Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Фонд "Земеделие" увеличи помощта за застраховане на земеделски площи

Градушките са една от най-честите причини стопаните да загубят реколтата и приходите си, ако площите не са застраховани

© Надежда Чипева, Капитал

Градушките са една от най-честите причини стопаните да загубят реколтата и приходите си, ако площите не са застрахованиСъс 700 хил. лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Това реши на свое заседание управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" и общата сума, с която ще се подпомогнат стопаните през тази година нараства от 1.5 млн. лева на 2.2 млн. лева, съобщава институцията.


С допълнително отпуснатите средства повече земеделски стопани ще могат да се възползват от финансовата подкрепа.


Целта на подпомагането е да се насърчат малките и средните предприятия и земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу неблагоприятни климатични събития. Помощта се предоставя под формата на плащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията. Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.
Заявления за кандидатстване по схемата ще се приемат до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2018 г.


С друго свое решение фондът одобри допълнителен финансов ресурс от 631 хил. лева по вече подадени заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани за купуване на средства за растителна защита за контрол на почвени неприятели по картофите за 2018 година. Общо средствата по схемата достигат 1 631 000 лева с отпуснатите през март 1 млн. лева.


Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските стопани за купуване на продукти за растителна защита за контрол на почвения вредител. Срокът за сключване на договори и изплащане на помощта е до 22 юни 2018 г.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  А кога ще ни дават пари да си застраховаме другото имущество!?
  Това е пълно безобразие да събираме всички пари за да дадем на дадени бизнесмени да имат да си харчат!

 2. 2 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  В случая не става дума за субсидиране: "Помощта се предоставя под формата на плащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията. Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия." !

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#2] от "Антоанета Йотова":

  И след като всички им поемаме “само” 65% от разходите за застраховки трябва да се радваме!?

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Абе то хубаво, ама вместо да правим оборот на застрахователните компании не е ли по-добре и да си поддържаме ракетите за градушки?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  Мисля си,че ако земеделието стане държавно,ще печелим повече.

 6. 6 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  В случая не става дума за субсидиране: "Помощта се предоставя под формата на плащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията. Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия." !

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#6] от "Антоанета Йотова":

  Както всеки печели сам,така и трябва да си плаща разходите сам.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Кога земеделските стопани ще се научат да си застраховат посевите. Моята застраховка за жилището ми, си я плащам сама.

 9. 9 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  Браво, че сте от 10% българи, които застраховат жилището си! Има разлика, обаче: земеделските стопани не застраховат собствеността си - земята, която обработват, а продукцията си, рисковете за получаване на която са много по-големи. Затова "Целта на подпомагането е да се насърчат малките и средните предприятия и земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу неблагоприятни климатични събития.".

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#9] от "Антоанета Йотова":

  И защо всички трябва да вадим от джоба си за да поемем разходите на определени малки и средни бизнесмени и така да ги насърчим!?

 11. 11 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  Този въпрос следва да зададете на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", който е взел обсъжданото тук решение. Може да не ни харесва и да не сме съгласни с начина, по който се харчат парите от данъците ни, но практически нямаме "думата" ...

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  За маститите земеделци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK