Правителството одобри позиция в подкрепа на българските превозвачи

Превозвачите протестираха в София на 17 май, когато българската столица беше домакин на срещата на върха на ЕС.

© Анелия Николова

Превозвачите протестираха в София на 17 май, когато българската столица беше домакин на срещата на върха на ЕС.Министерският съвет одобри позиция в подкрепа на българските превозвачи, съобщи правителствената пресслужба след редовното заседание на кабинета.


Това се прави в изпълнение на решение на Народното събрание от 11 май, когато депутатите възложиха на кабинета "да приеме недвусмислена позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните и тези на българските граждани права и интереси".


Българските превозвачи протестират срещу промяната в регламенти на Европейския съюз, предложена от френския президент Еманюел Макрон, налагаща нови правила в придвижването на стоки и хора. Новите регулации в т.нар. Мобилен пакет I и Мобилен пакет II въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън превозното средство, по-често прибиране у дома, по-високи осигуровки и командировъчни.

Според браншовите организации нощувката в хотел, вместо в кабината, ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, което ще струва допълнителни разходи за застраховка освен плащането на самата нощувка. Те се обявяват още и срещу изискването за завръщане "у дома" на всеки три седмици, защото така предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в България, която географски е най-отдалечена от страните от Стара Европа.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  ЧНовите регулации в т.нар. Мобилен пакет I и Мобилен пакет II въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън превозното средство, по-често прибиране у дома, по-високи осигуровки и командировъчни."

  Да се обявиш срещу това и да наречеш позицията си "подкрепа" е меко казано цинично.
  Новговор?

  Пример за поведение на мафиотска държава, в която интересите на богатите и мафията се представят за интерес и на работниците, дори когато последните са зверски ощетени и принудени да съществуват като добичета.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До тук добре, само че кой ще защити позицията на правителството в Европарламента. Правителството трябва да потърси и други държави, които да го подкрепят, за да не бъдат приети тези пакети.

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  интересите на всички трябва да съвпадат ,сега общо взето интересите на външните сили са с приоритет ,нашите ги няма никъде ,щото няма и държава .

 4. 4 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 1141 Весело

  Работодателите ще карат после шоферите насила да стачкуват, както беше последния път - който не протестира, напуска фирмата :) Или още по-добре - да се приемат правила само за работодателите - да осигуряват шоферите на минимални заплати, да не им плащат редовно осигуровки, да ги карат да правят курсове по 20 часа на ден, да спят по камионите и да им купят одеалца от ИКЕА-та за по-еФтинко, да им плащат командировъчни на ръка, без заповеди :) Ако това се включваше в пакетите на Макрон, работодателите щяха да са доволни :):):)

  На работодателите въобще, ама въобще не им пука за работниците и служителите им, само за тайната печалба, която дори не декларират в пълен размер!!! :)

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Трябва да отпадне само задължителното прибиране, че Франция - България е бая път и доста граници.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  интересите на всички трябва да съвпадат ,сега общо взето интересите на външните сили са с приоритет ,нашите ги няма никъде ,щото няма и държава .
  —цитат от коментар 3 на edin drug

  Баце е балансьор гледа да слуша Меркел и Макрон!
  Инаè вътрешните бизнес сектори един по едни се ликвидират в полза на чуждестранната търговска,логистична и енергийна обсада!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 689 Неутрално

  ..... работниците, дори когато последните са зверски ощетени и принудени да съществуват като добичета.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Как така страна по доброволно правоотношение, изведнъж се оказват "принудени"? Ако се отнасяме към пълнолетни граждани, като към безволеви създания, които сами не са способни да преценят, кое е добре или зле за тях, то рано или късно ще ги прявърнем в такива - идеални поданници от света на Оруел.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#7] от "russian78":

  Доброволно, поради липса на избор обаче.
  При картелирани сектори в бизнеса, които налагат стандартите, нормите и условията, обикновения човек има ли избор? Където и да отиде ще е все същото, че дори и ако протестира ще го оставят без работа и препитание.

  Затова трабва да се наложи контрол и стандарти на европейско ниво,които да коригират тукашните израждания в обществените отношения.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 361 Неутрално

  ЧНовите регулации в т.нар. Мобилен пакет I и Мобилен пакет II въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън превозното средство, по-често прибиране у дома, по-високи осигуровки и командировъчни."Да се обявиш срещу това и да наречеш позицията си "подкрепа" е меко казано цинично.Новговор?Пример за поведение на мафиотска държава, в която интересите на богатите и мафията се представят за интерес и на работниците, дори когато последните са зверски ощетени и принудени да съществуват като добичета.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  Каква принуда бре, пич?
  Има налице трудов договор, който е подписан от ДВЕТЕ страни. Т.е шофьорите са се съгласили с написаното в него. Освен това, никой не ги спира да си търсят работа в европейските фирми (те и го правят), вече от много време сме в ЕС и всеки може да работи където пожелае.

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Двама души загинаха на място на магистрала Тракия! Убити са от шофьор на ТИР който е блъснал колата им челно, защото е заспал на волана. Най-много катастрофи поради умора правят турските, румънските и българските превозвачи.
  За това мерките предложени от Макрон, трябва да бъдат приложени в ЕС твърдо и безкомпромисно! Ако на българските превозвачи не им харесват тези мерки, може да обърнат дестинациите си от запад на изток!
  Убийствата на невинни хора от недоспали печелбари-шофьори на тирове и камиони трябва да бъдат ограничени до минимум!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7027 Неутрално

  Добре, а какво ще се случи в Страсбург и Брюксел не е ясно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Свободната пазарна икономика предоставя, както на нас в частност, така и на ЕС като цяло, всички необходими средства за справяне с "картелираните" сектори. Няма нужда от антипазарни регулации, които уж са в полза на онеправданате, а накрая точно те ще покрият сметката за "благородната грижа" на чиновниците. Лошото е, че в спорове относно това, дали са справедливи или не условията, при които работят българските шофьори и дали щял да оцелее или не транспортният сектор у нас, изпускаме съществения въпрос в случая. Борбата не би следвало да е за спасяване на шофьорите или пък на фирмите, а за спасяване на фундамента на ЕС, който се основава на свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги. Дори съществуващият регламент е в разрез с този фундамент и се нуждае от премахване, а не от разширяване. Без свободна търгъвия, ЕС е безпредметен и няма как да оцелее нито на една, нито на няколко скорости. Това е принципен въпрос и няма нищо общо нито с шофьорите, нито с транспортните фирми.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#12] от "russian78":

  Е, в такъв случай можеш само да съжаляваш, че не живееш в този ЕС на дикенсовия капитализъм, който толкова искаш.
  Ти искаш едно - аз друго.
  Засега, ЕС е на моя страна, докато ти можеш да виеш срещу "Брюкселския диктат" на воля, пишейки глупостите си.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Хубаво е да знаете, че когато е творил Дикенс, ЕС още не е същеструвал. Също така, когато четете за "дикенсовия капитализъм", опитайте се да го съпоставите с това, което го е прадшествало и не забравяйте, че настоящото благосъстояние и ЕС в частност, не биха били възможни без индустриалната революция и глобализма.
  И Вие и аз искаме да живеем добре, да бъдем щастливи и да оставим след себе си свят, в който децата ни да живеят още по-добре и щастливо. Вие вярвате, че това се постига само с регламенти, че е достатъчно да напишете на хартия едни заклинания, да ги публикувате в Държавен вестник и от утре българскате шофьори ще се будят само в петзвездни хотели. Аз знам, че не е така.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#14] от "russian78":

  Да, знам кога е живял Дикенс.
  Това беше ирония, в смисъл че такъв ЕС е невъзможен.
  Аз също така знам, че всички социални придобивки, които днес отново се атакуват, са били извоювани чрез жестока класова борба. Нищо не е дошло даром, поради благоволението на капиталистите, а въпреки тяхната съпротива.

  И да, регламентите и регулациите не са лошо нещо. Който не може или не желае да ги спазва.... е, друг ще го замести, Природата не търпи вакуум...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK