Банките очаквано компенсират по-малкото приходи от лихви с вдигане на таксите

Банките очаквано компенсират по-малкото приходи от лихви с вдигане на таксите

© Юлия ЛазароваЗаради постоянния спад на лихвите през последните години очаквано банките повишаваха таксите за предоставяните услуги, за да компенсират намалелите приходи от лихви. Това се вижда сега и от данните на БНБ, оповестени във вторник. Те показват средния размер на таксите, събирани от работещите в България банки по разплащателни сметки.


Така например през 2017 г. банките са намалили таксата за откриване на разплащателна сметка, но пък са вдигнали тази за обслужването й. Откриването на сметка е струвало на клиентите средно 1.79 лв. при 2.16 лв. през 2016 г. А когато към сметката има и дебитна карта, цената е била 1.32 лв. при 1.92 лв. година преди това. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка е поскъпнало средно от 2.01 на 2.27 лв. и от 1.51 на 2.02 лв., когато е заедно с дебитна карта, съобщава в. "Сега".


За първото тримесечие на годината банковата система показа спад на печалбата в сравнение със същия период на миналата година. Понижението във финансовия резултат е основно по линия на нетния лихвен доход, който е около 25 млн. лв. под отчетените година по-рано. Свиващите се в същото време разходи за обезценки (19 млн. лв.), както и покачващите се доходи от такси и комисиони (11 млн. лв.) компенсират това, показаха данните на БНБ.
Тя води статистика на банковите такси от есента на 2016 г. след като Законът за платежните системи задължи финансовите институции да създадат условия и по-бедните хора да се възползват от услугите им. Това пък стана по силата на директива на Брюксел, която цели да гарантира на гражданите на ЕС да имат поне една банкова сметка, която е евтина за поддържане.


Публикуваните от БНБ данни са ориентир за самите банки, които нямат право да предлагат по-високи такси на клиентите си с платежна сметка за основни операции.


Оказва се, че сега банките спокойно могат да коригират нагоре таксите за по-бедните си клиенти, следвайки средните нива, отбелязва изданието. По-скъпо може да стане тегленето на пари в брой от сметката в офиса на банката, тъй като средната такса за суми до 1000 лв. е нараснала от 0.89 лв. на 1.02 лв. По-скъпо вече струва и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка - средно 0.92 лв. при 0.89 лв. година преди това.


С над 10 стотинки за една година са се покачили и таксите при плащане на директен дебит - когато банката периодично извършва плащания на клиента, като например погасяване на задължения по кредити, битови сметки, годишни абонаменти и др.


От данните се вижда, че вече никоя банка не начислява такса при плащане с дебитни карти от ПОС устройства, включително чрез интернет.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 597 Неутрално

  БНБ услужливо изчака банките да вдигнат таксите си няколко пъти през периода 2014-2016 г. и чак след това започна да води статистика на банковите такси, за да може след това да излезе оня и мазно-мазно да ни обясни, че вдигане на банкови такси няма.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Любопитно

  Няма ли кой да се сети, че банките са в картелно съгласие!?

  [email protected]
 4. 4 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 624 Весело

  А когато лихвите тръгнат нагоре и почнат да печелят повече, ще забравят да свалят таксите. Все пак е бизнес.
  Иначе никой не им прави проблем, че не предлагат масово SEPA.

  забавление и приключение
 5. 5 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Тея са луди. И всичко така е уредено, че без тях да не може.

 6. 6 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 213 Гневно

  Не схващам, сори? Лихвите по-високи от европейските, заплатите по-малки от европейските, печалбите прилични...и пак рев и такси...

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smoke":
  А откъде да избият наглата кражба на гаранционния фонд сле фалита на КТБ, който не е държавна собственост? Все някой трябва да плати.

 9. 9 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 577 Весело

  при БВП за 2017 - 98, 631 млрд. лв.
  печалбата на банките - за 2017 - 1,200 млрд. лв.
  1,2 % от БВП е чистата печалба на банките, които преобладаващо не са български

  БВП на Германия за 2016 - 3 144 млрд евро
  чистата печалба на банките за 2016 - 15,800 млрд евро
  0,5 % от БВП на Германия е чистата печалба на банките, преобладаващо немски

  Je suis дани кирилов
 10. 10 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1230 Гневно

  И по-зле ще става - при намаляващо, остаряващо и циганизиращо население, все по-малко хора ще ползват услугите на банките. А пък и като сметнем, че народа ни е спестовен, а заради същите причини немалко бизнеси лека полека ще започнат да увяхват, перспективата не е никак розова. А те банките ще могат да качват таксите до определен момент и след това ще започне бурканбанк.

 11. 11 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Въпросът е: Защо е необходимо да генерират такива огромни печалби?

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#11] от "Другарката Михайловна":

  Що, трябва да работят за теб ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ЛИПСВАЩОТО

  "БНБ сложи таван на банковите такси" - https://www.24chasa.bg/novini/article/6852796

 14. 14 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Plagueis":

  Нима казах нещо подобно?

  Биха могли да функционират също толкова успешно и при по-ниски равнища на печалбата.

  Но топ мениджмънта и акционерите трябва доволно да облажат за сметка на бедните граждани и фирми в България.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#14] от "Другарката Михайловна":

  Можеш ли да споделиш на каква логика точно аз трябва да намалям печалбата си, която ти ползваш, че да ти е добре на теб? Частният бузнес е въпрос на баланс, когато едната страна прецени, че сделката не е изгодна, просто не влиза в нея. Некпи тук си мислите, че частният бизнес ви е длъжен да ви хрантути, докато го плюете.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А на въпроса кога в България ще има виртуални(интернетови) банки, защото са без такси, мълчанието е огромно и злобно. В Европа тези банки започват да стават повече от класическите. Няма клонове, няма месинг, няма милиони за заплати на арменнските попове и стотици хиляди служители...и няма такси за никакви банкови операции, а лихвите по депозитите са по-високи, даже има бонуси при интензивни плащания с банкови карти.

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ахъм. При това са в картел с БНБ.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  А ти за банкови регулации чувал ли си? В цял свят ЧАСТНИТЕ банки са обект на строги регулации от страна на държавата. Включително и ограничаващи печалбата им!

 19. 19 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#14] от "Другарката Михайловна":Можеш ли да споделиш на каква логика точно аз трябва да намалям печалбата си, която ти ползваш, че да ти е добре на теб? Частният бузнес е въпрос на баланс, когато едната страна прецени, че сделката не е изгодна, просто не влиза в нея. Некпи тук си мислите, че частният бизнес ви е длъжен да ви хрантути, докато го плюете.
  —цитат от коментар 15 на Darth Plagueis


  Има разлика между "частен бизнес" и "държавно-осигурен монопол".
  Частен бизнес, който има правото да си определя цените са всички бизнеси, които аз мога да си избера да ползвам или да не ползвам- примери: ски оборудване, Мак Доналдс, т.н. В тоя ред на мисли, ако утре Мак Доналдс решат да продават Биг Мак за 10 лв. -техен си проблем

  Но банките са в позицията на "държавно-осигурен монопол", защото държавата ме заставя да им използвам функциите ща- не ща. Почти навсякъде- административните такси, КАТ и т.н. се плащат по банков път с такси, които често достигат до >= 10% от сумата. Това им е "подарен бизнес" на банките, а не е бизнес. Така че, поне за услугите на банките, които ме задължава да ползвам, държавата трябва да ги регулира и да не ги оставя да правят милиарди, само защото искам да си изтегля парите от банкомата или защото искам да си платя данъците или искам да платя някоя държавна такса или глобата в КАТ и т.н. Поне така е в нормалните държави- за таксите за "основните функции" на банките са безплатни или близо до 0лата

  Порусначен народ- слаба държава
 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5109 Неутрално

  До коментар [#11] от "Другарката Михайловна":

  И за държавата е по добре и ги стимулира, а не ограничава. Например облагаш 20 банки с данък вместо 200 000 фирми с печалба 6 000лв. Твърди че работещите фирми в БГ са 400 000.

 21. 21 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Таксите на банките (и не само!) би трябвало да покриват някакви направени разходи за предоставената услуга, а НЕ да носят печалба на банките!Банките печелят ПРЕДОСТАТЪЧНО от маржа получени/изплатени лихви по кредити/депозити,който в днешно време е около 5-6%, та и повече!"Какво ли ми е наред, та и онази работа да ми е отпред?!"-вървяло и си мислело кучето.....

 22. 22 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 579 Неутрално

  С две думи-"Банкова Топлофикация!"

 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Да преведа заглавието: "Банките не могат да вземат много пари от потребителите на кредити, затова избиват пичалбата с високи такси всички потребители, независимо дали за теглили кредит или не".

  А както знаем, първото неписано правило на банкирането гласи, че Банката винаги е на печалба, независимо какво се случва с дадените кредити и пазара. Ако има загуби от лоши кредити, ги компенсира с допълнителна тежест върху редовните платци. Само олигофрен може да фалира банка в държава, където има стабилна валута. И Цветан Василев, разбира се.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Невъзвращаемите кредити трябва ад се избият отнякъде.

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  В крайна сметка обикновените хора пак ще бъдат прецакани

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK