На 13 май настъпва данъчната свобода

На 13 май настъпва данъчната свобода

© Юлия ЛазароваПрез настоящата 2018 г. българите трябва да работят малко над 132 дни само за да си платят всички данъци към държавата. Това означава, че на 13 май ще настъпи денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.


Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day, съобщава екипът на Института за пазарна икономика.


Сметката разпределя тежестта върху всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на бюджета, посочват експертите. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни. Всеки сам може да изчисли своите данъци и своя Ден на лична данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" – www.kolkodavam.bg.
През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лв. за един календарен ден[1]. Консолидираните приходи в бюджета пък са официално заложени в рамките на 38.2 млрд. лева.[2] Това означава, че през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.


Датата става все по-късна


През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да са все повече, отбелязват експертите. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Конкретно през 2018 г. се повишиха осигурителната вноска за пенсия и минималните осигурителни прагове, както и акцизът върху цигарите.


Тези мерки са на стойност около 450 млн. лв., тоест това е цената на по-високите данъци през 2018 г., която ще покрият данъкоплатците. От въвеждането на плоския данък от 2008 г. няма примери за намаление на данъчната тежест у нас, отбелязва институтът.


Помощ отвън


Живеещите в България ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Тези дни отразяват заложените в бюджета близо 2.4 млрд. лв. помощи от ЕС.


Местните данъкоплатци ще работят до 4 май за държавата, а в дните до 13 май ще бъдат отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това експертите от института посочват датата 13 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета.


Освен изчислените 132 дни, с които се изплаща данъчната свобода, следва да се имат предвид и планираните 4 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1.1 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.


Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи. През последните две години обаче (2016 и 2017 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване.


Най-много дни през 2018 г. данъкоплатците ще отделят, за да попълнят приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще е нужен малко над месец – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 8 дни се работи само за да се платят държавните и общински такси.


Данъчната свобода идва по-късно спрямо предходната година, като объркване може да се получи поради сериозно разминаване в планирането и изпълнението на бюджета за 2017 г. По-висок номинален размер на брутния вътрешен продукт и много по-ниско усвояване на европейските средства изместиха данъчната свобода по-рано спрямо обявеното за 2017 г.


[1] Използваме прогнозата на Министерството на финансите за БВП на страната за 2018 г. и го разпределяме равномерно за всички 365 дни от годината.


[2] Консолидираните приходи включват всички публични приходи за 2018 г., в т.ч. приходите по държавния бюджет, бюджетите на ДОО и НЗОК, както и приходите в общинските бюджети.

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK