Безработицата при жените е по-ниска и намалява по-бързо

Хора

© Юлия Лазарова

ХораБезработицата при жените е по ниска и намалява по-бързо, отколкото при мъжете. Това се вижда от данните на Националния статистически институт за работната сила през първото тримесечие на 2018 г.


През първото тримесечие на 2018 г. безработицата, изчислявана по методиката на Националния статистически институт, намалява до рекордните 5.7% - исторически най-ниска стойност за първото тримесечие през последните 10 г.


Броят на безработните е 188.7 хил., от които 111.7 хил. (59.2%) са мъже и 77.1 хил. (40.8%) - жени.
Намалението на коефициента е по-голямо при жените (с 1.8 процентни пункта) в сравнение с това при мъжете (с 0.5 процентни пункта), в резултат на което през първото тримесечие на 2018 г. коефициентът на безработица на жените е по-нисък от този на мъжете - съответно 5.1 и 6.3 процентни пункта.

От всички безработни 13.7% са с висше образование, 48.1% - със средно, и 38.2% - с основно или по-ниско образование. Коефициентите на безработица по степени на образование са съответно: 2.5% за висше образование, 4.9% за средно образование и 18.2% за основно и по-ниско образование.
През първото тримесечие на 2018 г. продължително безработни (от една или повече години) са 99.0 хил. души, или 52.4% от всички безработни. Коефициентът на продължителна безработица е 3.0%, като в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. намалява с 0.7 процентни пункта.


Коефициентът на продължителна безработица при мъжете е 3.5%, а при жените - 2.5%.


От общия брой безработни 29.7 хил., или 15.8%, търсят първа работа.


През първото тримесечие на 2018 г. коефициентът на безработица за възрастовата група 15 - 29 навършени години е 8.2% - с 2.6 процентни пункта по-нисък в сравнение със същото тримесечие на 2017 година. При мъжете в същата възрастова група коефициентът на безработица намалява с 1.9 процентни пункта, а при жените -
с 3.5 процентни пункта, като достига съответно 9.2% за мъжете и 6.9% за жените.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Разстроено

  Съвсем естествено и закономерно в Мутроландия !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Ами щото масово се хващат да работят без да преговарят с работодателя. За сметка на това после се оплакват, че получавали по-малко от мъжете (уж).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Това е напълно естествен процес. По няколко причини:

  1. Нагонът, подсъзнателният. Ако вие отидете да да пазарувате в магазин с две каси и на едната има мъж, а на другата жена касиер, на коя ще се наредите? А ако жената е и симпатична, млада? Ако двама промоутъри раздават листовки - момче и момиче, ние няма ли да отидете да си вземете листовка от момичето? Това е подсъзнателният нагон. Принципът на магнита - северът се привлича с юга. Затова и 90 % от служителите на каса, промоутъри, сервитьори, продавачи в молове са жени. Защото жените привличат клиента с пола си и носят повече печалба. А в момента основна част от работещите българи са заети в търговията и услугите - точно работните места, подходящи за жени. Мъжете се търсят за по-сериозни дейности, по-отговорни - програмисти, инженери, мениджъри, техници. Аз, например, ако извикам майстор да ми ремонтира тръбата в банята или да си занеса колата на сервиз, очаквам да видя работник мъж на около 40 г., а не жена на 30. Не е ли така? Но тези изцяло мъжки професии обикновено изискват висока квалификация, или работните места са твърде малко. Затова една жена може винаги да си намери работа като сервитьорка или детегледачка, а един мъж има с месеци да търси подходяща работа.

  2. Заплащането. В съзнанието на българина е закрепостено, че тате носи, мама меси. Тате носи парите в къщи, а мама, дори да работи, не изкарва много. Затова и заплащането на жените не е равно с това на мъжете. Един работодател би предпочел да наеме жена, която не храни цяла къща, и която няма да мрънка за повече пари. Докато мъжът трябва да храни къщата, трябват му пари. Не е финансово рентабилен.

  3. Демографията. Мъжете в България са по-малко от жените. Това е нормален природен процес, защото обикновено на 2 женски се ражда едно мъжко и така трябва да бъде. Логично е жените като по-многолюдно население да имат повече заетост от мъжете, които са по-малко.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Не е вярно,че се раждат двойно повече момчета.Просто жените живият по-дълго и затова има повече жени.

 5. 5 Профил на johndoe1908
  johndoe1908
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Как пък го реши, че на две женски се ражда едно мъжко? Биология не си ли учил? Или елементарна статистика...

 6. 6 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 769 Неутрално

  По-голяма част от заетите в сивия сектор са мъже.
  Имам познати, които цял живот са били безработни. С три апартамента и вила.
  Безпредметна статистика.

  Every cradle is a grave.
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Значи икономиката ни цъфти и връзва. "Стабилността" на Баце дава своите плодове. Защо тогава почти всеки ден има протести и то най-вече за пари? Нима хората не усещат охолството и ниската безработица?

 8. 8 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Тая статистика може да се тълкува по куп начини.
  Още доста подробности са нужни, за да се знае кой има повод за радост и кой за размисъл.
  Не мисля, че по-ниската безработица при жените се дължи на особено положителни от морална гледна точка фактори.

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Може би трябваше да покажете и процентното отношение между броя назначени и броя обратно освободени от тях.
  Така щеше да стане ясно, че жените са назначавани по-бързо защото получават по-малко, а и по лесно се освобождават.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":Не е вярно,че се раждат двойно повече момчета.Просто жените живият по-дълго и затова има повече жени.
  —цитат от коментар 4 на Мусаши


  До коментар [#3] от "Lou":Как пък го реши, че на две женски се ражда едно мъжко? Биология не си ли учил? Или елементарна статистика...
  —цитат от коментар 5 на johndoe1908


  Биологичен процес при всеки вид с двуполова система. Видът се множи с женските индивиди, а не с мъжките. Един мъжки може да оплоди безграничен брой женски, но не може да роди нищо. Затова са нужни повече женски, за да раждат и да увеличават вида. Целта на всеки вид на тази земя е да оцелее, да се множи. Затова и природата /еволюцията/ дава на всеки вид каквото е нужно. Това важи и за плъховете и за хората, и за камилите, и за синигерите. Затова и на две женски се ражда едно мъжко. Вие двамата явно не сте учили биология. :)

  Колкото до раждаемостта и демографията, те се определят по един основен признак - женският. Колко жени в детеродна възраст има в България. Никой не пита колко мъже, които могат да вдигат самолета, има. А колко жени. Защото жените раждат и увеличават населението. Затова и повече жени означава повече раждаемост и повече шанс видът/нацията/ да оцелее. Затова и се раждат повече женски. Най-елементарно обяснено.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":

  Само дето миналата година са се родили 1700 момчета повече.И от 2000г досега ВИНАГИ се раждат повече момчета.Сайта на НСИ дава възможност до 2000г да се проследи това.Много вероятно и за предишни години да е същото положение.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 453 Весело

  Дискриминация! Джендър неравенство!!!

 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Това е нормален природен процес, защото обикновено на 2 женски се ражда едно мъжко и така трябва да бъде.
  —цитат от коментар 3 на Lou


  Ти Биология за 5-и клас минал ли си въобще?

  Мъже и жени при човека се раждат 50/50, т.е. по по равно.
  Това се обуславя от генетиката при зачеването всеки индивид има 50% шанс да получи една Y хромозома от бащата и в резултат има 50% шанс индивида да стане мъжки или женски.

 14. 14 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Защо подхождаш лъм нагона, подсъзнателния с идеята, че пазаруват само мъже?
  При двама промоутъра - красив мъж и жена при кого ще отиде жената купувач?

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Весело

  Мъжете сме по-мързеливички

 16. 16 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Толкова много глупости на едно място рядко някой успява да съчетае.
  Ако жените са повече от мъжете (при това два пъти!!!) как така безработицата е по-малка при жените в процентно съотношение? Да не би да намекваш, че мъжете са по-неоправни (да не кажа мухльовци).
  Избирали жени, понеже красивите жени продавали повече! На кого? На мъже ли? И ако жените са два пъти повече от мъжете, то не следва ли да пазаруват два пъти повече? По тази логика мъжете трябва да могат с лекота да работят като продавачи...
  Жените работят за по-малка заплата. Това е факт. Но не защото не е важно колко изкарват, а защото имат отговорност към семейството и се съгласяват и на по-малко отколкото на николко. Интересно тези безработните мъже кой ли ги издържа докато са без работа. Вероятно някоя жена :-)

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":
  Щом мъжете търсят по-високоплатени работни места като програмисти, какво още чакат? ИТ фирмите търсят квалифицирани програмисти срещу много добро заплащане.
  Истината е, че някои безработни мъже са такива години наред защото ги мързи, нямат необходимата квалификация, но си мислят, че някой винаги ги "прецаква".
  Нула квалификация, но претенции за заплата до небето. Не можели да се унижават за ниска заплата, но не се унижават да живеят на гърба на жена си.

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  По-голяма част от заетите в сивия сектор са мъже.
  —цитат от коментар 6 на Ватник


  ИМАМЕ ПОЗНАЛ ВЕРНИЯ ОТГОВОР!!!

  И в допълнение - когато една жена излезе в отпуск по майчинство (или за гледане на дете до 2 годишна възраст) и й се назначи друга жена за заместничка, за статистиката и двете не са безработни, въпреки че реално работи само заместничката.

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Аз поне в Пловдив и района безработица не виждам. Без значение мъж или жена, ако иска може да почне работа веднага и то на доста прилична заплата. За мен, тези на обещетения за безработица са повече тарикати, отколкото реално търсещи работа. Отнася се и за всички от малцинствата и други “артисти” като тях. Много по-тежко е положението с хора - болни, с ТЕЛК и пенсионерите с ниски пенсии. Там Държавата трябва да се погрижи с пъти да им подобри положението, а за фалшивите безработни трябва тотално рязане. На тях и на “социалните” здрави, но мързеливи бих им сложил чекираща система и да са длъжни всеки ден да минават и да се чекират в случайно генерирано време.

 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Толкоз думи да се обясни на един неук, с пробойни по биология???
  Истината ясно е казана преди мен:
  1. Жените са по непретенциозни към условията за труд.
  2. Мъжете са основни играчи в "сивия" сектор.
  Има още умни хора, респект!

  roo
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Жените, особено когато имат деца,за които да се грижат, не са толкова капризни, ако няма подходяща работа. Те са много по-отговорни от мъжете.

 22. 22 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако не работята дискриминирани, ако работят пак дискриминирани - комплексът на комплексара

 23. 23 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 546 Неутрално

  При основният контингент безработни, мъжката проституция не върви....

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 24. 24 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мизийски ☦":

  Ти колко проститутки на трудов договор познаваш? Статистиката работи с данни за реално осигурените лица, тези дето плащат осигуровки и данъци.

 25. 25 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 547 Весело

  Супер, нека жените работят ние можем да си пием биричка по цял ден, не ни пречи.

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз поне в Пловдив и района безработица не виждам. Без значение мъж или жена, ако иска може да почне работа веднага и то на доста прилична заплата. За мен, тези на обещетения за безработица са повече тарикати, отколкото реално търсещи работа. Отнася се и за всички от малцинствата и други “артисти” като тях. Много по-тежко е положението с хора - болни, с ТЕЛК и пенсионерите с ниски пенсии. Там Държавата трябва да се погрижи с пъти да им подобри положението, а за фалшивите безработни трябва тотално рязане. На тях и на “социалните” здрави, но мързеливи бих им сложил чекираща система и да са длъжни всеки ден да минават и да се чекират в случайно генерирано време.
  —цитат от коментар 19 на stoiank


  За колко прилична заплата става въпрос?Щото един приятел се върна от Лондон в Пловдив и работа за повече от 800 лв не можа да си намери.С висше образование е,но по специалността е невъзможно да си намери работа.А като търси друга таванът е 800 лв.

 27. 27 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#13] от "everlast666":

  Всъщност заченатите момчета са около 10% повече от момичетата, но и преобладаващата част от абортите по природни причини са на момчета. Затова накрая на 100 момичета се раждат около 101 момчета. Но и след това при момчетата и мъжете има по-висока смъртност. А после твърдят че сме по-силния пол...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Human_sex_ratio

 28. 28 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":

  Това, че се е върнал от Лондон е нито плюс, нито минус. Ако е завършил психология ще му е трудно, ако разбира автоматизация на производство и 2х800 ще му дадат. Но по принцип, ако има някакви професионални умения/не е задължително високо образование/ и е достатъчно упорит, не е проблем да си намери четирицифрена заплата. Проблемно е за майки с малки деца, защото заради фалшивите болнични, ако имаш и ден болничен в повечето фирми гориш с 200-300 лв минимум, а те заради децата им се налага.

 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":Това, че се е върнал от Лондон е нито плюс, нито минус. Ако е завършил психология ще му е трудно, ако разбира автоматизация на производство и 2х800 ще му дадат. Но по принцип, ако има някакви професионални умения/не е задължително високо образование/ и е достатъчно упорит, не е проблем да си намери четирицифрена заплата. Проблемно е за майки с малки деца, защото заради фалшивите болнични, ако имаш и ден болничен в повечето фирми гориш с 200-300 лв минимум, а те заради децата им се налага.
  —цитат от коментар 28 на stoiank


  Бил е учител преди да замине.Сега е невъзможно да почне като учител,защото има много кандидати за едно работно място.Затова търси нещо извън специалността.Ама за повече от 800 лв не намира.За квалифицираните знаем,че могат да получат добри заплати.ама останалите какво да правят?

 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Забелязах една тенденция. Всички 4-5 души, които са ми отговорили и са ме наредили, имат рейтинг до 600 максимум. Това говори само едно - или не са редовни във форума, или са новорегистрирани. Чак един ме нарича "с пробойни по биология". Браво, Професоре по биология! Като ти прочетох аргументите в коментара, направо зяпнах. Трябва да защитиш някой докторат по темата, но с 3 реда наредби на чужд гръб няма да стане. Явно повечето докторанти по биология, произход на видовете и еволюционна теория изказаха своите аргументи. Според въпросните доскори на биологичните науки, например, в света трябва да има еднакъв брой кокошки и петли. Да, ама не е така. Пор ке? Пачему? Уай? Поркуа? Защо домашните ни котки винаги раждат то 2-3 женски и по едно мъжко? И защо във всяка държава в света без Китай и Индия жените винаги са повече от мъжете? Някакво обяснение, дами и господа биологици?

  До коментар [#17] от "pamela":

  Уважаема, за мързела сте права. Както и за ниската квалификация на мъжете. Но аз това съм го писал в коментара ми - доста мъжки професии искат висока квалификация, каквато повечето мъже нямат. Тук сме на едно мнение.

  До коментар [#20] от "babyroo":

  Професоре по биология, четете, четете. първото и аз съм го писал - жените са съгласни и на по-малка заплата то мъжете да работят. За второто... факти? Или от пръстите си ги вадите, професоре?

  До коментар [#16] от "Smile":

  Усмивке, бихте ли слезли от метлата, за да прочете внимателно коментара ми? Слагате ми в устата ваши думи. Прочетете внимателно трите точки и ще разберете, че съм отговорил на всичките ни въпроси. Но прочетете внимателно, а не през редовете. Между другото, добре дошла сте, Усмивке, във форума. Надявам се скоро да свикнете с атмосферата тук.

  До коментар [#14] от "taratanki":

  Първо правило на всеки рекламист: Сексът продава. Факт, известен още на древните хора, пред римляните, през средновековието до днес. Преди години гледах един експеримент - магистрала, мъж стопаджия маха с ръка, никой не спира. Скри се онзи, излезе жена да маха. Успех при първия път. Нагон се нарича. Един велик психолог от еврейски произход ги е обяснил тези неща. Четете. Една жена винаги буди повече доверие от един мъж. Доказано. Затова и мъжете и жените предпочитат да пазаруват от продавач жена. Факт.  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 31. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Хм, момченца и момиченца вече не се раждат по равно... откакто има тест за определяне на пола по време на бременност. Вижте някои развиващи се страни пълни със сериозен дисбаланс...

 32. 32 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  НАТО, ЕС и Борисов са воновни ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  По отговорни са жените за децата и семейството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK