Дали сметките за парно през март са надути ще се разбере при изравняването

Дали сметките за парно през март са надути ще се разбере при изравняването

© Надежда Чипева, КапиталПроверката на Комисията за енергийно и водно регулиране на това как са формирани сметките за парно в София през март не е установила нарушения, а това дали сметките са надути или реални, ще се разбере от изравнителната сметка. Това се разбира от данните в обобщен анализ на регулатора, цитирани от БТА.


КЕВР поиска разяснения от топлофикационното дружество след множество оплаквания в медиите за високи сметки за парно през март. Потребители се оплакваха, че трябва да платят повече, отколкото през предходните два месеца, както и повече от същия период на миналата година. От компанията обясниха разликите с по-студеното време през март тази година, отколкото през същия месец на предходната, както и увеличението на цената от 1 април 2017 г. с 23%.


В крайна сметка обаче писмените жалби в дружеството за времето от 17 до 26 април се оказаха само 26. Отделно е отговорено по телефона на 755 въпроса за дяловото разпределение на енергията и на 552 - конкретно за мартенските сметки, сочат данните на КЕВР.
При проверките по писмените жалби не са констатирани грешки в прилагането на Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, която е приложение към Наредба номер 16-334 от 2007 г. за топлоснабдяването, издадена от министъра на енергетиката, информира КЕВР.


Основната причина за многобройните възражения срещу фактурираната топлинна енергия за март е това, че само 6% от битовите клиенти в София са заявили реален месечен отчет и получават фактури за реално потребената от тях топлинна енергия. Останалите 94% получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление за съответния имот, съгласно Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, по която КЕВР няма правомощия да се произнесе. След отчет на средствата за дялово разпределение и изготвяне на изравнителните сметки, тези клиенти ще получат информация за реалното си потребление през отоплителния сезон 2017-2018 и действителните задължения към "Топлофикация София", е заключението на регулатора.


Общо през изминалия отоплителен сезон в КЕВР има 147 жалби и сигнали от клиенти на топлофикациите в страната като около половината от тях са срещу дружеството в София, което е и с най-много клиенти. Най-много са сигналите, свързани с дяловото разпределение - 46.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5951 Гневно

  Повече от ясно е , че са надути ! А това е измама и кражба в особено големи размери както и документна измама и ред други фалшификации за милиони ! Има ли прокуратура ?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Когато някой се оплаква, добре е да посочи колко деления сумарно са отчели топломерите му през отделните месеци и да направи сравнение с месец март. Да приложи и отчетената средномесечна температура за всеки месец и тогава да се види как се отчита. Но много по лесно е да се пищи / справка №1 - сенчестия кмет/. За другото се искат усилия и малко мисъл.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":

  За моята съм сигурен 1000%. А ти не бъди адвокат на крадливото ОПГ ! Или си в далаверата и ти?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1066 Разстроено

  ТоплофЕкация, съкратено от Топлодефекация с техните прогнозни сметки, дето не може да ги разчетат и математици и квантови физици, с техните изравнителни сметки и топломери са един от инструментите за грабеж на шайката лешояди, които кълват от вмирисания труп на България вече толкова години. Наред с разпродадената природа, разпродадените природни богатства, разпродадените промишлени мощности, огромния външен дълг, демографската катастрофа тези нечовеци освен, че ограбиха настоящето ни, ограбиха и бъдещето на родината и децата ни. Не знам как може да има хора, които още да се връзват на успешните им опити да ни държат разделени, само и само да ни клатят и ограбват все повече и повече. Защото това, което е написано на парламента е вярно - "Сединението прави силата" и те добре го знаят. Затова изкуствено ни разделят, за да ни държат слаби и лесни за обработка. Затова на всеки протест, вадят платени Юди за контрапротест. Затова ДС партийните инжинери създадоха псевдо-опозиционни партии, но всички работещи за тях. За да може да се лутаме от спасител на спасител, но всъщност да обслужваме с нашето бъдеще тяхното охолно настояще. Тъжна картинка е положението на територията ни. Клети сме и ние, че позволихме да ни излъжат така...

 6. 6 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Взеха ни парите, и сега трябва да се надяваме че ще ни ги върнат. Това го има само в примитивни държави.

 7. 7 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 328 Гневно

  Разбира се, че са надути. Но никой няма да си признае, защото така са си направили наредбите, за да не можем да им хванем края кое как се изчислява.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":
  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Забележката на колегата "stedim" е много правилна. Когато някой смята, че е ощетен трябва да може да каже от кого, с какво, с колко, как, колко е вярната сметка. И не за друго, ами защото като пищи с общи приказки много лесно му затварят устата. Както става в случая - каквито са сметките - такива, ще се оправяме при изравняването. Навремето имаше един италиански филм - "Следствието приключи, забравете".

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  Ти говори за твоята сметка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#5] от "SaveBG":

  Не сте клети. Обратното на умни сте :)

 11. 11 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Никой не ви е виновен. Аз успях да се преборя да нямам парно и съм си много рахат.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Какво изравняване ще чакаме. Платих 66 лева, без да съм ползвала нито парно, нито топла вода. Това е пладнешки грабеж.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  До коментар [#12] от "proza":

  Ето тук дежурните герберасти ти обясняват, че не си права. Защото герберастката Тплофикация е казала и ти е пратила фалшива сметка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Сметките за парно са деморкатична игра на-"тука има-тука нЕма"! Но това е стратегическият, европейски и евро-атлантически път на България-40% от населението мръзне, поради липда на пари за отопление. 1990г имаше лозунг-"на глад и на студ, но Андрей да е тук! Сега сме 2018. Лозунгът е друг:"на глад и на студ, но Сорос и НАТО да са тук! Връзката между НАТО и скъпите енерго-носители Колото по-на Запад отиваш, толкова повисоки стават центе на газа! Газа е сонвона суровина за производството ан топла вода и парно! Цените за отопление бяха ниски по време на тоталитаризма. тогава подгряване на бойлер по нощната тарифа струваше 5 ст! Сега-знаете колко. Високите цени на енергията я правят недостъпна, населението мръзне. Но се правт икономии, и така ставаме по-независими от Русия! И пълним гушата на ВЕИ-олигарси и американски офшорни Марица 1 и 3.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Споменах ли вече, че КЕВР е напълно ненужна паразитна структура?

  седеньето го зголемува задникот
 16. 16 Профил на vankaska
  vankaska
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Панелите имат много загуби на топлина, щтрангове са на външни стени, стари тръби и оборудване, така че това според мен е основното за висока сметка. Живял съм я такъв и знам, сега обитавам Южен апартамент, 90м2, тухла и изолация 5см, медни щтрангове, с колекторни кутии, пак сме на парно. Сметката ми е три пъти по малка, около 60-80лв на месец. Същото е и при съседите.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10973 Неутрално

  Надутите сметки си остават надути по всяко време :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK