Коментарите за АЕЦ "Белене": От "машина за пари" до "вселена от рискове"

Снимката е от площадката на централата през 2010 г.

© Анелия Николова

Снимката е от площадката на централата през 2010 г.От "машина за пари" и "безбюджетно упражнение" през "проект на приятели на правителството" до "вселена от рискове" - така експерти определят заявеното от правителството желание да се възобнови работата по проекта за АЕЦ "Белене". Работата по него беше спряна през 2012 г. след като се оказа, че за осъществяването на проекта са нужни над 10 млрд. евро, а не 3-4 млрд. евро, каквито бяха първоначалните оценки.


Според депутата от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката Валентин Николов "трябва да бъде направено нещо" след като междувременно оборудването на централата беше произведено от Русия, а България беше принудена да го плати. Той коментира темата пред "Нова телевизия".


Запитан за геополитическите аспекти на проекта, Николов каза, че "сега никой не натиска за нищо". Според него политическият риск, а оттук и цената, може да бъде свален, ако централата се управлява като общ проект на страните от Западните Балкани - идея, лансирана от премиера Бойко Борисов през февруари.
Енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира пред Би Ти Ви, че държавата трябва да минимизира загубите от покупката на оборудването за несъществуващата централа и върви по сценарий, "който нищо не й струва" като предостави строителството на заинтересован инвеститор. По думите му това е "безбюджетно упражнение".


Тасев предположи, че интересът на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) към проекта е свързан с желанието да получи лиценз за оборудване китайско производство с последваща експанзия на европейския пазар, а произведените в Русия реактори ще се пласират в Китай.


Експертът каза, че е правил собствени разчети за ефективността на бъдещата централа. Според тях след пет години тя ще излезе на плюс, а след 15 г. "вече дава невероятен паричен поток" и става "много мощна машина за пари.


Противоположното мнение застъпи министърът на енергетиката в първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков, по чието време проектът беше замразен. По думите му около проекта има цяла вселена рискове - сеизмичната активност, заплахата за околната среда, излишъкът от мощности, заради който токът ще трябва да се продава на нулева или отрицателна цена, както и това, че по оценка на Трайков поне през първите 10 - 15 г. централата ще губи пари.


С финансирането на поредния рестарт на АЕЦ "Белене" ще се случи познатата през 1987-88 г. история - българското правителство взима пари от Запад и ги дава на Изток, коментира пред радио "Фокус" основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Красен Станчев. Той прогнозира, че новият инвеститор на АЕЦ "Белене", който и да е той, няма къде да продава електроенергия на цената, на която може да се откупи строителството - по негова оценка 11 евроцента на киловатчас през следващите 10-15 г. Според него това автоматично превръща проекта като пазарно безсмислен и поставя въпроса за неговото подновяване.


"Нямам друго обяснение, освен че и това правителство се опитва да разглежда този проект като дойна крава. Или го правят приятели на това правителство", допусна той. Станчев напомни, че освен изграждането на самата централа трябва да се предвидят разходи за междусистемните връзки, за извеждането от експлоатация и за складиране на отработеното гориво. Според Станчев присъствието на китайски инвеститор играе ролята на параван, за да се покаже колко голям е интересът към проекта.


Как се стигна до тук вижте във видеото от рубриката "С две думи"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7974 Разстроено

  За майтап станахме с този ''ПРОЕКТ'' АЕЦ "Белене" - ДАНО не стане майтап на гол .......!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира пред Би Ти Ви, че държавата трябва да минимизира загубите от покупката на оборудването за несъществуващата централа и върви по сценарий, "който нищо не й струва" като предостави строителството на заинтересован инвеститор. По думите му това е "безбюджетно упражнение".

  А думите на този ,,експерт" са безмозъчно изказване. Как може да се позволи на чуждестранна компания да строи на българска територия потенциална ядрена бомба? Кой ще охранява централата - китайците ли? Какво ще стане с радиоактивните отпадъци - руснаците ще ги приемат от нас безплатно ли? Тия корумпирани некадърници които са във властта искат да ни въвлекът в поредната безумна инвестиция която ще плащаме поколения напред, докато техните отрочета отдавна ще са се изнесли в посока запад.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Няма да го бъде този проект.
  Ако се прави ще е наново и с нови обосновки и обсъждания.
  Ако ще е АЕЦ, ако ни трябва ток, ако цената е разумна и рискът е минимален, нека да е руски, френски или щатски.
  Други експерименти не искам.
  В т. ч. и китайски...

 4. 4 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  "Експертът Атанас Тасев каза, че е правил собствени разчети за ефективността на бъдещата централа. Според тях след пет години тя ще излезе на плюс, а след 15 г. "вече дава невероятен паричен поток" и става "много мощна машина за пари."

  Не е "на плюс". Цената е 16 стотинки, а на свободния пазар търсенето е 7,5 стотинки. Всеки произведен киловат ще дава загуба 8,5 стотинки загуба.

 5. 5 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  три глави, пет мнения...аман вече от упражнения на "големи специалисти"..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 6. 6 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Някой го каза ясно: по плащанията към Русия ще ги познаете!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  АЕЦ Белене "машина за пари"? Сериозно ли? За какви пари става въпрос - руски рубли, зимбабвийски долари или виетнамски донгове?

  Може би в понятието "машина за пари" има нещо вярно редица червени олигарси направиха много пари от тая машина, а сега се гласят и още пари за направят. В същото време данъкоплатецът плаща разходите по гьола и съхранението на руската парна машина, наречена от някои оптимисти "ядрен реактор". Едно време като деца винаги знаехме, че приказките свършват с хубав край, където главният герой и принцесата победили злото, оженили се и живели дълго и щастливо. Но сега като възрастни знаем, че каквото и да стане в тая държава, накрая всичко свършва с катастрофа и ние данъкоплатците плащаме сметката.

  Не ми е ясно тези китайски инвеститори на кого ще продават скъпия ток от Белене. Може би имат някакви планове в първите 20-30 години да работят на загуба и да изплащат инвестицията, а после да се надяват Козлодуй да бъде затворен, когато му изтече лиценза. Иначе не виждам смисъл в цялата работа.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1557 Любопитно

  А не е ли вече време международен екип от ЗАПАДНИ експерти да се наеме.
  Най после да разбеме за какво ние всичките сме си дали паричките.
  Щото сега в Белене имаме два самовара дето братята руси твърдят че са реактори който издържат в продължение на 50 години работно налягане от 250 атмосфери.
  А дали е така?
  Предишният реактор беше чешки ама ния гяволетата въртяхме сукахме и на безценица на братята го шитнахме.
  За котка в чувал приказка има нещо по този въпрос няма кой да даде отговор прос.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  ОСТАВКА!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Точно спирането на проекта АЕЦ Белене е минимизиране на загубите. По света няма ядрена централа която да се е построила и въвела в експлоатация в рамките на първоначално определения бюджет. Световната тенденция вече не е за строеж на огромни, сложни и скъпо струващи централи, а на строеж на по-малки но гъвкави обекти и енергийно ефективни технологии за машини, съоръжения и жилища. България трябва да работи целенасочено и полага усилия в енергийната ефективност, щото и по този показател пак сме на дъното в ЕС.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 11. 11 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  АЕЦ белене е машина за пари факт и то безспорен , но не са уточнили тези експерти за кого е машина , за данъкоплатците не е и никога няма да бъде.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Напълно подкрепям казаното от г-н Трайков за рисковете при реализацията на този проект. И не разбирам защо след като народът категорично си показа позицията по темата, отново имаме претопляне на стара манджа? Искат втори референдум? Или още по-люти протести от тези за спасяването на Пирин?

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3236 Любопитно

  АЕЦ БелЯне е пропаднал проект!Икономически неизгоден,скъпоструващ,без ясно решение за съхранение на ядрените отпадъци и без икономическа обосновка!В момента цената по света на тока от ВЕИ падна до 0.29$ за киловат!!!В "братски" Кипър вече работи такава централа с производсвена цена 0.32 $ на киловат!!!!!Беляне е една пералня за пари и поставяне в зависимост на България!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. До коментар [#7] от "Lou":

  Проектът Белене а съвременен, безопасен и икономически обективен. Реакторите са безопасни, доказана и безотказна технология ВВЕР. Ти явно по-голямо енергийно предприятие от селски трафопост не си виждал, щом правиш такива лаишки изказвания.

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Красен Станчев. Той прогнозира, че новият инвеститор на АЕЦ "Белене", който и да е той, няма къде да продава електроенергия на цената, на която може да се откупи строителството - по негова оценка 11 евроцента на киловатчас през следващите 10-15 г. Според него това автоматично превръща проекта като пазарно безсмислен и поставя въпроса за неговото подновяване."

  Ако потърсиш инвеститор - що търсиш, ако не потърсиш - ама що не потърси... :)

  Пропуснати са сред "експертите" Андрей Райчев и Даниел Смилов по БНТ. Един спор на „Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев“ с института "Иван Хаджийски". :)

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3568 Неутрално

  Тази централа отдавна трябваше да е готова и пусната в експлоатация. Но докато гербавите управляват, няма как да стане. ГЕРБ нищо значимо не са построили. Те нямат капацитет.

 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lou":

  Преди два дни писах, че ако Китайците се наемат и наистина построят Белене, след това ще направят всичко възможно да затворят Козлодуй, иначе ще трябва да се конкурират с енергията от Първа Атомна на свободния пазар. Както и да го погледне човек, сметката не излиза ако работят две атомни които продават на нерегулиран пазар.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 18. 18 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира пред Би Ти Ви, че държавата трябва да минимизира загубите от покупката на оборудването за несъществуващата централа и върви по сценарий, "който нищо не й струва" като предостави строителството на заинтересован инвеститор. По думите му това е "безбюджетно упражнение".А думите на този ,,експерт" са безмозъчно изказване. Как може да се позволи на чуждестранна компания да строи на българска територия потенциална ядрена бомба? Кой ще охранява централата - китайците ли? Какво ще стане с радиоактивните отпадъци - руснаците ще ги приемат от нас безплатно ли? Тия корумпирани некадърници които са във властта искат да ни въвлекът в поредната безумна инвестиция която ще плащаме поколения напред, докато техните отрочета отдавна ще са се изнесли в посока запад.
  —цитат от коментар 2 на koko65bg


  Спокойнооо... ще турим некоя калинка от Хасково, от онези на ДД дето беше някво смешно лапе точно дипломирала се и нацедена като главен отговорник за сигурността

 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#14] от "xqv31309910":

  Какъв съвременен проект с 40 годишна история те е подгонил тебе? Явно че разбирането ти за съвременен/съвременност е доста изкривено.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Като чуя "съвместен проект на Западните Балкани" веднага ми светва лампичка, защото тези държави са по-бедни и гладни за инвестиции от България. Правителствата им да инвестират в създаване на производство и работни места в Бг е супер безотговорно към собствените им граждани. Това просто няма как да се случи, а единственото което може да осмисли празните приказки на тази тема е корупционен мотив.

 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#20] от "Skydiver":

  Това са Бойкикиеви глупости. Загубите при пренасянето на ел. енергия на големи разстояния са огромни, къде е Белене, къде е Хърватска. Според скромното ми мнение става дума за користни подбуди. Китайците, пък и като цяло далечния изток, са известни с бизнес практиките си на подаръци. Когато искат да осъществят даден проект или сключат договор, практиката е да се дават подаръчета преди подписването на сделката. Защо французи или южно корейци не се интересуват и оферират Белене?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 22. 22 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 440 Весело

  АЕЦ белене е машина за пари факт и то безспорен ,...
  —цитат от коментар 11 на Иван К.

  +++++
  От рестартирането* на проекта - той моменталически заработи като машина за пари.
  И така - вече 14 г.
  (*) - т. нар. "рестартиране" на проекта реално представлява погребването му, тъй като активите - корпус (груб строеж?) и реактор за първи блок са съответно унищожени и продадени на безценица, за да започне едно безкрайно наливане на пари.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2248 Гневно

  Абе какъв АЕЦ, какви глупости. Само преди дни имаше в заглавие: "Германия изкара 1 май изцяло на ВЕИ". Да, точно този ден е почивен, слъчев и ветровит но това е Германия с потребление 50ГВ. За сравнение, в подобен период в България се нуждаем от 1 ГВ. За какво ни е АЕЦ, за какво са ни ядрени отпадъци. Хората показват пътя - соларни панели, водни и вятръни централи и малко газ, това е всуяко необходимо за следвашите 100'тина години.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2248 Гневно

  До коментар [#12] от "Читател":

  Само да ви напомня че народа категорично си каза мнението че си иска Белене. Нали не сте забравили референдума дето на малко се размина да е задължителен ?!?
  Иначе съм съгласен с вас, просто тябва да се внимава като се позоваваме какво "иска народа"

 25. 25 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 440 Весело

  Според него политическият риск, а оттук и цената, може да бъде свален, ако централата се управлява като общ проект на страните от Западните Балкани ...
  —цитат от коментар 0 на експертът

  Ъ?
  Отивам в магазина и тоя бойлер ми го продават за 300лв.
  Отиваме 3-ма човека, и ни го дават за 200лв?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#9] от "Свинчуга":

  ЧИЯ ОСТАВКА ИСКАШ , ЕКСПЕРТЕ ?????

 27. 27 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Прекрасна "машина за пари", съгласен съм с професора. Но ще спре да работи, когато и ако построят нещото в Белене. Дойната крава е в строителството и харченето на бюджетни пари. После следва затваряне в очакване на по-добри времена.

  master
 28. 28 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе какъв АЕЦ, какви глупости. Само преди дни имаше в заглавие: "Германия изкара 1 май изцяло на ВЕИ". Да, точно този ден е почивен, слъчев и ветровит но това е Германия с потребление 50ГВ. За сравнение, в подобен период в България се нуждаем от 1 ГВ. За какво ни е АЕЦ, за какво са ни ядрени отпадъци. Хората показват пътя - соларни панели, водни и вятръни централи и малко газ, това е всуяко необходимо за следвашите 100'тина години.
  —цитат от коментар 23 на m17


  Еврохранилката се поизчерпа, ЕС почна да поставя условия за достъпа до фондовете. Затова е пренасочването към евразийската хранилка. За съжаление могъщата и всеобятната не предлага соларни или вятърни технологии. Имат уран и нефт, затова и "нашите хора" се насочват натам.

  master
 29. 29 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе че е машина за пари, е сигурно.
  Но няКОИ ще прибират парите в джобовите си,
  а други ще ги дават от най-ниските си заплати.
  А става дума за петдесетина милиарда, та заинтересованите са СИЛНО заинтересовани.

 30. 30 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":Само да ви напомня че народа категорично си каза мнението че си иска Белене. Нали не сте забравили референдума дето на малко се размина да е задължителен ?!?Иначе съм съгласен с вас, просто тябва да се внимава като се позоваваме какво "иска народа"
  —цитат от коментар 24 на m17


  Народ имаше по времето на лелеяното от теб, социалистическо-комуноидно живеене.Днес трябва да има гражданско общество, ама с тъпаци, като теб и управляващите, които избирате - има овце и предатели.
  И на референдума гласуваха 20-25% от "народа", така че не пиши лъжи, а от тези 25% по-малко от 20% искаха Белене - общо взето - тези, които искате комунизма пак тук.
  Е, онези, които гласуват за ГЕРБ до сега, дано са вдянали, че ББ е същият, като Корнелия - руско мекере!

 31. 31 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 551 Гневно

  АЕЦ Белене е машина за пари. За Русия, корумпираните български политици и олигарсите, които ги командват.
  АЕЦ БелЯне е огромен финансов, икономически и екологичен риск за България.

 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#9] от "Свинчуга":ЧИЯ ОСТАВКА ИСКАШ , ЕКСПЕРТЕ ?????
  —цитат от коментар 26 на doroteus


  На твоя вожд, лаик!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  " Според депутата от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката Валентин Николов "трябва да бъде направено нещо" след като междувременно оборудването на централата беше произведено от Русия, а България беше принудена да го плати. .."

  Определено трябва и това е възможно най - бързо освобождаване от поръчаното оборудване, макар и на по - ниска цена от платената вече. Реализира се загуба, но това да ни е проблема в сравнение с безумията и корупцията, която предстои ! Това да ни е за урок как се прави бизнес с Кремъл !

 34. 34 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Като чуя за Белене и все ми се иска някой журналист да попита " А отпадъците къде?" Нооо, никой не пита, разговора се върти около колапса на бг енергетиката към 2030г и други глупости. Пак питам - радиоактивния отпадък къде? В Банкя?Край ВЕЦа на Явор Куюмджиев? Този последния, пак започна да лети из ТВта с опорните точки на столетницата. А за него червения бивш министър на икономиката Петър Димитров казва , че е кукла на конци и го е изолирал като свой заместник:"Поводът за тази изолация дойде от предшественика ми Румен Овчаров, който сподели, че Куюмджиев няма никакво отношение към БСП, а го изпраща влиятелен български бизнесмен, за да контролира пряко процесите в министерството".
  Натиска за разкриване на проекта на енергийната мафия е огромен , дори издухания проф.Вучков обработва зрителите си с опорките за Белене.
  Правителството още няма програма за съхранение на отработеното гориво , та искам да попитам червеночелите и гражданите за евразийско развитие Къде да направим депата? Цели села се вдигат, защото не искат сметища в близост , софиянци не искат да се горят битови отпадъци в ТЕЦа, а къде ще се струпат радиоактивните ?
  Аз предлагам в Банкя, или в дворчето на Теменужка, която преди няколко години писа доклад колко неефективна е АЕЦ Белене, а сега провидя светлото и бъдеще с ......... китайски инвеститор. Който по всяко време може да стане ортак с руски инвеститор, да отстъпи правата си......усещането е ,че националните предатели от ГЕРБ искат да кешират последното си управление.

 35. 35 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Бе първо трябваше да обяснят коя е CNNC и би ли седнала да се занимава с българските кокошкарски истории...
  CNNC изгони американците от проекта на американските АР-1000 в Китай, щото не работели качествено. Което си бе верно де. Но CNNC изобщо няма да се занимава с нашето оборудване, ще го шитне някъде.
  CNNC изкарва толкова пари колко България за 5 години, но иска да стъпи в Европа. След като се оляхме с руснаците, ще трябва да идем при китайците, просто други няма. Има, ма нито са ни по портфейла, нито са поне на нивото на руснаци и китайци. С китайците нещата ще са доста по зле отколко при руснаците, ма нямаме избор, щото ще е поне 2 пъти е по скъпо при другите. Французи, Японци и Ю. Корея.
  Друг варянт е да се договорим с руснаците за БН-1200 след 4-5 години, което е най, най доброто, защото там е бъдещето.


 36. 36 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1264 Весело

  Тези "експерти" да отворят един учебник по икономика и да прочетат за "sunk cost" и как се оценяват проекти. Стига са правили български работи - да изгубят един лев и после да пръснат 10 за да го търсят...
  Всъщност, тези 10 ще са чужди, пък може да има и за тях някоя стотинка?

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Не бива да се прави конкурент на американските офшорни ТЕЦ_ове! Нито на ВЕИ-тата! Узаконения грабеж от горните трябва да продължи! Вечно! Затова-никакво б€л€н€

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#25:"инж. Ганев - малцинство от 5.87%"][/quote]

  3х 200=2х300. А навит ли си да ми развалиш 10 лева на две по 20 или почтеността не ти позволява да ме прекараш така?

 39. 39 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#12] от "Читател":Само да ви напомня че народа категорично си каза мнението че си иска Белене. Нали не сте забравили референдума дето на малко се размина да е задължителен ?!?Иначе съм съгласен с вас, просто тябва да се внимава като се позоваваме какво "иска народа"
  —цитат от коментар 24 на m17


  Само трябваше да гласуват още толкова и още половината, съвсем близо беше!

 40. 40 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  продлъжение на коментар № 37-ако трябва ЦРУ ще спретне и майдан на Борисов! Белене нито е евтина, нито е безплатна! тя струва 3 млрд за всичките години! Колкото стрвата ВЕИ-тата, офшроните американски АМрица 1 и 3, малките, ВЕЦ< високоефективния ковачки и стиропореното саниране само за 1 г. Даже те са повече! Show must go on-както пееше Фреди меркюри! Далаверата трябва да продължи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 41. 41 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Весело

  Абе какъв АЕЦ, какви глупости. Само преди дни имаше в заглавие: "Германия изкара 1 май изцяло на ВЕИ". Да, точно този ден е почивен, слъчев и ветровит но това е Германия с потребление 50ГВ. За сравнение, в подобен период в България се нуждаем от 1 ГВ. За какво ни е АЕЦ, за какво са ни ядрени отпадъци. Хората показват пътя - соларни панели, водни и вятръни централи и малко газ, това е всуяко необходимо за следвашите 100'тина години.
  —цитат от коментар 23 на m17


  И малко ток от контакта.

 42. 42 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1589 Весело

  До коментар [#15] от "plebs":

  Ти и останалите червени глисти сте ни ясни - пишете в този форум за *чест и достойнство пред *Позитано*.Само че има една малка подробност,която ви убягва - много е тясно и пълно с други,по-големи ваши събратя на онова,хранително за вас място.Тъй че ще си останете с жълтите стотинки!

 43. 43 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#14] от "xqv31309910":Какъв съвременен проект с 40 годишна история те е подгонил тебе? Явно че разбирането ти за съвременен/съвременност е доста изкривено.
  —цитат от коментар 19 на tsyrvulan


  Каква 40 годишно история те е подгонила тебе, Белене датира от късния неолит!

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#24] от "m17":

  Само да ти напомня, че Герб изпълнява предизборната платформа на БСП.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Весело

  А не е ли вече време международен екип от ЗАПАДНИ експерти да се наеме.Най после да разбеме за какво ние всичките сме си дали паричките.Щото сега в Белене имаме два самовара дето братята руси твърдят че са реактори който издържат в продължение на 50 години работно налягане от 250 атмосфери.А дали е така?Предишният реактор беше чешки ама ния гяволетата въртяхме сукахме и на безценица на братята го шитнахме.За котка в чувал приказка има нещо по този въпрос няма кой да даде отговор прос.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben


  И моя Матиз е американски и не мога да разбера някои гяволета, които вместо Шевролети карат разни Хонди, Субарута и тем подобни сдухани марки.

 46. 46 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Весело

  Енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира пред Би Ти Ви, че държавата трябва да минимизира загубите от покупката на оборудването за несъществуващата централа и върви по сценарий, "който нищо не й струва" като предостави строителството на заинтересован инвеститор. По думите му това е "безбюджетно упражнение".А думите на този ,,експерт" са безмозъчно изказване. Как може да се позволи на чуждестранна компания да строи на българска територия потенциална ядрена бомба? Кой ще охранява централата - китайците ли? Какво ще стане с радиоактивните отпадъци - руснаците ще ги приемат от нас безплатно ли? Тия корумпирани некадърници които са във властта искат да ни въвлекът в поредната безумна инвестиция която ще плащаме поколения напред, докато техните отрочета отдавна ще са се изнесли в посока запад.
  —цитат от коментар 2 на koko65bg


  А кой охранява Козлодуй - руснаците ли? Какво става с радиоактивните му отпадъци - китайците приемат ли ги от нас безплатно?

 47. 47 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 417 Неутрално

  То и сега ток произвеждаме в излишък, вече никой не го и купува, всеки месец едва ли не в Козлодуй спират мощности. Къде ще иде тока от Белене? Никъде. Просто ще платим поредната сметка.

 48. 48 Профил на ujy38481154
  ujy38481154
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Нека се организират информационни маси из софия разясняващи за рисковете и опасностите от възобновяването на белене.

 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":Само да ви напомня че народа категорично си каза мнението че си иска Белене. Нали не сте забравили референдума дето на малко се размина да е задължителен ?!?Иначе съм съгласен с вас, просто тябва да се внимава като се позоваваме какво "иска народа"
  —цитат от коментар 24 на m17


  И докато се внимава,да не се забравя,че 80% от българският народ сме дебили.

 50. 50 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  То и сега ток произвеждаме в излишък, вече никой не го и купува, всеки месец едва ли не в Козлодуй спират мощности. Къде ще иде тока от Белене? Никъде. Просто ще платим поредната сметка.
  —цитат от коментар 47 на gmranger


  Всеки втори месец, едва ли не, в Козлодуй разглобяват по един реактор и го продават на Булекопак и пак са в излишък!

 51. 51 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  "Експертът каза, че е правил собствени разчети за ефективността на бъдещата централа. Според тях след пет години тя ще излезе на плюс, а след 15 г. "вече дава невероятен паричен поток" и става "много мощна машина за пари"

  "Експертът" Тасев разбира от енергетика, колкото възрастен ром от квантова механика. Виж, по лъжи ще го бие отвсякъде.

 52. 52 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Абе какъв АЕЦ, какви глупости. Само преди дни имаше в заглавие: "Германия изкара 1 май изцяло на ВЕИ". Да, точно този ден е почивен, слъчев и ветровит но това е Германия с потребление 50ГВ. За сравнение, в подобен период в България се нуждаем от 1 ГВ. За какво ни е АЕЦ, за какво са ни ядрени отпадъци. Хората показват пътя - соларни панели, водни и вятръни централи и малко газ, това е всуяко необходимо за следвашите 100'тина години.
  —цитат от коментар 23 на m17


  Статистика от САЩ - 2017г. - 92% от инсталираните през годината мощности са природен газ, вятър и слънце, през 2018г. до сега - вече са 95% от новоинсталираните мощности. И това е по времето на Тръмп, който обеща да подпомага въглищните централи. А там никой не го прави от заради природа, от хуманни съображения - само бизнес.

  Боже, Боже ...
 53. 53 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 323 Неутрално

  То и досега си е било безбюджетно разхищение ...

 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#40] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Преди години мъдри хора казали - Когато си глупав е за дълго. Та значи за да разбереш каква е реалната цена, трябва да индексираш с темпа на инфлация. Пояснявам, направено капиталовложение за Белене - 1984г. еди колко си. Умножаваш сумата с инфлацията до 2018 и получаваш сумата която би се платила в момента. Приятно смятане!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 55. 55 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Пак Рашата.
  И пак тук.
  Тоя път- с "мръсната бомба" Белене...

 56. 56 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Разпродавай и закривай, гарантирани загуби, скъп ток и хранилка за някои !!!

 57. 57 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 678 Весело

  тея новите милиарди а крадене ,бай суджук как ли пак ще ги припише на комунетата:))))))

 58. 58 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1538 Весело

  Днежник, вкарвате хората в заблуждение. През 2012 г. проектът Белене нито е спрян временно, нито е замразен. Съгласно решение на Народното събрание проектът е ПРЕКРАТЕН!!!

  РЕШЕНИЕ

  за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“

  Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България,

  като се основава на суверенното си право да гарантира енергийната сигурност и независимост на страната,

  като изхожда от убедеността си, че българската ядрена енергетика може да отговори на високите стандарти за ядрена безопасност единствено с най-модерните технологии,

  като споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене особено след ядрената катастрофа във Фукушима,

  като преценява за невъзможно републиканският бюджет или българските държавни електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност,

  като потвърждава стратегическия приоритет на страната за енергийна ефективност пред насърчаването на производството и консумацията на електроенергия

  и като съобрази, че на 28.03.2012 г. Министерският съвет на Република България взе решение, с което отмени решения на Министерския съвет: по т. 57 от Протокол 17 от 29.04.2004 г., Решение на Министерския съвет № 259 от 2005 г. за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и Решение на Министерския съвет № 260 от 2005 г. за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“

  РЕШИ:

  1. Подкрепя действията на Министерския съвет на Република България за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

  2. За рационално използване на изградената материална и производствена база на площадка „АЕЦ „Белене“ препоръчва на правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ „Белене“, която да функционира на пазарен принцип.

  3. Възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване.

  4. Задължава министъра на икономиката, енергетиката и туризма периодично да информира Народното събрание за действията по т. 2 и 3, както и за преодоляване на последиците от прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

  Решението е прието от 41-ото Народно събрание на 29 март 2012 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

  Председател на Народното събрание: Цецка Цачева


  http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/13936

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8485 Неутрално

  "държавата трябва да минимизира загубите от покупката на оборудването за несъществуващата централа и върви по сценарий, "който нищо не й струва"
  Държавата нищо не може да минимизира, а само да дава още и още. Не са китайците, дето ще ги излъжем без държавни гаранции и без изкупуване на тока да хвърлят 20 млрд. Те и с Газпром преговаряха две години да изкупят 20% от акциите, но на края не подписаха.

 60. 60 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 966 Неутрално

  А не е ли вече време международен екип от ЗАПАДНИ експерти да се наеме.Най после да разбеме за какво ние всичките сме си дали паричките.Щото сега в Белене имаме два самовара дето братята руси твърдят че са реактори който издържат в продължение на 50 години работно налягане от 250 атмосфери.А дали е така?Предишният реактор беше чешки ама ния гяволетата въртяхме сукахме и на безценица на братята го шитнахме.За котка в чувал приказка има нещо по този въпрос няма кой да даде отговор прос.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben


  Дедо Либене, ти още ли вярваш в безспорната честност и обективност на западните експерти ? Когато ги повикахме да дадат оценка за евентуален седми блок в „Козлодуй“ какво становище дадоха ? Най-подходящият реактор бил АР-1000 на Уестингхаус. А от коя компания бяха експертите, ще познаеш ли от три пъти, или един е достатъчен ?
  Ако обаче същите експерти ги запитаме къде има построен АР-1000, за колко години и колко пъти (именно пъти, не проценти) се е вдигнала цената му спрямо договора дали ще ни дадат задоволителен отговор ?
  Колкото до предишния реактор произведен от Шкода - той не беше чешки а същия ВВР-1000 като тези в „Козлодуй“ дето си го издържат налягането от 1986-та до днес, само че произведен в Чехия по руски лиценз. Тогава обаче беленчани бяха първи на барикадата че централата щяла да им облъчи доматите и сега този „допотопен руски самовар“ си работи успешно в Русия, при това на руснаците им излезе почти без пари.
  Абе както някой форумчанин беше писал - в случая с „Белене“ ще изядем и солта, и боя и ... онова другото.

 61. До коментар [#19] от "tsyrvulan":

  ВВЕР В-466 говори ли ти нещо? С пасивни и активни системи за безопасност, четириканални, с уловител на стопилката, двоен контеймънт и съвременни СКУ, базирани на Телеперм ХС? Нещо говори ли ти това?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 62. 62 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Иван Костов:
  „Хората на Иван Костов смятат, че изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да започне, когато се намери инвеститор, готов да вложи средства и да излезе на конкурентния пазар на електроенергия в България и Европа като поеме своя риск. Вариант за развитие на родната ядрена енергетика от партията виждат и в строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", което щяло да струва по-евтино, а произвежданият ток ще бъде два пъти по-евтин.
  От ДСБ настояват изборът да се направи от следващото правителство, което също така да потърси персонална отговорност от Сергей Станишев и министрите му за нанесените на България тежки финансови щети.“ - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/22/708604_ot_dsb_iskat_moratorium_vurhu_ruski_zaem_za_aec_belene/

 63. 63 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 884 Весело

  Машина за пари !? За главатарите на руската пета колона ...

 64. 64 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Красимир Първанов,този който подписа Анекс 12 и задължи България с милиард и нещо лева,още ли е зам.министър в правителството на ГЕРБ???????За да може сега Банкянската ти.ва да твърди,че вече много пари са дадени и е нерантабилно да се отказваме.Лично аз имах по-добро мнение за теменужката от министерството на енергетиката.Същата продажна св...

 65. 65 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#61] от "xqv31309910":

  Говори ми че е реактор, вероятно руски. А за Белене кандидатстват китайци. С тяхна си технология и ноу-хау. Само че за мене е все тая дори и да са памбущански реактори и фирми. Къде ще се пласира произведената енергия, на каква цена и при какви условия. Къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво? Какви задължения поема Българската държава? България в момента има излишъци от ел. енергия. По света хората почнаха да строят по-малки но по-гъвкави газови електрически централи, които са и по-близко до консуматорите, като по този начин избягват загубите при преноса на далечни разстояния, както и строеж на изключително скъпата високо волтова инфраструктура. Белене е проект за блажене на определени политически и икономически кръгове. От сега ви казвам, очаквайте ценови шок когато дойде време за извеждане на Козлодуй от експлоатация и демонтаж на оборудването. До колкото ми е известно, подобни процедури излизали по-скъпо от строеж на АЕЦ.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#61] от "xqv31309910":

  А на вас ядрено сметищ край Нови Хан говори ли ви нещо ?. Е като ви проговор, вземете да ми обясните какво го оправим тоя реактор след 30-40-50 години и какво правим всичките ядрени отпадъци през целия му живот. И не, няма да ги върнем нито в Китай, нито в Русия, нито ще ни ги качи Мъст в космоса.

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darth Plagueis":

  В интерес на истината, мението на ББ винаги е било че ако има частен инвеститор може да се строи за негова сметка и риск. Само дето ядрения риск и съхранението на ядрените отпадъци си е за държавна сметка. Аз лично съм категорично против ядрената енергетика и опше повече със строежа на нови ядрени безумия и ако някои организира протест се заричам да участвам. Межо другото, очаквах ще същата вечер спонтанен протест на яросната зелена агитка която иначе е много гласовите за писти и лифтове. Но не, дори в декларацията на ДСБ и Иванов не са се включили, ей така от кумова срама.

 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5673 Весело

  Белене и сега е "машина за пари" а дори още не е построена. Само че паричните потоци излизат от нашия джоб и отиват в руски и посреднически джобове, генерирайки около 3 милиарда загуба в нашия джоб. Така ще е и в бъдеще, а дупката в джоба ни ще расте...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK