Министерският съвет да определя кои курорти са национални, предлага министърът на туризма

Министерският съвет да определя кои курорти са национални, предлага министърът на туризма

© Асен ТоневСлед години спорове и недоразумения по управление най-вече на инфраструктурата на основните морски курорти, министърът на туризма Николина Ангелкова предлага регламент с промени в Закона за туризма. Те са оповестени на правителствения портал за обществени консултации.


Текстът предвижда националните курорти се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.


Предвижда се хотелите и заведенията за хранене в така определените национални курорти за двойно по-къс от обичайния срок да получават административно обслужване.
Промените предвиждат ресорният министър да подготви наредба за националните курорти, с която да се уреждат: критериите, на които да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални. Сред тях са такива управлението на дейностите в тях, за изграждане и поддържане на туристическата инфраструктура, реклама на възможностите за туризъм, поддържане на реда, къде да има или да няма преместваеми обекти, къде да се паркира. С наредбата се очаква да се определи и регламент за озвучаването на открити площи.


По тази тема особено активен през последната година е вицепремиерът Валери Симеонов, който настоява да се намали шумът в курортите. Дори наскоро съвместно със здравния министър предложиха проект, с който да се увеличат часовете, в които да се ограничава шумът на открито.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK