Работодателите искат гаранции срещу непазарно изпълнение на АЕЦ "Белене"

Площадката на АЕЦ "Белене"

© Красимир Юскеселиев

Площадката на АЕЦ "Белене"Работодателите настояват управляващите да поемат твърд ангажимент да не допускат прилагането на каквито и да било непазарни схеми при осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", ако той бъде възобновен. Това се казва в публична позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели, адресирана до Народното събрание и изпратена до медиите. В организацията членуват КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ.


Членовете на организацията припомнят, че до момента министърът на енергетиката Теменужка Петкова е анонсирала само две изисквания, гарантиращи пазарни условия за проекта - да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.


Не откриваме публично заявена изрична забрана на преференциално ценообразуване, възможни доплащания на ценови разлики и/или премии, корпоративни гаранции от държавните дружества в енергетиката, например Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, АЕЦ "Козлодуй" и др.
"Всъщност гореизложените изисквания едва ли изчерпват възможните непазарни начини за ощетяване на данъкоплатците – корпоративни и физически лица. Следователно, осланяйки се на добронамереността както на законодателната, така и на изпълнителната власт, настояваме за ясна и еднозначна декларация, че ще бъдат пресечени всякакви възможности за "иновации" и прилагане на схеми за непазарни приходи", пишат членовете на асоциацията.


Те предлагат и конкретни стъпки за действие, които включват това държавата да апортира в публично дружество досегашните материални и нематериални активи, да направи проспект на това дружество, с който то да бъде "качено" на фондовата борса, а след като му се увеличи капиталът с набраните през борсата средства, в него да влязат и съответните инвеститори, които да изпълнят проекта. След това произведеният ток да се продава през енергийната борса.


Работодателите настояват за публична дискусия по темата, която да включва и цената на енергията, която евентуално ще произвежда един ден централата. В писмото се напомня, че има алтернативи на нова атомна централа - модерните ВЕИ инсталации, които вече произвеждат доста евтин ток.


При реализация на проекта "Белене" следва да бъдат елиминирани всички рискове, свързани с доминиращите "нашенски" разбирания за качество и контрол на изпълнение, продукт на корупционната среда и политическа намеса, включително в чисто технически въпроси, се посочва в писмото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Няма как да се построи нова централа, за която се знае че ще произвежда скъп ток, ако няма гаранции. Единствено централа с евтин ток може да се присъедини без гаранции.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Бойко не вИ ли успокои на бала !!! Сичко шъ е точно. Бъдете рахат.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Работодателите се притесняват, че чужди фирми ще строят? Или се притесняват, че само избрани ще крадат? Схемата, при която нещо държавно се вади на борсата вече сме я чували и виждали... накрая някоя офшорка се оказва краен собственик на над 50%...

 4. 4 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 830 Весело

  Брех,мама му стара,бяхте се накиприли с дантели и коприна,а забравихте да го погалите НЕГО по главата гальовно и да го попитате мило?!?

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Не може и гьолът да е евтин и технологията да е модерна и да няма държавни гаранции и токът да не е скъп.
  А и правителството никога не е казвало, че иска евтин ток от тази евентуална централа. Нали трябва да се избиват досегашните и следващите комисионни...

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1448 Гневно

  Да настояват и за ясен отговор къде ще се съхранява отработено ядрено гориво. В хранилището, изграждащо се в момента в Козлодуй ще може да се складират радиоактивни отпадъци, но не и отработено гориво.
  Коя община би приела изграждането на такова ядрено сметище, колко ще ни струва построяването му, колко поддръжката?
  Много има за питане!

 7. 7 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 3516 Весело

  Отидете за гъби около ядреното гробище в Нови хан, намирал съм в околностите му гъби с диаметър на гугличката 35 - 30 см!

 8. 8 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 269 Неутрално

  В случаят с Белене се разчита, че след 10 години цената на тока ще е нараснала толкова, че спокойно атомната централа ще може да си продава скъпия ток. В България цената на тока се определя от КЕВР и е запланирано цената непрекъснато да расте и не е нужно държавата да гарантира дългосрочно изкупуване - просто ще се вдигне цената на тока, който всички ние плащаме.

 9. 9 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1503 Гневно

  "....искат гаранции срещу непазарно ..."

  Айде без домуски мушингии, маскировки и пушилки!

  Нови допълнителни ядрени бомби в земетръсна зона Беляне, не трябва да се допускат, при каквито условия или обстоятилства....

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  "Работодателите дават и схема на един успешен сценарий за реализация по стъпки:

  1. Държавата апортира в публично дружество досегашните материални и нематериални активи, включващи инженеринг, лицензионни права, площадка, извършени строителни работи, както и цялото получено или предстоящо да бъде получено оборудване, на което България е законен собственик;
  Прави се проспект за публично предлагане на емисия акции на това публично дружество на фондовата борса в обем, обезпечаващ набирането на достатъчен капитал за осъществяване на инвестиционната програма - така по възможно най-прозрачен и пазарен начин ще бъде оценена икономическата състоятелност на проекта;
  2. Публичното дружество, в което след увеличението на капитала участват съответните инвеститори - стратегически, институционални, както вероятно и по-дребни такива (ако бизнес публиката наистина смята, че проектът е рентабилен), довършва изграждането на обекта АЕЦ "Белене", като е твърде вероятно да има необходимост от ангажиране и на дългов капитал;
  3. Като инвеститор и оператор на инсталацията АЕЦ "Белене", публичното дружество реализира произведената електроенергия на енергийната борса - от първия до последния мегаватчас на пазарни цени. ..." /news.bg/

  Акцентирайте върху "2. Публичното дружество, в което след увеличението на капитала участват съответните инвеститори ...". Това беше основен инструмент в престъпната приватизация. Държавното участие в Химимпорт беше значимо, но след това изчезна. Схемата се повтаря и при Каолин и при Техноимпекс. Затова цитираните не са работодатели. Приватизатори са.

  Преговори с потенциални инвеститори е добрият метод в случая. И по-малко задкулисие, повече публичност. Иска се държавата да запази контрол чрез около 1/3 от проекта и да не дава допълнително пари. Затова с увеличенията на капитала на бъдещата компания - умната. Много!

 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лелка":

  Би било интересно отнапред да се знае в кои общини ще се съхранява отработеното гориво. Предполагам, че местните живи зъби ще вадят и ще газят политически трупове.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4354 Неутрално

  Знам само, че "гьола" ще поглъща още много от нашите пари.

 13. 13 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Бизнесът не ще Белене. Анъдъмо.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лелка":
  "Да настояват и за ясен отговор къде ще се съхранява отработено ядрено гориво."

  От това трябва да се интересуват не работодателите , а разните еколози , зелени и подобни "защитници" на природата , но те засега мълчат като п...
  Ама вдигаха врява против проучванията за шистов газ , против строителството на туристическа и спортна инфраструктура. Няма па-голямо замърсяване от ядреното , защото то е за векове и хилядолетия.

 15. 15 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Да настояват и за ясен отговор къде ще се съхранява отработено ядрено гориво. В хранилището, изграждащо се в момента в Козлодуй ще може да се складират радиоактивни отпадъци, но не и отработено гориво.Коя община би приела изграждането на такова ядрено сметище, колко ще ни струва построяването му, колко поддръжката?Много има за питане!
  —цитат от коментар 6 на Лелка


  Ми и аз питам бре лелко- защо ти ще сереш да речем в центъра на София, а твоите лайна ще ги борим в кв.Бенковски?! - тоест в наше село?!

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Е какви са тези искания от назначените комунисти?!
  Не разбраха ли, че за този проект държавата НЕ ТРЯБВА да поема НИКАКВИ ГАРАНЦИИ!!!
  Аман бе!!!

 17. 17 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Костоваците по принцип най-много разбират от загробващи договори.

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  Зелените днес бяха на протест пред НС против БелЯНе.
  Вий бяхте ли? Щото тая гадост няма да ни дели по цвят като ни бърка в джоба или облъчва.

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  Нека отсега някой ясно да каже че от Беляне токът ще ни струва..88.5_105.евро мв/ч.Искам да видя низкочелите готови да плащат това 25 години....

  До истината се достига с познание!
 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#15] от "skomina":
  Ма що питаш мене драги, питай Фандъкова и цялата герберска смет в СО, избрана да е там и с твоето действие или бездействие. Аз поне съм гласувала против тия, на следващите избори отново против тях, друго уви не мога. Но ако дойдете в центъра барем половината от квартала на протест, ще съм с вас.

 21. 21 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1895 Любопитно

  До коментар [#19] от "Messerschmitt":

  В киловатчасове колко пари е това? В смисъл по-евтино ли е от цената на киловатчас в Германия на дребно или е по-скъпо?

 22. 22 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Отидете за гъби около ядреното гробище в Нови хан, намирал съм в околностите му гъби с диаметър на гугличката 35 - 30 см!
  —цитат от коментар 7 на Nimart


  И нощем светят, нали?

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Бизнесът не ще Белене. Анъдъмо.
  —цитат от коментар 13 на lynyrds


  Или по-точно бизнесът разбра, че няма да участва в строителството. Само чужди фирми, и май всичките работещи ще са чужденци - руснаци или китайци.

 24. 24 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":
  Калпавите русски турбини ли са " модерните" технологии?

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  На някои започнаха да им увират тиквите, че нито е известна цената на проекта, нито има прогнозна цена на произведената еленергия (по-вероятно крият цената).
  А сигурното е, че разходите по складирането на ядрените боклуци не са калкулирани!

 26. 26 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "РаботодателиТЕ настояват..."

  Ама всичкиТЕ работодателите ли?

  яж бахур
 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#9] от "1_april":

  " Белене" и без да земетръсна, всеки злонамерен луд може да се изтърси със самолет въху нея, за да си прави селфи. Старите ВВС фвърчила нямя да могат да го спрат.

 28. 28 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лелка":"Да настояват и за ясен отговор къде ще се съхранява отработено ядрено гориво."От това трябва да се интересуват не работодателите , а разните еколози , зелени и подобни "защитници" на природата , но те засега мълчат като п...Ама вдигаха врява против проучванията за шистов газ , против строителството на туристическа и спортна инфраструктура. Няма па-голямо замърсяване от ядреното , защото то е за векове и хилядолетия.
  —цитат от коментар 14 на tacheaux


  В случая грешите- ако отворите ФБ страницата или официалния сайт на ПП "Зелените" (тях ги давам като пример), ще видите, че Зелените са твърдо против Белене и излагат точно опасността от ядрено замърсяване като основен аргумент, заедно с аргумента против зависимостта от Русия.

  Порусначен народ- слаба държава
 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#19] от "Messerschmitt":В киловатчасове колко пари е това? В смисъл по-евтино ли е от цената на киловатчас в Германия на дребно или е по-скъпо?
  —цитат от коментар 21 на KFC


  105 евро за мв/ч означава около 10,5 евроцента за кв/ч (20,5 ст), към които трябва да прибавиш 20% ДДС и разходите на ЕРП за да пропътува до токът до електромера. Т.е. около 36-40 ст. за киловатчас, или поне 2 пъти по-скъп от тока в момента. В действителност след 10 год. нещата може да са много по-различни (по-скъп).

 30. 30 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  Ето и линк към събитието за протест утре (7ми юни) пред народното събрание:

  https://www.facebook.com/events/1937369189627725/

  (също подкрепен от Зелените)

  Порусначен народ- слаба държава
 31. 31 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Отидете за гъби около ядреното гробище в Нови хан, намирал съм в околностите му гъби с диаметър на гугличката 35 - 30 см!
  —цитат от коментар 7 на Nimart


  Замислям се да направя една малка свинеферма там, то с 10 прасета ще изкарам 10 тона пържоли, и поне 80 свински бута.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 32. 32 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Има само един начин - като не се построи. Всички други начини са непазарни и ще ги плащаме и ние и бизнеса 50 год.

  Боже, Боже ...
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  "....държавата да апортира в публично дружество досегашните материални и нематериални активи, да направи проспект на това дружество, с който то да бъде "качено" на фондовата борса, а след като му се увеличи капиталът с набраните през борсата средства...."

  И тогава всички запалени привърженици на АЕЦ "Белене" ще могат да се наредят на опашка и да си купят акции в нея! Сбъдната мечта! Ама защо ми се струва, че работодателите по-скоро са намерили най-убедителния начин на доказване защо АЕЦ "Белене" никога няма да се състои?

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8347 Неутрално

  Политическия бизнес има други интереси. Като гледам, какви матросовци обикалят телевизиите, то не беше Румен Овчаров, Румен Петков, Проф. Тасев, Сидеров, няма да мога да изброя всички български продажници. И сладко ни убеждават, че всичко ще е прекрасно.

 35. 35 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Ние сме десницата - ГЕРБ, ясна, призната, печелила избор след избор. Така че отломки, които не успяха да влезнат в парламента, биейки се кой да е вожд там, не бих искал да коментирам, отнасям се с уважение към тях. Така премиерът Бойко Борисов коментира протеста срещу АЕЦ "Белене", организиран от "Демократична България"
  взех да се съмнявам,чè сте обективна медия???????

 36. 36 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Абе тия хора не разбраха ли, че тук рационалното мислене няма място. В хибридната война на Русия срещу цивилизацията са активирани всички агенти на руско влияния в България и тази централа ще се строи напук на рационалните аргументи. Българинът трябва да плаща ДАНЪК РУСИЯ, това е! Така че ще ви дадат всякакви гаранции, ще ви излъжат за всичко и ще строят, а ние и поколенията ни ще плащаме.

 37. 37 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 233 Неутрално

  На руснаците им подарихме един ядрен блок 1000 мвт, който бе открит в калининската аец, като обществен акт пред руското общество за това че сме си платили данък русия за месеца-примерно няколко милиарда евра кражба от България, само от това.Вместо да е в аец козлодуй и да бяхме забравили белене.

 38. 38 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 867 Неутрално

  А аз като данъкоплатец искам гаранции, че за АЕЦ Белене няма да се харчат пари от бюджета.

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dima Gromov":

  Виже сега, приятелю. Тази статия не е за това какво меца и бреца Бойко Борисов. А за това, че всички работодателски организации са против АЕЦ "Белене". С всички условности и резервни към понятието "работодател" в България все пак това са хората, които криво-ляво движат българската икономика. И за които - също с всички условности и резерви - следва да се предполага, че по-добре от партайгеносетата в ГЕРБ и БСП и пишман патриотите на руска заплата знаят кое е добро за нея и кое не. А ако толкова Ви интересува Бойко Борисов можете да се замислите след тази позиция на работодателите накъде ще тръгнат обсъжданията в Народното събрание и какви биха могли да бъдат резултатите от гласуването. И не само в пленарната зала. За да не се изненадате когато в един близък ден Бойко Борисов извади физиономията на Тодор Живков от 10-ти ноември.

 40. 40 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#39] от "Един препатил":

  само не разбрах защо Турция построи и втори аец,чрез лошите руснаци?само да те питам 1988 като изнасяхме ток за Турция,ти пак ли подкрепяше тези организации или си мислеше за шеврон и тотал.?

 41. 41 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1116 Весело

  Държавата да се набута с още 3-4 милиарда за инфраструктура, след това да я поддържа "безплатно" и накрая да е под непрекъснат натиск за цената на тока. Ниската цена ще е за сметка на декапитализация естествено.... И ако централата се провали, държавата ще изкупи частния дял, защото е похарчила вече толкова пари.... Яко будалкане на масите от комуноидите...
  Нали се сещате, че при висока цена на тока няма индустрия... дори и кОпане на биткойни... ;)

 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  Грешите.В сравнението си като че ли грешите.Поне на мен така ми се струва.

 43. 43 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Рашките естествено както винаги пак ни прецакаха, въпроса е само с колко.
  Някой да не го е очаквал?!

 44. 44 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1269 Гневно

  А за ВЕИ-тата и Марица 1 и 3 може НЕпазарни цени надписани с 3 млрд лв ВСЯКА година!
  Ако няКОЙ чужденец си купи"проекта Белене", не е длъжен да прави обществени поръчки, може да си го възлага на себе си!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Това е все едно да очакваш от жена с две деца да е девствена.

 46. 46 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 617 Весело

  Тая централа никога няма да бъде построена, просто сега ще започне едно лудо харчене на още 2-3 миларда, за проучвания, проектни компании, подготовка и накрая дупето на данъкоплатеца да яко...!

 47. 47 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  '', свързани с доминиращите "нашенски" разбирания за качество и контрол на изпълнение, продукт на корупционната среда и политическа намеса, включително в чисто технически въпроси," Е това изби рибата!!
  Аланколууу ясно е ,че правите мушенгия и да изкарате нещата така че като се случи далаверата да сте въвъ врътката.Това е природата Ви.
  Но да си признавате ,че сте некадърни да определяте създавате качество и да го съблюдавате и браните ,да съществувате и печелите без пари под масата и полит.подпорка е това вече е глупУст-пУсти Уста!
  На 300 бала да се пъчите акъл не ще Ви дойде андрешковщината си е за вас.

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11905 Неутрално

  Добро напомняне :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK