Хлябът в магазините е качествен и без неразрешени добавки, установи проверка

Инспектирани са общо 1084 производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, както и големи супермаркети със собствени фурни.

© Юлия Лазарова

Инспектирани са общо 1084 производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, както и големи супермаркети със собствени фурни.



Проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки, съобщиха от институцията.


Повод за проверките са медийни публикации и последвало писмо от Върховната административна прокуратура,


Инспектирани са общо 1084 производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, както и големи супермаркети със собствени фурни. Представителите на агенцията са следили дали обектът е регистриран по Закона за храните, дали разполага с технологична документация, дали се прилага системата за управление на качеството, дали има протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите, какви са влаганите съставки, отговарят ли етикетите на изискванията, спазва ли се стандартът "България".




Експертите са проверявали степента на изпичане на кората и средата на хляба, наличието на шупли, изследвали са еластичността, цвета, вкуса, мириса, търсели са несвойствени примеси и чужди тела.


Издадени са 67 предписания за отстраняване на несъответствия, съставени са актове за 5 административни нарушения. Един от всички обекти е работил без регистрация, на две места са използвани суровини с изтекъл срок, в два от случаите пакетиран хляб е бил без подробен етикет.


Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Установено е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.


Не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане
на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    Интересно тогава защо мухлясва за 2-3 дни а домашният НЕ мухлясва въобще ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2765 Неутрално

    Огромното част от онова което се продава в магазините не е хляб а брашно замесено с консерванти набухватели оцветители и подолрители
    Хлябът плътта Христова се прави както го правеха нашите баби другото е маркетинг и брандинг

  3. 3 Профил на npg38547585
    npg38547585
    Рейтинг: 1300 Неутрално

    Интересно тогава защо мухлясва за 2-3 дни а домашният НЕ мухлясва въобще ?
    —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


    Добавят стар хляб. Не сте ли усещали някой път, че има по-твърди топчета в хляба?

  4. 4 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 700 Неутрално

    А моно и ди-глицерити да мастните киселини разрешени добавки ли са, че почти всички пакетирани хлябове ги имат.
    Явно просто проблемът се решава с много голям списък от разрешени добавки.
    Нищо, на женския пазар се намират едни типове хлябове за лев големия, при които пише, че съставките са само вода, брашно , мая и сол. Като вкус са супер.
    Само че свършват бързо.

  5. 5 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3311 Неутрално

    Значи според БАБХ, високата влажност и розова плесен са, символ на добро качество...? Странно...! Ама, ние не разбираме. В БАБХ са хората, които разбират...! :)

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  6. 6 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    Защо ли не може да се яде в такъв случай?

    И защо ли моите гости ме питат защо моят хляб бил сладък.
    Тоя от хлебопекарна става въпрос.
    Ами не е сладък хляба ми. Просто не е пресолен.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  7. 7 Профил на ralita68
    ralita68
    Рейтинг: 1043 Неутрално

    Т.н. хляб в магазин магазините е гавра с НАСЪЩНИЯ! Само това, че е натикан в найлонови торби е морално престъпление

  8. 8 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#4] от "victortrt":

    Хляба съдържа шест нещица.
    1) брашно
    2) вода
    3) мая
    4) сол
    5) захар
    6) олио

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  9. 9 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Домашният мухлясва за пет дни. В хладилник може да изкара и 2 седмици.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  10. 10 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#2] от "selqnin":

    Не е точно брашно.

    Докато работеше хлебозавода в Шумен питах работещ там човек защо моят хляб е по-хубав от техният при положение, че купувам от магазин всички съставки.
    Отговора беше, слагам истинско брашно.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  11. 11 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 931 Неутрално

    Абе, достатъчно е да погледнеш списъка със съставките и ти става ясно, колко хляб има в хляба.

  12. 12 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 5986 Неутрално

    До коментар [#8] от "Росен (Путлер капут)":

    6 ч.чаши брашно, 2 ч.чаши топла вода, 2 ч.л. сол, 2 с.л. олио, 4 с.л. захар, 1 пакетче 12 гр. мая

    karabastun1@abv.bg
  13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#9] от "Росен (Путлер капут)":

    моят почти не мухлясва. от машина- държа го на дървена дъска докато изстине и после в хартиен плик. Изсъхва но не мухлясва.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#8] от "Росен (Путлер капут)":

    Пробвай със зехтин. често слагам и семена.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 931 Неутрално

    До коментар [#4] от "victortrt":Хляба съдържа шест нещица.1) брашно2) вода3) мая4) сол5) захар6) олио
    —цитат от коментар 8 на Росен (Путлер капут)


    До коментар [#8] от "Росен (Путлер капут)":

    Не се сещам за по-вкусен хляб от северняшка погача: брашно, вода, сол и кисело мляко със сода - никакво олио и захар. И да я чупиш с ръце ... па да топнеш в тигана с кашата от от пилешко бяло месо (запазена марка на Северозапада) .

  16. 16 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 5986 Неутрално

    До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Още по-добре е да го увиваш в кърпа.

    karabastun1@abv.bg
  17. 17 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 700 Неутрално

    Захар и олио може и да няма според мен, но ... въпрос на вкус.

  18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#16] от "karabastun":

    Съгласен.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#17] от "victortrt":

    Захарта е задължителна за да "захване" маята. Слага се малко- една чаена лъжичка.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#15] от "Булаир":

    Аз пък много обичам черен хлаб - немски или руски.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  21. 21 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2545 Весело

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    А сега де, къде са консервантите?😊

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
  22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#21] от "DDR":

    и аз това се чудя !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  23. 23 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1707 Неутрално

    До коментар [#15] от "Булаир":Да това е типично от нашия край!Само дето изчезна селския хляб дето го пречеха по фурните .Твърда и дебела коричка от долу и хрупкава от горе....еххх спомени!!!Сега тук има можеби хиляди видове хляб,но няма сравнение!!!

  24. 24 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1707 Неутрално

    До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":


    Някой те е излъгал за захарта кмете!Пълно е при мен със хляб без захар-0гр))))

  25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#24] от "angeles":

    В България това е рецептата за хляб с мая. Сподели твоята рецепта.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  26. 26 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2218 Разстроено

    Хлябът е за бедните и не много образовани хора. Бъдещите потребители на чрепарати за поддържане на здравето при диабет тип 2.

  27. 27 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3059 Неутрално

    Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) традиционно работи не за потребителите а помага на чуждестранния търговски картел да продава изделия със спорно качество!
    Аз си купувам хляб от кварталната фурна където хляба се прави на табан и няма глутен като в евробагкалията,даже и не знам още какво слагат на тези хлебчета от снимката те са на вкус като захарен памук със сусам!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  28. 28 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    "Интересно тогава защо мухлясва за 2-3 дни а домашният НЕ мухлясва въобще ?"

    Истинският хляб мухлсяа за 2-3 дена.

    Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
  29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#27] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    За да няма глутен трябва да е от лимец. Иначе те лъготят.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Любопитно

    До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

    Ти колко хляба си изпекъл през живота си ? Май си само дървен философ.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  31. 31 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 2141 Неутрално

    На тая фуражна пшеница ако не сложат добавки и подобрители кой
    знае на какво ще прилича !!!

  32. 32 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3019 Неутрално

    Има списък кои добавки са разрешени, и кои не, това е контролирала БАБХ. така нар. "подобрители" спадат към разрешените добавки, защото у нас масово се ползва брашно от мека, или фуражна пшеница. Брашното от твърдата пшеница е по-скъпо, и с него хляба няма как да се продава по 1 лв, а ще бъде 2, 3 лв. Човек има избор-ако иска не лош, топъл прясно изпечен хляб отива в Лидл или Кауфланд, и си купува такъв за 0.80лв, за 1,20, и т.н. Ако иска по-специален, отива в пекарните, и си купува за 2 или 3 лв, а ако е маниак на тема "Био4, купува си пекарна за вкъщи, отделя малко повече време, и си прави домашен хляб.

  33. 33 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3019 Неутрално

    А някой има ли информация от каква пшеница се прави брашното, което се продава в супермаркетите?

  34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#12] от "karabastun":

    много ти е захарта според мен освен ако не е за френски хляб( франзела) или за виенски кифли.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#33] от "historama":

    божа работа но май и там ни мамят яко. Щом не пише твърда пшеница може и да е фуражна . Дори е много вероятно. Машината обаче веднага ми показва и някои фирми съм ги отсвирил, макар и да са най-вървежните ! Едни от най-скапаните брашна са на едни софийски мелници а преди години горещо и с чиста съвест ги препоръчвах.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  36. 36 Профил на Окото на бурята
    Окото на бурята
    Рейтинг: 313 Гневно

    Хлябът изобщо не е качествен!!! Няма такъв момент, в който да ям хляб с набухватели и да не ме боли коремът с часове!!! Всички около мен казат същото, независимо на колко години са. Доколкото разбирам, самият процес на обработване на брашното е изключително и умишлено некачествен. Вече не купувам хляб. Яжте си го, алчни нещастници!

    Човек и добре да живее, остава животно.
  37. 37 Профил на Окото на бурята
    Окото на бурята
    Рейтинг: 313 Гневно

    А моно и ди-глицерити да мастните киселини разрешени добавки ли са, че почти всички пакетирани хлябове ги имат. Явно просто проблемът се решава с много голям списък от разрешени добавки. Нищо, на женския пазар се намират едни типове хлябове за лев големия, при които пише, че съставките са само вода, брашно , мая и сол. Като вкус са супер. Само че свършват бързо.
    —цитат от коментар 4 на victortrt


    Къде точно?

    Човек и добре да живее, остава животно.
  38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#37] от "Окото на бурята":

    Купи си една машина и си прави какъвто хляб ти иска душата

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  39. 39 Профил на Окото на бурята
    Окото на бурята
    Рейтинг: 313 Разстроено

    До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Разбирам, и все пак... А ако и качестото на киселото мляко масово се влоши, както това на хляба, и него ли трябва да си правя вкъщи? И кашкавала, и сиренето, а може би и кокошки да си гледам на балкона?))) Трябват здрави регулации или пълен бойкот, защото иначе всеки ще почне да продава всякакви гадости, а не всеки има времето или възможностите да си прави всички тези неща сам. Не е и необходимо дори да има желанието, след като, по дяволите, живеем в 21-ви век.

    Човек и добре да живее, остава животно.
  40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#39] от "Окото на бурята":

    прав си но на БАБХ не можеш да разчиташ на този етап.между другото много от машините за хляб правят и кисело мляко напълно автоматично.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  41. 41 Профил на qed35563938
    qed35563938
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Пълни глупости, масово не се описват съставките в съдържанието - подобрители, ензими, консерванти и пр. Пише брашно тип еди кое си, а не пише какво има в самото брашно. Не пише и дали брашното е от фуражна или хлебна пшеница. Масово се заблуждават потребителите с фалшиви надписи "пълнозърнест", а в етикета с малки букви написано - брашно тип 500, трици, вода, сол и пр. С трици и бело/типово правят "пълнозърнест". На самите брашна пък също масово не са описани съставките, нито процент глутен и пр. важни хлебопекарни качества.

    Кога ще се забрани влагането на фуражна пшеница в хляба? Защо изобщо се дават субсидии за производство на фуражна пшеница? Това е най-глупавият начин за изтичане на капитали от страната, защото е непреработена суровина. Да дават субсидии за култури, които ще се преработват у нас и тогава ще се изнасят като готов продукт. Най-добре да спрат субсидиите за фуражна пшеница, да дават само за първокачествена хлебна пшеница и твърда пшеница, както и да забранят износа на последните с цел да се преработват у нас, а и поради недостига им.

  42. 42 Профил на zie29558699
    zie29558699
    Рейтинг: 249 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Щот ако не мухляса значи е пълен с химия...Егати Тъпия въпрос....

  43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#42] от "zie29558699":

    питай майка ти и баба ти .

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  44. 44 Профил на qed35563938
    qed35563938
    Рейтинг: 0 Гневно

    Най-големия боклук е "пресният хляб" в хипермаркетите - докарват замразено тесто от Германия, пълно с химия и боклуци, тука само го хвърлят във фурната и после го пробутват на клиентите като пресен, топъл, здравословен и пр.

  45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#44] от "qed35563938":

    точно.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  46. 46 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1707 Неутрално

    За това,пълен бойкот на хляба,само не знам чорбата как ще кусам без ляп))))))

  47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4943 Неутрално

    До коментар [#44] от "qed35563938":
    '' замразено тесто от Германия''

    От Китай !
    Ела на пристанището в Солун.....десетки български камиони извозват към България замръзено тесто всеки ден.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  48. 48 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8639 Неутрално

    И къде го продават този хляб. Защото аз непрекъснато го сменям и на такъв не съм попадала. Абе то просто не мирише на хляб. Но понякога купувам от фурна, където го пекат. И в него има набухватели и подобрители, но поне мирише на хляб.

  49. 49 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Да. По този начин става на камък, но не мухлясва.

    Дървената дъска и изстиването да. После го слагам в плик и в кутията за хляб.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  50. 50 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#15] от "Булаир":

    На това май му казват соденка или нещо такова. Жената учи големият син на английски и като приключат ще я питам.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  51. 51 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#16] от "karabastun":


    До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":Още по-добре е да го увиваш в кърпа.
    —цитат от коментар 16 на karabastun


    Баба ми така държеше хляба 70 години. Дори не увит, а само покрит, но селската фурна не може да се сравни със сегашните боклуци в магазина.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  52. 52 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#17] от "victortrt":

    Мислил съм го, но жената казва, че захарта участва някак си при втасването.
    А щом има захар солта е неизбежна, но количеството е смешно малко.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  53. 53 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

    Невярно. Истинският хляб изсъхва, на камък става, но не мухлясва.
    При мен мухлясва, заради найлоновата торбичка. Без нея не може. Кмета мисля го беше обяснил.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  54. 54 Профил на Окото на бурята
    Окото на бурята
    Рейтинг: 313 Неутрално

    Ето, Дневник редовно пускат материали за това колко несвободна била журналистиката в България, но самите те какво са направили по отношение на толкова съществени теми? В днешно време историите за разследване валят отвсякъде, а те пишат дописки...

    Човек и добре да живее, остава животно.
  55. 55 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Точно.
    От 2003-та някъде съм на собствен хляб и имам претенцията да ям хубав хляб.
    Ти очевидно си наясно де.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  56. 56 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#39] от "Окото на бурята":

    Нямаш грижи и с киселото мляко.
    Пет минути в млековарката. Изстива до 53°.
    После поддържаш във фурната на печката около 45° два часа. После 40° един час и го зарязваш там до пълно изстиване. После в хладилника и нямаш грижи.

    Запечтвам го преди да го сложа във фурната във винтов буркан, че е лесно.
    На 0,720 л. буркан една лъжица "Верея"4,5% закваска. Винаги става. От години не купувам кисело мляко.

    Труда си струва за поне 5 литра мляко, обаче. Аз правя 10 литра на кисело мляко наведнъж.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  57. 57 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":


    До коментар [#39] от "Окото на бурята":прав си но на БАБХ не можеш да разчиташ на този етап.между другото много от машините за хляб правят и кисело мляко напълно автоматично.
    —цитат от коментар 40 на КМЕТ В СЯНКА


    КАК бе Кмете? Това някакъв майтап ли е?

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#55] от "Росен (Путлер капут)":

    И ние повече от 10 години си печем. Само ги глезя моите. Обучих и много приятели. Като се събираме приятели винаги молят да занесем хляб. И козунаците правим с машината и много различни видове тесто.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  59. 59 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#42] от "zie29558699":

    Прав е Кмета. Не мога да обясня защо, но и при мен е така. Ако оставя правеният хляб в металната му кутия без найлонова опаковка не може да мухляса. Просто става на камък и това е.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  60. 60 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Да. Козунаците, обаче само за месенето. Гърлето ме кара накрая да ударя в дървеният плот сто пъти готовото тесто. Така ставали конците в козунака.

    От три посещения на разлини хора в къщи поне един си купува хлебопекарна.
    Става, когато схванат, че не е нищо повече от пускането на пералня.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  61. 61 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 988 Неутрално

    Нищо, утре Блиц, Шок и Амок ще твърдят друго.

  62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Неутрално

    До коментар [#57] от "Росен (Путлер капут)":

    повечето машини с 15 или 18 програми имат и програма йогурт за заквасване на мляко. Виж в мрежата.
    Колкото до закваска =най-добрата е на ЕЛБИ . Те произваждат закваските за всички останали.
    http://lbbulgaricum.bg/видове-закваски/домашно-производство/

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  63. 63 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#46] от "angeles":

    Хлебопекарни има и по стотина лева.

    Обаче българина не го слуша главата.
    От 600 гр. брашно излиза около 980 гр. хляб. Брашното го купувам на едно, чували по 25 кг. и ми излиза по 62 стотинки. Реално 700 грама хляб вероятно ми струват под 50 стотинки. Не съм го смятал точно, но със сигурност е поне 40% по-тънко от фабричният хляб, а за качеството ясно.
    Общо взето за три, четири месеца машината си връща парите и дори да я сменяш всяка година пак си на сметка.
    Заради тия смени на машини последно си взех "Горение" от 360 лева. Работи трета година и няма почивка и за ден.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#60] от "Росен (Путлер капут)":

    и ние сме така.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  65. 65 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#62] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Аз НЕ съм чел книжката на "Горението", но след малко ще видя колко програми има. Това, ако го имам излиза, че съм ебати и тъпака.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  66. 66 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Весело

    До коментар [#64] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Но наистина Гърлето твърди, че и било лесно, а козунака и става един път.

    Бабите ми да не се сърдят от Рая, но козунака на Гърлето няма равен. Никога никъде не съм ял по-вкусен козунак от нейният.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#65] от "Росен (Путлер капут)":

    Нашата горение има. 13-та програма. пише на капака.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Разстроено

    Тук обаче няма суровина.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  69. 69 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Весело

    До коментар [#67] от "КМЕТ В СЯНКА":

    12 програми. "Горение".
    Може да вари сладко, ама кисело мляко не може.

    И що дадох 360 лева тогава?

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  70. 70 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 2822 Неутрално

    До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

    С вереята се подквасва идеално.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#69] от "Росен (Путлер капут)":

    друг път да четеш и да питаш. моята я взех за 99 лева от Зора като се продъни формичката на тефала .Уцелих някакъв черен петък.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#70] от "Росен (Путлер капут)":

    знам. само ти дадох доставчика на всички , вкл. и на Верея. Елби изнасят и за япония и за америка закваските.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  73. 73 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2545 Неутрално

    До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Често меся на ръка содени питки. И те не мухлясват.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
  74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#69] от "Росен (Путлер капут)":

    https://www.gorenje.bg/produkti/malki-domakinski-uredi/khlebopekarni/bm910wii/673846

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#73] от "DDR":

    Защото са истински а не с химия. Содата е голям убиец на бактерии и плесени.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  76. 76 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2545 Неутрално

    пуснахте ми мухата с тези машинки за хляб.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
  77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#76] от "DDR":

    няма да сбъркаш. само не прекалявай с консумацията.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  78. 78 Профил на loseva
    loseva
    Рейтинг: 87 Неутрално

    До коментар [#3] от "npg38547585":
    Добавят стар хляб. Не сте ли усещали някой път, че има по-твърди топчета в хляба?

    И това е качествен хляб?!!!!

  79. 79 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2306 Неутрално

    Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) традиционно работи не за потребителите а помага на чуждестранния търговски картел да продава изделия със спорно качество!Аз си купувам хляб от кварталната фурна където хляба се прави на табан и няма глутен като в евробагкалията,даже и не знам още какво слагат на тези хлебчета от снимката те са на вкус като захарен памук със сусам!
    —цитат от коментар 27 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


    Глутена има във всички брашна, в ръженото е най-малко. Проблема е, че цялото брашно е ГМО и този белтък започна да предизвиква масови алергии.
    Ако си купиш хляб от пълнозърнест лимец с квас, върху него няма да се развие плесен никога.
    А в хипърмаркетите се борят за половин стотинка при хляба, купуват най-евтиното брашно и започват: ензими, Мая, киселини.

  80. 80 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2306 Неутрално

    Росене, взимай на Верея от това с оранжевия етикет.
    Не е толкова кисел вкуса, колкото ако вземеш закваска от някоя баба, но пак е добре.

  81. 81 Профил на qed35563938
    qed35563938
    Рейтинг: 0 Неутрално

    държа го на дървена дъска докато изстине
    —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


    На дъска не се ли запарва отдолу и не остава ли малко тестен? Ние го слагаме върху решетка.

  82. 82
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  83. 83 Профил на dichfromthebeach
    dichfromthebeach
    Рейтинг: 478 Неутрално

    Купувайте квасен хляб. Почти всичко друго е пълно с Е-та и рафинирани мазнини, мая и консерванти.

  84. 84 Профил на mimeto71
    mimeto71
    Рейтинг: 457 Неутрално

    До коментар [#26] от "aleks ivan":

    пълни глупости,пълнозърнестият хляб с квас например съдържа всички аминокиселини нужни на човека....

  85. 85 Профил на mimeto71
    mimeto71
    Рейтинг: 457 Неутрално

    До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

    още пълни глупости

  86. 86 Профил на mimeto71
    mimeto71
    Рейтинг: 457 Неутрално

    До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

    нека да уточня,правя хляб с квас,съхранявам след изстиване в найлонов плик за да не изсъхва,и не мухлясва поне седмица.За по-дълго време не съм го тествала,Нашите баби са месили за цялата седмица хляб,едва ли са го яли мухлясал след 3 ден

  87. 87 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3019 Неутрално

    До 44!

    "...докарват замразено тесто от Германия, пълно с химия и боклуци, тука само го хвърлят във фурната и после го пробутват на клиентите като пресен, топъл, здравословен и пр...."

    още един луд!

  88. 88 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2306 Неутрално

    До коментар [#86] от "mimeto71":

    Как си правите кваса?

  89. 89 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2084 Неутрално

    А моно и ди-глицерити да мастните киселини разрешени добавки ли са, че почти всички пакетирани хлябове ги имат. Явно просто проблемът се решава с много голям списък от разрешени добавки. Нищо, на женския пазар се намират едни типове хлябове за лев големия, при които пише, че съставките са само вода, брашно , мая и сол. Като вкус са супер. Само че свършват бързо.
    —цитат от коментар 4 на victortrt


    Разрешени и полезни са диглизеридите на мастни киселини. Проблемът е, че се взима некачествено брашно, в което се слагат всякакви химически подобрители, за да заприлича на истински хляб, ама не става само с химия.

  90. 90 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2084 Весело

    До коментар [#9] от "Росен (Путлер капут)":моят почти не мухлясва. от машина- държа го на дървена дъска докато изстине и после в хартиен плик. Изсъхва но не мухлясва.
    —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


    Разбира се, сухарът не мухлясва. Нали затова правят сухари хората.

  91. 91 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2084 Весело

    До коментар [#37] от "Окото на бурята":Купи си една машина и си прави какъвто хляб ти иска душата
    —цитат от коментар 38 на КМЕТ В СЯНКА


    За целта трябва да си купиш и една нива, да си садиш зърно, каквото ти иска душата, да си го смелеш, това не е толкова трудно и чак после да си правиш хляб. Не баш какъвто ти иска душата, щото и за другите съставки, мазнина, мая, кисело мляко и т.н., пак ще трябва да се оправяш сам, ако разчиташ на това, дето можеш да си купиш в магазина, няма да е съвсем каквото ти иска душата, ама все пак те са с по-малък процент в хляба.

  92. 92 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2084 Весело

    До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":Разбирам, и все пак... А ако и качестото на киселото мляко масово се влоши, както това на хляба, и него ли трябва да си правя вкъщи? И кашкавала, и сиренето, а може би и кокошки да си гледам на балкона?))) Трябват здрави регулации или пълен бойкот, защото иначе всеки ще почне да продава всякакви гадости, а не всеки има времето или възможностите да си прави всички тези неща сам. Не е и необходимо дори да има желанието, след като, по дяволите, живеем в 21-ви век.
    —цитат от коментар 39 на Окото на бурята


    Че тия неща, дето ги изброяваш, са много по-зле от хляба.

  93. 93 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1584 Весело

    Качествен хляб и хляб с неразрешени съставки са различни неща!

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  94. 94 Профил на sherekhan
    sherekhan
    Рейтинг: 285 Неутрално

    Като четеш коментарите тук, ти става ясно, че пишат само химици и милробиолози. Мрънкачи, идете в Германия и им вижте “хляба” с 5 месеца срок на годност има и такива с по над година. Сигурно това е истински хляб?

    "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
  95. 95 Профил на xeb1000
    xeb1000
    Рейтинг: 236 Неутрално

    Моята я взех на великден от лидл за 110 лева с 15 програми до кило и половина хляб , 850 вата, три години гаранция , сипвам мляко от млекарница Мухово почти до горе в казанчето и пускам 12та програма йогурт за 8 часа, програмата дава от 8 до 12 часа, интересно , че киселото мляко става солено , купешките все са ми безсолни , хляба все ми се рони , за него ми намаля мерака

  96. 96 Профил на ench0
    ench0
    Рейтинг: 232 Неутрално

    Качествен хляб и хляб с неразрешени съставки са различни неща!
    —цитат от коментар 93 на ръпончо


    ++++++++++

  97. 97 Профил на qed35563938
    qed35563938
    Рейтинг: 0 Неутрално

    хляба все ми се рони
    —цитат от коментар 95 на xeb1000

    Зависи от брашното - колко е силно, съдържание на глутен, какъв тип е, колко мая се слага и пр. Не е задължително да се рони.

  98. 98 Профил на ench0
    ench0
    Рейтинг: 232 Неутрално

    Масово предлагания хляб е ПЪЛЕН боклук! Дунапрен! Избягвайте го, яжте другата храна без смесване с такъв "хляб" независимо от статии като тази, които са като инжекция за успокоение. Пише ви го човек на години достатъчни за сравнение и оценка. Който не може без хляб, търси машина за хляб, първокачествено жито или още по добре 70 към 30 първокачествено жито - лимец, машина за мелене и време между 5 и 10 минути дневно за приготвяне плюс 3 часа изчакване на машината за да си направи ИСТИНСКИ хляб.

  99. 99 Профил на qed35563938
    qed35563938
    Рейтинг: 0 Весело

    у нас масово се ползва брашно от мека, или фуражна пшеница. Брашното от твърдата пшеница е по-скъпо, и с него хляба няма как да се продава по 1 лв, а ще бъде 2, 3 лв. Човек има избор-ако иска не лош, топъл прясно изпечен хляб отива в Лидл или Кауфланд, и си купува такъв за 0.80лв, за 1,20, и т.н.
    —цитат от коментар 32 на historama

    От твърда пшеница не се прави хлеб, умнико, а макарони. Тя не става за хлеб. Хлебната пшеница е мека със сигурност. В Лидъл и Кауфланд ще намериш "топъл прясно изпечен хляб", който обаче не ти го месят там, а в Германия, незнайно кога, тука ти го докарват под формата на дълбоко замразено тесто. Питай ги следващия път. Точно хлябът от веригите е най-скапания боклук, пълен с химия и подобрители. Нема такъв жалък наивник ...

  100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3704 Весело

    До коментар [#81] от "qed35563938":

    Обръщам го по някое време да "подиша"

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK