"Ройтерс": Европейската комисия не смята, че България е готова да приеме еврото

"Ройтерс": Европейската комисия не смята, че България е готова да приеме еврото

© ReutersНадяващата се да влезе в еврозоната България не отговаря на критериите за приемането на единната европейска валута. Това е позицията на Европейската комисия, която се очаква да бъде оповестена днес, обяви "Ройтерс". Тя се съдържа в оценка за всички страни членки, които един ден трябва да приемат еврото.


За разлика от по-големи и по-богати страни от ЕС, които все още ползват националната си валута, като Полша и Швеция България, която е най-бедният член на съюза, има голямо желание да влезе в общия валутен съюз, като влезе в така наречената чакалня сега или през юни, посочва агенцията.


В края на април Бойко Борисов заяви пред журналисти, че "до 1 година страната може да се поздрави с успех" и да попадне в т.нар. механизъм ЕРМ 2. "Влизането в чакалнята е свързано с покриване на условия и критерии. Не става бързо. Подготовката е важна, Гърция не беше готова и изпадна в криза", подчерта Московиси.
С изключение на Великобритания, който догодина се очаква да напусне общността, и Дания, която постоянно отказва да приеме еврото, останалите страни са юридически задължени да влязат в еврозоната някой ден.


Страната не изпълнява критериите


"В светлината на оценката за юридическата съвместимост и на изпълнението на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Еврокомисията приема, че България не изпълнява условията за приемането на еврото", гласи оценката на Брюксел, цитирана от "Ройтерс".


Агенцията припомня, че условия за приемане на еврото са дългосрочно ниски лихви и инфлация, както и нисък бюджетен дефицит и държавен дълг, както и стабилен курс на местната валута спрямо еврото. Освен това да има независима централна банка и да е добре интегрирана в икономиката на еврозоната.


Комисията ще обяви, че България има ниска инфлация и стабилни публични финанси, но законът, по който работи централната й банка, не гарантира в достатъчна степен нейната независимост.


Представители на три от институциите, от чието мнение най-много зависи дали България ще направи първата стъпка към еврото, пристигат в сряда София, за да обсъдят плановете на страната да кандидатства за влизане в европейския валутен механизъм ERM II, по-популярен като чакалнята на еврозоната, съобщава "Капитал". Днес се очаква и освен Европейската комисия, но и Европейската централна банка да оповести публично оценката си готовността на страните за еврозоната.


Изданието посочва, че тези доклади се чакат от правителството, за да ги използва за формален повод да заяви желанието си България да влезе в чакалнята. Третият кабинет на Борисов се надяваше да постигне тази цел, възползвайки се от домакинството на европредседателството.


Според източници на вестника пристигащите в България по-скоро имат за цел да разубедят правителството да кандидатства сега. Намерението на кабинета е до края на юни да даде тази заявка. В края на месеца след среща с еврокомисаря и заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, Борисов обяви, че Брюксел настоява България първо да се присъедини към банковия съюз, а после да влезе в чакалнята на еврозоната.


Европа се напряга от желанието на България


Настояването на България още през юни да кандидатства за влизане в чакалнята създава напрежение в останалите страни от валутния съюз, защото когато страната престои 2 години в ERM II и промени закона, по който работи централната й банка, тя ще е отговорила на всички формални критерии и ще се наложи да бъде приета, посочва "Ройтерс".


Допълва, че много страни, които вече са приели еврото, не са съгласни България да се присъедини в близко бъдеще. Причината е корупцията в страната и как тя може да се отрази на стабилността на местните банки. Това е и причината Еврогрупата да иска България първо да влезе в банковия съюз, което ще даде възможност на Европейската централна банка да се намеси в решаването на проблемите с нестабилността и обема на необслужваните кредити, преди да се стигне до влизане в еврозоната.


Агенцията припомня тезата на българското правителство, че влизането в банковия съюз не е нито критерий за влизане във валутния съюз, нито в чакалнята, но в крайна сметка решението за допускането на страната в нея е в ръцете на ЕЦБ и на правителствата на страните от валутния съюз.


"Хората са притеснени, че ако София не се подготви добре за приемане на еврото, един ден ще се превърне във втора Гърция", коментирал пред "Ройтерс" анонимен източник на висок пост в страна от еврозоната. "Гръцката рана е все още прясна в съзнанието на хората и пречи на възприемането на амбициите на България за еврото", допълва той.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Много добра новина!!!
  Да видим сега КОЙ ще изпищи и ще се разпищоли

 2. 2 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Весело

  "Комисията ще обяви, че България има ниска инфлация и стабилни публични финанси, но законът, по който работи централната й банка не гарантира в достатъчна степен нейната независимост."

  Шишковците да четат внимателно. БНБ не е независима, щото ако беше, срутването на КТБ нямаше да е възможно.
  Освен това, Бай муй публично заяви - първо еврото, след това банковия съюз. Е сега му нашокаха репата и му казаха да си гледа работата.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Европейската комисия не смята, че България е готова да приеме еврото"

  Аз също!!!!

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Тия пък.

  Те ще му кажат на Бойко, алоооо, не си отварайте такъв дерт.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  С 2 думи ни казват че престъпни елементи стоят зад всички БГ банки.
  И най вече че БНБ се контролира от мафията.
  Просто чудесно !!!

 7. 7 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Комисията ще обяви, че България има ниска инфлация и стабилни публични финанси, но законът, по който работи централната й банка не гарантира в достатъчна степен нейната независимост."

  Реално ни казват, че случая КТБ закопава България за еврото. И реално комбината на мустакатия с маминия свин за КТБ и влиянието на маминия свин над зависимата банкова регулация в България съсипаха надеждите на правителството. Е, сега Борисов разбра смисъла на поговорката "храни куче (мамин свин) да те лае (закопае)". Ако институциите в тази държава бяха независими, вече да сме в еврозоната.

 8. 8 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 272 Весело

  А, според вчерашните коментари под подобна статия това е невярно:)

  Истинската причина е, че тези гащници от западна европа ги е страх от изключително стабиланата макрорамка на България и знаят, че пуснат ли ни в еврозоната веднага ще станем първа икономическа сила там и затова от страх не от друго не ни допускат.

  Напълно неоснавателно между другото, защото изпълняваме всички критерии:)

  The Tenth Man
 9. 9 Профил на ВЕЛИКИЙ
  ВЕЛИКИЙ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И по-добре да не го приемаме еврото, защото България от 89-та е под властта на сините комунисти (т.н. демократи), те май ще се окажат по-лоши и от червените....

 10. 10 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Комисията няма глас. Само ЕЦБ е важно какво казва и то не просто така, а ако ББ си изпълни обещанието и входира писмено искането. Тя не може да отказва с политически аргументи. Или да иска първо да ни присъедини към контролният механизъм. Всичко друго е ла-ла-ла.

  Иначе съм съгласен с мнението на комията, но то не е определящо

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Че тя добра новината. Ще ни шкартират без да се назландисваме за Еврозоната. Той само Боко се натиска за там, за да не му е проблем нужната валута за импорта. Ще му се наложи за тази цел да засили икономиката и експорта. Трудна работа.

 12. 12 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не знам възмажно ли е юридически но най изгодно за БГ е следното. Но то в ЕС и без тва всяка държава си прави каквото си иска.

  Да изравним курса лев/евро, да разрешим плащанията в евро и обмена лев евро да става по централния курс на БНБ без каквито и да било комисионни.

  Така можем да ползваме всички позитиви от еврото и да не носим никакви рискове, като спасявянето на фалирала Италия. А ако нещата с еврото тръгнат супер зле, посто отвързваме курса.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 13. 13 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1490 Весело

  Мда, Баци изсънува и тва сънЧе !
  амин ....

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 14. 14 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Ами нашите умници политици да направят още две-три екскурзии-поклонения пред Путун и сие, и после ние да не се учудваме, че от Европа ни казват "може, ама друг път".

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Баце и Национал-Социалистите в Парламента ни осигуряват стабилност на дъното...

 16. 16 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Еврото утече, утече и Шенген, Западните Балкани да чакат и ремонтите се ремонтират наново.

  Долу горе това е резултатът от председателството.

 17. 17 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 294 Весело

  КТБ окъка пейзажа на иначе безметежния оптимизъм ... А защо е така ...

 18. 18 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1907 Весело

  А, според вчерашните коментари под подобна статия това е невярно:)Истинската причина е, че тези гащници от западна европа ги е страх от изключително стабиланата макрорамка на България и знаят, че пуснат ли ни в еврозоната веднага ще станем първа икономическа сила там и затова от страх не от друго не ни допускат.Напълно неоснавателно между другото, защото изпълняваме всички критерии:)
  —цитат от коментар 8 на Адвокат на дявола


  "ще станем първа икономическа сила там" Ти в коя паралелна реалност живееш? Или не съм разбрал тънката ирония?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 19. 19 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Те не го искат в селото, той пита за поповата къща !

 20. 20 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не знам възмажно ли е юридически но най изгодно за БГ е следното. Но то в ЕС и без тва всяка държава си прави каквото си иска.Да изравним курса лев/евро, да разрешим плащанията в евро и обмена лев евро да става по централния курс на БНБ без каквито и да било комисионни.Така можем да ползваме всички позитиви от еврото и да не носим никакви рискове, като спасявянето на фалирала Италия. А ако нещата с еврото тръгнат супер зле, посто отвързваме курса.
  —цитат от коментар 12 на Обществен деятел


  Де да беше толкова просто :)
  1. Регулатора остава пак БНБ което значи че във всеки момент може да изгърми ново КТБ
  2. Лихвите по БГ дълга остават пак двойни на тези от Еврозоната
  3. Лихвите по земи и жилищни кредити в БГ остават 2ни на тези от Еврозоната
  4. Ресурса който се паза за да държи борда от 5-6 милярда евро остава заключен и не можем да го позлваме
  5. БГ продължава да се управлява от мафията.

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#2] от "меншевик":
  До коментар [#6] от "eyd13372645":

  Е много ясно, че няма какво друго да смята комисията, особенно след като е наясно, че БНБ послъгва за стрес тестовете:
  https://bivol.bg/bnb-stress-test-euro.html

 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  А скоро чакайте някое стяновище и за Белене
  https://bivol.bg/belene-obsledvane-puknatini.html

 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  А помните ли когато Дянков и Баце крещяха пред целия свят " няма да влезем в еврозоната за да не храним гърците"? Е, това е резултат от простотията на Баце, този балкански лъв, този световен дипломат който не мисли за напред, а само как да изкара още един месец във властта.
  Ще патим всички, абсолютно всички

 24. 24 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1907 Весело

  Критериите наистина ги спазваме поради простата причина че сме във валутен борд. Точно поради тази причина обаче нямаме независима централн банка. Каква е задачата на централна банка при валутен борд? А понеже премахнаха наказателната отговорност на банкери в момента в който премахнат валутния борд без да сме преминали на евро ще се върнем назад във времето при 1997 година. И тогава КТБ ще ни се стори като детска залъгалка.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Весело

  Пореден удар на "чурук"?! К'о са оказа?! Че за едни може, за други не може!
  Или, както беше в оригинал:"Кучета и котки, може, прасета, не може"
  Ама ще видят те, кат' Вожда, подари още един приплод на Путин, сега на "поклонението", от клекцията си "каракачанки", и като "рестартира" и Хъбчето и АЕЦ-а! На колене ще му лазят, гиди франкмасони брюк - селски!!!
  Нема се пуашиш, момче! Народът е зад теб! ;)

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  България от второкласна става третокласна страна и причините са винаги едни и същи - корупция, организирана престъпност (на най-високо ниво) и недействаща съдебна система.
  Целта на управляващите очевидно е извеждане (тихо и без напън) на странта от ЕС и присъединяването и към руската сфера на влияните (като "независима" страна).
  Иначе не мога да си обясня тяхното бездействие на вече повече от 10 години повтаряне на една и съща забележка ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Главният критерии - ДА НЕ СИ МАФИОТСКА ДЪРЖАВА не го спазваме.

 28. 28 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Цялата банкова система и голям бизнес се държи от МАФИЯТА (която държи и цялата власт).
  чез - много пресен пример.
  Никакво Евро никакъв Шенген.

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Голата истина, радостна за едни и неприятна за други българи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Какво евро бълнувате? Първо трябва да имаме банки, а не кухи балони в които са потънали 50-тина млрд спестявания на гражданите! Второ тези банки трябва да са Банки, а не продънени джобове на собствениците. Трето трябва закона да защитава собствеността, а не да гледаме номерата на Цацароцирка!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Стабилната корупция до какво води, а?

  седеньето го зголемува задникот
 32. 32 Профил на ujy38481154
  ujy38481154
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оф, имам още една година да взема английски паспорт и ще съм по-спокоен вече. Това нещо България, няма да го бъде дълго време още :(

 33. 33 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Хаха Борисов сега ще мига на парцали! Беше ясно, че не отговаряме на критериите. Колкото и да се заблуждаваме, то е ясно, че няма как корумпирана държава да е клуба на богатите, защото с корупцията си ще застраши останалите членки. Корупцията е основния проблем и съдебна реформа е част от отговора.

 34. 34 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 478 Гневно

  България от второкласна става третокласна страна и причините са винаги едни и същи - корупция, организирана престъпност (на най-високо ниво) и недействаща съдебна система.Целта на управляващите очевидно е извеждане (тихо и без напън) на странта от ЕС и присъединяването и към руската сфера на влияните (като "независима" страна).Иначе не мога да си обясня тяхното бездействие на вече повече от 10 години повтаряне на една и съща забележка ...
  —цитат от коментар 26 на penetrating


  Не организирана престъпност, а престъпна организираност цари у нас - всички в парламента и президентът са руски подлоги, олигарси от всички цветове си имат банки и пенсионни фондове, начело на Банковия надзор, КФН и ББР се избират единодушно техните креатури - спасение отнийде не се види. За жалост, подобно е положението и в Европа, демокрацията и справедливостта мимикрират, олигархията владее под друга форма. Нужно е нещо "да изчисти боклука", с извинение за цитата - ще има много горчивина за обикновените хора, тепърва предстои.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 35. 35 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#24] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Ролята на централната банка при валутен борд е нейната надзорна функция над търговските банки. Сиреч, да следи да се спазват банковите регулации. Типично по селски Ганю си мисли, че онея в ЕЦБ патки пасат ся като ги джитнеме с едни стрес тестове и ще ги отрескаме. Кво разбират те - ний сме най-големите тарикати. Само че любезните господа знаят кой е кипърския социално слаб Георгиус , знаят коя е другарката Славова, знаят кой е Маджо, знаят кои са ТИМ, а също така знаят как всички тези дизтарикати си делкат парички от т.нар. банки, а БНБ се прави, че гледа на другата страна. Точно за това Бай МУй иска първо еврото, а след това банковия съюз, а Европа иска точно обратното - първо системните банки под надзор на ЕЦБ и чак тогава ЕРМ 2. Никога няма да влезем в еврозоната заради дебелаците, които превзеха държавата.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 36. 36 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Скрито зад "национален интерес : " Министерството на финансите са отказали да отговорят дали България има формирана позиция за присъединяване към банковия съюз преди еврозоната и каква е тя".
  Европа иска Бг първо да приеме единния банков надзор , тарикат Горанов - първо еврото. Е, няма да стане , Европа не иска източвани банки и второ КТБ. Затова нашите ще шишалкавят, ще пускат димки пред електората... знаете ли, че вече върви подписка за НЕприемане на еврото в Бг ? Познайте кой тича да се разписва и как ще бъде размахвана тази подписка. Интересно бизнеса работещ с контрагенти от ЕС ще има ли сили да наложи еврото ? Или минаваме към рубли ? Радев гори от желание , Боко го дава по-тежко, но щом за две железа за 3млрд. е готов да хвърли още 15 млрд., познайте накъде вървим.
  Този мандат няма да е, първо трябва да купят ЧЕЗ, да поотмъкнат още от КТБ....

 37. 37 Профил на jjh14686382
  jjh14686382
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ...е то не може и Пеевски, и Цацаров и ЕРМ 2! Що се прави Борисов на ощипан?

 38. 38 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Кредитите по казуса КТБ са дългосрочни и никой в ЕС няма така лесно да забрави този цирк. Не, че в ЕС са света вода и няма корупция каквато ние не можем да си представим като мащаб. Все пак аз ако влезе ЕЦБ у нас ще е добре, някакво обвързване е, но си оставаме в периферията.

 39. 39 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 603 Неутрално

  В Еврозоната, но извън банковия съюз означава, че БНБ като изтърве още една банка, масрафа ще го плащат пак Германия и Франция. След гръцките мизерии това няма как да стане.
  А КТБ доста отслаби позицията ни, че нашия банков надзор е най-якия надзор.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Особено с последните изпълнения в Москва.

 41. 41 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1054 Гневно

  Бе, Ганьо, гащите ти наакани, чорапите ти скъсани, къде си тръгнал...??!
  За какъв гявол ти е тая еврозона? По-богат ли ще станеш?!
  Пари ли ще точиш.. или пак нафта?

  Fail with honour then succeed by fraud
 42. 42 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1107 Весело

  Буаххаххахха, казаха ли ти го бе Филия с Мас? Колкото и да се напъваш да изглеждаш добре, тия на запад не пасат трева.

 43. 43 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Не знам възмажно ли е юридически но най изгодно за БГ е следното. Но то в ЕС и без тва всяка държава си прави каквото си иска.Да изравним курса лев/евро, да разрешим плащанията в евро и обмена лев евро да става по централния курс на БНБ без каквито и да било комисионни.Така можем да ползваме всички позитиви от еврото и да не носим никакви рискове, като спасявянето на фалирала Италия. А ако нещата с еврото тръгнат супер зле, посто отвързваме курса.
  —цитат от коментар 12 на Обществен деятел


  Ако някой все още се чуди защо не ни искат, трябва само да прочете този пример на народната нагласа. Дори и във фантазиите си България сама не се приема даже и теоретично за равноправен и достоен партньор, но винаги е много изненадана и обидена, когато другите споделят същото мнение.

 44. 44 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Точно за това Бай МУй иска първо еврото, а след това банковия съюз, а Европа иска точно обратното - първо системните банки под надзор на ЕЦБ и чак тогава ЕРМ 2. Никога няма да влезем в еврозоната заради дебелаците, които превзеха държавата.
  —цитат от коментар 35 на меншевик

  Затова Фибанката я държат четвърта...Ако случайно се наложи да не я надзирават.

 45. 45 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Поне средната заплата да стане 1000-1200 евро!

 46. 46 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Спомняйки си речта на Юнкер в Народния театър, става очевидно, че ЕК я тресе невероятно лицемерие по отношение на България. За съжаление плиткоумните гербери не вникват в текстовете на докладите и речите, а за вътрешна употреба разчитат основно на снимките с “началниците”.

  Ханделсблат беше изключително точен - Борисов е просто портиер тичащ по червената пътека.

  Все още юни не е дошъл и брюкселските зелки загърбиха куртоазията.

 47. 47 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Преди месеци съм писал че в обозримо бъдеще няма да ни приемат в ЕЗ и Шенген. Външно-политическите напъни на Бойка Банкянска са ялови, както е и ялова вътрешната му политика. ГЕРБ во главе с лидера си, не са партия в класическия смисъл на думата. ГЕРБ е сборище от ортаци, каквото беше и НДСВ, които преследват интересите си за усвояване/разпределяне на ресурс. По научному такива структури се наричали - разпределителни коалиции. Пак науката е предрекла че подобни коалиции са нетрайни и когато нямат ресурс за разпределяне ( разбирай не са във властта ) се саморазпадат. НДСВ доказа предположението и според мен ГЕРБ също няма да направи изключение. Аз лично очаквам до 5 години падане на валутния борд за което има индикации че е възможно да се случи.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 48. 48 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#18] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Не си разбрал бъзика:)

  The Tenth Man
 49. 49 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Агенцията припомня, че условия за приемане на еврото са дългосрочно ниски лихви и инфлация, както и нисък бюджетен дефицит и държавен дълг, както и стабилен курс на местната валута спрямо еврото.
  ===============================
  Ако трябва да сме честни, България орговаря на всички тези условия.
  При това, доста стабилно.

  Не ща да влизам у затвора!
 50. 50 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#49] от ""Литекс" стана ЦСКА":

  Да, България отговаря и отново се сблъскваме с двойните стандарти на ЕК.

 51. 51 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#44] от "пасъм":

  Напротив - фибанката категорично ще влезе под надзора на ЕЦБ, ако България се присъедини към банковия съюз. Дебелаците главно заради тази банка ги стяга чипика, защото тя замени КТБ като касичка на мутромилиционерите.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 52. 52 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Нещо ПУТИН да не хакерства по компютрите на комисията ...... :)) При толкова значими успехи на други места , защо да не го направи :))

 53. 53 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И е по-добре. След присъединяването към еврото ще последва реално поскъпване на всиччко и де факто обедняване на населението.

 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#49] от ""Литекс" стана ЦСКА":

  С лихвите по външен дълг и вътрешно кредитиране издишаме.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 55. 55 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И е по-добре. След присъединяването към еврото ще последва реално поскъпване на всиччко и де факто обедняване на населението.
  —цитат от коментар 53 на iget


  Пълни глупости. В страните, приели еврото /балтийските страни например/ инфлацията се е повишила с под половин процент.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 56. 56 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 240 Весело

  А! Ко стана бе куцо куче, нали всичкото ни беше у ред? То само с ядене не става - трябва и акъл...

 57. 57 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Незнам защо новините се поднасят толкова неграмотно. Журналистите масово не са наясно каква е разликата между банковия съюз, ЕРМ зоната и Еврозоната.

 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#47] от "tsyrvulan":

  Хубаво се правиш, че мислиш, ама само се правиш. ГЕРБ и конкретно Б.Борисов са най-дълго управлявалата партия в БГ (без да коментираме качеството на управление). А конкретно Борисов е човека най-дълго задържал се на управленски позиции в държавата в новата ни история.

  С това цялата ти теза, че ГЕРБ и Б.Борисов са еднодневки издиша. Или всички други партии и политици са половин-дневнки :)

 59. 59 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Οчаквало ли се е нещо различно ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 60. 60 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В Еврозоната, но извън банковия съюз означава, че БНБ като изтърве още една банка, масрафа ще го плащат пак Германия и Франция. След гръцките мизерии това няма как да стане.А КТБ доста отслаби позицията ни, че нашия банков надзор е най-якия надзор.
  —цитат от коментар 39 на Dexx


  Горанов още преди месец каза, че един ден след като влезем в ЕРМ2, влизаме и в банковия съюз.

  След като има критерии и са изпълнени, но въпреки това се носят от девет кладенци вода, за мен е сигурно едно. Тук не става дума нито за КТБ, нито за мафията в БГ, нито пък Цацаров им пречи. Тия неща ако ги притесняваха, дембелите евробюрократи имат много по-добри инструменти, а не такива косвени хватки.

  Тука става дума за техни си вътрешни мотиви. За тях е по изгодно по някакъв начин България да не бъде допускана.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 61. 61 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#44] от "пасъм":Напротив - фибанката категорично ще влезе под надзора на ЕЦБ, ако България се присъедини към банковия съюз. Дебелаците главно заради тази банка ги стяга чипика, защото тя замени КТБ като касичка на мутромилиционерите.
  —цитат от коментар 51 на меншевик


  Мисълта ми беше, че преди да ни приемат ще одитират само 3 най-големи, а ПИБ се крие като четвърта

 62. 62 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 917 Неутрално

  ако можеха да се отърват от нас без странични ефекти щяха да го направят отдавна. малко късно се осъзнаха за че сме руският троянски кон в европа.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 63. 63 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 702 Неутрално

  На това му се вика: Без вазелин!

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Язък за целувките и прегръдките. Бойко си мислеше , че те са достатъчни за европейците да си затварят очите за всички зулуми , които стават в България, за които е виновен лично той.

 65. 65 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ако не бяхме във валутен борд при тая новина левът щеше да се срине.

 66. 66 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Комисията ще обяви, че България има ниска инфлация и стабилни публични финанси, но законът, по който работи централната й банка, не гарантира в достатъчна степен нейната независимост.

  Еврочиновник му кажи и не го обиждай повече. :)

  Ми че те утре ще изпраскат най-хубавия закон, ама кво от това. :)

  А другите критерии дето ги изпълняваме, а половината страни от Еврозоната никога не са ги изпълнявали, ама са вътре. За тях какво да кажем. :)

 67. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Ако не бяхме във валутен борд при тая новина левът щеше да се срине.
  —цитат от коментар 65 на bpcorp


  А можеше и да порасне. :)

 68. 68 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Причината е корупцията в страната..."

  Алоу, Запада! Корупцията е усещане, у-се-ща-не! Я веднага да ни приемате, както повелява Бойко!

 69. 69 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Лоша новина за България, добра за русоробите ...които си мечтаят вместо евро да приемем рублата...

 70. 70 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Голямо напрягане става- българските управляващи се напрягат да заблуждават че искат да влязат в еврозоната, европейските банкери се напрягат да ги отказват, щото не знаят дали пък веднъж не казват истината.

 71. 71 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  [quote#67:"realguru"][/quote]

  Разбира се , не само щеше да порасне, но и да се размножи.

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#58] от "niakoi_si":

  И като най-дълго управлявали носят и най-много отговорност за състоянието на страната. И за провали като този. Да, провал е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#69] от "BiGman1":

  За съжаление, Баце носи основно лоши новини за страната.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#60] от "Обществен деятел":

  "Тука става дума за техни си вътрешни мотиви. За тях е по изгодно по някакъв начин България да не бъде допускана."

  Сто процента вярно!

  Вътрешните мотиви не са тайна:

  "Истинската причина е, че тези гащници от западна европа ги е страх от изключително стабиланата макрорамка на България и знаят, че пуснат ли ни в еврозоната веднага ще станем първа икономическа сила там и затова от страх не от друго не ни допускат."

  The Tenth Man
 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#58] от "niakoi_si":

  Какво са 10 или 15 години за партия бре отворковец? Ами такава уж партия си е пеленаче. То и НДСВ май че 15 годинки просъществува и къде са сега. Не се безпокой, рано или късно ГЕРБ ще загубят властта, ако изкарат 4 години в опозиция и след това съществуват че даже и пак да вкарат депутати в Парламента, значи аз греша, пък ти си прав.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 76. 76 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#59] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Аз лично въобще не очаквах нещо различно. Бях си в БГ за Нова Година и за пръв път от цели 15 годинки за Великден, случи се че католическия и православния бяха само с една седмица разлика така че комбинирах. Каква еврозона, какво чудо...по-скоро падане на валутния борд е по-реалистичен вариант в обозримо бъдеще от колкото приемането на БГ в еврозоната. Още преди повече от година когато некои БГ политици почнаха да говорят за еврото, експерти казаха че това реално може да стане не по-рано от 10 години.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 77. 77 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2081 Гневно

  До коментар [#73] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#69] от "BiGman1":За съжаление, Баце носи основно лоши новини за страната.
  —цитат от коментар 73 на Darth Plagueis


  А президента за кого си гласувал Радев носи само добри нали...ари беги от мен...

 78. 78 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darth Plagueis":

  Баце не носи никакви новини, със стихийните си действия на парче и без никаква ясна визия и концепция за бъдещето на Родината, Бойка обрича България на безпринципност, аморалност ( говорейки в международен план ) и все по-малко доверие от страна на Европейските ни партньори. За това и такива статии се пишат за БГ, въпреки че държавата нито е създавала големи проблеми като Гърция или Португалия, нито е използвала правото си на вето за важни и маловажни решения, нито се е опитала да играе геополитически игри ( то ест изнудване ) както Гърците се опитаха. Просто и ясно, БГ няма формулирани дългосрочни интереси и някаква стратегия за постигане на целите си. Работа на парче и къс пас, както във вътрешно-политически, така и във външно-политически план.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 79. 79 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "законът, по който работи централната й банка, не гарантира в достатъчна степен нейната независимост."
  БНБ не е независима и това се вижда и от Брюксел.
  Фалитът на КТБ не е останал незабелязан.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 80. 80 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  "законът, по който работи централната й банка, не гарантира в достатъчна степен нейната независимост."
  —цитат от коментар 79 на Lady Zeppelin

  Тая констатация я дължим на банкерчето Иванчо.

 81. 81 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Е как може така да клатят стабилността да му се не види?! Не знаят ли, че държавата е РАЙ, а навън е погром?!

 82. 82 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 225 Неутрално


  И какво става сега ?
  Домакинстваме на Евробюрократите , а излиза ,че не изпълняваме критериите им да сме им домакини ? Докато те щедро отписват дългове на Гърция в размер на 600 милиарда Евро, на Испания -почти още толкова.Потругалия ...същите някак си им изпълняваме критериите за да им плащаме за Брекзита........ и да атягаме колани в общността в която КуЧЕ ВЛАЧИ РЕЙС ние единственни се мъчим да изглеждаме свежи и приветливи и да угодим на тая прогнила европейска Аристокрация скрита зад тонове бюрокрация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK