Германският бизнес вижда повече светлина в отношенията с управляващите в България

Германският бизнес вижда повече светлина в отношенията с управляващите в България

© Цветелина Белутова, КапиталСпоред членовете на Германо-българската индустриално-търговска камара предимствата на България като бизнес дестинация са данъчната система, членството на страната в ЕС, цената на работната ръка, достъпът до субсидии и политическата и социална стабилност. Това каза Митко Василев, главен управител на камарата, цитиран от БТА. Той обобщи данни от годишната анкета "Бизнес средата в България" на организацията.


Деловите среди поставят сред предизвикателствата при работа в България недостига на квалифицирани кадри, корупцията, правната система, непрозрачните обществени поръчки, реформата в образованието, ниската производителност и изграждане на инфраструктурата.


Анкетата е направена през февруари и в нея са участвали 108 фирми - членове на камарата в България, заедно с над 1700 фирми от страните от Централна и Източна Европа.
Петдесет и осем на сто от анкетираните фирми оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна, а само - 9 на сто - като лоша. Общата констатация от анкетата е, че имаме повече светлина, отколкото сенки в двустранните отношения, коментира Василев.


Развитие в застой


По отношение на очакванията за развитието на българската икономика спрямо предходната година 50 на сто от респондентите са декларирали очаквания тя да остане без промяна. В отговор на въпрос как ще се развие икономическата ситуация в рамките на предприятията - 63 на сто очакват тя да се подобри и само 2 на сто прогнозират влошаване. В анкетата 49 на сто от фирмите очакват повишаване на оборотите от износ тази година спрямо миналата и само 2 на сто понижение. 48 на сто от фирмите смятат, че ще могат да разкрият тази година повече работни места. По отношение на инвестиционните разходи 47 на сто от фирмите декларират, че те ще са без промяна спрямо предходната година, а 46 на сто са декларирали, че ще повишат допълнителните инвестиции.


Къде се позиционира България в региона


В сравнение с другите държави от Централна и Източна Европа проучването показва, че 52 на сто от фирмите са много доволни от членството в ЕС, като няма нито един много недоволен и по този показател България е над средното равнище за региона. В оценката на фирмите за достъпа до субсидии - обществени или от ЕС, България също е над средното ниво, като българските фирми са по-скоро доволни, а много доволните са само 2 на сто.


По въпроса за това дали фирмите искат въвеждане на еврото - 48 на сто са дали положителен отговор. Малко над средното ниво за ЦЕИ се намираме по отношение на оценката за публичната администрация, като има стойности, които са критични - 17 на сто от фирмите са декларирали, че са много недоволни и няма нито един отговор "много доволни".


Правна сигурност - какво е това?


По оценката на бизнеса за правната сигурност България е под средното за региона равнище - най-голям е бил процентът на "много недоволните". По темата "борба с корупцията и престъпността" страната е далеч под средното равнище за региона, като 44 на сто от фирмите са били много недоволни, по прозрачност на обществените поръчки ние България е на предпоследно място преди Словакия с 33 на сто "много недоволни" и нито един "много доволен". Малко над средното равнище е страната по политическа и социална стабилност, докато по предвидимост на икономическата политика е под средното равнище - 18 на сто "много недоволни" и 1 процент "много доволни".


Стоим добре, даже и на първо място, по оценка на данъчна тежест и данъчната система, коментира резултатите от анкетата Василев и допълни, че има какво да се догонва в оценките за инфраструктурата, като оценките на бизнеса поставят страната под средното равнище за региона.


Цената на труда - след Албания


По цената на труда ние сме на второ място след Албания, каза Василев и допълни, че това е атрактивно за чуждестранните инвеститори, но не е добре за хората в страната, като изтъкна, че по този показател сме на последно място в рамките на ЕС.


По качеството на академичното образование оценките на бизнеса са доста ниски и ние сме на последно място от ЦЕИ, подобна е оценката и за професионалното образование. По оценка на бизнеса за наличност на специализирана работна ръка България е под средните стойности за ЦЕИ.


Намаляване се наблюдава и в положителните отговори на това дали фирмите биха инвестирали отново в България - сега 88 на сто са отговорили положително, а 12 на сто - отрицателно, докато през 2017 г. съответно - 90 на сто и 10 на сто.


В отговор на въпрос дали българското председателство ще окаже катализиращо въздействие на икономиката на страната 44 на сто са дали отговор "да", 44 - "не", а 12 на сто - нямат мнение.


Търговия и инвестиции


По данни на федералното Министерството на икономиката и енергетиката търговският оборот между България и Германия е достигал нов рекорд за 2017 г. - близо 7.5 млрд. евро, което е над 12 на сто ръст спрямо предходната година, обяви главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Износът на България към Германия расте с около 20 на сто, докато в обратната посока - само 6 на сто, коментира Василев и допълни, че това поставя Германия на първо място сред всички търговски партньори на България.


Германският пазар е най-важният чуждестранен пазар за българската продукция.


През 2017 г. германските инвестиции в България са около 130 млн. евро по данни на БНБ, цитирани от Василев. Около 1400 фирми са с немско участие в България, което варира от десет до сто процента.


В периода от 1996 г. до 2017 г. общо 3.3 млрд. евро са германските инвестиции в страната, като най-много те са били през 2008 г. - 783 млн. евро.


Годините с отрицателни стойности на германските инвестиции у нас са 2011 г. и 2014 г. Германските вложения са предимно в преработвателната промишленост, енергетиката, строителството, търговията, транспорта, IT сектора и в сферата на обслужването на самолетите. За 2016 г. над 55 000 работни места са създадени от германски компании.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Орловец
  Орловец
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Добре, че ни ни управляват комунисти и турци, че тогава светлината щеше да е от някой грохнал съветски локомотив, с турски вагони.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7735 Неутрално

  " правната сигурност България е под средното за региона равнище - най-голям е бил процентът на "много недоволните",
  "по предвидимост на икономическата политика е под средното равнище "
  Значи по най-важните показатели не сме мръднали. А това,че имаме евтина работна ръка не говори много добре за нас.

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  "През 2017 г. германските инвестиции в България са около 130 млн. евро..."

  А преките немски инвестиции зад граница са около 70 млрд. евро. Т.е. на България се падат около 0,18% (осемнадесет стотни от процента или от 100 евро немски инвестиции в чужбина в България идват 18 евроцента).
  Браво Борисов, браво Бойко!

  Germany is among the top ten source countries of foreign
  direct investment. In 2016 foreign direct investment by
  German enterprises amounted to nearly EUR 70 billion.

  https://www.kfw.de/PDF/Download-Center/Konzernthemen/Research/PDF-Dokumente-Fokus-Volkswirtschaft/Fokus-englische-Dateien/Fokus-2017-EN/Fokus-No.-183-October-2017-foreign-investment.pdf

 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Вие защо се заяждате? Не можете ли да погледнете по-позитивно? Изобщо ли не Ви подейства "констатация, че имаме повече светлина, отколкото сенки? Представяте ли си какво ще стане, когато президентът и Кака Ни светнат прожекторите?

 5. 5 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1019 Любопитно

  Колко ли би се учудил някой нов немски инвеститор у нас след като разбере само един от абсурдите , по закон всеки празничен ден попадащ в събота или неделя отново се празнува в понеделник да речем. Такава щуротия в Германия няма ! !

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2016 Весело

  До коментар [#5] от "deutscher._":

  Не само в Германия. И в Русия я няма!

 7. 7 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Весело

  Много точни резултати от анкетите от фирмите.

  Накратко:
  Плюсове на БГ: евтина работна ръка и ниски данъци.
  Минуси на БГ: неквалифицирана работна ръка, корупция, престъпност, лоша правораздавателна система.

  Стабилно развитие ни чака! :))

 8. 8 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Тва с евтината работна ръка не е за хвалене. За да сме развита и богата страна трябва са пройзвеждаме висококачествени продукти к съответно да не се хвалим че "елате ни поробете народа"

 9. 9 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Деловите среди поставят сред предизвикателствата при работа в България недостига на квалифицирани кадри, корупцията, правната система, непрозрачните обществени поръчки, реформата в образованието, ниската производителност и изграждане на инфраструктурата."

  "недостига на квалифицирани кадри" - вдигнете заплатите и ще ги намерите

  "корупцията" - кой, кога и защо ви е искал пари и уведомили ли сте органите? Ако не - защо? Конкретни данни, имена и пр. Прочели в некой сайт че имало корупция и сега корупция та корупция.

  "непрозрачните обществени поръчки" - ааа, значи и германският бизнес искал да блажи от обществени поръчки?

  "реформата в образованието" - каква файда да създаваме образовани кадри, като не им давате нормални заплати и бегат в чужбина? Колкото "по-реформирано" образование имаме, с толкова по-голем "недостиг" на работна ръка ще се сблъскате, защото образованият и кадърен нема да ви слугува за 500 лв.

  "ниската производителност" - вината за ниската производителност на 80% е в бизнеса. На работниците в емиграция изведнъж им се вдига производителността с магическа пръчка.

  "изграждане на инфраструктурата" - ами ще кажеш на баба си Меркел да отпусне повече пари на България за инфраструктура, защото с това темпо и качество на строеж (заради "най-евтините магистрали в Европа") и след 100 години нема да я завършим. Да видят колко са дали на Гърция и Португалия за инфраструктура и колко на нас.

 10. 10 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 293 Весело

  До коментар [#9] от "ixt24562383":

  Я - нов трол в гербавите редици, но все така с ниска производителност, явно все така слабо платен!

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2016 Весело

  До коментар [#10] от "idiotstavrev":

  "Не става само с ядене - трябва и акъл."

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  До коментар [#5] от "deutscher._":
  Прав сте,че ,,такава щуротия в Германия няма"!.Но и ние работилите в немски концерни за производство на автомобилни части в България на които заплатата е една десета от заплатата на германците СМЕ ОЩЕ ПО-ПРАВИ...Защото като ,,нашата българска щуротия ,,в Германия- НЯМА

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Идват тук основно заради ниските заплати.Мой познат работи в завод"Костал" за производство на авточасти и заплатата му е 570 лв нето на месец.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#9] от "ixt24562383":

  "недостига на квалифицирани кадри" - вдигнете заплатите и ще ги намерите"
  =========
  Де да беше така. Процесът е тромав. 15 години гонихме и пенсионирахме среднисти с технически умения и трудови навици. Сега излизат среднисти, които не само не разбират от техника, но не искат и да се учат.
  На млад учител дават 700 да почне, само да му се работи.
  На млад шлосер дават 1000 по същата причина. Не щат, пък и не могат.
  Пазарът на труда работи бавно.

  Еретик
 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  До коментар [#13] от "ofh26561639":


  Хахаха...ето и аз работих там За същия завод говоря!

 16. 16 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вижда, щото Бойко е на власт .. ако беше серГЕЯ или някой умно-красиво-зелен.. немаше да има надежда

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#13] от "ofh26561639":


  И искате ли да ви споделя нещо още по-пикантно?За първите две години работа в завода не успях да ИЗРАБОТЯ повече от 350 лева +55 ваучера заплата...А за вторите(след повишение!)не повече от 550+ 55 ваучера.На всичкото отгоре въпреки закрилата ми по чл.333 от КТ(Синдикален председател!) ме уволниха показно незаконно!!!

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "ofh26561639":Хахаха...ето и аз работих там За същия завод говоря!
  —цитат от коментар 15 на uhl23528019


  По-добре е да има инвестиции,отколкото да няма.Ама не трябва да се изпада в някакво овче преклонение само защото били германци.570 лв заплата е подигравка.Не случайно имат голямо текучество на кадри.

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "ofh26561639":И искате ли да ви споделя нещо още по-пикантно?За първите две години работа в завода не успях да ИЗРАБОТЯ повече от 350 лева +55 ваучера заплата...А за вторите(след повишение!)не повече от 550+ 55 ваучера.На всичкото отгоре въпреки закрилата ми по чл.333 от КТ(Синдикален председател!) ме уволниха показно незаконно!!!
  —цитат от коментар 17 на uhl23528019


  Не се учудвам.

 20. 20 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#8] от "b0b069":
  „Тва с евтината работна ръка не е за хвалене”

  Именно. Не разбрахте ли иронията в поста ми.

 21. 21 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":

  Абе ти им плащай 50% от германските заплати па да видим дали всички кадърни нема да избегат от другите фирми и да се изсипят при теб. И 1 от 1000 да стават за нещо, пак ще намериш, че и от чужбина ще се върнат.

 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#18] от "ofh26561639":

  Всеки говори за,,инвестиции",но мисля че едни такива ,,инвеститори" едва ли са особено полезни с начина по който си ГОНЯТ РАБОТНИЦИТЕ.Нямате идея какво нагло отношение имат КОЛОНИЗАТОРИТЕ!А нашите управници сякаш им режат лентите за да продължават да детибействат в НАШАТА ДЪРЖАВА!Тогава защо работните българи да не изберат да работят за истинските инвеститори вместо тук на РОДНА ЗЕМЯ да се подиграват с тях?Освен това мисля че такива ,,инвеститори" са АБСОЛЮТНО ВРЕДНИ за бизнеса защото ЗАЕМАТ МЯСТОТО на някой наистина сериозен който би вдигнал стандарта на живот на гражданите.

 23. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  И всеки път когато говорим за едрия бизнес се питам от кой и какви протекции имат въпросните,,бизнесмени", ,,инвеститори",за да погазват българските закони?

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5179 Неутрално

  Стабилно около Албаия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5179 Неутрално

  Албания :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  И всеки път когато говорим за едрия бизнес се питам от кой и какви протекции имат въпросните,,бизнесмени", ,,инвеститори",за да погазват българските закони?
  —цитат от коментар 23 на uhl23528019

  Бихте ли конкретизирали кои български закони нарушават " въпросните,,бизнесмени", ,,инвеститори""?

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#22] от "uhl23528019":

  ...Тогава защо работните българи да не изберат да работят за истинските инвеститори вместо тук на РОДНА ЗЕМЯ да се подиграват с тях?Освен това мисля че такива ,,инвеститори" са АБСОЛЮТНО ВРЕДНИ за бизнеса защото ЗАЕМАТ МЯСТОТО на някой наистина сериозен който би вдигнал стандарта на живот на гражданите.
  —цитат от коментар 22 на uhl23528019


  Извинявайте, може ли плахо да попитам:
  - Кои са "истинските инвеститори"?
  - Кой пречи на работните българи да работят за истинските инвеститори?
  - Как точно "заемат мястото на някой наистина сериозен"?
  - Този наистина сериозен защо не си върши сериозно работата?
  - Къде се въдят такива инвеститорите, които инвестират не за да спечелят от своите инвестиции, а да вдигат стандарта на живот на гражданите?
  - Трябва ли да вярвам на "пикантни споделяния" след като на стената на "Лидъл" в Дружба-2 в София е изписано с огромни букви, че "Лидъл" търси касиери с начална заплата 1240 лв.?
  - Много ли ще сгреша ако предположа, че писането на подобни глупости като Вашите е спонсорирано от небезизвестните български "назначени бизнесмени"?

 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1136 Весело

  Колко ли би се учудил някой нов немски инвеститор у нас след като разбере само един от абсурдите , по закон всеки празничен ден попадащ в събота или неделя отново се празнува в понеделник да речем. Такава щуротия в Германия няма ! !
  —цитат от коментар 5 на deutscher._


  До коментар [#5] от "deutscher._":Не само в Германия. И в Русия я няма!
  —цитат от коментар 6 на Един препатил


  Еее....поне нещо сме прихванали от Америка... :D

 29. 29 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един препатил":

  Откъде падаш? Назначените са другата причина да нема истински български предприемачи, те искат внос на работници от чужбина за да не вдигат заплатите, също реват за "липса на кадри". Проблемът е че и чуждите, и назначените, заеха всички ниши и за краткото време в условията на пазарна икономика не можаха да се развият кадърни български предприемачи, немаха и достъп до нисколихвени кредити, нито до субсидии и фондове като на Запад. А Дружба 2 не е България.

 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#22] от "uhl23528019":
  —цитат от коментар 27 на Един препатил


  Ти ако искаш вярвай и в дядо Коледа.Заплатата от 1260 лв в Лидъл е бруто,а не нето.Нето е 987 лв.Второ се постига само при изпълнение на определени условия.И трето става въпрос за София.В провинцията нетните заплати в немските заводи са около 600 лв.Иначе каква им е логиката да построят завод в Пазарджик примерно,вместо в София,където има десетки пъти повече избор от работници и по-квалифицирани.само дето в София няма да им работят за 570 лв на месец.

 31. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално  До коментар [#26] от "zhivko6461":
  Бих конкретизирала но в Съда!Не тук.

 32. 32 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Откакто наскоро почнах работа към немска община, все се оплаквам пред колегите ми от посредническите фирми(Leihfirmen), където посредническата фирма събира персонал и този персонал предоставя на поръчителя-фирма. Комисиионната на посредническата фирма според собствени разследвания е към 30% от това. което фирмата-поръчител би платила за постоянен работник.

  Вас в България не ви интересува, българи и румънци нямате право да ползвате посредническите фирми. Работен договор смо директно с работодателя, без посредническа фирма. Не видях, докога важи този закон само за България и Румъния.
  Досега където съм работил в посредническа фирма, съм питал, дали е имало назначени от посредническата фирма румънци и българи. Отговора досега винаги е бил "НЕ"

  На работата ми, колегите(всички са по рождение немци, аз само не съм) непрекъснато бъркат България с Румъния, за тях е една и съща държава. Казах им, това е повече от 15 години така, поне при мен първо впечатление. Свързват ни с Цапцарап(кражба на лични вещи), което циганите в България го правят.

  Es muß Geld fließen!
 33. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един препатил":

  Първо-МНОГО ЩЕ СГРЕШИТЕ,ако предположите че точно аз мога да бъда спонсорирана от някой!
  ВТОРО-НЕ ПРАВЕТЕ ГРЕШКАТА да съпоставяте Лидъл София със Костал Смолян (Пазарджик)! От това прозира единствено НЕГРАМОТНОСТ!
  ТРЕТО-Веднага ще Ви отговоря, НО НЕ ПЛАХО!,че истинските инвеститори-плащат и осигуряват справедливо за изработеното от работника и не са част от сивата икономика в държавата.Тук какво имам впредвид? Когато осигуряваш работник то това би трябвало да бъде в сответствие с позицията която той заема РЕАЛНО а НЕ ФИКТИВНО!И тук ще припомня че в Бг има осигурителни прагове...Но на нашите частници никак не им харесва да осигуряват на реално изработеното,затова са си измислили различни видове ,,бонуси“ за да може ближния да ги получава,а не толкова ближния да не ги види за дълъг период от време без основателна причина въпреки,че извършва същата работа че и по-тежка.
  А относно касиерите в Лидъл ВИЖДАМ,когато пазарувам там че те НЕ СА САМО КАСИЕРИ! ТЕ СА И АРАНЖОРИ.Или едно е да гледаш обявата,съвсем друго е да ЗНАЕШ НЕЩАТА ОТ КУХНЯТА.Добре че имам и 15 годишен стаж като продавач консултант...

 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  До коментар [#26] от "zhivko6461":

  А аз да ви задам една гатанка.Кой честен ,,немски инвеститор“ командирова свой служител МЕСЕЦ СЛЕД като е съкратил длъжността му и твърди това с документи в Съд?

 35. 35 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Работя за немска компания и не бил заменил никога повече с българска фирма..манталитет.. американци също не

 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Разстроено

  Но сега света е такъв-парите правят законите! Затова там,където законите правят парите държавите се развиват...не като нашата! Емиграция,бедност,смъртност,болести,мизерия и никаква раждаемост...

 37. 37 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#5] от "deutscher._":

  Попътувай малко, поработи в различни държави по света и в ЕС и после ела да критикуваш практиката на 'отпочиване' на празници, когато се падат през уикенда. Аман от wannabe чорбаджии, като теб dude

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Каквото и да си говорим колкото и да спорим най-голямото признание за истинския инвеститор си остават работниците и служителите му.Там където ги има-бизнеса е коректен.Там където се търсят-явно нещо куца ЯКО.

 39. 39 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Немските фирми единствено и само могат да чувстват дискомфорт от увеличените нето заплати от 200 на 400-500 евро за общ нискоквалофициран труд в последните години. Имат известни притеснения, че тенденцията е по-стръмно възходяща и трябва да свиват още повече широките маржове на печалба. Чак за половината от немските заплати, не е оправдано тук да се очакват - не биха имали рентабилност и по ред други причини и разходи. Лоу кост производствата им при такива нива тук биха били безпредметни. Виж ако иде реч за квалифицирани дейности като R&D и въобще специалисти, които са кът и в Германия по една или друга причина, то нещата финансово биха се доближили дори и до тези в Германия, при по-позитивно развитие и на ред други условия при нас...ноо, едно голямо НО при 100% крадливи рубладжийски партии в парламента.

 40. 40 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Откакто наскоро почнах работа към немска община, все се оплаквам пред колегите ми от посредническите фирми(Leihfirmen), където посредническата фирма събира персонал и този персонал предоставя на поръчителя-фирма. Комисиионната на посредническата фирма според собствени разследвания е към 30% от това. което фирмата-поръчител би платила за постоянен работник.Вас в България не ви интересува, българи и румънци нямате право да ползвате посредническите фирми. Работен договор смо директно с работодателя, без посредническа фирма. Не видях, докога важи този закон само за България и Румъния.Досега където съм работил в посредническа фирма, съм питал, дали е имало назначени от посредническата фирма румънци и българи. Отговора досега винаги е бил "НЕ"На работата ми, колегите(всички са по рождение немци, аз само не съм) непрекъснато бъркат България с Румъния, за тях е една и съща държава. Казах им, това е повече от 15 години така, поне при мен първо впечатление. Свързват ни с Цапцарап(кражба на лични вещи), което циганите в България го правят.
  —цитат от коментар 32 на slan777


  В понеделник имам тест пред общинският/държавен работодател за равнопоставеност. Има закон от 2006 г. в Германия, за отбягване на дискриминацита заради пол,религия,раса, и още 2 отговора(май едното беше едническа принадлежност, което няма общо с раса) в теста, един колега Щефан беше на теста и ми разказа на спирката при чакане на автобуса някои работи.
  Щефан от 13 въпроса е отговрил 9 правилно в четвъртък, имаш 30 минути време за отговор на теста. В понеделник идва ред на мен и Ралф.
  Имал е въпрос за сексуално принуждаване(между мъж и жена), какво следва на работното място. Правилният отговор е: безсрочно уволняване, преместване на работното място, предупреждение, всички три трябва да са маркирани.

  Es muß Geld fließen!
 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#1] от "Орловец":

  В момента те управлява правешкият клан на БКП -наречен Герб с главен крепител Делян Пеевски, депутат от ДПС.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  От написаното по горе става ясно, че България е страна от третия свят - евтина работна ръка и липса на правосъдие и законност.

 43. 43 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  светлината в тунела се оказала всъщност тази на насрещно пристигащ московски влак

  veni vidi fugi
 44. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  До коментар [#40] от "slan777":

  „Правилният отговор“ може да е и едни големи шамари от мъжа на потърпевшата работничка...хахахаха.

 45. 45 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Моля не се унижавайте, заради бунака Борисов да пишете като, че сте Работническо дело. Не сме прости, знаем, че тиквата не може нищо, и няма намерение да прави нищо, без команда от Москва или Вашингтон. За по близко от Москва.

 46. 46 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "По цената на труда ние сме на второ място след Албания"

  Хубаво сравнение. Пенсиите, поне при баща ми в България, са по високи от тези в Албания, макар да стрелям сляпо, не знам какви пенсии получават в Албания, обърнати в български лева.

  От написаното по горе става ясно, че България е страна от третия свят - евтина работна ръка и липса на правосъдие и законност.
  —цитат от коментар 42 на antonio_vivaldi


  Като говорих с бившата ми приятелката преди 8 години, критиките на ЕС към България, както тогава, така и сега, са едни и същи: Корупция.
  Лично не мога да кажа нищо. дали е вярно, понеже не живея в България. Баща ми се опита веднъж да подкупи пътните полицаи, можеше да влезе в затвора заради това. Свикнал е на комунистическите времена, където подавайки през прозореца 10 лева на полицая заради превишена скорост, го пуска да кара нататък.

  Es muß Geld fließen!
 47. 47 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Хитрата идея, работния пазар да се обърни изцяло. При посредническите фирми да работят само ЕС чужденци и бежанците, а директно при работодателя само немски граждани.
  Аз съм 0% мотивиран да работя чрез посредническа фирма към фирмата Х , но 80% при директно към работодателя Х. Някакси си научавам чрез колегите, какво се очаква от мен, има тийм работа.Шефа идва, мрънка за нещо, но го намирам за нормално. Понякога има похвали, ако нещо е свършено бързо и качествено.

  Es muß Geld fließen!
 48. 48 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  А в Унгария се правят по 500 мерцедеса на ден. В близко време - по 1000. Т.е. всеки час от завода в Кечкемет - по 40 мерцедеса.

 49. 49 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#26] от "zhivko6461":Бих конкретизирала но в Съда!Не тук.
  —цитат от коментар 31 на uhl23528019

  До коментар [#26] от "zhivko6461":А аз да ви задам една гатанка.Кой честен ,,немски инвеститор“ командирова свой служител МЕСЕЦ СЛЕД като е съкратил длъжността му и твърди това с документи в Съд?
  —цитат от коментар 34 на uhl23528019

  Добре. Не сте длъжна да давате информация във форума.
  Нямам отговор на гатанката, която ми задавате. Вероятно това е част от Вашия професионален опит. Може би случаят попада в дискретната група, която ще бъде споделена в съда.
  Аз мога да споделя личния си опит от работа си с и за чуждестранни компании. Включително и немски. Впечатленията ми са положителни. В това число и от немските компании.
  Доколкото разбирам сте работили в завод за автомобилни части на немска компания в България. Не знам на каква длъжност сте работили, както и какви са били изискванията за образование, квалификация, опит, умения и т.н. Дали сте отговаряли как сте се справяли ? Споменавате само, че сте била и синдикален лидер.
  Нима не допускате, че който и да е работодател, включително и чуждестранен инвеститор в България няма да съобрази размера на трудовото възнаграждение на работниците и служителите със споменатите по-горе изисквания и с размера на изплащаните трудови възнаграждения в конкретния регион.
  Производството на автомобилни части е доста широко понятие.
  И в София не винаги заплатите са много високи. Включително и на работни места, където продукцията може да се обвърже с популярното "производство на автомобилни части".

 50. 50 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Тоя Митко Василев не е много в ред. Има проблем с елементарната логика. Списвачите - също.

 51. 51 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Откакто наскоро почнах работа към немска община, все се оплаквам пред колегите ми от посредническите фирми(Leihfirmen), където посредническата фирма събира персонал и този персонал предоставя на поръчителя-фирма. Комисиионната на посредническата фирма според собствени разследвания е към 30% от това. което фирмата-поръчител би платила за постоянен работник.Вас в България не ви интересува, българи и румънци нямате право да ползвате посредническите фирми. Работен договор смо директно с работодателя, без посредническа фирма. Не видях, докога важи този закон само за България и Румъния.Досега където съм работил в посредническа фирма, съм питал, дали е имало назначени от посредническата фирма румънци и българи. Отговора досега винаги е бил "НЕ"На работата ми, колегите(всички са по рождение немци, аз само не съм) непрекъснато бъркат България с Румъния, за тях е една и съща държава. Казах им, това е повече от 15 години така, поне при мен първо впечатление. Свързват ни с Цапцарап(кражба на лични вещи), което циганите в България го правят.
  —цитат от коментар 32 на slan777

  Много често запознавате форума с личния си живот в Германия. Нищо лошо. Дори можете да бъдете полезен. Но понякога се унасяте с обобщенията си. Както и в случая за колегите си - всички "по рождение немци". Не допускате ли, че заключенията Ви биха могли да се отнасят само до конкретната група? Т.е. изискванията за заемане на работните места могат да се покрият от хора с по-скромно ниво на обща култура. Които много често си съставят мнение за групи хора по това, което са видели в един или няколко случая, което са видели по телевизията или им е разказано и т.н.

 52. 52 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#49] от "zhivko6461":
  Само ще добавя че след моето съкращение(което разбира се трите инстанции на българския Съд определи,че е фиктивно,защото функцията на длъжността продължава да се изпълнява но вече от обикновенни монтажници!)инспекторската работа,за която ми заплащаха 550.00 лева сега я извършват общо 4-ма души за по 700.00 лева...От тук какъв извод си правите?Не ли че целта не е била да се извършат необходими структурни реформи в даден отдел,а ЕДИНСТВЕНО ДА СЕ РЕПРЕСИРА СИНДИКАЛНИЯ ЛИДЕР с цел да се покаже на РАБОТНИЦИТЕ,че НЯМАТ ПРАВА! И ако аз не съм се справяла с работата ЗАЩО ОКОЛО ДВЕ ГОДИНИ ми плащаха за това и ми поверяваха младши инспектори да ги обучавам?

 53. 53 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чак за половината от немските заплати, не е оправдано тук да се очакват - не биха имали рентабилност и по ред други причини и разходи.
  —цитат от коментар 39 на Ген. Колев


  Айде бе, не биха имали - ниски данъци, ниски цени на наеми, земя, ток, газ и пр., всичко им е по-евтино в България, не само работната ръка. И не става въпрос да се сравнява по-технологично производство с обикновено сглобяване, а за съизмерима дейност. И тука ли пак Русия ти е виновна, смешко ...

 54. 54 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  И още по-невъзможното което се случваше там е,че за да си ползваш платения отпуск ни задължаваха да си намерим колега който да ни поеме смените(които бяха 4 *12 часа!).В противен случай не ни разрешаваха да излизаме в отпуск.А нали се сещате,че когато работиш при СИРВ няма желаещи да работят 8 дни по 12 часа само за да почиваш ти 4 дни.

 55. 55 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  И само погледнете заглавието на статията...,,Германският бизнес вижда повече светлина в отношенията с управляващите в България".Тази,,светлина в отношенията" между германския бизнес и управляващите СЪСИПВА БЪЛГАРСКИЯ РАБОТНИК и финансово и здравословно!Затова труда който емигриралия ще упражни в чужбина ще е един път 40 часа регламентирано работно време на седмица,и втори път ще получава поне двойно да не кажа и тройно повече като заплащане!Отделно ще има свободното си време през уикенда и за семейството си!

 56. 56 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От 30 години сме под директното командване на Брюксел, Берлин и Вашингтон, а на тролчетата пак Москва им е виновна за всички несгоди. От Запад дори определят кой да ръководи държавата, създават партии чрез финансиране от фондации, водят медийна пропаганда срещу неудобните за да не се доберат до властта, имат си армия от платени протестъри, готови във всеки момент да скочат на революция и т.н. Всичко това е документирано, изтече и по Уикилийкс и т.н.

 57. 57 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  Робите в България все по-често ИЗЧЕЗВАТ,предпочитат да са роби на запада но поне за по-добри пари.А задачата от тук нататък на тези със ,,светлите взаимоотношения"(бизнесмени и управляващи!) ще бъде да търсят хора които да им изкарват парите!

 58. 58 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  Живота е като бумеранг!Винаги трябва да знаеш как и къде да го хвърлиш,защото във всеки един момент би могъл да те удари по врата!

 59. 59 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#9] от "ixt24562383":

  Наличието на хора с мислене като твоето е основна причина големите инвеститори да не взимат България на сериозно

 60. 60 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#22] от "uhl23528019":

  Слушайки безумните ти опорки, мисля че следващият ход на свинята и компания е да изгонят големите чужди фирми.
  Не може да има толкоз народ който не е пряко зависим от свинята

 61. 61 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "Noal":

  Тоест, не взимат България насериозно защото хора с мислене като моето питат защо заплатите които дават са африкански, защо не подават сигнали за корупция, защо България получава в пъти по-малко пари по еврофондове и субсидии, защо не инвестират в модернизация, не повишават доходите на работниците и не ги обучат с цел да вдигнат производителността си и пр. и пр.? Тия въпроси ги отказват да инвестират т.е.? Значи да пляскаме и да ги посрещаме с погача и сол за да идват повече?

 62. 62 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#53] от "ixt24562383":

  Корупцията и беззаконието струват повече.
  Докато не станем реална демокрация, тук ще е беднотия

 63. 63 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#61] от "ixt24562383":

  Нищо което казваш не е истина. С интерес те следя. Ти си новите тролски опорки.
  Тук усещам нещо ново. Ще се гонят чуждите инвеститори.
  Българите незнайно защо не искат да работят за БГ мутри, та конкуренцията ще се отстранява. На теб ти плащат за медийната подкрепа

 64. 64 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Noal":

  Празни приказки жълтопаветни. Западните корпорации се чувстват добре и в Африка, и в Азия, навсекъде, дори и с далеч по-корумпирани системи от нашата. Никаква корупция и беззаконие не им пречи, те си правят добре сметката. Като реват срещу корупцията колко сигнала са дали? Осведомили ли са органите, политиците, медиите за подобни случаи и ако да - защо не сме разбрали?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#64] от "ixt24562383":

  Кого да уведомят? Цацаров??!?!!! :)))
  Да се оплачат на лицето на корупцията от корупцията :)
  Интересно, какво ще стане когато на мнозинството Българи им светне, че корумпетата ги държат бедни?
  Българската Коледа? Дране на Свинята?
  Интересни времена ни очакват

 67. 67 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#65] от "ixt24562383":

  Това някъде дават ли ви го като инструкции при назначаването?
  Агресивно стане по опонента с използване на собствените му думи в момента в който лъсне че си платен трол? С шум да заглушим аргументите?
  Наистина ми е любопитно как е устроен тролетариата.
  И един ден ще разбера.
  До скоро ;)

 68. 68 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Noal":

  Майка ти да уведомят, тъпак, кое точно от "органи, политици и медии" не можа да влезне в празната ти тролска тиква?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#49] от "zhivko6461":Само ще добавя че след моето съкращение(което разбира се трите инстанции на българския Съд определи,че е фиктивно,защото функцията на длъжността продължава да се изпълнява но вече от обикновенни монтажници!)инспекторската работа,за която ми заплащаха 550.00 лева сега я извършват общо 4-ма души за по 700.00 лева...От тук какъв извод си правите?Не ли че целта не е била да се извършат необходими структурни реформи в даден отдел,а ЕДИНСТВЕНО ДА СЕ РЕПРЕСИРА СИНДИКАЛНИЯ ЛИДЕР с цел да се покаже на РАБОТНИЦИТЕ,че НЯМАТ ПРАВА! И ако аз не съм се справяла с работата ЗАЩО ОКОЛО ДВЕ ГОДИНИ ми плащаха за това и ми поверяваха младши инспектори да ги обучавам?
  —цитат от коментар 52 на uhl23528019

  В репликите си запознавате форума с откъслечни подробности за работата Ви в определена фирма. Не мога да се ангажирам с изводи след като нямам достатъчно информация. Мога само да изкажа предположения. Предварително се извинявам, ако Ви засегна с коментара си! Не влагам никакви лични мотиви.
  Може би с течение на времето работодателят е установил, че за извършване на определена работа са необходими повече работници. Които да бъдат мотивирани с по-добро заплащане. Възможно е компанията да е постигнала добри финансови резултати, които да позволяват повишаване на заплатите. Възможно е тези хипотетични добри резултати да позволяват разширяване на дейността, поради което се назначават нови работници.Възможно е определени служители с дейността и поведението си да не са отговаряли на изискванията и да са доказали неспособност за развитие. Нямам представа дали дейността на синдикалния лидер не е нарушавала действащата нормативна уредба в страната и някои вътрешни правила за компанията.
  Вие конкретно убедена ли сте, че синдикалните лидери трябва да ползват специална защита?
  Защо пишете Съд с главна буква?

 71. 71 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#60] от "Noal":

  Кой си ти бре?Кой ти плаща?От марс ли падаш?За какви ,,опорки" дрънкаш и какви западни инвеститори сънуваш?Какви западни инвеститори могат да ти признаят в очите че им е било наредено да те уволнят ей така безпричинно от по горестоящи?Това го имам даже заснето за доказателство бе ахмак!

 72. 72 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Много ви е лесно на далаверажиите да използвате думата,,гоните чужди инвеститори",ама що не седнеш ти да бачкаш 12 часа нощна смяна за да ти минат през ръцете 1200 бройки чистачки(или мигачи) за надница от 22 лева за смяна.Или искаш да ти изпраскам тука фишовете за да видиш колко са ми плащали за 4 години,,западните инвеститори".. и аз колко пари съм им изработила?

 73. 73 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#70] от "zhivko6461":


  Просто в очите ми казаха че НЕ ИСКАТ СИНДИКАТ господине!Още да Ви обяснявам ли?Към настоящия момент всички инспектори (моите бивши колеги!)са понижени в монтажници и извършват инспекторската работа но са осигурявани на по-малък осигурителен праг и по договор са на длъжност монтажник а извършват реално две функции-монтажник и инспектор качество.Такива безобразия се правят само със хора които НЯМАТ РАБОТА И ИЗБОР!

 74. 74 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Просто НЕ ВСЕКИ Е РЕШЕН ДА ЗАГУБИ РАБОТАТА СИ ЗА ДА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА СИ НА РАБОТНОТО МЯСТО!

 75. 75 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  И когато г-н Плевнелиев пристигна с ескорта за откриването на втория завод на ,,Костал" в гр.Смолян нямаше никакви индикации за намаляне обема на работата в дружеството.Напротив-производството за пред висшестоящите цъфтеше и се развиваше...А синдикалните членове бяха подложени на натиск-едни да напуснат работата си доброволно след заплаха да не бъдат дисциплинарно уволнени,други бяха лишавани от допълнителното им трудово възнаграждение и т.н и т.н.

 76. 76 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#70] от "zhivko6461":Просто в очите ми казаха че НЕ ИСКАТ СИНДИКАТ господине!Още да Ви обяснявам ли?Към настоящия момент всички инспектори (моите бивши колеги!)са понижени в монтажници и извършват инспекторската работа но са осигурявани на по-малък осигурителен праг и по договор са на длъжност монтажник а извършват реално две функции-монтажник и инспектор качество.Такива безобразия се правят само със хора които НЯМАТ РАБОТА И ИЗБОР!
  —цитат от коментар 73 на uhl23528019

  Позволявам си още един въпрос в дискусията. Отново се извинявам предварително, ако се почувствате засегната! Уверявам Ви не целя нищо подобно.
  Предполагам, че предварително сте била запозната с дейността, която трябва да извършвате. Защо започнахте работа в компания, която предлага заплата 570 лв.? На база на реална самооценка не предположихте ли, че подобно трудово възнаграждение не отговаря на притежаваните от Вас образование, квалификация, опит, умения и други професионални качества? Твърдите, че подобни "безобразия се правят само със хора които НЯМАТ РАБОТА И ИЗБОР". Според мен дори и в България има достатъчно възможности за избор на по-добри работни места от коментираното. Възможно е да се налага работното място да бъде разположено в друго населено място.
  Доколкото разбирам вече не работите в обсъжданата компания. Надявам се, че сте намерили по-добра реализация! И Ви го пожелавам!

 77. 77 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Разстроено

  Съвет към управляващите:
  Ако искате изобщо да ви останат хора в България-НАПРАВЕТЕ КТД-тата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ,след обсъждане между ръководството на заводите и допитване до работниците за условията на труд и заплащането!Иначе ще си гризете ноктите!

 78. 78 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Разстроено

  До коментар [#26] от "zhivko6461":


  Годподине в Най-върховния закон на държавата-Конституцията - е записано ,че всеки има право свободно да избира работата си,но при мен това право беше отнето!Бях подлагана на натиск да подписвам документи с невярно съдържание и със задна дата.Бях ЕДНОСТРАННО ПОНИЖЕНА В ДЛЪЖНОСТ в противоречие със всякаква законова практика.Не ме карайте да си спомням какво преживях.Болезнено е!

 79. 79 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#26] от "zhivko6461":Годподине в Най-върховния закон на държавата-Конституцията - е записано ,че всеки има право свободно да избира работата си,но при мен това право беше отнето!Бях подлагана на натиск да подписвам документи с невярно съдържание и със задна дата.Бях ЕДНОСТРАННО ПОНИЖЕНА В ДЛЪЖНОСТ в противоречие със всякаква законова практика.Не ме карайте да си спомням какво преживях.Болезнено е!
  —цитат от коментар 78 на uhl23528019

  Госпожо, нямам желание да Ви засягам и да Ви причинявам болка. Дискутираме.
  В предишния си коментар споменах точно за свободен избор на работно място.
  Не знам по какъв начин са Ви отнели правото да избирате свободно работата си. Била сте принуждавана да подписвате документи с невярно съдържание. Без да съм юрист изказвам предположение, че по този начин сте станала участник в нарушение, респ. престъпление. Не бих се ангажирал с мнение дали основателно сте била понижена в длъжност. Доколкото разбирам сте се обърнала към съда. От там може да се очаква меродавно и справедливо решение.

 80. 80 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#26] от "zhivko6461":Годподине в Най-върховния закон на държавата-Конституцията - е записано ,че всеки има право свободно да избира работата си,но при мен това право беше отнето!Бях подлагана на натиск да подписвам документи с невярно съдържание и със задна дата.Бях ЕДНОСТРАННО ПОНИЖЕНА В ДЛЪЖНОСТ в противоречие със всякаква законова практика.Не ме карайте да си спомням какво преживях.Болезнено е!
  —цитат от коментар 78 на uhl23528019


  Бих искал да Ви изкажа съчувствието си. Склонен съм да вярвам това, което пишете. Но бих си позволил някой забележки. Първо, никой не може да Ви принуди да подписвате документи с невярно съдържание. Второ, по принцип редно е да си търсите правата в съда, а не тук във форума. Трето, ако не Ви харесва един работодател просто следва да отидете при друг. И аз съм имал проблеми с неизрядни работодатели и наистина е неприятно, но животът е такъв. Като в личният живот е - ако партньорът Ви не Ви уважава, просто потърсете друг. Не казвам, че е лесно. Но в БГ има и изрядни работодатели. Въпросът е Вие да имате какво да им предложите като умения. И, накрая, свят широк - можете да работите навсякъде в ЕС. Аз съм работил навремето когато българите не бяхме граждани на ЕС и трябваше да се занимавам с маса бумашини като визи и разрешения за работа. За Вас такива ограничения вече няма.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 81. 81 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#80] от "Николай Николов":
  Г-не благодаря Ви за съчувствието,но моята идея изобщо не е била да печеля нечие съчувствие .Нито да ми се решават проблемите-грешни сте ме разбрал!По-скоро да опровергая прекрасните икономически и бизнес условия за работещия българин,условията на труд и най-вече унизителното отношение спрямо него в отделните части на провинцията.Сега на Вашето ПЪРВО;Да,абсолютно сте прав че никой не може да ме принуди да правя нещо което не искам.Но не със всеки е така.Доста хора когато нямат избор го правят само за да получават МРЗ.
  На Вашето Второ;моите права Съда ги защити но отново не това беше важното а да отхвърля с факти обвиненията,че едва ли не гоним чужди инвеститори!Но и тук не сте разбрали основния смисъл на казаното от мен! А с Вашето трето аз не съм съгласна изобщо.Споделяте идеята кой какво трябва и може да предложи(работник и работодател!).Това е описано точно и именно в трудовия договор на двете страни.И никоя страна няма право да го променя без уредения в КТ за целта начин.И това го казвам не защото работниците нямат какво да предложат на бизнеса,а защото често бизнеса не знае точно какво иска.Съгласява се с едно,но щом се повишат осигурителните прагове автоматично започва да търси начин да се освободи от тежестите.И ако до времето в което точно същия завод стартира бизнеса си с ,,неквалифицирани кадри",то когато натрупа сериозни печалби и беше редно да вдигне заплатите тези кадри започнаха да му стават неудобни.Така е със всеки който се е оял.Забравя от къде е тръгнал!Ако аз чрез частното съм изразила един всеобщ проблем в държавата,то това не значи че моите проблеми не съм си ги решила.Работя отново при чужд инвеститор за три пъти по-голяма заплата,който се отнася с огромно уважение към мен!Има и такива..както казвате!

 82. 82 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#81] от "uhl23528019":

  Разбирам. Радвам се, че сте намерили изряден работодател. Просто по-горе изрично обобщавахте - имам предвид "Нямате идея какво нагло отношение имат КОЛОНИЗАТОРИТЕ!" и пр. обобщения.

  Просто сте имали лош късмет с един неизряден външен инвеститор. Редно е да му се каже името за да знаят хората. Когато на един такъв работодател му излезе лошо име после ще му е доста по-трудно да си намери кадри. Всеки трябва да проучва партньора си и да преценява дали да се хваща с него. Това се отнася за всичко - работа, съвместен бизнес, личен живот и т.н. А ако въпреки лошата репутация си се хванал, то просто трябва да си дириш правата в съда.

  Но няма смисъл да се правят обобщения от сорта на "колонизатори" и т.н. Просто има изрядни и неизрядни работодатели - и това се отнася както за чуждите, така и за българските работодатели. Трябва да им се казват имената, а не всички чужди или наши работодатели да влизат в един куп.

  Успех и здраве Ви желая.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK