Държавата и общините ще предлагат на концесия библиотеки, детските кухни и спортни зали

Отдаването на концесия на повече дейности и услуги се очаква да подобри качеството им и достъпността за гражданите.

© Анелия Николова

Отдаването на концесия на повече дейности и услуги се очаква да подобри качеството им и достъпността за гражданите.Концесионните процедури в България са раздробени, концесионери са предимно малки и средни предприятия без капацитет за сложни проекти, държавата и общините не си партнират и не забелязват цели сектори, в които биха могли да развиват обществени услуги с частен ресурс. Това са част от заключенията в проекта за Национална стратегия за развитие на концесиите до 2027 г., публикуван за обществено обсъждане.


По 120 млн. лв. средногодишно постъпват в бюджета от действащите в страната 726 концесии, сочат данните за последните пет години (бел. ред. Добивът на подземни богатства е изключен от този анализ, защото концесионирането се извършва по друг закон). Доскоро стойността на концесиите (приходи за концесионния периода) дори не е била отчитана.


Държавата не е активна и се е съсредоточила в отдаването на плажове (66.7%) и минерални води (14.71 %). Общините са по-инициативни - сключват договори в туризма, спорта и отдиха, транспорта, културата, но и при тях 40% от учредените концесии са за язовири.
Разпределението на концесиите по териториален признак е неравномерно - най-много са в област Бургас - 11.34%,


нито една концесия не е учредена в Кърджалийско.


От 2005 г. насам броят на концесионните процедури постоянно нараства с годините, но едва 54% от тях стигат до подписване на договор. Това означава, че не се подготвят качествено и липсва баланс на интересите на страните.


Така и изпълнителната, и местната власт не се възползват от възможността да възложат значими инфраструктурни обекти, които излизат извън територията на една община, да използват по-ефективно собствеността си, да разпределят с по-голяма полза публичния ресурс и да намалят неравномерното развитие на регионите, е един от изводите в стратегията.


Държавата и общините ще предлагат на концесия библиотеки, детските кухни и спортни зали

© Министерският съвет


Поле за подобни проекти съществува, според авторите на документа, и в здравеопазването, образованието, масовия спорт. В проекта се предлага под формата на концесия да се въвеждат иновации в областта на здравно-социалните услуги, да се повиши достъпността на центровете за спешна медицинска помощ и на центровете за трансфузионна хематология, на психиатричните стационари, на домовете за медико-социални грижи и на центровете за деца с увреждания и хронични заболявания.


Очертана е възможността на концесия


да се отдават услугите в детските ясли и детските кухни,


предоставянето на медико-социални грижи. Така ще се повиши достъпът на хората до по-качествени здравни услуги - нещо, което засега не се постига въпреки увеличеното финансиране на сектора на здравеопазването.


Според стратегията е възможно чрез участието на частен капитал да се подобри достъпът до качествено образование като той бъде привлечен към въвеждането на иновации в предучилищното и училищното образование, към специализираните обучения за повишаване на знанията и квалификацията и към разнообразяването на услугите в детските училища и градините и обезпечаването им със съвременна техника, както и модернизацията на услугите в обществените библиотеки и читалищата.


Спортната инфраструктура се характеризира с морално остарели съоръжения, лоша поддръжка и единични опити за ново


строителство на спортни площадки и зали.


Концесията е ефективно средство за промяна на това като се създадат възможности и подходящи условия на гражданите, независимо от тяхната възраст, социално и обществено положение, да спортуват за здраве и дълголетие, за развитие на детско-юношеския, ученическия и студентския спорт, е записано в документа.


През последните години развитието на пристанищни и на летищни услуги устойчиво се реализира чрез възлагането на концесии и тази тенденция следва да бъде продължена, препоръчват авторите на стратегията. Спрямо услугите, предоставяни чрез железопътната инфраструктура и интермодалния транспорт, към сегашния момент се поставя началото на нова практика за възлагане на концесии, която следва да се превърне в устойчива.
Така ще се осигури транспортна достъпност и свързаност, икономическите различия между регионите ще намалеят, а качеството на живот в тях ще се повиши.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  А Министерски Съвет - кога?
  Или вече е даден, ама без търг...

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10620 Неутрално

  Корупцията кара концесията да бъде приемана като мръсна дума,,,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Тоест, държавата иска да НЕ предоставя каквито и да е социални услуги - нито ясли, нито детски кухни, за библиотеките да не говорим, а вместо това да прибира едни пари от кинцесиите и да прави ... едни работи, ама тайни, с нашите данъци, от които в момента уж ни предоставя социални услуги.
  Гениално!

  Настроение: отвратено

 4. 4 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Ако някъде по света действа някакъв закон и там нещата се получават перфектно, то съвсем не значи, че приет тук, ще има същия ефект. Същото и важи и в обратна посока. Така че измислянето само на някакви глупости , защото някой бил чул, че приятел на приятел ходил във Вануату и там било много хубаво, не говори добре за управлението ни. Първо да помислим защо законите не се прилагат, дали самите закони са абсурдни или пък никой не следи за спазването им, или пък друго.. Ако започне отдаване на концесия на читалища и библиотеки това ще значи пълното им убиване-поради ред социално-икономически причини, обусловени и от народопсихологията. А пък за спортни зали- има вече няколко опита, проучете ги внимателно дали има спортна зала на печалба, защо носи приход, колко е голяма, какви спортове обслужва- например спортна зала за масов спорт с малък капацитет е възможно да носи приход в голям до средно голям град и никакъв шанс в малък. Голяма зала за провеждане на национални и наднационални състезания няма никакъв шанс да се случи с частно финансиране. Или ако се случи, то с голяма сигурност ще има нещо скрито в помислите на собственика. Темата е интересна, не я изпускайте, но я развийте задълбочено.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Демокрацията е безумие без край! Само едно нещо е по-лошо от държавен монопол, и това е частне монопол!Но алчноста е безгранична, а демокрацията-неограничени възможности! И там искат да се намърдат! Баш като у САЩ! Добри ученици на ЛОШИ учители!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Авторите на тази стратегия дали не са били поръчани от същите тези, които продължават да разграбват държавата ни? Или са идиоти, или нас правят на такива. Детска ясла на концесия? Моля, частният капитал да си построи своя ясла, защото винаги ще има и трябва да има услуги и дейности, под егидата на държавата.

  Колкото повече - толкова повече
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  25-годишна концесия на център за хемодиализа = новите ВЕИ с гарантирано изкупуване

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Явно са останали стари постройки, на които някой им е хвърлил поглед я да ги отдава под наем, я да ги преустройва или събаря... Нали за това плащаме данъци - за да ги преразпределя държавата и да осигурява социални услуги? Или нещо съм сбъркал? А тези се опитват да ме убедят, че държавата ще построи нещо с моите данъци и ще го даде на някой частник да печели? Това ли е "социалната функция"? И 120 млн. лв на година от концесии е абсурдно малко, а те искат още да крадат!

 9. 9 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#3] от "senedra":
  "Гениално!"
  ++++++++++++++++
  Един симпатичен герой на Иля Илф и Евгени Петров няма да се съгласи с Вас. Той би възкликнал - "Конгениално!"
  Повтаряната до втръсване неолиберална мантра, че "държавата е лош стопанин" успя да промие в много голяма степен мозъците на "материала". "Лош стопанин" е единствено и само българската държава абдикирала от основни свои функции. Не са "лош стопанин" държави като Франция, Италия, Германия, Австрия, Финландия, Швеция, Дания, нарочно изброявам само държави - членки на ЕС......
  А концесията в българският и вариант се е превърнала в мръсна дума, защото в над 90% от случаите бизнеси с гарантирана висока норма на печалбата, надхвърляща в пъти концесионната такса, се дават на концесия аргументирайки се посочената мантра. Подчертавам - ниолиберална. Един от действащите примери е е концесията за добив на българското злато. Друг такъв пример е готвената и все още несъстояла се концесия на националното летище/от години работещо с все по - увеличаващи се печалби/, което е част от критичната инфраструктура на страната от значение за националната сигурност

 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2208 Гневно

  БИБЛИОТЕКА на концесия?! Всички знаем, че управляващите не четат, но това е ПОЗОРНО.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK