Ангелкова предлага доброволен сертификат "Етикет за качество"

Ангелкова предлага доброволен сертификат "Етикет за качество"

© Анелия НиколоваХотелите и туроператорите да могат да получават доброволен сертификат за качеството на предлаганите услуги, предлага министърът на туризма Николина Ангелкова с изменения в ресорния закон. Той е публикуван за обсъждане в правителствения портал за обществени консултации.


Предложението е мотивирано като "допълнителна гаранция за качеството на туристическите услуги в категоризираните и сертифицираните туристически обекти, както и за услугите, предоставяни от страна на туроператори и туристически агенти".


Предлага се сертификатът да е валиден за 3 години и да се връчва от министъра на туризма.
В специално създаден каталог министерството се предвижда да вписва обектите и фирмите, които имат такъв сертификат. Предлага се тези обекти да бъдат проверявани всяка година от комисия, определена от министъра на туризма, и при установени нарушения издаденият "Етикет за качество" ще се обезсилва.


Критериите, условията и редът за издаване на доброволния сертификат, както и предимствата за туроператорите/туристическите агенти и за туристическите обекти, сертифицирани с "Етикет за качество", ще бъдат установени в наредба, издадена от министъра на туризма.


Категоризацията на хотелите по нови процедури


В проекта се предлагат няколко процедурни промени при даването на категория на туристическите обекти. Предвижда се облекчен ред за издаването на временно удостоверение за откритата процедура по категоризиране, което по действащия закон се издава по предложение на съответната експертна комисия.


Практиката показва, че по-широката представителност в състава на тази комисия и големият обем от документи, които следва да бъдат разглеждани в рамките на едно заседание, препятстват навременното приключване на процедурата, мотивира предложението си министърът. Затова предлага определени от категоризиращия орган длъжностни лица да разглеждат заявления-декларациите и приложените към тях документи в 14-дневен срок и след като установят, че отговарят на изискванията, да изготвят мотивирано предложение за откриване на процедура по категоризация, като издадат и временно удостоверение за нея.


За облекчаването на режима се предвижда още експертната работна група за проверка на място да бъде определяна от категоризиращия орган или оправомощено от него длъжностно лице, а не от експертната комисия. След съставянето на констативен протокол за резултатите от проверките (по документи и на място) експертната работна група го внася в експертната комисия за произнасяне.


Аналогични са промените, предлагани и по откриването на процедурата по сертифициране на туристически обект.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK