериново


  ......нищо не БЪРКАШ .....ПОДСТРИГАХА ГИ.......!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 56. 56 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Разстроено

  Ползите за еднии-малцината бизнисмени
  Негативите от щоковата конвергенция-за всички останали!
  КОЙ е важен в олигархичното общество? Такива като Пеевски и останалите 2-ма доморасли подражатели на Сорос! Естествено,ч е техните интереси над обществените! Държавата-това съм аз, беше казал Луй 14-ти! Държавата-това съм аз-беше казал и Пеевски! Държавата-това съм аз-беше казал и Сорос!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 57. 57 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Затова се питам - къде е уловката, защо никой не е против![/quote]


  1. Лихвите по кредити ще паднат.2. Ще се освободи резерва (който държи борда в момента) 5-6 милярда Евро3. Дългосрочна стабилност (няма да може да има нови КТБ-а)4. Държавата ще може да издава дълг в Евро на много по ниски лихвени нива.
  —цитат от коментар 9 на eyd13372645

  Ето я уловката!-на това се надяват изпечените фаяненс курифей.Те могат да измислят далавери безкрай.-само да се освободи резева! Държавата да може да взема -после да дава на който трябва и слушка....Драмата на територията е че никой не измисля истински устойчив финансов бизнес само далаверка се чака.
  Жалко за потенциала но селото си е село!Може най-много селски номер да върти.

 58. 58 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  [quote#33:"gmbh"][/quote]

  да, южните държави Испания, Италия и Гърция изгубиха суверенитет в смисъл, че не могат повече да си девалвират националните валути и да се измъкнат по-лесно от рецесиите. В момента дългът на Гърция е в евро и дори да излязат от зоната дългът ще е в евро. Ако държавите задлъжняват в национална валута много по-лесно могат да се отърват. Еврото в момента е голямо бреме на много държави, включително и Германия.
  Германия има огромен таргет2 дисбаланс от 900млрд евро, които си търси от другите държави в еврозоната. Тя тия пари никога няма да ги види. Южняците имат проблем, че икономиките им просто не могат да рестартират. В южните държави има огромна младежка безработица, а следващата рецесия на прага ни. В еврозоната ще става страшно и е по-добре да не сме там. ЕЦБ ще печата още повече пари. Започва да прилича на БНБ по времето на Виденов. В една такава ситуация левът може да се отвърже от еврото и да се закачи за долара например.

 59. 59 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Със сегашния курс лев/евро ли ще стане страната член на еврозоната ?
  —цитат от коментар 41 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Задължително! Ако лева се обезцени преди преминаване към еврото, хората със спестявания биха били ограбени. Ако еврото се обезцени преди да го приемем за валута, хората със заеми (например, ипотеки) биха били ограбени).

 60. 60 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#51] от "спас от кочериново":

  Изкушаваш ме да ти тегля една майна.
  Ако е въпрос, тя и Гърция беше контролирана.
  Ти - и - и ..., не правиш ли разлика между фалит поради некадърност и безотговорност и бандитско цапардосване посред бял ден чрез държавните регулаторни институции.


  ПП. А сега - обещаната майна.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 61. 61 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#9] от "eyd13372645":

  За всичко съм съгласен, само лека корекция. Покритието на валутния борд са международните валутни резерви, които миналата година бяха 47 милиарда лева.
  Освобождаването на част от тези средства може да стимулира икономиката и да реализира много проекти, от които имаме крещяща нужда. /самолетчетата не са тази крещяща нужда./

 62. 62 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  В еврозоната ЕЦБ не спасява банките, националните правителства ги правят. Ако се приемат новите предложения, гаранцията става общо-еврозонова. С други думи, ако гръмне гръцка банка, всички останали банки в еврозоната ще спасяват вложителите. Ако гръмне българска банка, всички останали банки ще я спасяват. Този модел е много приятен, предвид че ние имаме добър опит в гръмването на банки и тяхното спасяване. Сетете се в България кой ще се нагуши много здраво, отново.

 63. 63 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Любопитно

  [quote#33:"gmbh"]
  —цитат от коментар 58 на alabalko
  да, южните държави Испания, Италия и Гърция изгубиха суверенитет в смисъл, че не могат повече да си девалвират националните валути и да се измъкнат по-лесно от рецесиите. В момента дългът на Гърция е в евро и дори да излязат от зоната дългът ще е в евро. Ако държавите задлъжняват в национална валута много по-лесно могат да се отърват. Еврото в момента е голямо бреме на много държави, включително и Германия.Германия има огромен таргет2 дисбаланс от 900млрд евро, които си търси от другите държави в еврозоната. Тя тия пари никога няма да ги види. Южняците имат проблем, че икономиките им просто не могат да рестартират. В южните държави има огромна младежка безработица, а следващата рецесия на прага ни. В еврозоната ще става страшно и е по-добре да не сме там. ЕЦБ ще печата още повече пари. Започва да прилича на БНБ по времето на Виденов. В една такава ситуация левът може да се отвърже от еврото и да се закачи за долара например.[/quote]
  ........много ИНТЕРЕСЕН КОМЕНТАР...........?????!!!!!!..........++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 64. 64 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 229 Неутрално

  България от 30г е в Европа и въпреки всички Европейски еврофондове разпределяни от комунистически кланове днес имаме най Русофилското правителство най русофилският прецедент и най русофилският народ от цял ЕС!

  Вземете само една болна тетка облечена в Гучи и Прада на име Корнелия
  Патоса с който плюе Евроатлантика и Запада, докато нейното синче обикаля моловете в САЩ така е тази цялата политическа върхушка с Русофили на които децата им до едно са в ...САЩ..

  Защо Американско посолство търпи и не изсели тая пасмина със русофили като им отнеме паспортите веднага лАми да ги депортира при ценителят на Новичок и Полониеви бомби така поне ще са в сингрон с това ,което бръщолевят родителите им тук. противното е лицемерие. 30 г преход за да стигнем до предверието на Москва.

 65. 65 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":те и кипърските бяха контролирани или бъркам:)))
  —цитат от коментар 51 на спас от кочериново


  Проблемът на кипърските банки бе, че взимаха много пари от руските олигарси (като за размерите на кипърската икономика), а ги влагаха в ценни книжа на гръцката държава (която по онова време откровенно лъжеше инвеститорите). Когато се оказа, че Гърция не може да си изплати дълговете в пълен размер, всички кредитори пострадаха. Само че немските и френските банки имаха достатъчно друг бизнес, с който да си покрият загубите. Кипърските банки - не.

  Това е един добър урок за ЕЦБ (и другите централни банки) - има риск от инвестирането не само в свързани фирми (както се случваше в България много пъти), но дори и в ценни книжа на една и съща държава, която може да лъже за истинското си финансово състояние. Следващият път като правят стрес-тестове, този риск ще бъде отчетен.


 66. 66 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  [quote#65:"plamen_b"][/quote]

  френските и германските банки, които влагаха в Гърция ги спасиха правителствата на техните държави, това стана. ЕЦБ отделно изкупи доста гръцки дълг и в момента мисля е най-големият кредитор на Гърция. Ако се реши да се отпише дълг, тогава ЕЦБ ще претърпи загуби и според анализатори ще се наложи да си вдига капитала. А капиталът идва от страните участнички в ЕЗ. И докато Гърция е що годе лесна за спасяване, Италия има в пъти по-голям дълг и ще е прекалено голяма хапка за ЕЦБ. В този случай ще падне едно такова печатане на евро и една така девалвация, че бързо ще си припомним 1997-ма.
  В момента ЕЦБ държи огромно количество държавен дълг, държи фирмени облигации, купува акции, с цел да вдигне инфлацията на 2%. Но все още не успява. Междувременно в щатите инфлацията почти гони 2%, ФЕД ще вдигне още лихвите и парите ще потекат в посока САЩ тази година. Американската икономика е в края на икономическия цикъл и влизането в рецесия ще повлече и ЕС в рецесия. Само че ЕС не се е възстановил (като цяло) добре от предишната рецесия.
  ЕЦБ ще държи лихвите ниски още дълго време, защото ако започне да вдига една сюрия фирми ще започнат да пускат кепенците, понеже няма да могат да си покриват задълженята. Заради ниски лихви гръмна кризата от 2008-ма. Заради същите ниски лихви ще гръмне следващата криза през 2018-ма, 2019-та.

 67. 67 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Гневно

  Такива като Пеевски и останалите 2-ма доморасли подражатели на Сорос!
  —цитат от коментар 56 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Да не бъркаме Сорос и Пеевски, те нямат нищо общо! Единият дава от парите си спечелени по правилата в едни огромни свободни и пазарни икономики, за да осъществи идеите си за премахване на тоталитаризма и промяната на обществото към по-добро (така както той си го разбира). Вторият не знае как да печели по друг начин, освен чрез монополно положение в условията на една малка и до много голяма степен корумпирана икономика. Единственото за което той влага парите си е да създава нови възможности да печели по същия начин.

 68. 68 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  [quote#65:"plamen_b"]
  —цитат от коментар 66 на alabalko
  френските и германските банки, които влагаха в Гърция ги спасиха правителствата на техните държави, това стана. ЕЦБ отделно изкупи доста гръцки дълг и в момента мисля е най-големият кредитор на Гърция. Ако се реши да се отпише дълг, тогава ЕЦБ ще претърпи загуби и според анализатори ще се наложи да си вдига капитала. А капиталът идва от страните участнички в ЕЗ. И докато Гърция е що годе лесна за спасяване, Италия има в пъти по-голям дълг и ще е прекалено голяма хапка за ЕЦБ. В този случай ще падне едно такова печатане на евро и една така девалвация, че бързо ще си припомним 1997-ма.В момента ЕЦБ държи огромно количество държавен дълг, държи фирмени облигации, купува акции, с цел да вдигне инфлацията на 2%. Но все още не успява. Междувременно в щатите инфлацията почти гони 2%, ФЕД ще вдигне още лихвите и парите ще потекат в посока САЩ тази година. Американската икономика е в края на икономическия цикъл и влизането в рецесия ще повлече и ЕС в рецесия. Само че ЕС не се е възстановил (като цяло) добре от предишната рецесия.ЕЦБ ще държи лихвите ниски още дълго време, защото ако започне да вдига една сюрия фирми ще започнат да пускат кепенците, понеже няма да могат да си покриват задълженята. Заради ниски лихви гръмна кризата от 2008-ма. Заради същите ниски лихви ще гръмне следващата криза през 2018-ма, 2019-та.[/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++............АДМИРАЦИИ....!!!!!.....+++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 69. 69 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Живота учи, че ако видиш че отпочва организиран агитпроп за каквото и да било, че много хубаво ке ти биде, значи ти готвят некакво дърво.

  Относно матряла:

  кредитния рейтинг ..повишение обичайно има и при приемането на еврото.
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Чехия и Полша имат по -як рейтинг от повечето евродържави
  https://thebanks.eu/compare-countries-by-credit-rating

  Вдигането на рейтинга води до по-ниски лихви за държавата, бизнеса и гражданите
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Негатив
  Латвия къде е с по- як рейтинг има по- дебели лихви и от българските. По последна сводка от февруари 2018:
  - потребителски кредити : 17,5%
  - бизнес кредити 1 - 5 г : 5,2% (след 8,6% януари)
  за Гърция са почти същите

  https://bit.ly/2jrS5vs

  тласък за реформи.. положителен ефект .. 1997 г. до 2007 г. беше най-доброто за растежа на България.
  —цитат от коментар 0 на матряла

  Чудото на другаря цар не е от "тласъка за реформи" , а от кредитно - имотния балонец (Бърз кредит от Пощенска банка)

  фигура 1 на стр 3
  https://www.ucd.ie/t4cms/wp09.32.pdf


  Присъединяването към единния надзор над банките в еврозоната ще засили доверието
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Пак негатив. Надзора важи за първите 3 по големина банки, останалите си остават как си са. В момента 120 банки имат надзор от ЕЦБ, а 6000 - не. Пък и за самия надзор като такъв има още отсега съмнения и ше се види в бъдеще дали е читав.

  Ченча верно се спестява.

 70. 70 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Съгласен съм, че правителствата които избираме не трябва да се възползват от по-ниските лихви и да натоварят държавата с нови дългове. Но как влизането в еврозоната влошава нещата?
  —цитат от коментар 49 на plamen_b


  Единственият начин да се предотврати натоварването на държавата с непосилни заеми е да се приеме поправка към конституцията (или поне закон) забраняващ това. Редица държави са го направили:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Balanced_budget_amendment

  Макар че двете не са пряко свързани, би било добре ако такава поправка към Конституцията бъде приета като част от влизането в еврозоната. Бихме могли също да обсъждаме какво ограничение би било правилно - дали всяка година бюджетът трябва да е балансиран или това трябва да става в продължение на целия икономически цикъл (да се заделят пари докато икономиката е във възход - както е сега, и този резерв да се използва когато икономиката е в криза).


 71. 71 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Гневно

  Левът е последната частичка суверенитет, която ни е останала и замяната с кухата валута на Титаник-а, наречен ЕС ще означава, че ще се простим с каквато и да е лична свобода. Влизането на България в еврозоната е равно на държавно самоубийство и национално предателство.
  —цитат от коментар 29 на dds27557755


  Доколкото виждам, създали сте си ника в края на март. Ето на това му казвам трол, който се опитва да прави антибългарска и антиевропейска пропаганда. Знаем кой има интерес и възможности за това!

 72. 72 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#65] от "plamen_b":

  във България се прилагат всички европейски практики за ограбване на народа,нищо ново не е измислено и не се измисля:) както и обвързаността на дадена банка с даден бизнес

 73. 73 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 465 Любопитно

  До коментар [#61] от "encor3":

  Емил Хърсев е на същото мнение като Вас - след приемането на еврото валутният резерв би трябвало е свободен за ползване. Петър Ганев обаче отбелязва, че при приемането на еврото валутният резерв ще се трансформира в новата парична база в страната, т.е. няма никакъв резерв за харчене, един вид счетоводна операция и замяна на ативи/пасиви. Откъде в противен случай ще дойде еврото в обращение - натоварени камиони директно от ЕЦБ?
  Интересно дали БНБ има мнение по казуса?

  Поздрав

 74. 74 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Швеция и Норвегия понеже нямат евро и затова вече умират от глад. Чакат помощ от цъфналата Гърция, щото тя е с евро.
  —цитат от коментар 5 на krf54523578


  Норвегия не е в ЕС, да не говорим за еврозоната.

  Вярно е че членството в еврозоната не гарантира икономически успех и обратното. Примери много - не само Гърция и Швеция, но също Словакия и Германия, Естония и Франция.

  Гърция е пример на държава, която затъна в дългове поради преобладаващата там култура на политическа корупция, но с тези дълговете тя е много по-добре като членка на еврозоната. Ако на гърците им се виждаше толкова зле това положение, можеха спокиойно да напуснат ЕС (и еврозоната покрай това) още през 2010 г. (и всяка година от тогава). Никой нямаше да прати войска да го задържи.

 75. 75 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ха! Сетила се Мара ....

  Много ясно, че родните банки печелят огромни пари от банкови такси и от необосновано високи лихви. Но аз друго се чудя - нали на 1.1.2018 трябваше и в България да влезне в сила европейската директива за преводи в Евро, Шведски крони и май още някаква валута на държава от ЕС, при което таксите за тези преводи в ЕС не трябва да надвишават цената на преводите в лева. Какво стана с това? Кога ще се въведе? Или чакат последния момент, както при всичко останало, когато България ще бъде осъдена да плаща десетки хиляди на ден за неспазване на закона?!

  Жизнь или Life - избор има.
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Първо трябва всички да работят срещу фалшивите новини, колко лошо за България е влизането в Еврозоната.

 77. 77 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ха! Сетила се Мара ....Много ясно, че родните банки печелят огромни пари от банкови такси и от необосновано високи лихви. Но аз друго се чудя - нали на 1.1.2018 трябваше и в България да влезне в сила европейската директива за преводи в Евро, Шведски крони и май още някаква валута на държава от ЕС, при което таксите за тези преводи в ЕС не трябва да надвишават цената на преводите в лева. Какво стана с това? Кога ще се въведе? Или чакат последния момент, както при всичко останало, когато България ще бъде осъдена да плаща десетки хиляди на ден за неспазване на закона?!
  —цитат от коментар 75 на Дразнител


  Неотдавана направих превод на 150 английски лири от Франция за Великобритания. Моята френска банка ме таксува 30 евро ... понеже са иззвън евро-зоната. Извън Евро--зоната всеки може да коли и беси, и го прави наистина.

 78. 78 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  има събрани едни пари за валутния борд, дето искат червеног... бизнесмени да прилапат. До тогава - няма евро

  Birds of a feather flock together.
 79. 79 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Весело

  българия ще е втора гърция ако влезне в еврозоната.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 80. 80 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Дневник, ако бяхте истински журналисти, щяхте да напишете ползи и негативи. Защото всяка монета има 2 страни. Можехте да напишете защо Швеция и Дания не искат еврото примерно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 81. 81 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#33] от "gmbh":
  Русоробите разбират под суверенитет само и единстено това:
  „Тясното икономическо свързване със съветската страна още повече ще увеличи силата на нашата държава, още повече ще издигне нейната независимост. Заедно с икономическата независимост на страната ще укрепне и нейната политическа сила и влияние, защото тя все по-пълно ще се опира на гигантската мощ на Съветския съюз.
  Когато след години НРБ стане едно цяло със Съветския съюз, тя не ще загуби нищо от своя суверенитет и независимост, ще бъде във всяко отношение суверен и пълноправен член на общото семейство на съветските социалистически републики”.
  Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 г. за присъединяването на България към СССР
  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/mariya-pirgova-izlaga-balgarite-stenograma-dokazva-che-zhivkov-podaryava-balgariya-na-sssr

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Някои плюсове са преувеличено (реформи, контрол), но другите са верни (цената, пазарът, сигурността, цената на кредита). И премианването наистина е шоково, но спекулатите ще бъдат наказани от пазарът на еврозоната, а той е много по-голям от българския и затова няма да се получи инфлацията, с която ви плашат:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#65] от "plamen_b":

  Поздравления за отличния коментар

 84. 84 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#77] от "gavrilov":

  Не е това причината да Ви съберат 30€. По принцип преводите са SEPA и тарифата за превод в целия ЕС е една и съща. Може да са Ви удържали комисионна за превалутиране. Френските банки са царе на тая работа. Иначе за преводите и картовите плащания важи това:

  https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/financial-products-and-services/payments-transfers-cheques/index_bg.htm

  Включително и за България, но тук никой не се съобразява. Не знам къде са лемурите от БНБ и там който трябва да контролира банките...

  Жизнь или Life - избор има.
 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Боко го е страх, че ще останем без евра и няма да можем да си купуваме горива. Затова иска да влезем в Еврозоната. Към момента проблеми няма да има, но бъдещето е мрачно. Еврозоната има толкова много дългове, че ако изпадне в криза, ще ни завлекат на дъното, без да имаме вина.

 86. 86 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#81] от "rw":

  Причината да не станем 16-та република е в това, че Хрушчов е предпочитал България да има отделен глас в ООН като отделна държава. Всъщност, колкото и парадоксално да е, Хрушчов ни спасява от идиотизма на Живков и БКП.

  Жизнь или Life - избор има.
 87. 87 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#81] от "rw":

  Причината да не станем 16-та република е в това, че Хрушчов е предпочитал България да има отделен глас в ООН като отделна държава. Всъщност, колкото и парадоксално да е, Хрушчов ни спасява от идиотизма на Живков и БКП.

  Жизнь или Life - избор има.
 88. 88 Профил на Mr. LoveGood
  Mr. LoveGood
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

  Не понасям простотията
 89. 89 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.
  —цитат от коментар 88 на Mr. LoveGood


  ..........какви са ПРАВИЛАТА......????!!!!!!.....НЯМА ТАКИВА........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 90. 90 Профил на Цветан Емануилов
  Цветан Емануилов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  От статията не разбрах две неща: има ли пазарна икономика в България и кои са спонсорите на т.нар. Институт за пазарна икономика :D За тези на Дневник даже и не питам...

 91. 91 Профил на Цветан Емануилов
  Цветан Емануилов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#47] от "kesh":

  А, няма проблеми. В България се случва по често, нормално.

 92. 92 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  [quote#65:"plamen_b"]
  —цитат от коментар 66 на alabalko
  френските и германските банки, които влагаха в Гърция ги спасиха правителствата на техните държави, това стана. ЕЦБ отделно изкупи доста гръцки дълг и в момента мисля е най-големият кредитор на Гърция. Ако се реши да се отпише дълг, тогава ЕЦБ ще претърпи загуби и според анализатори ще се наложи да си вдига капитала. А капиталът идва от страните участнички в ЕЗ. И докато Гърция е що годе лесна за спасяване, Италия има в пъти по-голям дълг и ще е прекалено голяма хапка за ЕЦБ. В този случай ще падне едно такова печатане на евро и една така девалвация, че бързо ще си припомним 1997-ма.В момента ЕЦБ държи огромно количество държавен дълг, държи фирмени облигации, купува акции, с цел да вдигне инфлацията на 2%. Но все още не успява. Междувременно в щатите инфлацията почти гони 2%, ФЕД ще вдигне още лихвите и парите ще потекат в посока САЩ тази година. .[/quote]

  Това е абсолютно вярно! ЕЦБ е изкупил огромно количество гръцки, италиански и испански държавни дългови книжа. Затова иска на всяка цена 2% инфлация годишно.
  Това е много тревожно и липсва информация за тази огромна финасова дупка. Става въпрос за повече от един трилион евро. Някой трябва да обясни тези факти и липсата на коментар по тази тема е огромна слабост на статията.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 93. 93 Профил на liulyana
  liulyana
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Статията съдържа голи твърдения без доказателства. Не може при катастрофално драстични разлики в икономическите и социални показатели да се ползва един и същи разплащателен инструмент. Ще ни отидат на кино дори спестените пари за погребение. За да се успокои властта от ужасното откритие, че българското население имало големи спестявания- Как така ще има?! Че и собствени панелки от по 60 кв. м. си позволява да има! А евроатлантическите ни роднини собствени жилища имали само 70-80 % от тях, при това от по 120-150 м. А и автомобили имаме 90 %, нищо че тряскаме 20-годишни секънд хендки по първокласни магистрали! А, не! Трябва вече да се научи българинът да се храни с десетокачествени отпадъци от ЕС, просто защото още няма начин за втора употреба. Да чете само бодри новини за огромен ръст и успешни сънародници. Да слуша само водещите партии и техните глашатаи. Да обича безрезервно управляващите. А сам да се грижи за здравето си с лекарства на тройно по-високи цени от европейските и терористична здравна система. Ей за това трябва да приемем еврото. Тогава всичко ще се оправи - за някои.

 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#82] от "penetrating":

  Задавам си въпроса "Защо по-големи и развити икономики" от бившите "наши", като Полша, Чехия, Унгария не искат засега да преминат към еврозоната? Според полските колеги тогава те ще се конкурират далеч по-трудно за ред дейности, но е възможно да съществува и елемента на допълнителния еврозонов контрол на финасовата и кредитната дейност. Освен това съществува и попасността от "изпирането" на значителни средства от сивата икономика, оттам инфлационните тенденции към цените. Но, като цяло ми е интересно мнението ти на човек живеещ в еврозоната.
  Лично за мен е почти безразлично, даже най-вероятно варианта с еврото да е печеливш за мен и семейството ми по ред съображения.

 95. 95 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#5:"krf54523578"]
  —цитат от коментар 14 на nessarox
  За да бъдат в Еврозоната е необходимо и да са членове на ЕС :)Абсолютно съм за Еврозона,а после и Шенген[/quote]

  Не, това не е точно така. Например, Монако, Сан Марино, Ватикана, Андора и Черна Гора не са членове на ЕС но официлната им валута е Евро.

 96. 96 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#81] от "rw":Причината да не станем 16-та република е в това, че Хрушчов е предпочитал България да има отделен глас в ООН като отделна държава. Всъщност, колкото и парадоксално да е, Хрушчов ни спасява от идиотизма на Живков и БКП.
  —цитат от коментар 86 на Дразнител  До коментар [#87] от "Дразнител":

  Не е така! Хрушчов е разбирал,че ако приеме България в СССР,българите в един момент ще се разбунтуват срещу това присъединяване,поради огромните разлики между българската и руската култура.

 97. 97 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  До коментар [#94] от "daskal1":

  По ред на въпросите:
  1. Чехия и Полша се дърпат поради дев основни причини - загуба на независиност на националния банков контрол и в частност емисионното отделение, (ние сме го загубили с въвеждането на валутния борд) с което се опитват да компенсират изоставането в стаднартта (ние засега не можем да го постигнем) и с правото да нарушават безнаказано ограниченията за дълг, инфлация и други индикатори, задължителни за еврозоната (ние не си позволявам да ги нарушаваме пак заради валутния борд). Ерго, плюсовете за Полша и Чехия са недостъпни за нас.
  2. За хора извън еврозоната, който получават приходите си във валута различна от евро промяната е неутрална. Собствеността няма да промени стойността си с превключване от лева в евро. И сега тя е обявена в евро пряко или косвено (заради валутния борд). За България е важно да влезе в еврозоната, защото има всички негативи (икономически рестрикции в развитието) без позитивите (валута, сигурност, редуциран риск, намалени лихви, минимизирани транзакционни разходи, пък дори и приходи от емисии на евро)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 98. 98 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#4] от "kesh":


  .......каква зона бе.....????!!!!!....60% от хората зимат 100€ пенсия.......!!!!!?????........как ше живеят тия хора какво да платят по-НАПРЕД......!!!!!?????...ток ли, парно ли , вода ли , лекарства ли........?????!!!!!!..........храна изключвам...........!!!!!????....МИНАВАТ на ФОТОСИНЕЗА...........
  —цитат от коментар 4 на kesh


  Ами реално те и сега вземат толкова...ако не знаеш лева е вързан за еврото ...защото сме във валутен борд...досега ручаме жабета...крайно време е да усетим и позитивите...а в статията достатъчно добре са описани....
  Но ти като истинско комуне плашиш с лошия империализъм....

 99. 99 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 298 Весело

  [quote#24:"_imi_"][/quote]

  И мен много живо ме интересува... да ги питам нещо :)

 100. 100 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Никакви. Ще има само вреди. Цените ще скочат неимоверно. Не лъжете. Така стана навсякъде.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK