Кредитори запорираха 20 млн. лв. на "БДЖ - Пътнически превози"

Кредитори запорираха 20 млн. лв. на "БДЖ - Пътнически превози"

© Надежда Чипева, КапиталСметки на "БДЖ - Пътнически превози" са запорирани след като Софийският градски съд е одобрил частично иск на двама от кредиторите по втория облигационен заем на дружеството, се казва в съобщение на компанията до БТА.


Искът е бил за 40 млн. лв., а съдът е разрешил временен запор до половината от сумата.


Дружеството уверява, че решението на съда няма да затрудни функционирането на на компанията към настоящия момент, ако в краткосрочен план бъде намерено решение. В "БДЖ Пътнически превози" се надяват Министерството на финансите да разреши активиране на държавната помощ, каквато е разрешена от Европейската комисия.
Разпродажба на активи няма да се извършва, уверява компанията като по този начин опровергава публикация в "Офнюз", че в резултат на запора се подготвя продажбата на 25 мотриси и 1200 вагона.


Депутати от БСП настояха в парламента премиерът Бойко Борисов да вземе мерки до края на деня. Необходим е и план за оздравяване на превозвача, заяви народният представител Георги Свиленски.

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв., беше теглен през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и за извършване на текущи ремонти на товарни вагони. Според текста на днешното съобщение той "не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството". До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK