Подготвят се улеснения за строителство на нови газо- и нефтопроводи

Предложените законови поправки целят намаляване на административните процедури за изграждане на линейни енергийни обекти, се казва в съобщението.

© Цветелина Николаева, Капитал

Предложените законови поправки целят намаляване на административните процедури за изграждане на линейни енергийни обекти, се казва в съобщението.Линейни енергийни обекти – електропроводи, газопроводи, нефтопроводи, ще могат да се изграждат вече въз основа на учредено сервитутно право, а не с право на строеж, както е сега. Това предвиждат промени в Закона за
енергетиката, приети от правителството и предложени за одобрение от Народното събрание, съобщи правителствената пресслужба.

Действащите в момента текстове на закона предвиждат учредяване на право на строеж както за изграждането на сгради и постройки, така и за прокарването на подводни, надземни и подземни линейни обекти на
техническата инфраструктура, напомня пресслужбата. Тази липса на разграничение между видовете енергийни обекти утежнява осъществяването на инвестиционни намерения на енергийните предприятия, са мотивите за предлаганите изменения.

С предлаганите изменения се въвежда дефиниция на линейните енергийни обекти, като към тях се включват и принадлежащите им трайно прикрепени към земята конструктивни елементи (например, стълбовете към
електропроводите). Действащият в момента режим за придобиване на вещни права води до забавяне в развитието на енергийната инфраструктура. В същото време, това е причина за оскъпяване на инвестициите, заплащане на неустойки и загуби на финансиране, посочва пресслужбата.

Друга предлагана от кабинета промяна предвижда възможността за възмездно придобиване на имоти – частна държавна или общинска собственост, без търг или конкурс за изграждането или разширението на площадкови енергийни обекти (трафопостове, подстанции и други).

Предложените законови поправки целят намаляване на административните процедури за изграждане на линейни енергийни обекти, се казва в съобщението. Според текста му със законопроекта се създават условия за ефективно реализиране на проектите от общ интерес, касаещи трансевропейската енергийна инфраструктура.


По-прост режим и за зареждане на електромобили

Правителственият законопроект предлага създаването на несъществуващи досега правила за операторите на публично достъпни зарядни точки за електрически превозни средства. С новите текстове се регламентират фигурите на оператор на публично достъпна зарядна точка и ползвателите на услуги за зареждане като се транспонират разпоредби от директивата за инфраструктурата за алтернативни горива.


Предвиден е ред за присъединяване на зарядната точка към електроразпределителната мрежа.
Разгръщането на зарядната инфраструктура ще послужи като стимул за по-широкото използване на електрически превозни средства, което е фактор за опазване на околната среда, близки до нулевите вредни емисии и силно намаляване на шума, се посочва в съобщението.


Достъп до електромрежата няма да може да се отнема


Съществуващата към момента възможност операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отказват достъп до тях поради влошаване на условията за снабдяване, се отнема. Тя се заменя с
възможност временно да се ограничи или преустанови достъпът на ползвателите при определени условия. Ограничаването на достъпа се отнася за вече присъединени ползватели. С тези изменения се транспонират изцяло европейски директиви, свързани с общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и на природен газ.

Други текстове въвеждат задължението при отказ от присъединяване на нови потребители, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежи
да мотивират писмено решението си. В момента изрично изискване за писмено мотивиране не съществува в законодателството. По този начин ще се гарантира по-голяма правна сигурност за ползвателите на енергийни
услуги, се мотивира вносителят.

С промените се забранява прехвърлянето на персонала на оператор на преносна мрежа, към предприятия, изпълняващи някоя от дейностите по производство или доставка.

Поставят се изисквания и към състава на надзорния орган на независимия преносен оператор. Той трябва да включва членове, представляващи вертикално интегрираното предприятие и членове, представляващи акционери – трети страни.


Операторът на система за съхранение на природен газ ще има независими от вертикално интегрираното предприятие права за вземане на решения спрямо активите, необходими за поддръжката, експлоатацията или разработването на съоръженията за съхранение. По този начин се гарантира независимостта на оператора, която трябва да бъде осигурена, дори и когато той е част от вертикално интегрирано предприятие, се казва в съобщението.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  възможността за възмездно придобиване на имоти – частна държавна или общинска собственост, без търг или конкурс за изграждането или разширението на площадкови енергийни обекти (трафопостове, подстанции и други)
  ____________
  Колониалния ЗНИ се развива ... ама то така и ушанки могат да се възползват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  Днес откриха тържествено ЮЖНИЯ ГАЗОВ КОРИДОР
  по който ще се пренася газ от АЗЪРБАЙДЖАН за Турция и Европа !!!!

  В РУСКА БОЛГАРИЯ НЯМА НИТО ДУМА за тази СКРЪБНА ЗА РУСИЯ ВЕСТ

  ЗАЩО ли ?!?!?!

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Сега ще наскачат разни зелени.

 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1734 Весело

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  че нас какво ни засяга ние все още нямаме конектор с Турция

 5. 5 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Абе, правителството бавно започна да поумнява, ама кел файда. Всичките ни друбни проекти не правят голяма икономика и геополитика. Къде е големият източник или доставчик? Прави са хамериканците: "Колкото и да местиш варелите в мазето, общото количество в тях си остава същото"...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK