Промишленото производство се увеличава с 2.9% за година

Промишленото производство се увеличава с 2.9% за година

© Надежда Чипева, КапиталПрез април 2018 г. индексът на промишленото производство нараства с 0.7% спрямо предходния месец и с 2.9% спрямо година по-рано, съобщи Националният статистически институт. Спрямо март има увеличение в преработващата промишленост с 1.1%, а спад на цените е отчетен в добивната промишленост - с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.


От преработващата промишленост с най-голям растеж е производството на тютюневи изделия – с 5.4%, и производството на основни метали - с 0.9%. Спад е отчетен при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1%, както и при производството на химични продукти и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.3%.


През април се отчита ръст на цените в преработващата промишленост - с 0.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, а в добивната промишленост е отчетен спад с 1.7%. В преработващата промишленост по-високи цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на тютюневи изделия - с 8.1%, и при производството на мебели - с 0.9%. Спад е отчетен при производството на основни метали - с 1.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.4%.
За година общият индекс на цените на производител нараства с 2.9%. Увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.8%, в преработващата промишленост - с 1.3%, и в добивната промишленост - с 0.5%.


В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при производство на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.5%, и при производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.2%, а спад е регистриран при производството на химични продукти - с 2.2%, както и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.9%.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1025 Неутрално

    Нека хейтването да започне СЕГА!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK