Брюксел настоява България първо да влезе в Европейския банков съюз, а след това да приеме еврото

Валдис Домбровскис

© Francois Lenoir, Reuters

Валдис ДомбровскисЗаместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес призна, че за приемането на България в еврозоната се поставят нови, допълнителни изисквания. Той направи този коментар на пресконференция в отговор на въпрос, съобщи БТА.


Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в банковия съюз. Това се дължи на поуките, които извлякохме от кризата - трябва да осигурим устойчивост не само на обществените разходи, но и на финансовия сектор. Затова банковият сектор е подложен на строг надзор в държавите, които очакват да въведат общата валута, поясни Домбровскис.


Това се разбра и в края на април при срещата в София на премиера Бойко Борисов с Домбровскис. Тогава бе оповестено едновременно, че България смята до края на юни да подаде молба за членство в механизма ERM II, предхождащ еврозоната, и че страните от еврозоната настояват България първо да влезе в Европейския банков съюз. Въпреки това и тогава Домбровскис подкрепи желанието на България, докато еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси беше доста резервиран.
ЕК приветства желанието на България да се присъедини към "чакалнята на еврозоната" и работата на българското правителство в тази посока, добави той. Готови сме да предоставим финансова помощ за тази цел със следващия бюджет на ЕС. Следващите стъпки трябва да бъдат определени от Европейската централна банка, допълни Домбровскис.


По-рано Еврокомисията оповести редовния си доклад за напредъка на страните от ЕС, които все още не използват еврото. В него се посочва, че България изпълнява 3 от 4 икономически изисквания.


Комисията представи днес данни от проучване на общественото мнение, според които почти равен дял от българите и останалите граждани на ЕС (над 70 на сто) са използвали еврото. Еднакъв е делът на отговорилите, че искат страната им да се присъедини към общата валута (51 на сто). Над половината българи (51 на сто) същевременно очакват въвеждането на еврото да има отрицателно въздействие в страната.


Общо 80 на сто от българите са отговорили, че ще се справят с новата валута, но същия дял са на мнение, че това ще доведе до злоупотреби в ценообразуването. За над половината българи (56 на сто) въвеждането на еврото е отказ от част от националния образ и загуба над контрола върху икономическата политика. Мнозинството българи (74 на сто) вярват, че нашата страна е готова за еврото и според 60 на сто това трябва да стане скоро.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4644 Любопитно

  Явно Брюксел/Франкфурт/ има сериозни подозрения в стабилността на нашите търговски банки!Няма смисъл да се лъжем,че всичко е О'К в банките с български собственици!Няма как една банка да е стабилна след като е създадена да обслужва по един или друг начин интересите на своите собственици с чужди пари!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Куртоазията свърши. Всичко ни се казва точно и ясно без завоалиране и захаросване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Естествено е,че първо трябва да сме Европейския банков съюз и след това в Еврозона.

  Но нашите се дърпат..........,и защо ли???
  Няма как да се оправдаят високите лихви и такси,раздаваните дивиденти в УС на банките и най вече ОТГОВОРНОСТТА на самите управители на банки при фалит/не дай Боже/

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 4. 4 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Да , ама първо Борисов трябва да обясни на Брюксел как и защо се помогна на Ц. Василев да обере два милиарда евро , и защо най-добрите големия обир остана без последствия , и тогава да иска

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  Нямат никакви подозрения - имат си съвсем точни данни и начини на засичане на информацията и паричните потоци през стройна международна система.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  Изненадва ме проучването.Не мислех че такъв процент от обществото са готови за еврото.
  Иначе не е изненада новото изискване от Брюксел след КТБ.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 2378 Весело

  Абе Валдис, ти не видЕ ли, че Баце си скъсА ризата и се закле, че пуснете ли ни в чакалнята още на другия ДЕН ще влеземе у банковия съюз. Я виж какви магистрали направИхме...банков съюз та банков съюз айде молим ти се.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 8. 8 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Влизането в банковия съюз ще попречи на родната мутро-мафия да 'точи' пари от банки по модела КТБ. Аз съм ЗА.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bojidar Vasilev":

  По-точно защо спасиха едната банка а другата я закопаха и защо провалиха издирването на парите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 961 Неутрално
 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3680 Весело

  .....ееее ЯСНО......!!!!!?????....искат ПЪРВО ПЪЛЕН КОНТРОЛ НАД нашите БАНКИ........!!!!!!!.....пък ПОСЛЕ ше МИСЛЯТ..........!!!!!??????...ааааа СОБСТВЕНИЦИТЕ на "нашите" БАНКИ СКЛОННИ ли са ДА ГИ КОНТРОЛИРА НЯКОИ.....?????!!!!!!........аз не СЪМ СКЛОНЕН някой " чиновник " да ми БЪРКА В КАСАТА на дюкянчето.......

  България НАД ВСИЧКО .....
 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Брюксел не е сигурен в надзора на БНБ и има защо
  https://bivol.bg/bnb-stress-test-euro.html

 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Бойко, абе я му пратИ Цецо на тоя да му говори. Много отворен ни се прай нещо А !!!

 14. 14 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Тарикатлъците на дребно минават само у нас. В Европа ни казват дипломатично, но твърдо, че присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в банковия съюз. Това свръхизискване е с оглед особените качества на на някои страни-кандидати (с политици-тарикати). Патриотично не споменавам име.

 15. 15 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Надява се Брюксел да са получили амнезия за КТБ

 16. 16 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 428 Весело

  Всъщност Брюксел действа точно както всички институции, включая българските - прехвърляне на топката и поставяне на допълнителни критерии и изисквания, които уж под мотото да те доближат до целта, директно те отдалечават ... не че се натискам да мърдаме към Евро, но е интересно като уроци по политическа манипулация и дипломация ... чистата реакция би била - "не ставате, бъкате от корупция и сив сектор!", обаче не е за пред хората :)

 17. 17 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1441 Весело

  ЕС е един лицемерен съюз...
  Както си искат така си ги въртят правилата.
  Най смешното е че почти няма страна в момента от еврозоната която да изпълнява изискванията, а тези които дългове са под 60% от БВП се броят на пръсти.
  Да не говорим, как всички се правят на разсеяни и позволяват 10 години да мотаят Македония, защото не им харесвало името.

  Много е вероятно скоро Италия да ги изненада неприятно.
  В момента в страни които са в Шенген всекдневно влизат стотици нелегални бежанци, но няма проблеми, всички си затварят очите..
  Затова и Тръмпи не ги смята за живи и се подиграва с тях

 18. 18 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Най-накрая да си дойдем на думата!
  Преведено на недипломатичен език: Имате банки с проблемно управление, вие ги знаете кои са, ние ги знаем също.Вашето БНБ не правеше много по времето на Искров, не прави и сега.Оправете ги тези бакии и заповадяйте, защото ако се наложи с парите на европейските данъкоплатци да ги спасяваме, тогава ние сме политически трупове.

 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Алоо коментиращитеее
  Новите правила важат за всички нови кандидати и са въведени от преди 4 години, стига сте манипулирали.
  Просто през последните години нито един не иска да им приема еврото, след цирковете с Гърция и очакваните такива с Италия.
  Страни които доста преди България са в ЕС , не мислят въобще да се ориентират към еврото.
  Чехия има в пъти по добра икономика и показатели от доста други и прилични дългове , ама си кара с крони.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4568 Неутрално

  Явно Брюксел/Франкфурт/ има сериозни подозрения в стабилността на нашите търговски банки!Няма смисъл да се лъжем,че всичко е О'К в банките с български собственици!Няма как една банка да е стабилна след като е създадена да обслужва по един или друг начин интересите на своите собственици с чужди пари!
  —цитат от коментар 1 на bat_plamen

  Няколко банкови клана и силовата Мафия владеят доста здраво банките в Европа!
  Оказа се ,че в периферната ни колония по над милиард изкарват само от банкови такси за обслужване и преводи - теглиш внасяш пак друсат!
  Щом може еврозелки намалиха роуминга защо да не одрусат и банковата безскрупулна мафия? Да вземат да покажат на светло с колко ЕС пълни гушите на банковите кланове?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 735 Весело
 22. 22 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Колко по-ясно да ви го кажат, герберасти не много умни.....
  Мафиотският контрол на БНБ върху банковата система е ясен на всички
  БНБ не е независима, Бацееееееееее, разбираш ли - те искат да осъществяват надзор над банковата ни система ЗАЩОТО
  знаят много добре КОЙ стоеше зад КТБ, КОЙ го фалира и КОЙ обира активите след фалита
  те знаят какво е ПИБ
  Чу ли, Бацееееее

 23. 23 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Колко по-ясно да ви го кажат, герберасти не много умни.....
  Мафиотският контрол на БНБ върху банковата система е ясен на всички
  БНБ не е независима, Бацееееееееее, разбираш ли - те искат да осъществяват надзор над банковата ни система ЗАЩОТО
  знаят много добре КОЙ стоеше зад КТБ, КОЙ го фалира и КОЙ обира активите след фалита
  те знаят какво е ПИБ
  Чу ли, Бацееееее

 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Баси, заради няколко олигарха ( Цеко, Тим и т.н. ) цял един народ ще яде хурката до дупка.

 25. 25 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4046 Неутрално

  До коментар [#17] от "001":

  До коментар [#19] от "001":

  Имаш истински късмет, че никой не те задържа насила, в този лош Европейски съюз...! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  СОБСТВЕНИЦИТЕ на "нашите" БАНКИ СКЛОННИ ли са ДА ГИ КОНТРОЛИРА НЯКОИ.....?????!!!!!!.
  —цитат от коментар 11 на kesh


  "Собствениците" на банките нямат понякога и 1% от парите на банката. ЕС иска да опази останалите 99% от авоарите на банката, защото те са на граждани на ЕС.

 27. 27 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Най смешното е че почти няма страна в момента от еврозоната която да изпълнява изискванията, а тези които дългове са под 60% от БВП се броят на пръсти.
  —цитат от коментар 17 на 001


  Едно е да си световна сила и лидер, мощна иконимика, правова, подредена, стабилна от десетилетия държава и т.н., и да имаш 60% , 100%, 200% дългове. Друго е да си една пръднала, мафиотска, вечно нестабилна, бедна и неработеща провинциална държавица.

 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#25] от "tww09306483":

  хаха
  да никой не ни и кара да им приемаме еврото
  от 28 страни в момента в ЕС , само 12 са приели еврото.
  Да не говорим, че уж единните от срещата в София не са много такива, защото днес Полша казала, че не приема позицията на ЕС спряма Иран и подкрепя тази на щатите .

  В Унгария Орбан спечели с 70% в Италия тепърва предстоии веселото.
  В Австрия спечелиха другарчетата на Атака

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4697 Весело

  До коментар [#17] от "001":

  ЕС е един лицемерен съюз...
  Както си искат така си ги въртят правилата.
  =======
  :).....ама то навсякъде е така !
  Това е един от темелите на банковото дело въобще. ....!
  Само дето ЕС претендират ,че техните банки са най чесните и справедливите ..... което пък не е верно .....
  Няма как да е верно !

  Bukalemun
 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Разликата между ЕС и щатите е огромна , защото се видя , че ЕС нямат никаква армия и дори Ердо им се зъби всекидневно.
  Щатите който започне да се прави на умен веднага бива наказван със санкции, мита и подобни , ако не разбира веднага бива заплашван с оръжие.
  А ЕС е пред разпадане за жалост.
  С или без западните балкани е много зле положението.

  Вчера дори израелски министър е напсувал директно ръководителите на ЕС и им казал , майната Ви , вие сте никой , че да ни порицавате за загиналите палестинци.
  Толкова за ЕС

 31. 31 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Нещо ми е сложна материята и не ми се чете, така че ще питам направо: Ще има ли далавера да дръпнем малко евра наготово и после да се скатаем, или западните нещо се правят на интересни? Ако няма далавера не виждам защо изобщо да се занимаваме.

 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 746 Весело

  Това е нормалната последователност, спазвана от всички членки на ЕЗ ... първо трябва се влиза в Европейския банков съюз и след това в Еврозона. Нашите се пишат тарикати СКО мине номера да може да пооткраднат още малко за последно ... ама им казват че няма да мине :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#31] от "Locke":

  Далавера ще има за управляващите в България , защото ще им се освободят няколко милиарда които сега трябва да поддържаме като резерв, заради фиксирания курс към Еврото.
  А като нищо, може да стане най смешното , че като най бедни в ЕС , само защото сме приели еврото, трябва да спасяваме Италия и други.
  Точно това се случи с Гърция и едвам се размина, защото много страни негодуваха, че гърците живеят нашироко, а по бедни от тях страни им плащат сметката, защото са в еврозоната

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#22] от "petar__":

  Еми не са умни. Пак търсят някаква конспирация. Или ЕК трябва да се научи да говори директно, ило ние да разбираме дипломатичния им изказ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":Надява се Брюксел да са получили амнезия за КТБ
  —цитат от коментар 15 на Bojidar Vasilev


  Те за да получат амнезия, трябва всичките им медии да са бойковизии, като у нас. Ма уви няма как да стане.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#30] от "001":

  „Видя се, че ЕС нямат армия”

  Егати идиота....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  "Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в банковия съюз""

  това всъщност е една отлична новина за всички нормални хора

  да му мисли бочко как ще се оправя с гнилите ябълки

 38. 38 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#33] от "001":

  Такава опасност няма, товарищ гербераст. Под мъдрото управление на Чикибойко, предимно нас ще трябва да спасяват.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  "Взехме си поуки от кризата" е дипломация, а ето превода: "вижте се как се оляхте с КТБ, ве лузъри. Ако ще играете с големите--само чрез допълнителен контрол на мутренските ви банки."

 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#36] от "Darth Plagueis":

  Е имат ли бе , умния ...
  Какво се случи когато Гърция се оплаква на няколко пъти от агресия на Турция ...
  Нищо от ЕС мълчат като ....
  Във Варна мънкаха като ...

 41. 41 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2559 Весело

  До коментар [#30] от "001":

  Израелците се мръщат защото френският министър председател дипломатично отказа визитата си.Затова са бесни.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 42. 42 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  всъщност нали всички органи се клЕха в деня след КТБ как моментално трябва да влизаме в този съюз, кво стана?

 43. 43 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#41] от "Jalis Ironhammer":

  Може да са бесни, но факта че си позволяват да говорят на майнта ВИ на ЕС ...
  е достатъчно ясно
  Много бързо забравихме и как бяха записали една американка на висок държавен пост която директно ги напсува зам държ секретар Виктория Нюланд.

  Защо не отиде Туск или Юнкер в белия дом, а ходиха меркел и макрон и мей по отделно...
  Това казва всичко за съюза

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  ВИИ Павлов имени Втарого сигнала

  Изненада ;)

  Когато держава кандидат съзерцава морков
  и получи аналогичен отзад,
  какъв ефект се получава?

  Гласувай ;)

  а) навлиза в правосъобразни рамки ;
  б) излиза

 45. 45 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1441 Весело

  От ЕС ще имат ли топки за санкции срещу Израел , заради десетките убити протестиращи.
  Не, защото Израел са под крилото на Тръмпи и хиляди да загинат, ще е караме на протестни ноти

 46. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1825 Весело

  Милото дневниче и вчера и днес манипулира за радост на лилявите, като умишлено не прави разлика между "приемане на еврото" и "влизане в чакалнята/механизма ЕРМ2", където се чака минимум 2 години, т.е. има предостатъчно време за присъединяване към Банковия съюз и промени в законите.
  България покрива всички изисквания за ЕРМ2 и няма никакви причини да ни бъде отказано влизането в механизма.

  Знанието е сила, информацията - власт
 47. 47 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Брюксел настоява България първо да излезе от рубладжийския корупционен съюз (бившя съветски съюз) и след това да приеме еврото. Което на практика няма как да стане, защото България е на 95% енергийно зависима от съветския корупционен съюз и целеустремно се стреми да стане 195% зависима от него. Защото от там бадат едни комисионни благинки за една клика наследница на болшевишката клоака.

  veni vidi fugi
 48. 48 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Милото дневниче и вчера и днес манипулира за радост на лилявите, като умишлено не прави разлика между "приемане на еврото" и "влизане в чакалнята/механизма ЕРМ2", където се чака минимум 2 години, т.е. има предостатъчно време за присъединяване към Банковия съюз и промени в законите.България покрива всички изисквания за ЕРМ2 и няма никакви причини да ни бъде отказано влизането в механизма.
  —цитат от коментар 46 на pag


  Не знаеш какво е европейски банков съюз и каква е идеята на това животно нали??
  Признай си не е срамно ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  ВИИ маркс имени Лелина

  Ми те магисталите са си магистрали,
  но без Банки щеха ли да изплуват на повърхността?

  КТБ не оцеле.
  Оцелеха баш Банкери :)

  Под поддържат магистрали
  и, все пак, напълно цели

  До коментар [#7] от "меншевик":

  Абе Валдис, ти не видЕ ли, че Баце си скъсА ризата и се закле, че пуснете ли ни в чакалнята още на другия ДЕН ще влеземе у банковия съюз. Я виж какви магистрали направИхме...банков съюз та банков съюз айде молим ти се.

 50. 50 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Сега вече знам защо изчезват банкнотите от 2 лева.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 51. 51 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#39] от "patilanskomeze":

  "вижте се как се оляхте с КТБ, ве лузъри"

  Нали влизането в еврозоната ще направи точно тоя тип врътки почти невъзможни?

  Все едно да ме биеш без каска и да ми викаш - глей къв си злетак бе, как да ти дам каска :)

  Проблемите за еврозоната са основно от ЧЛЕНКИ в нея. Абсолютно некоректно е България дето двайсе години е в борд да го отнася заради тях и да бъдат поставяни допълнителни критерии в движение. Липса на елементарна почтеност. При това положение ЕС понася разбиващ удар по кредибилитито си и се показва просто като глутница използвачи в която държави като България единствено могат да разчитат на огризките оставени от по-яките псета. Ако целта на еврозелките е да направят и най-убедените ЕС ентусиасти не просто ЕС скептици а хейтъри - поздравления, путлер трябва гердани с ордени да им закичи

  Use your Illusion
 52. 52 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1283 Весело

  Помислиих да коментирам.... но то всичко вече е из/казано!!

 53. 53 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Един вид искат да плащаме отсега членски внос за спасяване на италиански и испански банки.

 54. 54 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Всъщност, ако за бг 'матряла' е тайна, кой седи зад 'нашите' банки и 'световно известни' ски-курорти, т.е. кои са собствениците на офшорките и откъде идат парите им, то за ЕС това е пределно ясно.
  Изчезването на милиарди от банката на властта може и да НЕ е проблем за средния бг-тъпанар търкащ билетчета, ама за ЕС е проблем.
  Особено след случаят с Гърция.

 55. 55 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Един вид искат да плащаме отсега членски внос за спасяване на италиански и испански банки.
  —цитат от коментар 53 на dosetliv


  Седни двойка!Интересувай се почети,осмисли и коментирай ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 56. 56 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#51] от "saint evlampi":

  Олеле, ловеца на умнокрасивци. самият той по-умен от другите рече и отсече. Влизането в еврозаната ще означава че ЕЦБ ще заема средства на БНБ за да се спасят проблематични банки ако нещо се случи. Сега стана ли ти поне малко ясно защо Брюксел и ЕЦБ настояват България първо да се присъедини към Банковия Съюз?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 57. 57 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#43] от "001":

  Ако имаш предвид последните визити , ше бяха опит да се запази иранското споразумение.Германия и Франция са страни по това споразумение отделно от ЕС.
  А по въпроса за "fu@k the EU" не виждам какво да коментирам.Няма нужда Европа да слиза на това махленско ниво.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 58. 58 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 968 Неутрално

  От ЕС ще имат ли топки за санкции срещу Израел , заради десетките убити протестиращи.Не, защото Израел са под крилото на Тръмпи и хиляди да загинат, ще е караме на протестни ноти
  —цитат от коментар 45 на 001


  Що бе, ватник?
  Нали Израел си пази границата?
  Кое ти е весело?
  - че си пази границата или
  - че са утепали некви хора?
  Такива, като тебе рИваха да убиваме нарушителите на границата откъм Турция, а Израел НЕ може да прави същото.
  Защо?

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  секи 4ти км

  Подробности "защо" са второразредни...

  Сега 2 лева тежат по-високо или повече
  в джоба на собственика потребител.

  Факт ;)

  До коментар [#50] от "qwerty 500":

  Сега вече знам защо изчезват банкнотите от 2 лева.

 60. 60 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Един вид искат да плащаме отсега членски внос за спасяване на италиански и испански банки.
  —цитат от коментар 53 на dosetliv


  ето ще ти дам един джокер за мака помощ ;)

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Банков_съюз

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 61. 61 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#46] от "pag":

  "и няма никакви причини да ни бъде отказано влизането в механизма"

  Причини няма обаче за еврозелките България (и Източна Европа) е идеална цел да се правят на великите назидатори щото нуждите на социалистическия разглезен западен човек растат а възможностите са ограничени и требе да има въшкав да го сочиме. От друга страна е хубаво че маските падат и се вижда че глупостите за европейско единство са детинщини и лицемерно говорене, нямаме общ език, тия с историческия късмет да не бъдат руски роби сънуват че са висша раса, абе пълна манджа с грозде. Ще е напълно заслужено путлер да успее да сложи ракети на балканите под носа на тия смотани льохмани дето му бутат нарисувани стратегически аса в ръцете

  Use your Illusion
 62. 62 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 936 Неутрално

  И да припомним, че БНБ е една от най-старите централни банки в света!...И го докара дотам да й казават директно в лицето че качеството на надзора, който упражнява е сьмнителен ...

  (Ама ние това со го знаехме, само бб пак е нахлюпил розовите очила, подарьк от М&М (Меркел/Макрон)
  :) :)

 63. 63 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#39] от "patilanskomeze":"вижте се как се оляхте с КТБ, ве лузъри"Нали влизането в еврозоната ще направи точно тоя тип врътки почти невъзможни?Все едно да ме биеш без каска и да ми викаш - глей къв си злетак бе, как да ти дам каска :)Проблемите за еврозоната са основно от ЧЛЕНКИ в нея. Абсолютно некоректно е България дето двайсе години е в борд да го отнася заради тях и да бъдат поставяни допълнителни критерии в движение. Липса на елементарна почтеност. При това положение ЕС понася разбиващ удар по кредибилитито си и се показва просто като глутница използвачи в която държави като България единствено могат да разчитат на огризките оставени от по-яките псета. Ако целта на еврозелките е да направят и най-убедените ЕС ентусиасти не просто ЕС скептици а хейтъри - поздравления, путлер трябва гердани с ордени да им закичи
  —цитат от коментар 51 на saint evlampi


  Оооооо евлампи ти се появи. Как е, със свети бойко напред към Евразия? Че правиме ли ядрени чайници и газови хъбчета с руска газ? Гледам вчера свети бойчо тренирал мачле, добре е това, защото в Москва го чака "падни! стани!"

  Обичам да грухтя и плюскам.
 64. 64 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#59] от "dnevnikar":

  Разбира се, че знаем защо. Като не хващаш иронията. Ама как да я схванеш... Матросов.
  Тежат колкото да ти тежат в джоба. Тежали са едно време когато гроздоберачката е била обезпечена със злато и всички активи на банката.

  Един ден долара ще рухне. И ще завлече почти всички валути със себе си.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 65. 65 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#59] от "dnevnikar":Разбира се, че знаем защо. Като не хващаш иронията. Ама как да я схванеш... Матросов.Тежат колкото да ти тежат в джоба. Тежали са едно време когато гроздоберачката е била обезпечена със злато и всички активи на банката.Един ден долара ще рухне. И ще завлече почти всички валути със себе си.
  —цитат от коментар 64 на qwerty 500


  ама гроздоберачката си е пазила гроздето в банките в Москва :D:D:D
  Един ден всички ЩЕ УМРЕМММ!!!ШОК УЖАС!!!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 66. 66 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Седни двойка!Интересувай се почети,осмисли и коментирай ;)
  —цитат от коментар 55 на mititu


  ето ще ти дам един джокер за мака помощ ;)
  —цитат от коментар 60 на mititu


  Негатив.

  Нема как уманитароинтелегент да ми пише нещо, или да ми дава джокери, понеже не притежава необходимия умствен капацитет. Чипът му е годен единствено за basic агитпроп. Блябай си там с останалите агитпропчета.

  По втория стълб на банковия съюз треба се събира гаранционен фонд от 55 милярда евро за спасяване на банки. Събира се от членски внос от банките в еврозоната. Извън нея няма ни един присъединил се.

  Италианските банки имаха официално признати некъде 340 милярда евро лоши кредити, испанските май 200 (по памет). Та тия 350 млн евро къде треба ги платим във фонда ше ги лапнат на закуска и няма ги усетят.

 67. 67 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#56] от "tsyrvulan":

  Ясни са ми тия неща обаче нека приемем че съм глуповато ухиления селски бек евлампко който язди симпатичното си дръгливо магаре и докато си чеше босите пети пита умните люде тука - драги ми господине, я ми кажи ти на мене ЕС колко пари ИЗСИПА за Гърция (членка на еврозоната) и други (също членки) и защо тия ДОПЪЛНИТЕЛНИ критерии не се прилагат за всички. България отговаря на критериите както сме се разбрали навремето, като има нови неща - за всички да се прилагат.

  Се едно аз да туря табелка два кинта на лука, а като ти го дам да пошавам с пръсти - пет кинта господине, вчера тука на съседната сергия едни не платиха и сега имам нови критерии :)

  Use your Illusion
 68. 68 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#63] от "Свинчуга":

  Чакай сега, кога съм имал илюзии че кремъл няма да свали И това правителство?

  Баце просто си връзва гащите щото русоробите са изтрещели и като докопат калъчката директно ще вкарват по домова книга по затворите с некви измислици за пропуснати ползи и подобни, такъв им е начина а и ги натискат от кремъл. А умнокрасивците ще злорадствате, как да има нормална политика в среда на русороби от една страна и на объркани умнокрасивци от друга, кажи ми? Тва неравенство и Шрьодингер не мое го напасне

  Use your Illusion
 69. 69 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Въвеждането на еврото е най-доброто което политиците могат да направят сега за българите ( затова не вярвам да го направят). А на манипулираните стада неорентирани и подплашени от еврото български грждани ( предимно пенсионери) трябва да се казва че при едно разумно управление на парите си никоя инфлация не е страшна. Всичко може сравнително бързо да придобие конвертируема форма, НО това за съжаление не може да стане по никакъв начин с парите за пенсии - от сегашните сравнително високи ( в световен мащаб) номинали, те бързо могат да се редуцират до няколко долара ( пример 1997 година ). Приемането на еврото би наредило по сигурност българските пенсии в редичката ( макар и последни) на най - сигурните пенсионни системи в света.

  Натиск, постоянство и търпение.
 70. 70 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 948 Любопитно

  [quote#66:"dosetliv"][/quote]

  извинявай НО "уманитароинтелегент"не съществува в българският език,ако ще играем на скрабъл и ще си измисляме думички ти си "куче медалист"

  https://www.google.bg/search?source=hp&ei=ro8FW_qBGMPikgWGq56ACQ&q=уманитароинтелегент&oq=уманитароинтелегент&gs_l=psy-ab.3...2863.2863.0.3510.1.1.0.0.0.0.167.167.0j1.1.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.VH07RTcMcmA

  айде обясни на "уманитароинтелегент" по на какъв принцип се събира "ЧЛЕНСКИ внос" НО дай и официални документи данни и т.н ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 71. 71 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#59] от "dnevnikar":Разбира се, че знаем защо. Като не хващаш иронията. Ама как да я схванеш... Матросов.Тежат колкото да ти тежат в джоба. Тежали са едно време когато гроздоберачката е била обезпечена със злато и всички активи на банката.Един ден долара ще рухне. И ще завлече почти всички валути със себе си.
  —цитат от коментар 64 на qwerty 500


  Гроздоберачката от банкнотите можеше да си купи САМО галоши от смесения магазин. Зад НРБ-парите НЕ само че не стоеше никакво злато(то отдавна беше задигнатото от съветските ни освободители), а и елементарни стоки от първа необходимост.

 72. 72 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#67] от "saint evlampi":

  Новите критерии са въведоха гусин ловецо на унмнокрасивци именно щото ЕЗ бра ядове с проблемни държави. Така че няма нищо чудно, критериите не са само за БГ а и за всички други които биха желали да се присъединят към еврото. Парен каша духа - Народна мъдрост.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 73. 73 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#63] от "Свинчуга":Чакай сега, кога съм имал илюзии че кремъл няма да свали И това правителство?Баце просто си връзва гащите щото русоробите са изтрещели и като докопат калъчката директно ще вкарват по домова книга по затворите с некви измислици за пропуснати ползи и подобни, такъв им е начина а и ги натискат от кремъл. А умнокрасивците ще злорадствате, как да има нормална политика в среда на русороби от една страна и на объркани умнокрасивци от друга, кажи ми? Тва неравенство и Шрьодингер не мое го напасне
  —цитат от коментар 68 на saint evlampi


  Русоробите верно са изтрещели щом са хванали баш тоя некадърник да им движи нещата хахахаха. Много ми е кеф как всички заухави глупендерчета дето гласуваха за бойчето да ги спасявал от путлер и евразия сега реват на умрело.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 74. 74 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#72] от "tsyrvulan":

  "именно щото ЕЗ бра ядове с проблемни държави"

  Членки на еврозоната :) Мислете малко бре хора, на моменти сте по-зле от русоробите.

  България сама покри няколкото милиарда грабеж на ктб. ЕС досега е покрил СТОТИЦИ МИЛИАРДИ глупости на банки на членки на еврозоната.

  Окей, това за банковия съюз е добре но нека е за всички и да е ясно кой какви щети е причинил досега, щото една Гърция примерно е тотал щета за ЕС бюджета, България сме мегаотличници а хора дето са блъскали цял живот мизеруват с двеста евро пенсия точно щото се пази СТРИКТНА финансова дисциплина повече от двайсе години.

  Всъщност на земята реално май няма друга такава държава :)

  Use your Illusion
 75. 75 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Та значи кво викаш ламби, бойчето строи чайниците за да не го гътнели руснаците. Бойчето се снишава за онзи дето го натровиха за да не го свалят. Бойчо се снишава за миговете за да не го свалят руснаците. Спокойно - педераст от три пъти не се става хахаха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 76. 76 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#73] от "Свинчуга":

  "Много ми е кеф как всички заухави глупендерчета дето гласуваха за бойчето да ги спасявал от путлер и евразия сега реват на умрело"

  Кви са тия филми дето ги гледаш? Един не знам дето да му пука особено. Може би е щото са оправни хора пиещи ракия и ядящи шкембе а не циврещи умнокрасиви интелектуали, не знам, трябва да сложа очила с дебели рамки сигурно и да пусна от тия модните интелектуалски мустаци дето си ги сучат и да обядвам миди сен жак с бело вино, мое па тогава да видя тоя филм дето ми го описваш

  Use your Illusion
 77. 77 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#73] от "Свинчуга":"Много ми е кеф как всички заухави глупендерчета дето гласуваха за бойчето да ги спасявал от путлер и евразия сега реват на умрело"Кви са тия филми дето ги гледаш? Един не знам дето да му пука особено. Може би е щото са оправни хора пиещи ракия и ядящи шкембе а не циврещи умнокрасиви интелектуали, не знам, трябва да сложа очила с дебели рамки сигурно и да пусна от тия модните интелектуалски мустаци дето си ги сучат и да обядвам миди сен жак с бело вино, мое па тогава да видя тоя филм дето ми го описваш
  —цитат от коментар 76 на saint evlampi


  Че как да знаеш, ти си си в либерастка Германия баш при най-умнокрасивите :) Гражданино на света :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9189 Неутрално

  Като нямаш доверие в някого, то е задълго, ако не и завинаги. Каквото и да ни говорят тука, както и да ни заблуждават Горанов и Борисов, ние още дълго ще бъдем приети по милост.

 79. 79 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4644 Любопитно

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  То е ясно,че Брюксел достатъчно добре знае действителното състояние на търговските банки с български собственици,но не ми е ясно защо нашите "скъпи" политици си правят илюзията ,че ще ни подарят членство е евро-зоната...............?!

 80. 80 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#8] от "shisharko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Всеки трезво мислещ българин е ЗА,защото му е ясно,че у нас ,ако няма сериозен контрол/това може да стане само отвън/ мега-далаврите на Бг олигарсите ще се вихрят с пълна сила,а в в крайна сметка като фалира някоя банка редовите българи ще плащат!

 81. 81 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#79] от "bat_plamen":

  Брюксел знае ли за СТОТИЦИТЕ МИЛИАРДИ изсипани за да гасят пожари във финансовите системи на Гърция и Италия, тези стожери на почтеност, финансова дисциплина и нулева корупция :)

  Булгарикус интелектуаликус е удивителен вид - единственото същество изпитващо перверзно удоволствие да се самооплюва

  Use your Illusion
 82. 82 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  "за приемането на България в еврозоната се поставят нови, допълнителни изисквания"

  Така се постъпва със слабите ученици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 83. 83 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#59] от "dnevnikar":Разбира се, че знаем защо. Като не хващаш иронията. Ама как да я схванеш... Матросов.Тежат колкото да ти тежат в джоба. Тежали са едно време когато гроздоберачката е била обезпечена със злато и всички активи на банката.Един ден долара ще рухне. И ще завлече почти всички валути със себе си.
  —цитат от коментар 64 на qwerty 500


  Ооо, от 1917 комуняги като теб го чакат този ден, когато И долара, И капитализма ще рухнат, и световния комунизъм ще настъпи, ама...ядец! Долара се обезцени няколко пъти, в САЩ минаха 2-3 кризи, и световна война имаше, ама...и до днес долара е водеща валута, и капитализма става все по привлекателен (няма опашки пред посолствата на СССР/Русия на мераклии да живеят там, обратното). И на другарката ти Нинова синът е в гнилия запад, а не в СССР. Това да ти говори нещо, шушумига?!?

  trol
 84. 84 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 488 Весело

  Гроздоберачката от банкнотите можеше да си купи САМО галоши от смесения магазин. Зад НРБ-парите НЕ само че не стоеше никакво злато(то отдавна беше задигнатото от съветските ни освободители), а и елементарни стоки от първа необходимост.
  —цитат от коментар 71 на ali_ibn_isa


  Този пишльо (квертиту) понятие си няма за соц'реала, когато липсваше ВСИЧКО. Ама нека сси джаФка, някой сигурно му плаща, а и той семейство храни.

  trol
 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12928 Весело

  България на Бойко Борисов казва на Брюксел : " Ти пари ми дай, акъл не искам"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Да влезе ама не ще!
  Как ще събаряме после КТБ-та?

 87. 87 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дундурук":

  По-скоро заради Цеко и Пеевски. Доколкото разбрах само ПИБ имат проблем с ЕБС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK