Икономиката на България няма да се ускори през 2018 г., прогнозира ЕБВР

Сума Чакрабарти, президент на ЕБВР

Сума Чакрабарти, президент на ЕБВРЧастното потребление е било основният двигател за растежа на икономиката на България през 2017 г. Увеличеният поради това внос е заличил позитивния нетен ефект от износа на българска продукция и услуги.


Това се казва в разпространената днес оценка на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според която икономиката на България леко е забавила темпото на растеж от 3.9% през 2016 г. на 3.6% през 2017 г. Прогнозата е, че през тази година ръстът няма да се ускори и ще остане на същото равнище като миналата година, а през 2019 г. ще се забави още малко до 3.4% от БВП.


Съседна Румъния, която също е давана като добър пример от ЕБВР, се е представила през 2017 г. с впечатляващите 6.9% растеж, но се очаква през 2018 г. темпото да намалее до 4.6% (и 4.2% през 2019 г.), т.е. под нивото от 2016 г. (4.8%).
Докладът на банката обяснява, че в България основният стимул е повишаването на средното ниво на заплатите, включително заради недостига на специалисти и работници, както и увеличаването с 10% на минималната работна заплата. Друг фактор според ЕБВР е подобреното усвояване на структурни фондове от ЕС, а инфраструктурни проекти, финансирани с евросредства, ще помогнат и през тази и следващата година. Това обаче няма да измести вътрешното потребление от водещото място като стимул за растеж.


Икономиката на България няма да се ускори през 2018 г., прогнозира ЕБВР


След 3 години дефлация потребителските цени през 2017 г. са се върнали към инфлация, задвижвана от потреблението на домакинствата. Продължаващото придържане на правителството към строга фискална дисциплина е довело до ръст на бюджетния излишък, достигнал в края на годината до дял от 0.9% от БВП.


Авторите на доклада предупреждават, че риск за прогнозата им са бързо растящите дългове на компаниите. В обширния район на действие на ЕБВР - от Централна Азия до Египет - делът на корпоративния дълг спрямо БВП се е увеличил от около 40% през 2007 г. до очакваните 60% през 2018 г. Повечето от тези заеми са от външни източници или в чуждестранна валута. "Това е потенциална заплаха, в случай че бързо се влошат глобалните финансови условия, поради което се откроява нуждата от допълнително развитие на местните борси."


В приложена графика се вижда, че България е надминала нивото на корпоративни задължения от 2007 г. (последната година преди избухването на глобалната финансова криза) и то е около 60% от БВП.


Икономиката на България няма да се ускори през 2018 г., прогнозира ЕБВР

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK