Бизнес климатът се подобрява основно заради строителството

Бизнес климатът се подобрява основно заради строителството

© Надежда Чипева, КапиталПрез май показателят на бизнес климата в страната се повишава с 2.1 пункта спрямо април, като най-голямо подобрение е отчетено в строителството, съобщи Националният статистически институт. Единствено в търговията на дребно се отчита спад. В никой от секторите не се предвижда увеличаване на цените през следващите три месеца, като единствено в услугите има очаквания за леко поскъпване на услугите.


Промишленост


Заради оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията показателят за бизнес климат в този сектор се увеличава с 1.4 пункта. Отчита се известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните фактори, затрудняващи предприятията.


Строителство


Бизнес климатът в строителството се покачва с 8.1 пункта спрямо април в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение сегашната строителна активност е повишена, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Основните фактори, затрудняващи дейността в сектора, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.


Търговия на дребно
Понижението на показателя в сектора е с 1.6 пункта в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни. През последния месец е отчетена по-сериозна конкуренция в бранша, което измества затрудненията, свързани с недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


Услуги


През май съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 0.9 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Подобрени са мненията им за търсенето на услуги, като прогнозата е, че това ще продължи и в следващите три месеца. Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за дейността в сектора.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Мутрите - строители - основен двигател на БГ икономиката ... не е много за хвалене

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Строителсвото никога не е бил сектор, който дава дълготрайни ползи за бизнеса. Това е бизнес с еднократна печалба. Една сграда се строи веднъж и печалбата от нея е само веднъж. Останалото е печалбата на строителния бос, който взима кинтите от продажбата на апартаменти и офиси. Един собственик на хлебопекарна дава много повече на икономиката, защото пече и продава хляб всеки ден, година след година. Строителят завършва една сграда за три месеца и край. Дотук с ролята му в икономиката.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Населението намалява с невиждани в мирно време темпове,а се строят нови и нови жилища.Ясно е ,че там най-лесно се изпират крадените пари.Но балонът пак ще гръмне.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  Така е.

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Населението намалява с невиждани в мирно време темпове,а се строят нови и нови жилища.Ясно е ,че там най-лесно се изпират крадените пари.Но балонът пак ще гръмне.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  Еми населението правият всичко възможно да го изгонят от страната ... поне мислещата част ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4760 Неутрално

  "Бизнес климатът се подобрява основно заради строителството.."

  Балона пак се надува

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Всеки си купува имот, все едно ще си го носи в гроба и го оставя да събира прах. На това му се вика разход, а не "инвестиция". В нашия двугодишен блок 1/3 от апартаментите са празни, но иначе строителството подобрявало бизнес климата... може и да го подобрява - за строителя за известно време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK