Телекомите изпреварващо пуснаха по-евтин роуминг за Западните Балкани

Пътната карта за намаляване на тарифите на роуминга между ЕС и Западните Балкани. Тя въвежда мониторинг, който да се извършва от Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (БЕРЕК) и телекомуникационните регулатори на Западните Балкани, за пазарите на едро и на дребно, така че да се оцени на място реалното намаление на цените на роуминга.

© Анелия Николова

Пътната карта за намаляване на тарифите на роуминга между ЕС и Западните Балкани. Тя въвежда мониторинг, който да се извършва от Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (БЕРЕК) и телекомуникационните регулатори на Западните Балкани, за пазарите на едро и на дребно, така че да се оцени на място реалното намаление на цените на роуминга.Телекомуникационните компании изпреварващо разработиха пакети с по-евтини услуги за разговори, есемеси и интернет в страните от Западните Балкани.


Докато официалното поевтиняване на тарифите между страните от ЕС и останалите в региона според приетата през май пътна карта се очаква да влезе в сила от лятото на 2019 г., и трите български оператора вече имат оферти за клиентите си.


Миналата седмица "Виваком" съобщи, че вече предлага пакет с включени 100 минути за изходящи разговори, 100 кратки съобщения и 100 MB на ден, от който могат да се възползват клиентите му, пътуващи в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Цената на пакета е 4 лв с ДДС на ден, като се начислява само ако има извършени изходящи разговори, изпращане на есемес или ползване на мобилни данни. Клиентите могат да заявят услугата с обаждане на оператор без да се обвързват със срочен договор или удължаване на текущия. Операторите - партньори са Vodafone в Албания, за Босна и Херцеговина - m:tel (Mobis), за Косово - Monaco Telecom, за Македония - T-Mobile, за Сърбия – Telenor, за Черна гора – също Telenor.
Без активиран пакет за роуминг в тези страни цените на "Виваком" започват от 2.29 лв. за минута разговор, от 0.59 лв. за изпратен есемес и от 14.99 на МВ.От утре - 6 юни, клиентите на "Теленор" ще имат на разположение новите допълнителни пакети за мобилен

интернет в роуминг, валидни в Западните Балкани и в цялата зона Европа, включително Турция, Армения, Беларус, Молдова, Украйна, съобщи компанията днес. С обновените допълнителни пакети Roam&Surf Europe потребителите могат да избират между пакет, валиден 24 часа, или пакет с валидност от седем дни. Еднодневният пакет предлага 100 МВ за 2.99 лв., а със седмичния допълнителен пакет клиентите получават 700 МВ за 18.99 лв.

Отделно в някои планове компанията отпреди е включила 100 и повече минути разговори към страните от Балканите, както и допълнителни пакети с минути разговори в цяла Европа, САЩ и Русия, които могат да бъдат активирани при нужда. Например пакетът със 100 минути струва 5 лв. на месец.


От сайта на А1 (бившият "Мобилтел") се вижда, че операторът предлага допълнения към тарифния план за разговори рез оператори - партньори в Сърбия и Македония като таксата за 100 мин. разговори в двете държави е 1.99 лв. на ден. При липса на потребление такса не се начислява, а услугата може да се деактивира с есемес.

"В условията на изострена конкуренция всеки би имал интерес да предложи най-изгодните условия на своите
клиенти. А когато говорим за разлики в пъти, е ясно, че който не го направи, няма да може да работи нормално", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра на институцията.


"Към момента има баснословни цени, могат да достигнат до 15 евро за мегабайт за интернет и до 3 евро за минута разговор, например в Македония, която е на един час път", припомни Маргаритов и отбеляза, че се предвижда разширяване на действащо споразумение от 2014г. между мобилните оператори на четири от държавите на Западните Балкани.


"Целта е още през лятото на 2019 г. да говорим за цени от порядъка на 40-50 евроцента за мегабайт, а 2021г. за 20 цента, дори и за по-малко", добави той.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Стъпки в правилната посока.
  Трябват още.

  Еретик
 2. 2 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Крайно време е, то иначе направо се връщам в зората на мобилните комуникации отпреди 20 години у нас. Онзи ден на един приятел, с когото пътувахме до Австрия му се стъжни живота като минахме през Сърбия. Забравил да изключи мобилните си данни и ако нямаше лимит на картата, кой знае за 3 часа път през Сърбия колко пари щяха да му начислят, размина се "само" с 240 лева сметка...

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Не им вярвайте - пак ще пише нещо с малки букви на кестерме в плановете им !?

  [email protected]
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Благодарим ви, благодетели наши телекомски- каква невероятна филантропска щедрост.

 5. 5 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не разбирам от ценообразуване, ама с какво разговорът/данните/съобщенията в Западните Балкани се различават от тези в ЕС, че струват в пъти повече.
  Това е все едно самолетът от България за Англия, ако минава през Македония, да таксуват повече.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Това ще е единствената им полза от нашето председателство.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Хм, ако човек се загледа не са направили особенни отстъпки!

  Те и досега имаха специални планове, които изрично трябваше да заявиш и цените бяха от този порядък

  Дивотията на тая схема е, че трябва да смениш плана. Вариант е ако човек отива до Сърбия/Македония за седмица, правиш го преди това, ОК. Ама ако пътуваш и Сърбия/Македония ти е само част от пътуването си яко прецакан. Защото смяната на плана обикновенно е "на другия ден" или "до 24 часа от одобряването на заявката" и прочие глупости, чиято идея е да не ти позволи, бързо да можеш да се прехвърлиш от един план на друг.

  Т.е. реално почти нищо не се е променило. Все още.

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  А това малко ли е?

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Весело

  Брех, г-н Борисов така ги мина тези телекоми! :-)

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Да, и затова се ходи много телефони в джоба...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Весело

  Това ще е единствената им полза от нашето председателство.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Никаква полза не е това, Роси. При правителството на Костов мобилните разговори бяха много по-евтини. Даже за бедните бяха без пари.

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Весело

  Не разбирам от ценообразуване, ама с какво разговорът/данните/съобщенията в Западните Балкани се различават от тези в ЕС, че струват в пъти повече. Това е все едно самолетът от България за Англия, ако минава през Македония, да таксуват повече.
  —цитат от коментар 5 на galindimov


  Различават се, защото Европейската комисия отдавна сложи лимити за роуминга за членовете на Съюза, и от тази година като говориш с друга страна от ЕС плащаш колкото за разговор в България, без надценка.

 13. 13 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Обикновено зависи от интерконет отношенията за трафик между операторите. Ака сърбите ни таксуват 2 лв/мин., вероятно и нашите ги таксуват толкова.

 14. 14 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 634 Разстроено

  До коментар [#2] от "Г.Е.М.":

  И аз така преди няколко месеца като минавах през Сърбия не си изключих телефона и за няколко часа докато премина транзит лимита ми се изчерпа :(((((((

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 15. 15 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#5] от "galindimov":

  Да, определено не разбираш :)

 16. 16 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":

  Не "когато говориш с друга страна от ЕС", а когато "говориш В друга страна от ЕС".
  Разликата между двете е огромна - първото е международен разговор и за него няма регулация, второто е роуминг и цените му са регулирани в ЕС.

 17. 17 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Пълни глупости - това не са нови планове, а допълнителни пакети към настоящия ти план. Нищо не сменяш, нищо не променяш, а ако искаш - ДОБАВЯШ към плана си този пакет. Четете малко по-внимателно, де - четене с разбиране се учи още във втори клас.

 18. 18 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Това ми е СМС-а от вчера:
  Здравейте, цените с ДДС в Сърбия са:
  - за минута изходящ разговор: 6.99 лв.
  - за минута входящ разговор: 2.99 лв.
  - SMS: 1.29 лв.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 19. 19 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  За сравнение сърбите в България говорят на 50 ст. на мин. Не знам защо всички държавни органи, комисии и т.н. паразити, не се вземат в ръце и не разкатаят от глоби мобилните ни оператори! В Сърбия, Македония, Турция и всички страни извън ЕС говорим на тарифи, от зората на мобилните комуникации. Парадоксално е, че дори собствениците на някои от телекомите са едни и същи, но в мрежата им в различните страни, говорим на цени по-скъпи от сателитните телефони. В Сърбия за мегабайт Интернет искат 15 лв! Гледането на един единствен клип в Ютуб би Ви струвало, колкото минимална работна заплата! Това противоречи на всякаква форма на здрав разум!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Има поскъпване на тарифните планове заради облекченията с роуминга в ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Не знам защо всички държавни органи, комисии и т.н. паразити, не се вземат в ръце и не разкатаят от глоби мобилните ни оператори!
  —цитат от коментар 19 на Viva la Evolution


  А аз пък мисля, че високите цени на подобни разговори са нищо друго освен политическо решение, целящо да минимизира контактите с въпросните страни. И смятам, че това винаги е било така.
  Искаш ли ограничиш потреблението на нещо, дигаш цената и хората сами престават да го купуват. ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 22. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Честито! Хайде сега и за Турция!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK